To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - CENY WYROBÓW SZYDEŁKOWYCH

JJka - Sob 29 Sie, 2009 16:34

Paillette napisał/a:
i jednostka pracy "ROBOCZOSEKUNDA"

Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile dobre!
... ze smiechu właśnie zaksztusiłam się kawą i oplułam laptopa ... Smile

gosias - Sob 29 Sie, 2009 21:36

I jak tu konkurować z małymi chińskimi rączkami.....
malgosp - Sob 29 Sie, 2009 23:19

nie mamy szans by z nimi konkurować Sad
Paillette - Nie 30 Sie, 2009 00:21

JJka, mam nadzieję, że nic Ci się nie stało Wink
Grażyna - Nie 30 Sie, 2009 16:48

To powinni klientowi napisac, jakiej produkcji sa wyroby.
Paillette - Nie 06 Wrz, 2009 19:40

http://www.allegro.pl/ite...we_bolerko.html
Asia S. - Wto 08 Wrz, 2009 23:17

czy to legalne?
gosia1977 - Śro 09 Wrz, 2009 05:28

dziewczyny powiedzcie za ile mozna sprzedać takie ciuszki?:
http://www.fotosik.pl/pok...ad68c04d6e.html
http://www.fotosik.pl/pok...10a90048fd.html

pchelka831 - Czw 10 Wrz, 2009 16:26

Mam zamówienie na takie drobiazgi dla dzieci Za ile byście sprzedały bo sama nie wiem do tej pory robiłam jako prezenty dla dzieci znajomych?[img][/img]
emi - Nie 20 Wrz, 2009 21:29

Witam!
Proszę o opinię jaką cenę powiedzieć za takie dwie serwetki, obie zrobiłam już jakiś czas temu i leżały sobie spokojnie na stolikach, aż koleżanka spytała czy mogę je sprzedać. Nigdy wcześniej tego nie robiłam więc prosze Was o pomoc.

zielona serweta zrobiona z Virgini szydełkiem 2,5, wyszły 4 motki, 130 cm

dwa kolory zielonej Maxi, szydełko 1,5, wyszło ok 1/2 motka z każdej, 56 cm

Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam
Emi

psotka26 - Pon 21 Wrz, 2009 09:23

wow bardzo ładnie
JJka - Śro 23 Wrz, 2009 19:19

a co Wy na to??
http://www.allegro.pl/ite...niakowskie.html
koniakowskie???

gosias - Śro 23 Wrz, 2009 19:33

Fajne ubranka na bombki Smile

Napisane: "typu koniakowskiego"... Czy aby na pewno "koniakowskiego"??? Jakby co, to wychodzi 21 zł za bombkę....

duduś - Śro 23 Wrz, 2009 20:27

A ciekawe mają ceny za przesyłkę, od kiedy to paczka ekonomiczna jest droższa od priorytetowej puknąć się puknąć się puknąć się
gosias - Śro 23 Wrz, 2009 20:35

JUż dawno zauważyłam, że przesyłki z Allegro mają jakieś "księżycowe ceny"....
duduś - Śro 23 Wrz, 2009 20:39

Napisałam do nich w tej sprawie ciekawe czy odpiszą i jaka będzie odpowiedź
JJka - Śro 23 Wrz, 2009 21:47

no własnie to określenie mnie zainteresowało... "typu koniakowskiego"... hmmm
faktycznie wychodzi po ponad 20 zł za sztuke... ale wliczając to, że te ubranka są wraz ze szklanymi bombkami o średnicy ponad 7cm... to i tak wydaje mi sie lekka przesada... w zeszłym roku 20 szt szklanych bezbarwnych bombek kupiłam... za "cwiarteczkę czystej" Wink

co do kosztów przesyłki... Duduś.. faktycznie dziwne.. ekonomiczna droższa od priorytetowej... tego nie zauważyłam.
no i ta informacja o dodatkowej opcji na poczcie p. "ostrożnie"... przeciez to tylko 1,50 więcej :/// i tak nie świadczy o dostarczeniu przesyłki w całości Smile))

no chyba ze to kwota za extra zabezpieczenie tych bombek... i zawijanie każdej w kilometry folii bombelkowej...

duduś - Śro 23 Wrz, 2009 22:05

Z mojego doświadczenia ( wysyłam paczki już około 3 lat) wiem, że opcja ostrożnie to + 50% do ceny podstawowej przesyłki.
JJka - Śro 23 Wrz, 2009 22:18

duduś, poważnie??
to czemu ja ostatnio wysyłając paczkę w sumie na 16 zł kosztów przesyłki, zapłaciłam 1,50 za czerwony napis Ostroznie??
wow... tak sie pytam, (w tym wątku off topic) ... bo zdezorientowałam sie troszkę.... Sad(

Makarbella - Czw 24 Wrz, 2009 00:36

gosias napisał/a:
JUż dawno zauważyłam, że przesyłki z Allegro mają jakieś "księżycowe ceny"....

