Pytania i porady - Hardanger haft
janeczka33 - Sob 20 Lut, 2010 18:14
Moje zamówienie jest podobne do Twojego ale kupiłam jeszcze nożyczki i wydawnictwo z wzorami hardanger, bo ciągle szukam wzoru na owalny bieżnik na ławę . Napisałam do nich bo długo sie nie odzywali i po uzgodnieniach na początku tego tygodnia gdy wszystko już mieli myślałam że niedługo zacznę haftowanie a tu ciągle nic. Chyba jeszcze raz do nich napiszę czy wysłali dla mnie przesyłkę
LidkaM - Nie 21 Lut, 2010 09:43
Faktycznie chyba masz pecha jakiegoś. Ja w takich przypadkach zawsze dzwonię, bo taka bezpośrednia rozmowa bardziej działa na sprzedawcę niż mail, maila niektórzy ignorują.
Mam nadzieję, że już w tym tygodniu dostaniesz swoją paczuszkę, bo ileż można....?
Krzysia - Nie 21 Lut, 2010 11:16
Czy zamawiałyście w Świecie Haftu ?? dotąd zawsze był z nimi super kontakt i szybkie wysyłki,nawet kiedy nie mieli pełnego asortymentu, a może w Wojtku, bo tam ostatnio mnie zdenerwowali. Nie było wszystkiego co proponują, zapomnieli zapytać czy mogą coś w zamian( zakupy już opłaciłam), a po ustaleniu na co zamieniam wysłali to czego podobno nie mają. Wszystkie te pertraktacje przebiegały dopiero po mojej telefonicznej interwencji po ok. 2 tygodniach oczekiwania, a potem jeszcze chyba z tydzień zanim wysłali.
Lidka założysz temat i będziesz pokazywać postępy, prawda ?? plisssss
makneta - Sob 27 Mar, 2010 10:05
Wczoraj kupiłam w Empiku gazetką Hardanger - Sabrina wydanie specjalne po polsku. I już przeglądam co z niej spróbować zrobić z moich niewielkich kawałków.
Bardzo mi się podobają niektóre wzory, ale nie umiem ocenić ich stopnia trudności.
Nikus4 - Nie 28 Mar, 2010 15:52
Szkoda, że nie widzę tych zdjęć serwetek. Zobaczę czy w naszym Empiku jest ta gazetka, ale u nas jeszcze nic z hardangerem nie znalazłam.
Może wstawisz kilka zdjęć Makneta
makneta - Nie 28 Mar, 2010 17:42
Nikus, tu jest okładka:
http://www.bpv.pl/images_...spec_10_002.jpg
Obawiam się, że zdjęcia nie wyjdą, ale jak będę miała dostęp do skanera to postaram się zeskanować zdjęcia.
Nikus4 - Nie 28 Mar, 2010 17:55
Oj! tę gazetkę mam nawet wyszywałam z niej serwetkę o tę:
ciekawa jestem które cie interesują może podasz nr prac w tej gazetce
makneta - Nie 28 Mar, 2010 18:25
Strasznie małe te zdjęcie. To ta z różyczkami?
Na początek muszę wybrać coś co się zmieści na kawałku 50x80, bo właśnie takiej wielkości mam kawałki kanwy.
A z takich co się powinny zmieścić to podobają mi się 41 (bardziej) i 42
33 i 34 (ale mam tylko jeden kolor nitki na razie, więc te dwukolorowe też odpadają,
5 jest chyba najśliczniejsza, ale i najtrudniejsza pewnie
może 6
Ale na początek to chyba 26 bym wybrała. Obok zdjęcia jest napisane - serwetki łatwe do wykonania.
I 28 mi się podoba
A 28 będzie trudna?
Tylko jeśli chodzi o 26 to potrzebna jest nitka trójka, ja dysponuję tylko Mają, a tej raczej trójki nie produkują.
Nikus4 - Nie 28 Mar, 2010 19:28
Musiałam zobaczyć milionerów Sorry!
Więc ta wydaje mi się łatwa (nr26):
Nr 32 i 33 też łatwe:
Te też nie są trudne:
Makneta wybierz na początek tą pierwszą. Jest łatwa. Nie ma w niej dużo do wyszywania, a to dobrze bo mogłabyś się znudzić. W tej serwetce są podstawy (pajączki inaczej nazywane przęsełkami, ściegi proste, bloczki krateczki itp) hardangera. Jeśli będziesz miała problemy pisz ja często zaglądam na forum i cieszę się jeśli ktoś pisze a w ogóle pyta o hardangera.
makneta - Nie 28 Mar, 2010 20:00
Właśnie myślałam o tej którą wrzuciłaś jako pierwszą, ale ona ma podaną nitkę nr 3, a ja takiej nie mam, czy mogę robić piątką?
