To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - moje hardangerowe początki

mirka-zet - Nie 16 Lis, 2014 18:10

Haniu, pędzisz jak stachanowiec, a obrus wygląda pięknie. Sądzę, że skończysz pierwsza.

Ja już mam Bellanę 180/180, miała być kremowa, ale jakiś trochę dziwnie ciemny ten krem.
W tej chwili zastanawiam się nad kolorami nici. Myślę, że w przyszłym miesiącu, a najdalej po Nowym Roku zacznę. Dzisiaj próbowałam obrębić brzegi materiału, żeby się nie strzępił.
obrębiłam tylko 60 cm, jeszcze moja ręka się do tego nie nadaje, muszę troszkę poczekać.
Ale na Twoją i nie tylko Twoją serwetę patrzę z ogromną przyjemnością i jestem pełna podziwu dla wytrwałości i tempa w jakim powstają.

Haniaga - Nie 16 Lis, 2014 19:14

Dziękuję Mireczko za dobre słowo. cmoknięcie cmok
Ja obrębiam tkaninę ( podejrzałam i dostałam rady u Nikusi ) na maszynie. Dobry i szybki to sposób.
Może , w tej chwili dla Twojej ręki , by powoli "dochodziła do siebie" to dobre ćwiczenie .
60 cm.na początek to bardzo dużo.
Mireczko , gdzie zamawiałaś Bellanę? Chciałabym ją wypróbować przy następnej pracy.

Halinko, i ja zasmuciłam się Twoimi problemami z oczami.
Dbaj o nie cmoknięcie bym nie czekała na Ciebie strasznie długo.
Mam nadzieję , że do tego czasu, będziesz zaglądała i odzywała się do nas . cmok

Ja jakoś nie mogę ogarnąć, ile nici będzie mi jeszcze potrzebnych. Znowu muszę domawiać. wściekły

Nikus4 - Nie 16 Lis, 2014 19:29

Haniu! nie wiem ile ty nici zamawiałaś ale ja napiszę ci ile ja zamówiłam i na pewno mi starczy:
po 100gr nici ciemno brązowych w nr 5 i8 (razem 200)
Po 100gr nici średni beż nr5 i8 (razem 200gr)
po 100gr nici jasny beż w nr 5 i 8 (razem 200gr)
a białe mam zawsze w domu więc nie zamawiałam. Z tych wszystkich nici jeszcze dużo mi się zostanie . Najwięcej poszło średniego beżu ale nr 8 i tak mi zostanie.
Nie wiem czy to coś ci pomogło ale napisałam ci. love

Ja Bellane zamawiałm w Hobby Studio w Elblągu. A Mireczka to na pewno ci napisze. bye

Haniaga - Nie 16 Lis, 2014 19:56

Nikusiu, cmoknięcie

ja do tej pory zużyłam ,szyjąc Petrą - kłębuszki po 100 g

jasny fiolet 5 i 8 - szyje jeszcze pierwszymi kłębuszkami
średni fiolet 5 - kończę 2 kłębuszek 8 to mulina
ciemny filolet 5 i 8 - kończę pierwsze kłębuszki.

Staram się , po pruciu nadające się jeszcze nitki nie wyrzucać. A prułam tylko wiatraki szyte muliną.
Czy ja na pewno szyję ten sam obrus?? zebalek zebalek

Nikus4 - Nie 16 Lis, 2014 21:42

Haniu! wesoło mi na pewno. cool
mirka-zet - Pon 17 Lis, 2014 10:20

Haniu, Bellanę zamawiałam na E-bay'u. Tylko okropnie drogo zapłaciłam za całość.
Teraz wymyślili w Niemczech, że te większe paczki wysyłają kurierem (chyba ślimaki
są tymi kurierami, bo paczka szła ponad 2 tygodnie) Za kawałek 180/180 (dość ciężki)
zapłaciłam prawie 160 złotych z przesyłką. gdyby mój ślubny wiedział ile, to by mnie
chyba udusił. Sam materiał nie wychodzi drogo, tylko ta przesyłka. Ale takie duże rzeczy
haftuje się bardzo rzadko (ja dopiero drugi taki obrus będę haftowała), więc nie żałowałam.

