Chwalimy się - Maranta frywolitkuje
maranta - Śro 05 Wrz, 2007 07:46
| Zygfryd Smarzyk napisał/a: | | Czekam wciąż na nowy obszerny temat na naszym Forum. Znam nawet jego nazwę: "Maranta też już umie brugijkować". |
Maranta brugijki też liznęła- ma na koncie spódniorkę a nawet dwie z elementami brugijki, bluzkę, serwetkę, zwariowany szliczek, ale to tylko najprostsza brugijka
| Renulek napisał/a: | | Ania serwetka wychodzi prześlicznie |
Nawet z tymi krzywymi nitkami
Dziękuję wszystkim za ciepłe słowa, za pochwały
Renulek - Śro 05 Wrz, 2007 07:52
nawet przynajmniej wiadomo, że to ludzka ręka robiła a nie maszyna
wiesz kiedyś robiłam takie niteczki w czymś, nie pamiętam w czym ale pamiętam, że zawsze robiłam je ciut krótsze bo potem można je lekko naciągnąć i wyrównać. za długich skrócić się nie da ale krótsze zawsze ciut można wydłużyć tak samo jak pikotki lepiej zrobić krótszy i potem szydełkiem lekko wydłużyć
maranta - Śro 05 Wrz, 2007 10:12
| Renulek napisał/a: | | wiesz kiedyś robiłam takie niteczki w czymś, nie pamiętam w czym ale pamiętam, że zawsze robiłam je ciut krótsze bo potem można je lekko naciągnąć i wyrównać. za długich skrócić się nie da ale krótsze zawsze ciut można wydłużyć tak samo jak pikotki lepiej zrobić krótszy i potem szydełkiem lekko wydłużyć |
Masz rację, najprostsze rozwiązanie do głowy mi nie przyszło
Do tej pory takie niteczkowe, to robiłam tylko na jajkach a tam nie było problemu- jajco samo nadawało kształat.
W tym wypadku najwiekszym problemem było dla mnie to, że ten rządek przyczepia się do gotowej części serwetki, która dynda i utrudnia bardzo pracę, może gdybym ten wzór robiła sam, bez niczego dyndającego, to wyszło by równiej. Do tego robiłam takie coś pierwszy raz, myślałam, że będzie proste do wykonania, bo jednym czółenkiem tylko, ale jak widać...
maranta - Śro 05 Wrz, 2007 13:30
| Renulek napisał/a: | oj jeśli ta nitka jest taka jak kiedyś robiłam gwiazdke to
miałam taką nitkę bawełnianą z wplecioną w nią metaliczną nitką i ta nitka metalizowana własnie się rwała potwornie ale może to akurat inna nitka w każdym razie trzeba robić luźniejsze supełki co mnie akurat średnio wychodzi bo zawsze zaciskam tak mocno, że ciężko mi czasem kółeczko zaciągnąć |
Renulku, właśnie otrzymałam przesyłkę z "nicią", z której mam zrobić gwiazdki...
Cyknęłam fotkę.
Dla porównania obok przyłożyłam aidę 10.
.....
pojedyncza..., gładka..., cieńka... i mocna... miała być
ale spróbuję, sama jestem ciekawa efektu
najwyżej próbkę odeślę klientce do oceny
a Ty coś mówiłaś o nici bawełnianej z wplecioną w nią metaliczną nitką... JEDNĄ NITKĄ wplecioną
Renulek - Śro 05 Wrz, 2007 13:56
taka to nawet do głowy by mi nie przyszła
Izka - Śro 05 Wrz, 2007 17:21
chyba gruba ta nitka? ja robiłam gwiazdki z białej nici z wplecioną złota i srebrną nitką metaliczną, robiło sie ciężko, bo sie rozdwajały nici widoczne były za słabo skręecone nici MAXI gwiazdki ze srebrną nitką wyglądają pięknie a ze złotą jak brudne
skrzacik - Czw 06 Wrz, 2007 12:18
maranto, z takich nici w zeszlym roku machnelam kilka roznych gwiazdek i powiem szczerze, efekt nie rzucil mnie na kolana, ona jest dosc gruba. grzecznie wrocilam do aidy 20 i 30. z nich gwiazdki wychodza lekkie jak puch, a jak sie dolozy koraliki to mienia sie przecudnie w swietle lampek choinkowych albo swiec. osobiscie preferuje swiece, sa cieplejsze i stwarzaja fantastyczny nastroj. BTW swiece tez ubieram we frywolitki )))))))))
powodzenia w motaniu wezelkow!
maranta - Czw 06 Wrz, 2007 17:49
| skrzacik napisał/a: | | z takich nici w zeszlym roku machnelam kilka roznych gwiazdek i powiem szczerze, efekt nie rzucil mnie na kolana |
Czyli jednak się da, ale tak jak myślałam, nie wyjdzie to za ciekawie.