A jak mam zacząć - podzielić na 4 części robiąc fastrygę na krzyż?
Muszę jeszcze poczytać, może dzisiaj choć kilka ściegów bym zrobiła, chociaż bardzo zmęczona jestem bo mało spałam.
Nikus4 - Nie 28 Mar, 2010 20:21
Użyj kordonku nr 5 i 8(do przęsełek). Ja tylko te używam.
Oczywiście musisz zrobić fastrygę najwpierw. W ten sposó nici muszą krzyżować się przez środek:
Od środka zaczniesz wyszywać bloczki.
Jak na schemacie:
URL=http://img638.imageshack.us/i/model1526.jpg/] [/URL]
Jak jesteś zmęczona to daj sobie dziś spokój. Jutro też jest dzień.
Dobranoc pa
makneta - Nie 28 Mar, 2010 20:34
Może chociaż fastrygę zrobię i zacznę pierwsze ściegi
Nikus4 - Nie 28 Mar, 2010 21:39
Cieszę się, że się wciągnęłaś. Pamiętaj co 4 niteczki tkaniny robisz fastrygę.
miziaj - Nie 30 Sty, 2011 14:16
Zosia32, witaj Zosiu.mam pytanie.gdzie można nabyć starsze roczniki tych gazetek o hardangerze?Probowałam wszędzie ale nie jest tego za wiele.dziękuje
Ginia - Wto 23 Sie, 2011 18:11
Nie pytajcie "jak", nie pytajcie "dlaczego". Fakt jest faktem zostałam zainfekowana
Zaraziłyście mnie na dobre. Do tej pory jedynie szydełkowałam. Z haftem miałam do czynienia jakieś 30 lat temu, ale to co tu zobaczyłam powaliło mnie na kolana i pobudziło do walki z igłą i nitką.
Dorobek Nikus i talent dydaktyczny Krzysi sprawiły, że wierzę że mi się uda, a jak wiadomo wiara czyni cuda
Zamówiłam materiał, nici, igły, tamborki zgodnie ze wskazówkami Krzysi z wątku o tym od czego trzeba zacząć i... czekam. Wybrałam sobie kilka wzorów i liczę na rady mistrzyń.
Ginia - Wto 23 Sie, 2011 18:41
To pierwsze propozycje
Ginia - Wto 23 Sie, 2011 18:45
I następne propozycje. Starałam się wybrać coś co mnie nie zabije a zachęci. Czekam z utęsknieniem na Wasze opinie
Nikus4 - Śro 24 Sie, 2011 09:08
Gliniu wybrane przez ciebie wzory są piękne ale mam pytanie. Czy miałaś już do czynienia z hardangerem? Czy to twoje początki. Jeśli nigdy nie wyszywałaś tym haftem to nie wiem czy tak od razu dasz sobie radę.
Załóż swój nowy temat bo piszemy na wątku Miziaj.
Ginia - Czw 25 Sie, 2011 08:22
Myślałam, że to wątek ogólny i dlatego pozwoliłam sobie na pierwszego posta w tym miejscu, ale skoro piszesz, że to wątek koleżanki, to przepraszam i zakładam swój.
Nikus4 - Pią 26 Sie, 2011 20:48
Przepraszam Giniu, rzeczywiście to jest ogólny wątek coś źle spojrzałam, ale może lepiej że masz swój własny temat. Wiem gdzie cię szukać i chwalić!
Ginia - Nie 28 Sie, 2011 18:43
Oj Nikuś, z chwaleniem to bym się nie spieszyła... Ale dziękuję Ci, że namówiłaś mnie do stworzenia własnego wątku - to zobowiązuje
Haniaga - Śro 21 Sty, 2015 11:12
Kochane
Kupowałam ostatnio mulinę do mojego dzieła obrusowego.
Dostalam ulotkę o konkusie haftu. Prace mogą być wykonane w dowolnej technice - też hardanger.
Dla zainteresowanych
http://www.dmc-cw.com.pl/
Nikus4 - Czw 22 Sty, 2015 08:15
Dziękuję Haniu
Haniaga - Wto 10 Lut, 2015 21:01
Moje Drogie
czy znacie jakiś domowy sposób na przywrócenie do pracy stępiałych nożyczek ?
Lubię je ale chyba się już wysłużyły i teraz strzępią nitki.
Problemem jest naostrzyć normalne nożyczki a co dopiero nasze maleństwa.
Nikus4 - Nie 15 Lut, 2015 08:48
Haniu! ja miałam też taki problem i to nie jeden raz! dawałam do ostrzenia ale tylko gorzej było. Tak ostrzyli, że czubki ścieli. A bez czubków to w hardangerze ani rusz. Musiałam kupić nowe.
Więc nic pocieszającego ci nie napisałam
|
|
|