Nasze prace - moje hardangerowe początki
Nikus4 - Wto 03 Lut, 2015 18:56
Mnie się podobają ale sama musisz wiedzieć czy je haftować.
Halinka pisze, że są nierówne, ale gołębie oczka też ciężko równo wyszyć. czym więcej tym lepiej będą ci wychodzić.
tareska - Śro 04 Lut, 2015 11:27
Haniu ja bym wyszywała bo bardzo ładnie wyglądają te rozety
ale to Ty musisz podjąć decyzję
Halinko chyba nie wiesz, że praktyka czyni mistrza, a czy Tobie wszystko
idealnie wychodzi, chyba nie ?
Haniaga - Śro 04 Lut, 2015 11:31
Zgadzam się z Wami Kochane całkowicie.
Niestety prawdą jest,że moje rozetki są nierówne i prawdą jest ,że ćwiczenie czyni mistrza.
Dlatego też, muszę jeszcze raz zastanowić się, co szyć w domkach.
I ,tak jak zwróciła uwagę Nikusia , ciężko w domkach - przy wyciętych częściowo nitkach,
stworzyć równe gołębie oczka.
Mam więc nad czym myśleć.
Nikus4 - Śro 04 Lut, 2015 12:39
Haniu!? Moim zdaniem haftuj te rozetki. Pięknie ci wychodzą! Myślisz, że ktoś z centymetrem bedzie mierzył czy są krzywe czy nie?Tereska ma rację.
A Halinka zrobi nam niespodziankę i pieknie nam pokaże jak jej wychodza te rozetki czy jak je tam nazywamy
Halina46 - Śro 04 Lut, 2015 14:21
Danusiu ja nie zrobię niespodzianki bo dla mnie sa za trudne. Teresko mnie też różnie wychodzi, ale nie napisałam tego złośliwie. Haniu jeżeli Cie uraziłam to bardzo przepraszam.
Haniaga - Śro 04 Lut, 2015 14:53
a tak wyglądają gołębie oczka na nóżkach owijanych na tle rozetek.( Ta niepełna to zaczęte prucie).
Halinko,
nic się nie stało. Nie masz za co przepraszać. Napisałaś prawdę, rozetki są nierówne. Trudna jest ta rozetka,
zwłaszcza jak tkanina jest lużna.(a może to moje usprawiedliwienie ).
Wymaga ćwiczenia i jeszcze raz ćwiczenia. Może powoli coś z tego będzie.
Nikus4 - Śro 04 Lut, 2015 15:46
Rozetki piękniejsze
elapok - Śro 04 Lut, 2015 16:22
Zdecydowanie rozetki!
Haniaga - Nie 22 Mar, 2015 12:44
Zgonie z obietnicą. Zamknęłam obwód powiększonej koronki i pokazuję jak to wygląda.
Rozetki nie są jeszcze po całości.
Teraz właściwa koronka , odrobienie zaległości i zamelduję się na mecie.
Choć jeszcze trochę mi zostało do końca to muszę powiedzieć, że bardzo przyjemnie się szyje
ten obrus choć jest strasznie duży.
Nie przerażona, pomyślałam o poduszkach do kompletu.
Nikus4 - Nie 22 Mar, 2015 14:40
Byłyby te podusie fajne! A masz jakieś wzory? jak nie to poszukam u siebie!
Ale obrus coraz ładniejszy! Narzekasz , narzekasz ale ty więcej masz do haftowania niż ja. Ciekawe jak nasze koleżanki haftują? jak daleko już są????
tareska - Nie 22 Mar, 2015 16:55
Haniu ale ogrom pracy już wykonałaś, obrus przepiękny
a jak upierzesz, wyprasujesz to istne cudo będzie
Halina46 - Wto 24 Mar, 2015 08:02
Haniu slicznie wygląda Twój obrusik i niewiele Ci już zostało do zrobienia.
Danusiu ja niedługo skończę kwadraty ale musze się wrócic do trójkątów.
Ginia - Sob 18 Kwi, 2015 05:25
Witaj Haniu, przyznam się, że jak zobaczyłam, że chcesz dorzucić jakiś nowy wzór do obrusa, to lekko się zaniepokoiłam. Jakoś wpoiłam sobie do głowy, jak kiedys pisałyście, żeby nie dorzucać tutaj nowych wzorów, bo i tak jest ich mnogość.
