Nasze prace - Hardanger Nikusa
Nikus4 - Wto 23 Paź, 2012 12:35
Haniu to wina aparatu i światła. Tak w rzeczywistości obie wyglądają. Są takie ładne żółte. Cały czas pisałam, że w realu ładniej wyglądają. Teraz robiłam innym aparatem.
Nici to z Anchor nr311. Ale nie widziałam je w internecie nigdzie. Może w pasmanteriach gdzieś mają.
Ja już jestem szczęśliwa, że kończę tę serwetkę. Dwie takie same pod rząd haftować to za wiele jak dla mnie.
Już myślę co teraz mam szyć.
Nikus4 - Wto 23 Paź, 2012 12:37
Kulejeczka!? a wiesz co potrzebujesz do haftowania? Jaki materiał, nici itp?
kulejeczka - Wto 23 Paź, 2012 12:41
Nikuś wiem. Naczytałam się tego formu, że chyba już znam wszystkie posty na pamięć, zwłaszcza twój. Wszytko mam już upatrzone. Czy mogę cię dręczyć, jak czegoś nie będę umieć?
Nikus4 - Wto 23 Paź, 2012 12:46
Tak oczywiście Pytaj się o wszystko co będzie ci sprawiało trudność. Na pewno pomogę, doradzę a jak nie ja to koleżanki również. Zagladam tu często i patrzę czy ktoś coś potrzebuje.
kulejeczka - Wto 23 Paź, 2012 12:51
Nikuś, na poście Giniusiowe początki, na stronie 4 wstawiłaś takie cudo biało - zielone. No i coś takiego to jest moje największe marzenie.
Nikus4 - Wto 23 Paź, 2012 12:56
Ten obrus to wielkie wyzwanie było dla mnie jak i będzie dla ciebie. Jest trudny! Wiem bo haftowałam go parę miesięcy a nie jedna hardangerowiczka go zaczęła i nie skończyła. Trzeba mieć dużo cierpliwości do niego.
Ale jak nauczysz się haftować i czytać schematy to na pewno sobie poradzisz. A jaki wzór sobie wybrałaś na początek?
Halina46 - Wto 23 Paź, 2012 13:00
NO właśnie a gdzie mozna kupic takie nici?Chyba tylko w Niemczech?
Sa sliczne, i własnie takie potrzebuję.
Nikus4 - Wto 23 Paź, 2012 13:06
No niestety Halinko nie wiem gdzie je kupić u nas w Polsce. Dostałam te nici w prezencie i tak miałam mało tych cienkich nr8 dlatego tak kombinowałam kolorami.
kulejeczka - Wto 23 Paź, 2012 13:15
Alutka w Hardangerowych linkach umieściła różne gazetki. Jest tam taka 2Anna SZ2, w ostatnim albumie zdjęcie 179. To jest mała kwadratowa serwetka, ale mam zamiar ją powiększyć i według moich obliczeń (ciekawe czy dobrych) będzie miała ok 70x70
Nikus4 - Wto 23 Paź, 2012 13:21
Zobacz taki podobny kolor ma Petra 5742:
http://kolorowymotek.pl/i...dmc_petra_1.jpg
Kulejeczka zaraz zobaczę co to za wzór.
Halina46 - Wto 23 Paź, 2012 13:27
Danusiu ale Twoje to jest taki melanż żółto brązowy?
A ztych co podałaś linka to wczoraj zamówiłam w e pasmanterii nr 5742 ciekaWE ILE BĘDĘ CZEKAĆ.
Nikus4 - Wto 23 Paź, 2012 13:37
Nic innego Halinko ci nie poradzę. Jak będzie troszkę inny kolor to nic.
Kulejeczka znalazłam ten wzór. O ten ci chodzi:
Powinnas dać sobie radę ale może na początek wyszyj w takiej wielkości jak jest w oryginale. Dasz sobie radę od razu powiększyć?
Zagadałam się z wami a tu czas objadek robić. Za pół godziny mąż z pracy a tu objad daleko w polu?!
Zajrze po południu pa.
kulejeczka - Wto 23 Paź, 2012 13:43
Nikuś, dokładnie o ten wzór mi chodzi. Dam radę powiększyć, tam jest wszystko bardzo symetryczne. Samo wyszywanie u mnie będzie na pewno trwało całą wieczność, bo robię kilka rzeczy na raz, ale jak coś będzie widać to się pochwalę (choć może będę musiała sie wstydzić a nie chwalić). Pozdrawiam Kulejeczka.