Póki co nie miałam okazji spróbować, serwetki też nie przybyło, bo dostałam kolejne ślubne zamówienie na już
Przyznam się, ze jestem trochę zmęczona- wolałabym, żeby to jakoś szło po kolei a nie tak- nikt i nic a nagle 7 osób na raz.
Jednak od czasu do czasu muszę zrobić przerwę, bo wysiadłam.
Ten dzisiejszy- ecru z transparentną bielą. Na fotkach koraliczków drobnych prawie nie widać, bo położyłam biel na bieli, ale niech tak zostanie- uwierzcie na słowo, że tam są trzy rodzaje przezroczystych koralików. Kupowała je klientka i dokładnie rozrysowała, w które miejsca je umieścić. Mam nadzieję, że się spodoba.
Za ten wczoraj wysłany (taki sam, jak ten złocisty, co niedawno się chwailiłam, tylko zapięcie w srebrnym kolorze, bo już nie miałam w złocie), dziś dostałam podziękowanie, to jest największa radość, jak praca się podoba.
Mamutka - Czw 06 Wrz, 2007 18:17
Aniu, to jest PIĘKNE !!!
Jestem zachwycona. W bieli całość prezentuje się zjawiskowo - delikatne i kruche - piękne ...
Nie dziwię się że dostałaś podziękowanie - w pełni na nie zasłużyłaś
maranta - Czw 06 Wrz, 2007 18:24
Mamutka- dziękuję
Podziękowanie dostałam za taki jak ten beżowo- złoty http://images13.fotosik.p...a1781fb4med.jpg Wczoraj wysłałam- dziś klientka otrzymała i się cieszy.
Chciała na bardzo szybko, a tego co na fotce- już w domu nie miałam
Ten ecru z bielą wyślę jutro i mam nadzieję, ze się spodoba.
Halkuk - Czw 06 Wrz, 2007 19:05
Przepiękne Takie cuda muszą sie podobać
Mamutka - Czw 06 Wrz, 2007 19:23
Zerknęłam i na ten złocisty - jest równie wspaniały
Brawo za wszystkie i mój wielki podziw dla Twojego talentu i zręczności
Violetta21 - Czw 06 Wrz, 2007 20:06 Temat postu: Maranta też już umie frywolitkować Aniu powiem Ci jedno gdybym miała możliwosć te parę ładnych lat temu założyć coś takiego do ślubu byłabym zachwycona jest piękny
bjanna - Czw 06 Wrz, 2007 20:22
komplet robi ogromne wrażenie
Pilar - Czw 06 Wrz, 2007 20:31
Ten beżowo-złoty jest śliczny... Chyba żaden jubiler nie zrobiłby tego piękniej
karmelek - Czw 06 Wrz, 2007 20:41
Aniu, to jest absolutnie przepiękne...
mordka - Czw 06 Wrz, 2007 20:55
Ah cudeńka Aniu
agniechak - Czw 06 Wrz, 2007 21:39
Maranto - chylę czoła przed Twoim talentem. Robisz piękności !!! To są prawdziwe cudeńka!!! Ostatnio na Cepeliadzie w Krakowie miałam "zaszczyt" popatrzeć na dzieła samego "mistrza" - ale on się może schować. Takich misternych ozdób u niego nie widziałam. Zresztą - szybko stamtąd wiałam, bo jego chmurne spojrzenie skutecznie mnie odstraszało.