Haniaga - Pon 17 Lis, 2014 16:45

Dziękuję Mireczko . cmoknięcie cmoknięcie
Haniaga - Pon 05 Sty, 2015 10:32

cmoknięcie cmoknięcie
witam Was moje Kochane w Nowym Roku ,życząc dużo, dużo zdrowia, niesamowitej weny twórczej i żeby choć trochę wydłużyła się nam doba. A wtedy zdążymy ze wszystkim. wesoło mi

Po szyciu kwadratów , w naszym obrusie, przeszedł czas na następny etap.
Aby urozmaicić sobie monotonię szycia bloczków ,chciałam zobaczyc co czeka mnie dalej.
Uczyniłam to na połówce jednego boku.
Wieżyczki nad sercami szyje się bardzo powoli.Serduszka całkiem fajnie.
Natomiast nie wiem jeszcze , jak szyć gołębie oczka.Czy na cienkiej , czy grubszej nóżce?
Problem pojawił się, przy szyciu pojedyńczego ściegu powrotnego.
Na zakręcie jest przesunięcie o jedną nitkę.Aby to zniwelować , dziunęłam raz jedną nitkę.
Zwróćcie proszę na to uwagę.

A tak wyglądają moje postępy w szyciu.
Ale wypełnienia bloczków , tylko na połówce.

Nikus4 - Pon 05 Sty, 2015 10:59

Haniu cmoknięcie oj! jak ładnie ci wychodzi. Widzę, że zmagasz się z dziurkami cool
Haniu!? jak skończysz ten obrus to chyba na długo będziesz miała dość tak dużych dzieł co? wesoło mi

Halina46 - Wto 06 Sty, 2015 09:22

Haniu jak Ci to slicznie wychodzi nie mówiąc o tym ile już masz zrobione. To już prawie kończysz. Ale Wam zazdroszczę.
Nikus4 - Wto 06 Sty, 2015 12:12

Haniu!
Dopiero dzś tak dokładniej przestudiowałam twój post. puknąć się Chyba zauroczyłam sie twoim zdjęciem.
W tej japońszczyźnie zdarzają sie anomalie (zmyłki) i nie raz trzeba kombinować. wściekły
Ja akurat nie szyłam tego ściegu pojedynczego powrotnego bo jak wiesz zbrakło mi tkaniny. puknąć się
Jeśli chodzi o te gołębie oczka to nie za bardzo wiem o co pytasz? wesoło mi

Rzeczywiście nad sercami ten ścieg schodkowy w słupkach dłubie się......
Dlatego ja brałam kawałki i haftowałam po troszeczkę te słupki, serca, dziureczki itd.

Halinki i Ty będziesz miałą swój koniec. Miałaś troszkę przerwy a my ciężko pracowałyśmy. love

Haniaga - Wto 06 Sty, 2015 14:47

Nikusiu, cmoknięcie

to nie zauroczenie zdjęciem a zwykła moja nieuwaga sprawiła ,że dojrzałaś tylko zdjęcie.
Dostałam od Mikołaja laptopa i jeszcze go nie ogarnęłam po całości. wściekły
Mam jednak nadzieję,że z każdym wpisem będzie lepiej i już bez żadnej niespodzianki.

Co do wypełniania domków - to chodziło mi o to, że nie wiem jeszcze , czy szyć gołębie oczka na nóżkach owijanych, czy na normalnych. Przeraża mnie ta ilość .

I masz rację, pomyślałam ,że nie wiem czy dam radę z następną dużą pracą.

Przyjęłam też Twoją metodę.Urozmaicenia w szyciu. : cmoknięcie

A do końca Halinko,jeszcze daleko. Nawet , o zgrozo, przyszło mi do głowy , szyć jak w schemacie i zakończyć. Na ten moment, myśl przegoniłam.

