To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

ozdoby świateczne - ANIOŁKI -czyli chwalimy się :)

Alegrias - Czw 15 Gru, 2005 16:42

Alina, serdecznie dziękuję Smile Embarassed Cieszę się że podobają się te moje maleństwa :fajnie:
A propos aniołkowych fryzurek - też miałam wielki kłopot przy pierwszym, z drugim poszło troszkę łatwiej i w między czasie tworzenia mnie oświeciło, więc przy trzecim wypróbowałam i działa! :wesolek:
Robię to tak: zaczynając główkę robię dłuższy łańcuszek, co w rezultacie daje większy otworek na czubku główki, wcześniej przygotowuję odpowiedniej grubości 2 pęczki nitek, które związuję jeden - mniej więcej po środku, a drugi w 1/3 wysokości (aby była grzywka); potem - jak jestem już w połowie główki - przeciągam oba pęczki nitek przez dziurkę - i tu trzeba się troszkę siłowac Wink ale o to chodzi aby nitki wchodziły trudno, bo potem łatwo nie wyjdą Smile ; następnie dokańczam główkę, wypycham ją, a fryzurkę należy już tylko przygłaskac przeciąc i wyrównac niektóre nitki/włoski. Dobrze też układają się na cukier, więc podczas kąpieli utwardzającej dokładnie formuję włosy i gotowe Smile
Ależ ja się rozpisałam Rolling Eyes mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałam... Niedługo będę robic główkę do siostrzanego aniołka, więc postaram się sfotografowac krok po kroku, może się przyda Smile

ostatek7 - Wto 20 Gru, 2005 11:47

Ostatni przedświąteczny aniołek. Pora odłożyć szydełko i wziąć się za wypieki...
Pozdrawiam świątecznie. :heeej:
Alegrias - koraliki wrabia się b. łatwo, bez nawlekania ich na nitkę. Odezwij się na małpę, podpowiem....

ostatek7 - Śro 21 Gru, 2005 09:56

Dziękuję Wam za świąteczną łaskawość w ocenie. Jesteście aniołami...
A ten jest przeznaczony dla szanownego małżonka, więc szczególnie zależało mi na jego urodzie (urodzie anielskiej, a nie mężowskiej).
W naturze anioł jest smuklejszy, jak już pisałam - skaner rozpłaszcza...
A teraz: wrabianie koralików:
Nadziewam na szydełko koraliki (przed zakupem koralików sprawdzam, czy szydełko przechodzi przez dziurkę paciorka), oczko (pętelkę szydełkową) przeciągam szydełkiem przez paciorek, dalej - w zależności od potrzeb - słupek, albo półsłupek i tak dookoła Wojtek...
Nie traci się czasu na: liczenie potrzebnych koralików, ustawianie ich we właściwej kolejności (w mężowskim aniele zastosowane są dwie wielkości perełek), nawlekanie na nitkę, przesuwanie w trakcie pracy i ... nie wiem co tam jeszcze.
Można przyszywać, ale to następne marnotrawstwo czasu...
Metodę "nadziewania" stosuję od dawna. Zawsze się sprawdzała. No i można było zmieniać koralikowe koncepcje w trakcie pracy, bez przerywania nitki...
Spróbujcie i napiszcie co o tym myślicie.

Alegrias - Śro 21 Gru, 2005 15:50

Dziękuję serdecznie! Smile Wydaje się to proste, muszę koniecznie spróbować Smile

A to mój czwarty w życiu aniołek, jeszcze przed utwardzeniem:

http://www.fotosik.pl/pok...tvg7xnc7ew.html

Za chwilkę postaram się umieścić obiecany skrót zdjęciowy jak wykonuję aniołkowe fryzurki, niestety nie udaje mi się wstawianie miniaturek Sad chociaż stosuję się do wskazówek zamieszczonych na forum nie wiem więc pewnie skończy się na linkach do zdjęć hmm

[ Dodano: Sro 21 Gru, 2005 16:05 ]
OK, wczytałam schemat fryzurek do fotosika, ale z miniaturkami walczyć już nie dam rady (muszę biec do bigosu Wink bo mi nie dojdzie na Święta), więc umieszczam linki, może ktoś skorzysta:

http://www.fotosik.pl/pok...3doyup4o4o.html
http://www.fotosik.pl/pok...fwjvo00naa.html
http://www.fotosik.pl/pok...bsxhfb14z5.html
http://www.fotosik.pl/pok...6lgnco3r7q.html
http://www.fotosik.pl/pok...7qk286sl7z.html
http://www.fotosik.pl/pok...w2ntlg175p.html

