To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - moje hardangerowe początki

Haniaga - Pon 25 Sie, 2014 13:13

Nikusiu,

jeśli masz jeszcze zasoby sił i chęci na wspólne szycie a dokładniej na przygotowanie ,tłumaczenie, pokazywanie ,prowadzenie przez gąszcz oznaczeń i wzorów cmoknięcie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie to ja jestem chętna. Ten ogrom pracy jest niestety na Twojej głowie. love

I jeszcze mam takie pytanko. Czy tkanina bellana ma maksymalnie 80 nitek.?
Czy jest możne gdzieś do kupienia gęściejsza?( w Wojtku i hobby studio widziałam tylko 80 nitek).

Nikus4 - Pon 25 Sie, 2014 15:06

Haniu cmoknięcie Lugana ma 100 nitek a Bellana niestety 80. Nie widziałam nigdzie innej bynajmniej ja. kazanie

Jeśli chodzi o wspólne haftowanie, to jetsem zawsze gotowa wam pomagać jak do tej pory. Żeby tylko moje zdrowie nie szwankowało. cool

Haniaga - Pią 29 Sie, 2014 15:20

Nikusiu, cmoknięcie cmoknięcie dziękuję za odpowiedź.

Ja jestem teraz na etapie szycia xxx.
I tu niestety chyba napotkałam na konsekwencje 10 1 11 krzyżyków na rogach.
Wg. schematu na górze i dole xxx powinien być ścieg za igłą. Raz styka się on z xxx by na drugim rogu już nie.
Czy coś przeoczyłam???? przykro mi

Nikus4 - Sob 30 Sie, 2014 09:23

Haniu!? Sorry! nie miałam czasu wczoraj zajrzeć do komputera. Już ci odpisuje.
Przyjrzałam się swojej pracy i nic nie przeoczyłaś. na jednym rogu jest 10 krzyżyków a na drugim 11.
I tak jak u ciebie raz się styka a raz nie. cool

Haniaga - Nie 14 Wrz, 2014 13:58

a tak wygląda mój obrus.
Zaległości się jeszcze nie pozbyłam.
Nurtuje mnie natomiast kolor wiatraków. Przy słabej różnicy w odcieniach fioletu , wydaję mi się, że ładniej by było gdyby wiatraki były jaśniejsze. Bliska jestem ich zamiany .

Zgodnie z zapowiedzią Nikusi szycie pasa kwadratów to sama przyjemność.
Tak więc , do następnego etapu jeszcze nie jestem gotowa.

japoneczka01 - Nie 14 Wrz, 2014 14:57

To trzeba mieć sokole oczka do takiej precyzyjnej pracy, a nie tak jak ja
Nikus4 - Nie 14 Wrz, 2014 15:06

Haniu ale piękny obrusik. brawo brawo brawo Mnie się bardzo podoba. ja bym nie zmieniała koloru wiatraczków. Może jutro lub we wtorek wstawię nowe zdjęcia już mam ich kilka.
Ginia - Nie 14 Wrz, 2014 16:52

Haniu, rozumiem, że Twoja chęć prucia wynika z tęsknoty za wiatrakami, innego wytłumaczenia nie widzę.
Obrus piękny !!! Bardzo dużo już zrobiłaś. Nie mogę się doczekać tego pasa. Tak go zachwalacie, że aż igła w ręku mi się pali, żeby już zacząć go haftować

Halina46 - Nie 14 Wrz, 2014 18:17

Haniu ślicznie Ci to wychodzi. I nie myśl o pruciu wiatraczków i tak sa widoczne.
Już niewiele Ci zostało do zakończenia. W takim tępie to na Boże Narodzenie obrus będzie gotowy.

Haniaga - Pon 15 Wrz, 2014 11:54

dziękuję cmoknięcie bardzo za słowa pochwały.

Japoneczko01 Droga, ja to czasami muszę się i lupą posiłkować. co by tu...

