Praca na maszynach dziewiarskich - podstawy - Maszyny dziewiarskie
zembion - Śro 25 Lis, 2009 22:39
Witam Panie!
Dołączę się do tego wątku, ponieważ również stałam się posiadaczką Pfaffa E6000. Maszyna jest złożona, wyczyszczona i gotowa do pracy. Wydaje mi się, że z pomocą instrukcji z forum uda mi się rozpocząć pracę, jednak mam kilka wątpliwości (chyba nieco głupich). Po pierwsze, nie wiem co robić z popychaczami (tymi za igłami, nie w wózku). Czy jeżeli wysuwam igły do pozycji pracy, to popychacze też? Czy zostawić je w spokoju i poczekają na bardziej skomplikowane wzory?
Poza tym mam problem jak ustawić te "brzegowe sprężyny", które wg. instrukcji "muszą być zawsze umieszczone na brzegu dzianiny". Czyli w wolnym rowku za ostatnimi pracującymi igłami? Czy NA ostatnich igłach (na obrazku tak to niby wygląda)?
Bardzo proszę o pomoc, bardzo chciałabym już zacząć jakieś zmagania z nową maszyną.. Do tej pory poznałam jedynie jednopłytową (taki stary passap f200) i bardzo dobrze mi się na niej robiło.
Natalia - Czw 26 Lis, 2009 11:44
witaj
nie ma głupich pytan! te popychacze lub inaczej wybijaki zostaw narazie w spokoju na swoim miejscu! włacza sie je do pozycji pracy podczas dziania wzorow lub zakardow / wzorow kolorowych/ , kiedy zaczniesz juz robic sama dojdziesz do tego kiedy nalezy wlaczyc je do pracy:) ,
z tego co ja wiem to te sprezyny jak je nazywasz maja byc na ostatniej igle dzianiny!!! a nie za nia , sluza one do tego by brzeg byl ładny i oczka brzegowe nie spadaly , jak zostawisz je w rowku za igla nie spełniaja one wtedy swojego zadania
zycze udanej pracy i pochwal sie wynikiem )
zembion - Czw 26 Lis, 2009 19:32
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź!
Jak tylko znajdę wolną chwilkę, spróbuję zacząć coś dzia(ła)ć. I dam znać jak mi idzie. Pozdrawiam!
zembion - Pon 30 Lis, 2009 16:54
Jestem z powrotem. Zrobiłam kilka prób i niby wszystko idzie dobrze, ale..
Robiłam głównie z igłami na przemian 1x1, ale też kawałek ze wszystkimi igłami. Idzie całkiem nieźle, wychodzi taki "szaliczek", taki sam z obu stron. Jednak oczka wychodzą zawsze krzywe. Nie mam jak zrobić teraz zdjęcia, ale spróbuję to opisać. Oczka są nierówne, ale jest w tym jakaś logika, tzn. w jednym rzędzie każde oczko jest większe z prawej strony, w kolejnym rzędzie z lewej. Daje to w rezultacie pewnego rodzaju wzór, możnaby to uznać za zamierzony efekt, jednak wolałabym nauczyć się na początek robić równe oczka. Jaka może być przyczyna takiego problemu?
Po drugie początek dzianiny wychodzi zawsze szerszy od reszty i się faluje. Próbowałam obu opisanych na forum sposobów zaczynania i w obu przypadkach jest tak samo.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu tych problemów.
Natalia - Pon 30 Lis, 2009 21:56
witaj
zacznij prace na gestosci 3/3 /przod i tyl plyty/ oraz N/N po 4 rzedach dopiero zwieksz gestosc oczek
co do nierownych oczek : na wozku sa 3 klawisze sprawdz czy one sa w pozycji spoczynkowej czyli nie wcisniete!!! i czy wybijaki sa schowane pod listwa?
robiac kawalek dzianiny ustaw motylki na N/N !
rigala - Czw 17 Gru, 2009 23:37
witam serdecznie
kopiłam brothera na karty, ale same kłody lecą mi pod nogi.Instrukcja po niemiecku.Przede wszystkim brak stojaka do naprężania włóczki, pytanie czy może być nie od brothera i czy mogę coś robić bez tego urządzenia.Może ma ktoś na zbyciu taki stojak? Problem z listwą, której gąbka nie ma 0,5 cm i co teraz tam wkleić? Oglądałam filmik ,ale może zbyt późno? Cierpliwie czekam na każdą pomoc.