U Ciebie widać włożone w pracę wielkie serce !!! To też jest wazne, takie cos się po prostu czuje
Bet - Czw 06 Wrz, 2007 23:09
ja się tak nie bawię
zabieram zabawki i ide na swoje podwórko
ja tak nie potrafię, kurcze zostawiam na następne wakcje
wtedy będę się dokształcać tak mnie zmotywowałaś tymi swoimi slicznymi pracami
zawsze słów mi brakuje
maranta - Pią 07 Wrz, 2007 13:26
Bardzo jest mi miło, że moje frywolicenie się podoba
Czytam te wszystkie komplementy i się rumienię z zażenowania i z radości a także z dumy, że po roku zabawy z fry coś mi wychodzi i to nie tak najgorzej
Dziekuję
skrzacik - Pią 07 Wrz, 2007 19:48
| maranta napisał/a: | | skrzacik napisał/a: | | z takich nici w zeszlym roku machnelam kilka roznych gwiazdek i powiem szczerze, efekt nie rzucil mnie na kolana |
Czyli jednak się da, ale tak jak myślałam, nie wyjdzie to za ciekawie.
Póki co nie miałam okazji spróbować, serwetki też nie przybyło, bo dostałam kolejne ślubne zamówienie na już |
heheh, z zamowienia zawsze tak jest, albo totalna pustka albo zasuwa na maksa
| maranta napisał/a: | Przyznam się, ze jestem trochę zmęczona- wolałabym, żeby to jakoś szło po kolei a nie tak- nikt i nic a nagle 7 osób na raz.
Jednak od czasu do czasu muszę zrobić przerwę, bo wysiadłam. |
dlatego ja mam zawsze kilka robotek pozaczynanych a w tej chwili to są: haft richeliue - zajaczek wielkanocny; szydelko - aniolki na choinke; frywolitka - serweta w kolorze starego zlota z basaka #50 i naszyjnik z aidy #20.
zreszta z ksiazkami mam tak samo
| maranta napisał/a: | | Ten dzisiejszy- ecru z transparentną bielą. Na fotkach koraliczków drobnych prawie nie widać, bo położyłam biel na bieli, ale niech tak zostanie- uwierzcie na słowo, że tam są trzy rodzaje przezroczystych koralików. Kupowała je klientka i dokładnie rozrysowała, w które miejsca je umieścić. Mam nadzieję, że się spodoba. |
no cos ty, jak sie nie spodoba to daj znac na forum. tlumy sie rzuca na niego i beda dziekowac, ze klientka sie rozmyslila bo jest fantastyczny!!!
| maranta napisał/a: | | Za ten wczoraj wysłany (taki sam, jak ten złocisty, co niedawno się chwailiłam, tylko zapięcie w srebrnym kolorze, bo już nie miałam w złocie), dziś dostałam podziękowanie, to jest największa radość, jak praca się podoba. |
no i sama widzisz, robisz sliczne rzeczy i jeszcze ci za to placa! niewielu ma takie szczescie wiec warto czasem zarywac noce i orac nosem ziemie ze zmeczenia, prawda?
maranta - Śro 12 Wrz, 2007 11:26
| skrzacik napisał/a: | maranta napisał/a:
Ten dzisiejszy- ecru z transparentną bielą. Na fotkach koraliczków drobnych prawie nie widać, bo położyłam biel na bieli, ale niech tak zostanie- uwierzcie na słowo, że tam są trzy rodzaje przezroczystych koralików. Kupowała je klientka i dokładnie rozrysowała, w które miejsca je umieścić. Mam nadzieję, że się spodoba.
no cos ty, jak sie nie spodoba to daj znac na forum. tlumy sie rzuca na niego i beda dziekowac, ze klientka sie rozmyslila bo jest fantastyczny!!! |
Spodobał się
Skończyłam wreszcie serwetkę, jeszcze ją czeka krochmalenie i lekkie naciąganie- nie chciały nitki od razu wyjść proste, to teraz serwetka musi troche pocierpieć
Fotki już pocykałam, cyknę też po ostatnich zabiegach, jeśli dadzą pożądany efekt
Bernadka - Śro 12 Wrz, 2007 11:40
Aniu serwetka bardzo jak ją już zmęczysz zabiegami to po prostu powali mnie na kolana
Renulek - Śro 12 Wrz, 2007 12:16
ojej cudna wyszła piękna
Poranna - Śro 12 Wrz, 2007 13:33
przepiękna serweta i fantastyczny ma kolor!!!
|
|
|