Ta fryzurka jest różowa, bo taką zażyczyła sobie moja siostrzyczka szalony trochę śmiesznie wygląda dla aniołka, ale przy okazji lepiej widać Smile białe z białym całkiem by się zlało na zdjęciach, więc dobrze się złożyło Smile

barbara 1 - Śro 21 Gru, 2005 18:54

Dziewczyny super robicie anioły,jestem pełna podziwu dla Waszej twórczosci
A oto moje dwa,zrobione jakś czas temu

Alegrias - Czw 22 Gru, 2005 10:57

Ja używam cienkich nici złote są firmy SIM-IS i są na prawdę cieniutkie, może nawet zbyt cienkie, srebna nić niestety nie ma nazwy Sad też jest dość cienka na zwykłej szpulce jak nici do szycia i ta jest idealnej grubości. Kordonki mnie osobiście wydawały się zbyt grube, dlatego marudziłam troszkę w pasmanterii i pani znalazła bardzo ładne Smile Szkoda, że chwilowo nie mam aparatu cyfrowego, bo bym je sfotografowała...
Madzia - Nie 08 Sty, 2006 10:04

Ja też zrobiłam aniołki. Jedne bardziej, inne mniej udane ale wszystkie bardzo kochane. Bardzo się z nich cieszyłam i ucieszyły się ich nowe właścicielki.

ostatek7 - Pon 09 Sty, 2006 11:39

Miał być piękny i zupełnie inny niż te, które robiłam do tej pory. Inny jest na pewno - w życiu nie zrobiłam takiego cudaka, ooooo a czy piękny? Oceńcie same... hmm
Ja nie patrzę na niego zbyt łaskawym okiem. Mam nadzieję, że wyjdzie z domu....

Madzia - Nie 12 Mar, 2006 16:19

zły bałwanek

miał być aniołkiem ale się nie udał, więc jest zły.
Smile

ostatek7 - Wto 18 Kwi, 2006 13:06

Wiem, że "sezon anielski" się skończył, ale może spojrzycie na niego łaskawym okiem...
Anioły chyba nie mają okresu gwarancyjnego?
puknąć się
Taką falbanką obrabiałam brzegi koszyczków wielkanocnych... niestety, nie mogę ich pokazać; skaner jest przeciwny takim praktykom... ot, co mi powiedział: koniec

ostatek7 - Wto 11 Lip, 2006 09:04

Lato nie jest dobrą porą dla aniołów... aniołom też jest jest gorąco, a szatki zdjąć nie można, skrzydeł odwiesić - nie wypada... zadbajmy więc o nasze anioły latem...
Całkiem maleńkie aniołki (6,5 cm) dla kierowców a-busów wyjeżdżających na wakacje. Podobno gwarantują dobrą pogodę i bezpieczeństwo na drogach (pod warunkiem, że kierowca nie przekracza dozwolonych prędkości). kazanie

poniżej - Opus Angelorum. Myślę, że tworząc anioły przynależymy do tej organizacji bez konieczności zapisywania się i dokonywania innych formalności. cool

ostatek7 - Pon 07 Sie, 2006 08:36

Tak się rozpędziłam, że anioła dla Oli wsadziłam w topik o ozdobach choinkowych. Rehabilituję się więc, wracam do tematu właściwego.
http://maranta.livenet.pl...r=asc&start=150