Nikusiu, cmoknięcie wstawiając zdjęcia ,nie kieruj się głównie mną.
Ja powtórnie walczę z wiatrakami. zebalek Chciałabym hmm nieco ożywić mój obrus.
Wiatraki szyte muliną w 2 nitki, według mnie ,są bardziej delikatne.
Niestety, w swoich zasobach mulinowych ,nie znalazłam podobnego fioletu. Szyje więc kordonkiem.
Jak by nie było , następnego prucia nie będzie. Chyba . zebalek

Nikus4 - Pon 15 Wrz, 2014 16:35

Oj! Haniu podziwiam cię cmoknięcie ja za nic! bym nie pruła. kazanie
Ginia - Wto 16 Wrz, 2014 06:50

Haniu, tak jak i Nikusia jestem pełna podziwu. uklon
Haniaga - Wto 23 Wrz, 2014 19:13

I tak wygląda obrus z nowymi ,jaśniejszymi wiatraczkami. Chyba jest lepiej.

Też myślałam Nikusiu o powiększeniu koronki. Ale szyjąc według schematu , koronka miałaby około 13 cm. ( od ostatniego jasnego bloczka). Czy nie za dużo dla mnie szycia koronki i dla obrusu ?? Czy nie przedobrze?
Jak myślicie Kochane ??
A może, zrobić dodatkowy szlaczek w serduszka i gołębie oczka ?? Nitkami próbowałam zaznaczyć jak by to wyglądało.
Wtedy koronka miałaby 8 cm?( od ciemnego ostatniego bloczka).
Ale jeszcze nie wiem , co mnie czeka na rogowym wesoło mi zakręcie? Czy będzie dobrze?

Nikus4 - Wto 23 Wrz, 2014 19:28

Haniu!? rzeczywiście za szeroka by była koronka. kazanie
A wiesz ja dziś szyjąc swój obrus pomyślałam, że fajnie by było wyszyć drugie serduszka ale już nie chciałam ci mącić w głowie. A ty wpadłaś na ten sam pomysł. cool Ciekawe jak ci to wyjdzie.
A wiatraczki jasne jednak lepiej pasują. Że też ci się chciało je wypruwać? cool

Halina46 - Śro 24 Wrz, 2014 09:33

Haniu faktycznie z jaśniejszymi wiatraczkami jest lepiej.
A co do szerokości koronki to ja bym zostawiła tak jak jest w schemacie, nie wyszywałabym dodatkowego szlaczka. Ona jest już i tak bogata w różne cudeńka.

Haniaga - Śro 24 Wrz, 2014 11:50

cmoknięcie cmoknięcie

dziękuję .

Halinko, może masz racje. Ale z każdej mojej pracy zostają jakieś niewymiarowe kawałki , które nadają się tylko do próbowania nowości.
I co robić z całą resztą ?
Spróbuję chyba ,z tym dodatkowym serduszkowym szlaczkiem. Jak się okaże ,że jest za bogato -to spruje.( mam już w tym wprawę).
Zrobię 1/2 boku z rogiem. Poddam Waszej ocenie i albo prucie albo szycie. cmoknięcie

Haniaga - Pią 26 Wrz, 2014 12:22

tak wygląda dodatkowy szlaczek w serducha.
W linii prostej wszystko jest ok. Problem jest na zakręcie. Serduszka mogą być tylko na rogach. Zostaje zagospodarować ten kawałek między serduszkami.
I odwieczne pytanie , czy będzie dobrze?
Mam teraz nad czym myśleć.
Coraz bliższa jestem wyjścia ,aby zrobić według schematu powiększając tylko o parę rzędów koronkę.
I już bez żadnego kombinowania.

Dziękuje cmoknięcie za następną lekcję.

