To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Nikusa

Nikus4 - Sob 07 Lip, 2012 08:34

Dziękuję Weroniko cmoknięcie
A tak wygląda moja najnowsza serweta:

A tak z innej strony:

Halina46 - Sob 07 Lip, 2012 10:14

Danusiu aaaaaaaaaaaaaaale slicznie wygląda w całości.
Kelmuska - Sob 07 Lip, 2012 10:38

Nikus4, piękna brawo brawo brawo
Haniaga - Sob 07 Lip, 2012 10:49

Bardzo ładna jest ta serwetka. brawo brawo

Przyciąga wzrok swoją odmiennością i ciekawym ściegiem brzegowym.

Pozdrawiam
Hania

Nikus4 - Sob 07 Lip, 2012 19:14

Dziękuję dziewczyny a tak jakoś byłam sceptycznie nastawiona do tego wzoru. Brzeg trochę zmieniłam, nie podobał mi się tamten. puknąć się
Kazimiera - Sob 07 Lip, 2012 21:01

Nikus4 przeczytałam cały Twój wątek od początku.... love i...
.....jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich prac uklon uklon uklon
Wielkie gratulacje kwiatek dla ciebie dla Ciebie i dla Twych cudownych łapek uklon uklon uklon
Trudno aż uwierzyć,że to dzieła ludzkich rąk hmm (.czytaj Twoich) hmm hmm
Powiem Ci jedno......wcięło mnie i chyba muszę spróbować......
Doczytałam się ,że zakupy najlepiej zrobić w H.Studio=bellana 100nitek/10 cm,do tego owalny tamborek i nici perle 5 i 8 ?....a igły jakie numery ?
Szkoda,że nie mam żadnej książki,ale wiem,że dysponujesz kursikiem w Twoim wykonaniu...i mogę prosić ? /mój adres to....kw31@op.pl /

Głównie zajmuję się haftowaniem obrazów ( haft ### ) oraz trochę robię na szydełku,ale hardanger bardzo mnie zafascynował.....
Może podpowiesz mi jakie ew.książki mam kupić ?
Bardzo proszę Cię o pomoc cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie a ja jeszcze w wolnej chwili zajrzę do wątków koleżanek na temat tego haftu.
Nie wiem jak to się stało,że dopiero dzisiaj zajrzałam do Ciebie.....i już regularnie będę zaglądać.

Serdecznie Cię pozdrawiam- cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie
Kazia

Nikus4 - Nie 08 Lip, 2012 08:10

Kaziu bye witamy cię w naszym gronie hardangerowym. Cieszę się, że zainteresował cię hardanger. Oczywięcie podzielę się kursikiem moim. Ale już dużo dowiesz się z naszego forum. Dziewczyny skrupulatnie pytały się o wszystko i to baaaaardzo dobrze. Kto pyta nie błądzi.
Jest na naszym rynku książka do kupienia ale nie wiem czy dostaniesz. O taka:

http://www.empik.com/haft...61975,ksiazka-p

Jeśli chodzi o igły to :

[u] Igły z tępym czubkiem,
nr 18/20 do nici perłowych nr 5
nr 20/22 do nici perłowych nr 8,

Ja mam różne i używam takie,które mi najlepiej pasują, byle nie miały czubka.

Tamborek używam owalny bo jest lekki i nie ma śróbki o którą zaczepaiałaby mi się nitka. Najważniejsze są nożyczki. Muszą być ostre. Gdzieś pisałam na ten temat. Ale w Hobby Studio je mają.

Załóż sobie nowy temat, tam będziesz o wszystko nas pytać. Dziewczyny są bardzo chętne do odpowiadania i pomagania.

Pytaj o wszystko!? wesoło mi

miziaj - Nie 08 Lip, 2012 11:55

Nikuś ty jak zwykle rewelacja.Twoje prace są przepiekne.Jak oglądam je to podbudowuje sie i juz myślę o nastepnych pracach kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
Chcę teraz wyszyć zazdrostki do kuchni Mysle że dam rade.
Nikus jeszcze raz ukłony uklon uklon uklon

Kazimiera - Nie 08 Lip, 2012 12:11

Danusiu,, ślicznie dziękuję za kursik cmoknięcie - dotarł!