Nikus4 - Wto 23 Paź, 2012 14:00
Och! nie mam takiego zwyczaju robić kilka rzeczy na raz Ale każdy musi sam wiedzieć. Czekam na malutki choć efekt tej serwetki bez względu na to czy będzie ładny czy nie.
Halina46 - Wto 23 Paź, 2012 15:01
Danusiu ale mnie chodzi tylko o to czy to jest melanż czy tylko mi sie tak wydaje, bo jak patrzę to widze jakby zółto brazowy.
Nikus4 - Wto 23 Paź, 2012 17:12
Oj! Halinko zabij mnie a nie powiem ci czy to jest melanż czy nie. Nie wiem jaki to kolor melanż. Mogę ci tylko powiedzieć, że wygląda jak zloty ale trochę ciemniejszy. Brązu nie ma w tym moim kolorze ani trochę.
Halina46 - Wto 23 Paź, 2012 18:24
Danusiu melanż to jest taki kolor troche pomieszany i tak w jednym kłębuszku czy motku jest nitka np żółta która przechodzi w ciemniejszy zółty dalej idzie w jasny brąz ciemniejszy brąz biały z przewaga koloru żółtego, to jest melanz zółto brązowy, moze byc niebieski, czerwony .W sklepikach nazywaja to multikolor chyba.
A dałabym głowe, ze jest tam brąz.Dostałam dzisiaj zółtą tkaninę muszę szybko kończyć to co robie i zacząc cos nowego.
Nikus4 - Wto 23 Paź, 2012 18:48
No widzisz Halinko. Teraz to już wiem, ja bym to nazwała nitkami cieniowanymi. Może na niektórych rzeczach się troszeczkę znam ale na kolorach za "chiny".
Dziś nawet na minutkę nie wzięłam igły do ręki jakoś tak wyszło a teraz już mi się nie chce.
Myślę już nad czymś nowym ale nie wiem co to ma być. Muszę popatrzeć na wzory, może coś wpadnie mi w oko.
elapok - Czw 25 Paź, 2012 13:52
Danusiu jaka śliczność Ci znów wyszła, ten żółty - złoty kolor wygląda przepięknie
Nikus4 - Pon 29 Paź, 2012 09:13
Nareszcie skończyłam!!!! Dość żółci Miałam już nie pokazywać ale co tam, pokażę.
Tak wyglądają obie:
Halina46 - Pon 29 Paź, 2012 09:44
Danusiu obie sa sliczne,bardzo mi sie podobają, ale sie napracowałaś.Jeśli pamietasz ile poszło Ci nici? I te niby ostrza strałek wyszywasz raz nitka po jednej stronie raz po drugiej, czy najpierw jedna strone starzłki potem drugą? jesli sie wyszywa przemiennie to wychodzi taki równy przynajmniej mnie tak wychodzi.
To za co teraz sie zabierasz?
Nikus4 - Pon 29 Paź, 2012 11:15
Rzeczywiście kosztowały mnie pracy Halinko ale dobrze sie haftowało tylko gdyby to była jedna taka sama a nie dwie.
Ile nici poszło? Mogę ci powiedzieć, że dużo. Białych nie liczyłam a żółtych to pamiętam.
Nr8 to 3 kłębuszki ale nie całe. Na tą w której szyłam więcej ażuru żółtego poszło ok 2 kłębuszki.
Nici nr5 to takie duże warkocze to 3 i czwartego troszeczkę.
Jeśli chodzi o te strzałki o które pytasz to nie wiem o co ci chodzi Halinko? Musisz napisać jaśniej albo pokazać o co ci chodzi.
Haniaga - Pon 29 Paź, 2012 12:44
Miałabym dylemat niesamowity gdybym musiała wybierać.
Obie są przecudne. i piękne niesamowicie.
Na razie tylko o nich marzę.
Pozdrawiam
Hania
Ginia - Pon 29 Paź, 2012 15:56
tak sobie klikam i klikam pomiędzy zdjęciem pierwszej i drugiej serwetki i raz mi się bardziej podoba druga, a raz pierwsza. Po prostu obydwie są niesamowite. Wielkie ukłony Nikuś za haftowanie dwóch tych samych. Ciągle to powtarzam, ale taka jest prawda:
Jesteś niesamowita!!!!
Halina46 - Pon 29 Paź, 2012 18:02
Danusiu chodzi mi o to, ze jeden "sztych" igła robisz w prawą strone drugi w lewą i tak na przemian , czyli ze strzałka rośnbie równo po jednej stronie i po drugiej, albi napisz jak Ty to haftujesz,
|
|
|