Nikus4 - Wto 06 Sty, 2015 18:48

Haniu cmoknięcie czy dasz radę???? Na pewno tylko nie tak od razu. Trzeba odpocząć. cool
Jeśli chodzi o te gołębie oczka to ja bym haftowała zwykłe, nie te podwójne ale wybór należy do ciebie. cool

tareska - Czw 08 Sty, 2015 21:24

Haniu ale cudo wychodzi i dasz radę wyszyć
ja właśnie dlatego nie chciałam wyszywać dużej pracy
bo po swoim obrusie też miałam dość kolosów, chociaż
u mnie było o wiele mniej różnych elementów w Waszym
obrusie jest tego multum, jednak wolę wyszywać ścieg płaski Very Happy

Ginia - Pią 09 Sty, 2015 17:01

Haniu, super Ci wychodzi, i widać już że niedługo koniec. Ja też ciągle rozmyślam co wyszyć w domkach i jakoś te gołębie oczka mi tutaj nie pasują. W sercech gołębie i zaraz obok w domkach gołębie... sama nie wiem. Nie mam pomysłu co by wyszyć zamiast tego. Cały czas myślę nad maltanami. Już na początku naszej przygody z tym obrusem pojawiły się domki z maltanami. Jakbym chudsze wyhaftowała, to może nie byłoby źle... Sama nie wiem. Najbardziej mi się podobają gołębie na cienkich nogach, ale to syzyfowa praca.
Ja też staram się urozmaicać sobie bloczkowanie. Haftuję dwie nitki grube i 1 cienką i tak na zmianę. Na tym etapie chyba nie da się grzecznie po kolei haftować
Ale się rozgadałam...
Pozdrawiam serdecznie

Haniaga - Nie 25 Sty, 2015 16:48

Idąc za Waszymi podpowiedziami love , tak na ten moment ,wygląda moje powiększenie koronki.
Nie chcę nawet myśleć, ile dziureczek jest w moim obrusie już zrobionych a ile jeszcze muszę zrobić.
A im bliżej końca , tym wolniej mi idzie. I jeszcze ta ostateczna koronka.
Nikusiu, i ja byłabym chętna na opis rozetki.Może by "zamieszkała" w moich domkach.

Nikus4 - Nie 25 Sty, 2015 18:11

Haniu ślicznie ci wychodzi. Oj! kosztuje nas wiele pracy ten obrus wesoło mi Ale za to twój bedzie piękny.
Haniu jutro postaram się wyszyć i wstawić zdjęcia. Ostatnie kilka dni miałam dużo obowiązków. Może jutro już będę wolniejsza. cool

Haniaga - Nie 25 Sty, 2015 18:43

Nikusiu, cmoknięcie

to nie takie pilne. Jeszcze przez duuużo dni mam mam co szyć.
A i nie wiem, czy to dobry pomysł z rozetkami w domkach. hmm

Halina46 - Pon 26 Sty, 2015 07:52

Haniu, ale śliiiiiiiiiiiiiiiiiiicznie , zapiera dech, i już widać koniec.
Nikus4 - Pon 26 Sty, 2015 09:24

Czy ci się przyda czy nie wyszyje, może komuś sie przyda. cool
elapok - Czw 29 Sty, 2015 14:24

Jaka cudna w tym kolorze
mirka-zet - Czw 29 Sty, 2015 16:10

Powiem krótko, obrus prześlicznej urody. Wielkie brawa za wytrwałość. kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
Haniaga - Pon 02 Lut, 2015 18:44

a tak wyglądają moje rozetki w domkach. Sama nie wiem ,czy nie są za grube. hmm
Owijane wyglądały anemicznie.
I mam nowy dylemat. Szyć je czy nie?

Dziękuję bardzo za pochwały w postępach w szyciu mojego obrusika. cmoknięcie cmoknięcie

elapok - Wto 03 Lut, 2015 09:38

Jakie cudne!
Halina46 - Wto 03 Lut, 2015 14:42

Haniu nie wiem co Ci doradzić. Musisz sama zadecydować, Jak na początek wychodzą Ci nieżle, choć sa troszeczkę nierówne.