Do 2 w nocy czytałam wątki koleżanek (tylko część) i zapisywałam co się dało wesoło mi
...jestem coraz mocniej zafascynowana tym haftem hopla

Danusiu, cmoknięcie bardzo dziękuję love

mróweczka - Nie 08 Lip, 2012 12:14

Danusiu, właściwie nie mam już co napisać jeśli chodzi o pochwały twojej ostatniej pracy. Dziewczyny już wszystko napisały.
Pozostało tylko powiedzieć : wow cmoknięcie kwiatek dla ciebie cmoknięcie

Nikus4 - Pon 09 Lip, 2012 10:50

No widzicie dziewczyny a taki ten wzór w gazetce był nieciekawy. Może na białej tkaninie też ładnie by wyglądał ale miałam kawałek fioletu (mam jeszcze trochę) i muszę wykorzystać.
Narazie haftuje teraz na białej tkaninie świąteczną serwetkę hopla jeszcze nic nie widać. Ale moge pokazać jak będzie wyglądać bo kiedyś ją już haftowałam. Ta będzie tylko większa bo większy mam stół teraz.

Nie mam schematu do niej. tak naprawdę to nie wiem co z nim zrobiłam. Przeszukałam wszystkie wzory i nic wściekły

mróweczka - Pon 09 Lip, 2012 11:39

Nie martw się Danusiu, jak nie będzie potrzebny to sam ci w ręce wejdzie.

Dużo większa będzie twoja serwetka?

Nikus4 - Pon 09 Lip, 2012 13:14

Około 15cm większa. Stara ma 77cm/77cm a nowa 92cm/92cm. Będą po trzy hafty krzyżykowe na jednym boku. Większa nie może być bo mam materiału 100cm/150cm.
wściekły Dostałam w prezencie więc nie marudzę bo tkanina super.

Już kiedyś szukałam tego wzoru dla jednej koleżanki ale nie znalazłam ale to tak jest jak mówisz. A nie potrzebujesz to się znajdzie. cool

mróweczka - Wto 10 Lip, 2012 09:57

To powiększasz tylko o jeden motyw środkowy. Ja już myślałam, że cały obrus z tego będzie wesoło mi
Halina46 - Wto 10 Lip, 2012 12:17

Danusiu to Ty zaczynasz juz następną, 92/92 to jest spora serweta.Moze ja tez niedługo cos zacznę z motywem swiatecznym.
Kazimiera - Śro 11 Lip, 2012 11:47

Danusiu, cmoknięcie

Co tam teraz haftujesz ? radocha

Miłego dnia bye

Nikus4 - Sob 21 Lip, 2012 07:52

Widzę że poginęło dużo zdjęć u was też?
Haniaga - Sob 21 Lip, 2012 09:01

Tak, u mnie też zniknęły niektóre zdjęcia.

Jestem załamana .Zniknęło jedno zdjęcie nauki pikotek. placzek

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Sob 21 Lip, 2012 09:52

Haniu zdjęcia z nauki pikotek sa wszystkie na str.5 wspólne haftowanie. Mnie nie zgineły żadne .
elapok - Śro 01 Sie, 2012 13:06

Następna przepiękna praca. I już myslicie o świętach?
Nikus4 - Śro 08 Sie, 2012 07:08

Tak Elu myślę o świętach. Jak zawsze blisko świąt wyszywam wszystkim tylko nie sobie a tak mam czas teraz.

Dziewczyny wczoraj weszłam do Empika i patrzę co leży ? Taka gazetka o hardangerze
. Jest w niej 6 wzorów z hardangera a dwa badzo mi się podobają. Oczywiście są schematy i opisy. A na dodatek jest też kursik hardangera po polsku. Gazetka kosztuje tylko 5.99zł

Haniaga - Śro 08 Sie, 2012 09:07

Zrobiłaś Nikusiu wspaniały zakup.
Poproszę swoją połowicę, aby jutro zajrzał do Empika.

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Śro 08 Sie, 2012 09:54

Ciekawe czy bedzie w innych kioskach bo do Empiku to nie chce mi sie specjalnie jechać zreszta nawet niewiem gdzie on jest u nas.
Nikus4 - Śro 08 Sie, 2012 14:50

Widziałam u nas w kiosku też czyli że można kupić. cool
Halina46 - Śro 08 Sie, 2012 14:57

Dałam wnukowi do empiku moze mi kupi a jesli nie to będę patrzya po kioskach.
Miałam zepsuty internet.