Niezupełnie "księżycowe" i już wyjaśniam dlaczego. Nie, żebym stawała w obronie sprzedawców Allegro, ale gwoli wyjaśnienia.

Spróbuję na przykładzie. Załóżmy, że kupiłyśmy sobie na Allegro 4 stugramowe motki kordonka. Wg naszych wyobrażeń 4 x 100g=400g, zatem przesyłka powinna kosztować 4,90 lub 5,80zł (priorytet droższy). Tymczasem kosztuje dużo więcej, dlaczego?

Ano dlatego, że motek kordonka stugramowego waży nie 100 a 140g, bo kordonek to nie tylko nić ale i cewka. Zatem 4 x 140g = 560g, więc przesyłka powinna kosztować 7 lub 8,50zł, ale kosztuje więcej. Dlaczego? Bo kordonek to duże buły i nie mieszczą się w pocztowym gabarycie A, dlatego koszt gołej przesyłki to 7,50 lub 9,00zł. Do tego trzeba dorzucić koszt koperty (ok. 2-4zł) i VAT. Poczta jest zwolniona z VAT, ale tzw. odsprzedaż usługi pocztowej już nie.

Dodajmy wszystko: 7,5*1,22+2=11,15zł lub 9*1,22+2=12,98 tyle kosztuje w rzeczywistości przesyłka czterech motków kordonka listem poleconym a paczką odpowiednio 11,59 za ekonomiczną lub 13,42 za priorytet, o ile sprzedawca zapakuje przesyłkę w używany karton a nie dodaje nowego kartonu, za który płaci dodatkowo.

Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłam kosmiczność kosztów wysyłki na Allegro.

Pyziulka - Czw 24 Wrz, 2009 06:30

Makarbella, jest dokładnie tak jak mówisz a dodatkowo jeszcze obniżając cenę produktu "odbija się" to sobie na cenie przesyłki. Zwykle dodaje sie kilka procent zapasu w tej cenie aby nigdy nie wyjść stratnym Wink Są osoby które potrafią podać cenę przesyłki wysokości 150% jej rzeczywistej wartości chwaląc się że mają tanie produkty. Trzeba zawsze rozsądnie przyjrzeć sie zarówno cenom produktów jak i przesyłek Very Happy
duduś - Czw 24 Wrz, 2009 08:13

JJka, najczęściej wysyłam paczki w gabarycie b i powyżej 1,5 m wysokości i wtedy idą w wersji ostrożnie nie wiem dokładnie jak jest w mniejszym gabarycie - myślałam, że tak samo. Może coś się na lepsze zmieniło na Poczcie gdyż od kwietnia wysyłam paczki kurierem jest taniej i szybciej. A co do opakowania to ja nigdy nie doliczam klientom za opakowanie. Wysyłam duże paczki więc używam dużo foli strech oraz kartony.
duduś - Czw 24 Wrz, 2009 13:42

Dostałam odpowiedź cyt. : "Przepraszam małe błedy w opisie , poprawione.

Jacek Królikowski"

Paillette - Pią 25 Wrz, 2009 23:09

Z tego co czytam, to ja chyba dopłacam do interesu....

http://allegro.pl/show_us...php?uid=1135190

Niusia - Nie 27 Wrz, 2009 22:05

Witam!
Chciałam przekazać kilka ciekawostek "na gorąco" Godzinę temu wróciłam z Kazimierza nad Wisłą z "powitania jesieni" impreza odbywa się od kilku ładnych lat.Ceny robótek jak dla mnie "powalające":
rękawiczki ażurowe (krótkie) ,sama siatka z łańcuszka i słupków-50 zł.
długie czarne za łokieć bez wzoru-80zł.
takie same mitenki 40zł.
malutka serwetka lub gwiazdka choinkowa (5cm średnicy)na kartoniku-10zł.
anioł dość duży(nici MAXI) wzór podobny koniakowskiego-50zł
No, rękawiczek to ja jeszcze nie robiłam,ale "gwiazdko-serwetki" sprzedawałam po 1 zł i tak mi dużo zostało po ostatnich Świętach, a aniołki(z 10") "chodzą u mnie od 15-25zł.
To już nie wiem jakie ceny są lepsze