Natalia - Pią 18 Gru, 2009 23:45
brakujace czesci dokupisz na ebay
rigala - Sob 19 Gru, 2009 15:05
dzięki za radę
zembion - Śro 27 Sty, 2010 22:11
| Natalia napisał/a: | witaj
zacznij prace na gestosci 3/3 /przod i tyl plyty/ oraz N/N po 4 rzedach dopiero zwieksz gestosc oczek
co do nierownych oczek : na wozku sa 3 klawisze sprawdz czy one sa w pozycji spoczynkowej czyli nie wcisniete!!! i czy wybijaki sa schowane pod listwa?
robiac kawalek dzianiny ustaw motylki na N/N ! |
Bardzo dziękuję za rady, niestety dziękuję z takim opóźnieniem.. Inne sprawy absorbują mnie ostatnio i mimo szczerych chęci nauka została porzucona na jakiś czas. Mam nadzieję, że uda mi się niebawem powrócić do maszyny. Jeszcze raz dziękuję za pomoc!
elkasso - Pią 26 Mar, 2010 19:50
Witam serdecznie!
Jestem tu nowa, pozwoliłam sobie zabrać głos, ponieważ jestem zagorzałą druciarą i jakiś czas temu wpadło mi do głowy, pomóc sobie w dzierganiu maszyną. Kupiłam na allegro BROTHERA. Po rozpakowaniu paczki, pierwszy raz zobaczyłam maszynę na oczy!!! Chcę powiedzieć, że trochę to trwało, ale zwyciężyłam! Rozgryzłam łobuzicę. Nauczyłam się! Sama! Tzn. sama w domu, ale za pomocą internetu, w którym znalazłam WSZYSTKO, co było potrzebne do nauki. Niestety, nie mogę w pełni rozwinąć skrzydeł, PONIEWAŻ BRAKUJE MI WÓZKÓW DO WYKONYWANIA WZORÓW. MOŻE KTOŚ MA, BĄDŹ ZNA KOGOŚ, KTO MÓGŁBY MI TAKOWE SPRZEDAĆ. Będę ogromnie zobowiązana za jakiekolwiek informacje. Jeżeli któraś z pań życzy sobie informacje na temat samodzielnej nauki, proszę o kontakt. Pozdrawiam wiosennie!
Natalia - Sob 27 Mar, 2010 10:46
hmmmm o jakich wozkach piszesz ?
maszyna powinna miec wozki w komplecie , Brothery w komplecie maja 3 wozki w tym 1 do ażurow
dokupi mozesz na ebay prawie wszystkie czesci zamienne , w tym wozki tez
elkasso - Sob 27 Mar, 2010 13:26
Witaj!
Dzięki za odpowiedź. No właśnie, pisałam, że kupiłam coś, o czym nie miałam zielonego pojęcia. W swojej naiwności sądziłam, że kupuję kompletny sprzęt, ale...niestety. Szukałam na ebayu, ale, albo na dzień dzisiejszy nie ma, albo nie potrafię znaleźć. Jestem na, ubogiej, nauczycielskiej emeryturze, więc próbuję trochę dorobić. No cóż, będę szukać dalej. Bardzo dziękuję za zainteresowanie
Natalia - Nie 28 Mar, 2010 11:12
piszesz ,ze nauczyłaś sie sama robic na maszynie , wiec chyba jakies wozki masz !
nie piszesz jaki to typ Brothera wiec trudno cos wnioskowac , ja szukalabym na allegro u osob ktore zamykaja warsztaty i sprzedaja Brothery u nich zawsze sa czesci zapasowe , cala masa roznych rzeczy lezy nieuzyteczna w pudlach i rdzewieje a Tobie akurat moze sie przydac
elkasso - Nie 28 Mar, 2010 14:02
Witaj!
Górna płyta, to KH900, dolna-KH830. Brakuje mi np. wózka do ażurów. Owszem, nauczyłam się obsługiwać maszynę na podstawie filmików ściągniętych z sieci. Stąd wiem, że nie zrobię ażurów bez dodatkowego wózka. Śledziłam na allegro, sprzedaż maszyn, ale nie wpadło mi do głowy, aby pytać sprzedających o części zapasowe. Dzięki za radę, spróbuję
Natalia - Nie 28 Mar, 2010 17:23
poszukaj tu
http://shop.ebay.de/sunny...1.c0.m14&_pgn=2
sprzedajacy to sunny.choi 100% pozytywnych opini , on sprzedaje czesci do Brotherow , napisz do niego moze ma taki wozek , zamow sobie od razu "słonia" to sluzy do przekladania oczek z tylnej na przednia płyte
co do azurow zrobisz je, tylko musisz oczka przekladac recznie
wesca - Nie 28 Mar, 2010 20:31
http://cgi.ebay.nl/LACE-C...=item51914aade2
elkasso tu jest ten wozek do azurow, wedle mnie takze bedzie pasowal do KH900
wiesia-kal - Śro 02 Cze, 2010 19:42
Witam - proszę o opinię. o maszynie dziewiarskiej PFAFF duomatic SD - jest wystawiona na allegro za cenę 500,- zł . Jest używana i piszą , że sprawna.czy warto ją kupić. Robię trochę na drutach, a na maszynie byłoby szybciej. Pozdrawiam Wiesia
Natalia - Czw 03 Cze, 2010 21:58
witaj
ta maszyna jest juz wystawiana na allegro kolejny raz...
