Nasze prace - Hardanger Nikusa
Nikus4 - Wto 30 Paź, 2012 13:36
Myślę ,że o ten element ci chodzi co Halinko? ja zaczynam z jednej strony jak pokazałam ci strzałką od zakrycia 4 nitek tkaniny i posuwam się z prawej na lewą stronę. Jak połapiesz o co chodzi będzie łatwo.
Dziękuję dziewczyny. Mnie też się podoba ten wzór ale już się dość napatrzyłam na niego. Teraz zaczęłam haftować świąteczną serwetkę. Taką:
Ale materiał będzie ze złotą nitką, taki jak ten (na zdjęciu jest ze srebrną i ze złotą))
http://www.ebay.pl/itm/HA...=item3ccb4f517b
Znalazłam i sam złoty:
http://www.ebay.pl/itm/HA...=item51a340bf72
Halina46 - Wto 30 Paź, 2012 15:33
To już wiem jak to robisz, ale Tobie to to tak równiótko wychodzi.
Nikus4 - Wto 30 Paź, 2012 17:24
Nie wiem co ci Halinko powiedzieć, nie wiem czemu ci krzywo wychodzi. Może naciągasz tkaninę krzywo na tamborek albo za luźno. Tkanina musi być naprężona i równo muszą iść nitki tkaniny. Dlatego do harangera konieczny jest tamborek.
Jak będziesz już szyć tą serwetkę i coś nie będziesz wiedziala pytaj.
elapok - Czw 01 Lis, 2012 13:19
Obie złociste są przepiękne i miałabym problem, gdybym musiała wybierać. A ta nowa świąteczna śliczna będzie
Nikus4 - Sob 10 Lis, 2012 19:09
Mam nadzieje, że się spodoba choć narazie nie jest ładna bo same bloczki.
Nikus4 - Nie 11 Lis, 2012 11:40
Kilka razy próbowałam dziś otworzyć stronę z forum i nie szło. Hania też miała kłopoty. Chyba coś tu sie chrzani.
Nikus4 - Nie 11 Lis, 2012 12:15
Narazie mam tyle. Nie wygląda jeszcze ładnie bo same bloczki.
Haniaga - Nie 11 Lis, 2012 18:15
Nikusiu,
schematy doszły. Jeszcze raz dziękuję.
Nieraz mam kłopoty ,nie mogę się zalogować na naszym forum.
Napisz proszę coś o tej tkaninie. Jak Ci się na niej pracuje? Czy ta srebrna nitka to jest samodzielną srebrną nitką czy tez jest skręcona razem z białą.? Przyznam, nie widziałam jeszcze takiej tkaniny.
Serwetka już śliczna. I ta srebrna oj chyba złota,nitka w tych wyszytych już elementach .Cudo.
Oj , potrafisz wprowadzić mnie w stan zdziwienia .Twoja inwencja twórcza plus wykonanie- brak słów.
Pozdrawiam
Hania
Nikus4 - Nie 11 Lis, 2012 19:46
Haniu podziwiam cię! Tobie się to co zrobiłam podoba amnie narazie nie jak dojdą kolory to będzie może ładniej.
Cała tkanina to lurex. Ja też nie wiedziałam jak się nazywa.Dopiero jakznalazłam na tej stronie (podałam link) to dowiedziałam się, że to lurex.
Zdjęcia nie pokazują odpowiedniego koloru. Tkanina jest lekko kremowa, ecrui (nie wiem jak to się pisze). Cała jest tkana złotą nitką (tak jest wplatana, skręcana).
Myślałam, że źle się będzie haftować ale nie! jest ok! Gorzej szyje się złotą nitką.
Do końca jeszcze daleko. Mam nadzieje, że do świąt zdążę.
Halina46 - Pon 12 Lis, 2012 07:09
Danusiu już dużo tej serwetki zrobiłaś, następnym razem zrób większe zbliżenie to moze lepiej bedzie widać ta tkaninę. A na takiej tkaninie to wyszywa sie jakies swiateczne serwetki czy pasje tez dla kazdej serwetki?