Ginia - Pią 26 Wrz, 2014 15:16

Haniu, w milczeniu myślałam o serduszkach do góry nogami, ale nie wiem jakby to wyglądało na rogach. Proponuję rozrysowanie, szkoda roboty, ale wydaje mi się, że wydłużona koronka byłaby najbardziej wskazana. Nawet 8 cm przy takim ogromie materii to "pikuś", tzn "pan Pikuś". Jedyne co bym zrobiła to szlaczek na koronce w połowie ze zwykłych podwójnych bloczków, no może dla perwersyjnych - wersja z dziurko-gwiazdkami, bo same koronki są zbyt delikatne dla takiej, masywnej serwety. Ale oczywiście to jest tylko moje zdanie

PS Jestem pełna podziwu dla prucia wiatraków, ale widzę, że rzeczywiście miałaś rację, choć obawiam się, że zwykły "oglądywacz" Twojego obrusa jęczałby, żachałby, wzdychałby z zachwytu i nijak by nie zauważył tego, co Ciebie doprowadziło do prucia i wyszycia 72 wiatraków w tzw gratisie uklon

Nikus4 - Sob 27 Wrz, 2014 19:31

Haniu cmoknięcie Może jednak jak ci radzi Ginia zrób szerszą koronkę. Popatrz ja w innym japońskim obrusie już szyłam taka koronkę:

Możesz jeszcze szerszą zrobić , będzie na pewno ładnie. Chyba, że boisz się jej haftować wesoło mi tak dużo pracy!

Ginia - Nie 28 Wrz, 2014 09:30

O właśnie o czymś takim myślałam. A o nadmiar pracy bym się nie martwiła, przecież Hania to Tytan Pracy, żadna koronka jej nie straszna uklon
Haniaga - Nie 28 Wrz, 2014 20:27

cmoknięcie dziękuję Kochane love

chyba tak będzie najlepiej. A ,że więcej szycia - trudno. Najwyżej będzie, nie 8 cm koronki tylko trochę mniej , jakbym już zaniemogła. wesoło mi i śniła nocami o koronce. zebalek

Teraz tylko , dokończyć na niebiesko cebulową rabatę ( posadzić cebulki), przerobić aronię ( chyba spróbuję w tym roku zrobić nalewkę). Też mi posmakowała.
I mogę wracać do szycia.

Haniaga - Pią 14 Lis, 2014 19:44

cmoknięcie cmoknięcie

szydełkowanie aniołków chyba już za mną.
Jakby zabrakło , to dorobię już na bieżąco.

Halinko, aniołki usztywniałam Ługą- krochmalem w płynie. Może przyda Ci się ta wiadomość, do usztywnienia Twojego koszyczka. Dodatkowo ,ładny ma zapach ( jak dla mnie).
Nic go nie rozcieńczałam ( posłuchałam podpowiedzi kabyr ) i jest bardzo dobrze.

Teraz powoli wracam do naszej pracy.
Ta, trzecia jakby część naszego obrusa, jest bardzo ale to bardzo niciożerna. Nie mówiąc nic o tym, jak strasznie powoli przybywa.
Czy i ja wyrobię się do Wielkanocy?. hmm zupełnie nie wiem. Ale będę się starała.

Nikus4 - Nie 16 Lis, 2014 14:34

Haniu!? Nie przejmuj się. Ja tylko planuje do Gwiazdki ale jak będzie to zobaczymy wesoło mi Rzeczywiście ostatni rząd jest najbardziej pracochłonny i "nitko pożerny". Szyje się i szyje! wściekły Ciekawa jestem jak Halinka!? Haftujesz czy rzuciłaś, poddałaś się?
Halina46 - Nie 16 Lis, 2014 16:24

Danusiu, na razie nie haftuje, ale jeszcze się do końca nie poddałam.
Tydzien temu odkleiło mi się ciałko szkliste w oku lewym, musze oszczedzac oczy a i musze się przyzwyczaić do chmurek które lataja przed okiem. Tego się nie leczy to starzenie się oka tak jak zmarszczki na twarzy tak mi powiedział lekarz okulista.

Nikus4 - Nie 16 Lis, 2014 17:41

Oj! Halinko ale mnie zasmuciłaś placzek placzek mam nadzieję że wyleczyć swoje oczęta. Odezwij sie do nas od czasu do czasu bye bye