z tego co sie orientowalam jest ona po warsztacie dziewiarskim wiec trudno powiedziec w jakim jest stanie , jesli do Sosnowca masz blisko mozesz pojechac i zobaczyc
pozdrawiam
wiesia-kal - Czw 03 Cze, 2010 22:20
Natalia dziękuję bardzo za informację, chyba zrezygnuję z kupna maszyny, bo się na nich nie znam, nie pracowałam na nich. Może będzie kiedyś okazja jak któraś z dziewczyn z forum będzie sprzedawać. Będę dalej robić ręcznie na drutach. Pozdrawiam Wiesia
magiczna-czerń - Wto 27 Lip, 2010 14:41
Witam mam na imię Andzelika
kupiłam maszynę TOYOTA KS 858 , mam instrukcję tylko po angielsku.
Czy ktoś ma taka maszynę i mógłby mi pomóc jak zacząć i jak ustawiać naciąganie nici
Pozdrawiam
Natalia - Pią 30 Lip, 2010 21:22
witam
prosze wstaw zdjecie tej maszyny , postaram sie jakos pomoc
magiczna-czerń - Pon 02 Sie, 2010 16:38
wszystkie zdjęcia są tu http://www.aukcjoner.pl/g...-KS-858.html#I4
już umiem zacząć, zwężać rozszerzać dzianinę. Z naciągiem już też skumałam.
Mam pytanie czy można na tej maszynie w szybki sposób zakończyć dzianie czy tylko szydełkiem ?
jak posługiwać się tym drugim wózkiem?
PO ogladałam parę filmów na yutublu, ale na razie robienie wzorków za pomocą tych kart z dziurkami to dla mnie czarna magia.
zembion - Śro 18 Sie, 2010 11:02
Witam panie, powracam po długim czasie niedziergania (a dokładniej dziergania ręcznego). Zasiadłam ponownie do nauki obsługi mojego passapa i mam nadzieję, że tym razem będzie mi dane dojść do jakichś widocznych rezultatów.
Oczywiście pojawiły się już kolejne problemy i bardzo liczę na pomoc z forum.
Ostatnio pisałam o krzywych oczkach i ten problem udało się rozwiązać. Tak jak Natalia podejrzewała, coś było nie tak z przyciskami na wózku. Teraz już oczka wychodzą równe. Robiłam sobie próbki ściągaczem 1x1 i idzie nieźle, jednak brzeg nadal jest trochę falisty, pomimo zmiany gęstości ściegu po 4 rzędach ( ja akurat zmieniałam z 3 na 5 lub 5,5). Ale jeszcze pokombinuję z gęstością i może uda się to zniwelować.
Teraz chciałabym spróbować przejść z tego ściągacza na zwykły dżersej i nie bardzo wiem jak. Czy w tym celu wszystkie oczka muszą znaleźć się na jednej płycie?
Poza tym chciałam zapytać także o zakańczanie dzianiny, a dokładniej jak to zrobić żeby nie robić tego ręcznie?
I jeszcze pytanie o napęd. Chciałabym go spróbować uruchomić i zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Do napędu nie mam w ogóle instrukcji po polsku, a jest to electra3000A. Tak na marginesie to wydaje mi się, że wózek w tej maszynie chodzi trochę za ciężko, bo po zrobieniu kilku próbek po kolei jestem zmęczona:) A może to jednak w tym modelu normalne?
Pozdrawiam wszystkie dziewiarki!
wesca - Śro 18 Sie, 2010 13:43
zembion na rosyjskim forum jest watek z gazetkami do passaba, przejzyj calosc znajdziesz tam pare gazetek do sciagniecia
http://www.lubodelo.getbb...&st=0&sk=t&sd=a
ta ksiazeczka jest z wzorami do passaba
http://www.mediafire.com/?23jbzmmn4jy
zembion - Nie 22 Sie, 2010 12:19
Dziękuję za odpowiedź, przejrzałam linki ale niestety niewiele mi to daje. Po rosyjsku sobie za bardzo nie poczytam, poza tym w gazetkach (nawet sama jakieś mam) opisane jest dzierganie gotowych modeli przy użyciu komputerka, a ja na razie jestem na etapie poznawania podstawowych zasad pracy na maszynie dwupłytowej (o jednopłytowej jakieś tam pojęcie mam). I utknęłam, brzeg się ciągle faluje a w dodatku oczka jednak nadal są krzywe tak jak to dawniej opisywałam, a dokładniej to przy ściągaczu 1x1 są ładne a przy włączeniu do pracy wszystkich igieł już nie są. Co to może być???
|
|
|