Nikus4 - Pon 12 Lis, 2012 09:32
OK!? Zrobię jak mi się uda. A ty też takie zdjęcia wstawiasz i nie można zrobić zbliżenia.
Jeśli chodzi o tkaninę to można ją wykorzystać do każdego wzoru. Ja wyszywam świąteczne serwetki bo używam złotej lub srebrnej nitki i to się dobrze komponuje.
Nikus4 - Pon 12 Lis, 2012 10:56
Tak wygląda super mocne zbliżenie ale kolor jest bardziej ecri
Na tym linku jest bardziej widoczna ta tkanina.
Halina46 - Śro 14 Lis, 2012 20:11
Danusiu czy w tej tkaninie to tylko takie kropeczki sa srebrne czy całe nitki. jesli kropeczki to w Hobby studio tez maja bordo i taki ceglasty ze srebrnymi kropkami.
A ja jak mi sie uda to wstawiem zdjecie ze mozna zrobic zblizenie a jak nie to bez zblizenia. Nastepnym razem sie postaram lepiej.
Nikus4 - Śro 14 Lis, 2012 20:27
Nie to ssą takie ciapki złote w tej mojej tkaninie. To tak wygląda jak kropki ale to tak nitka złota przetkana miejscami ją widać. Aj! ciężko opisać.
elapok - Czw 15 Lis, 2012 09:46
Oj już świetnie wygląda, a ta srebrna nitka to kordonek czy coś innego? Oczywiście chodzi mi o nitkę nie w materiale
Nikus4 - Pią 16 Lis, 2012 10:54
Nie Elu to są złote nici. Grubsze to ten Anchor a cieńsze to te na szpuleczce:
elapok - Nie 18 Lis, 2012 10:10
Dzięki za informację , w swojej czerwonej chcę skośny ścieg zrobić złotą i się zastanawiałam co użyć. Mam jakieś złote nitki na szpuleczkach i metalizowaną mulinę DMC - ale nią się okropnie robi
Nikus4 - Pon 19 Lis, 2012 08:22
Nie ma chyba idealnych złotych nici, którymi by się dobrze szyło. Ja robię niezadługie nitki i robię supełki na końcach (nitka się nie rozdwaja). A gdy nitka jest juz krótka to zawiązuję ją przy igle, wtedy nie ucieka.
Nikus4 - Czw 22 Lis, 2012 16:32
A cóż to za cisza? Nikt nic nie pisze aż dziwne? haftujecie coś nowego dziewczyny? ja narazie szyję te aniołki ale dłuży mi się bo jest w niej tyle dziurek.
Halina46 - Czw 22 Lis, 2012 18:43
Danusiu ja kończe ta małą czerwona a potem chyba zaczne różową.
Nikus4 - Pią 23 Lis, 2012 09:04
Jakoś smutno jak nikt nie pisze. Ja dalej męczę moją serwetkę. Nie wiem czy zdążę na święta ale to nic mam inne serwetki. Może zrobię zdjęcie ile mam.
Fajnie, że napisałaś Halinko.
Halina46 - Pią 23 Lis, 2012 10:15
Danusiu wstaw swoje zdjęcie , ja moze pod wieczór tez wstawie, brakuje mi juz tylko jednego roga obrobic przęsęłka, ale zaczne dopiero pod wieczór teraz mam inszą robotę.
Troche sie wygłupiam z tymi dziwacznymi określeniami ale to tak dla żartu, przypominaja mi sie stare dobre czasy jak się wygłupialiśmy.
Nikus4 - Pią 23 Lis, 2012 12:25
Ja też teraz nie mogę, muszę się zająć domem troszkę ale wieczorem sie postaram wstawic foto.
elapok - Sob 24 Lis, 2012 14:35
No to czekamy!
Nikus4 - Sob 24 Lis, 2012 16:00
Sorry! Ale nie mam czasu dziś. Obiecuje, że w poniedziałek wstawię.
|
|
|