Na zdjęciu z pojedynczymi rozetkami są one zbyt "kwiatkowate" do całości obrusa, ale przyznam, że ostatnie zdjęcie przekonało mnie do nich. Ślicznie wyglądają. Może ja też się skuszę, bo nadal nie mam pomysłu co wsadzić w moje domki...
minutka - Sob 18 Kwi, 2015 08:48
Śliczności gratuluje cierpliwości
mirka-zet - Sob 18 Kwi, 2015 08:50
Haniu, bardzo piękny obrus. Podziwiam za cierpliwość i za inwencję. Patrząc na zdjęcia, zachwycam się.
Haniaga - Sob 18 Kwi, 2015 14:28
dziękuję bardzo za miłe słowa, motywujące do dalszej pracy .
Już coraz bliżej do zakończenia. Zostały mi tylko i aż trzy boki.
I poszukiwanie stołu do prezentacji.
Haniaga - Czw 28 Maj, 2015 17:47
Skończyłam.
Praca nad obrusem zajęła mi dokładnie rok.
Powstał sporych rozmiarów obrus.( prawie 150x150 cm.)
Teraz musi dobrze się wymoczyć przed wypraniem by pięknie się zaprezentować .
Nikus4 - Pią 29 Maj, 2015 15:15
A już miałam sie pytać jak duzo zostało ci sie do wyhaftowania. Nie mogę sie doczekać zdjęcia. Brawo!!!!!!!!
Haniaga - Pią 29 Maj, 2015 15:48
Nikusiu,
sama końcówka szycia obrusa trwała nieco dłużej.
Szukałam miejsca na dodatkowe rozetki. Wybór był właściwie tylko jeden. Domki w górnej części obrusa, gdzie w okienkach były gołębie oczka.
Najgorzej jednak było się zmobilizować do prucia.
Niby nie dużo ale zabierałam się do tego jak przysłowiowa sójka.
Teraz już z duszą na ramieniu włożyłam obrus do pralki. Kiedyś bowiem miałam niespodziankę z fioletową mulną .
Mam nadzieję, że tym razem wszystko będzie dobrze i będę mogła pokazać mój obrus.
Nikus4 - Pią 29 Maj, 2015 19:00
Już się nie mogę doczekać! Nie tylko ty jedna Haniu prujesz! Wczoraj 4 godziny i dzis jeszcze dwie prułam pajaczki z pikotkami i dziureczki! Nie spodobał mi sie kolor nici! Żeby zmienić musiałam pruć!
Haniaga - Nie 31 Maj, 2015 11:10
Tak wygląda mój skończony obrus.
Prezentuję go, po przekątnej, na prostokątnym stole.
A teraz specjalne podziękowania dla naszej wspanialej Nikusi
dzięki której powstał ten ogromny obrus. Przede wszystkim za ogrom włożonej pracy w przygotowanie, pokazanie i wytłumaczenie co, gdzie i jak należy szyć.
Dziękuję też, moim kochanym koleżankom za wszystkie udzielone mi rady i podtrzymywanie mnie na duchu w chwilach zwątpienia.
Jestem bardzo zadowolona z mojej pracy.
Halina46 - Nie 31 Maj, 2015 11:41
Haniu brak mi słów, żeby opisać to cudo. Powiem tylko tyle że jest przepiekny. Gratujuje wytrwałości.
tareska - Nie 31 Maj, 2015 21:39
ooooooo mamamija ale cudo wyszyłaś Haniu
wielkie Ci się należą
wernatka - Nie 31 Maj, 2015 23:15
Obrus wspaniały, przecudny, wielkie gratulacje
Nikus4 - Pon 01 Cze, 2015 11:10
Haniu! Ależ piękny ten twój obrus! To ja nie wiem co mam ci napisać. Tyle pracy w niego włożyłaś. Starałaś się dokładnie wg moich wskazówek go wyhaftować. Dziękuję za twoją wytrwałość! Piękny, piękny, piękny!
Dziękuję za miłe słowa dotyczącej mojej osoby. Lubie pomagać innym a jeszcze bardziej jak korzystają z mojej pomocy! Wiem, że na darmo sie nie poświęcam.
Nie mogę się doczekać kiedy znów zaczniemy haftować cos wspólnego!
|
|
|