Napisałam, że przestał mi się podobać i że nie jestem zadowolona. Drogie dziewczyny - to nie jest kokieteria, ani niska samoocena. Jeśli stwierdzę, że zrobiłam rzecz doskonałą, mogę spokojnie odłożyć szydełko... bo nic lepszego już nie stworzę. Niezadowolona z siebie, myślę, kombinuję, próbuję coś ulepszyć i udoskonalić. Ot, ciernista droga twórcy malutkich dziełek, nie wartych uwagi. Piszę o moich aniołach, że jest to "OPUS ANGELORUM" - dzieło aniołów... one robią się same, ja tylko macham szydełkiem. Myślę o osobie dla której przeznaczony jest anioł, zastanawiam się jakie ma nieść przesłanie... Ten - na nową drogę życia - niesie trochę kwiatów, trochę chmurek (wygięta w chmurki spódniczka)... zza chmurki wyjrzy słońce, osuszy łzy, bez których nie uda się przeżyć, obudzi nowe kwiaty, może nowe życie... Skrzydło anielskie otuli, zapewni bezpieczeństwo... aureolka przypomni, że światło jest w nas... uspokoi, wyciszy, pomoże przetrwać noc i burze...
Ot, zwykły "anioł-stróż codzienny". Żaden serafin z czterema skrzydłami, żaden cherub z sześcioma, wojujący archanioł Michał, "Światło Boga" - archanioł Uriel, nawet nie Gabriel - herold dobrej nowiny...
Dlatego napisałam, że szydełkowanie jest poniekąd medytacją, że zmusza do poszukiwań, uczy myślenia i przewidywania. Staram się robić moje anioły tak jak artyści piszą ikony. Oni poszczą, medytują, oczyszczają ciało i umysł - dopiero w stanie łaski czy też natchnienia przystępują do pracy. Pojęcia "łaska-natchnienie" są dla mnie tożsame...
Czy któras z Was myśli podobnie? cmoknięcie

maranta - Wto 08 Sie, 2006 09:55

Ostatku brawo brawo brawo za anioła i za to co napisałaś cmok
alwisia - Śro 09 Sie, 2006 19:38

Pisałam,że ostatnio aniołki wyeleminowały inne robótki, gdyż mam mało czasu na zrobienie zamówionej ilości.Pokażę więc kilka tych co wymodziłam.nie mam żadnego schematu, ani opisu, dlatego każdy jest inny.Zrobiłam z atłasku, a niektóre z kordonka. Mają od 8 do 12cm.

alwisia - Śro 09 Sie, 2006 19:42

I następne

alwisia - Śro 09 Sie, 2006 19:48

Następna kolekcja

alwisia - Śro 09 Sie, 2006 19:52

U nas w aniołowie

Sory fotki troszkę nieudane, niektóre aniołki krzywo stoją, ale może się nauczę też robienia zdjęć.

Pani Mama - Pią 11 Sie, 2006 10:13

alwisia ja wymiękam przy tobie zreszta zobaczcie same

sztrikuję sztrikuję sztrikuję

krzysztofina - Pon 14 Sie, 2006 22:56

Nareszcie i ja mogę się pochwalic moimi aniołkami-te duże są dla wnucząt a mniejsze myślę że na choinkę

barbara 1 - Śro 16 Sie, 2006 07:47

Dziewczyny wklejam tutaj tego linka.Są anioły i wszystko co się może przydać na choinkę
http://photo.163.com/photos/ziyu-9228/56857313/

alwisia - Wto 22 Sie, 2006 17:21

Moje następne aniołeczki, nieco inne, bo jako zawieszki na choinkę.

ostatek7 - Śro 23 Sie, 2006 11:57

"nazywamy go brzydko stróżem
każemy mu nas pilnować
używamy jak chłopca na posyłki
kto z nas mu rękę poda
pożałuje że ma skrzydła za duże
sumienie tak czyste że niewygodne
kolor biały raczej niepraktyczny
życie obce bo bez pomyłek
miłość niecała --- bo bez umierania

kto z nas obejmie go za szyję
słuchaj --- powie --- zmieniły się czasy
teraz ja cię przed światem ukryję"
ks Jan Twardowski - przyjaciel Aniołów i Biedronek

Poniżej - magister Magdaleny.

ciaachoo - Czw 31 Sie, 2006 19:33

Ostatku Twoje anioly brawo ,to wszystko co piszesz,jestem pod ogromnym wrazeniem kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie

moje 3 aniolki,w sumie takie same..anielica i 2 maluchy,daleka droga przede mna

pozdrawiam serdecznie!!

agniechak - Śro 06 Wrz, 2006 11:46

Przepiękne anioły wyfruwają spod Waszych szydełek! wesoło mi

Wczoraj wieczorkiem zrobiłam takiego aniołka. Korzystałam ze schematu Barbary1

Myślę że ładnie by wyglądał w jakiejś rameczce...

ciaachoo - Wto 12 Wrz, 2006 08:46

..bo jestem aniołem,wsród pól lawendowych stojącym....

pozdrawiam Ilona!!