To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Papierowe cuda - Papierowa wiklina maggii

Krakowianka - Czw 05 Kwi, 2012 15:09

jejku!!!!!!!!!! ale piękne stadko!! cool brawo
Gabriela36 - Czw 05 Kwi, 2012 15:15

brawo brawo brawo cudowne kurczaki
Grażyna - Czw 05 Kwi, 2012 19:19

Nie mogę się nadziwić jak szybko opanowałaś tę technikę, a wszystko takie śliczne, szczególnie niestandardowe koszyczki-kurki. cool
maggii - Wto 10 Kwi, 2012 08:05

Grażynko oj nie tak szybko co by tu... bawię sie tą wiklinka już dobrz dwa lata Smile

A przed Wielkanoca jeszcze szybko powstał taki komplet bardzo dużych koszy - powędrował na prezenty!

Jak bardzo pracochłonne są takie kosze - o tym na blogu bye

Runa - Wto 10 Kwi, 2012 08:32

Rewelacyjne brawo
Bozenka7 - Wto 10 Kwi, 2012 09:19

kwiatek dla ciebie maggii kwiatek dla ciebie , cudowności stworzyłaś uklon uklon uklon uklon
Krakowianka - Wto 10 Kwi, 2012 10:16

cudne!!!!!! uklon uklon uklon
jolajka - Wto 10 Kwi, 2012 13:22

maggii, jestem pełna zachwytu i podziwu brawo brawo brawo
Grażyna - Wto 10 Kwi, 2012 22:12

Kusisz i kusisz tymi koszami. Są rewelacyjne cool i już zaczęłam nawet zbierać makulaturę. Ale kiedy to robić, gdy człowiek już łapie się za różne techniki? Powiedz w takim razie, ile czasu potrzeba na zwijanie rurek z papieru i ile tych rurek najczęściej, średnio, potrzeba do jednego kosza?
alutka171 - Wto 10 Kwi, 2012 23:10

Znów pokazujesz nam swoje cudeńka cool cool
Z kur wybieram tą zezowatą Wink

maggii - Śro 11 Kwi, 2012 07:33

Dziękuję za miłe slowa kwiatek dla ciebie

Rurek na jeden kosz średniej wielkości potrzeba około 30 szt krótszych (u mnie z papieru ksero) na osnowę - czyli to, co przyklejam miedzy dwie tekturki dna koszyka i do 50 szt na wyplecenie scianek - czasami nawet 30 wystarczy.

W ciagu jednego filmu wieczornego nazwijam ponad 200 rurek recznie, teraz mam maszynke zrobiona przez synka i jest łatwiej, bo paluchy nie bolą.

Jeśli bardzo nie lubicie zwijać rurek można cześć kosza wypleść zgniecionym i lekko skreconym paskiem gazety, tak jak np. tu na tym koszu górna część:

i tu też góra tak robiona:

pozdrawiam

Bozenka7 - Śro 11 Kwi, 2012 07:40

Oj maggii, maggii, cool cool cool
maggii - Śro 11 Kwi, 2012 13:41

O a tu coś bardzo prostego dla poczatkujących: dno ozdobione papierem prezentowym, prosty splot - plecione na wzorniku więc nie ma szans, by były krzywe.

Zrobiłam piorunem przed świetami jako koszyki na prezenty, w takich "żywych" jak na mnie kolorkach:

pozdrawiam

Jarka - Śro 11 Kwi, 2012 16:23

Rewelacyjne koszyki cool cool cool
Grażyna - Śro 11 Kwi, 2012 17:37

Masakra wesoło mi rosną kosze jak grzyby po deszczu, a co jeden, to ciekawszy. cool
Awenturyn - Śro 11 Kwi, 2012 18:40

super brawo brawo brawo
aż mam chęć coś skręcić ale ................. czasu brak wściekły

marysia54 - Śro 11 Kwi, 2012 23:16

maggii rewelacyjne są wszystkie Twoje koszyki uklon uklon uklon uklon brawo brawo brawo brawo brawo brawo
alutka171 - Czw 12 Kwi, 2012 01:03

Świetne!! Ciekawam tej maszynki do kręcenia rurek wesoło mi
Jarka - Czw 12 Kwi, 2012 07:29

alutka171 napisał/a:
Ciekawam tej maszynki do kręcenia rurek
ja też puknąć się
moslamawe - Czw 12 Kwi, 2012 08:12

Jarka napisał/a:

alutka171 napisał/a:
Ciekawam tej maszynki do kręcenia rurek
ja też

ja też

Kazimiera - Czw 12 Kwi, 2012 08:39

maggii cmoknięcie po prostu rewelacja!! cool ....to co robisz mogę oglądać godzinami ...tu i na Twoim blogu kwiatek dla ciebie
Jak do tej pory....zgromadziłam trochę gazet i nauczyłam się zwijać rurki,a teraz powinnam coś zacząć...robić z tymi rurkami... hmm

maggii - Czw 12 Kwi, 2012 13:02

Kochane maszynka to nic innego, jak patyczek do szaszłyka przytroczony do silniczka po czymś tam... . Silniczek uruchamiam pedałem od starej maszyny do szycia, patyczek sie kreci i pasek gazetowy lekko przeze mnie podtrzymywany ładniutko sięskręca w rurke.

Nie oszczedzam czasu , bo trwa to mniej więcej tyle, co reczne zwijanie, ale nie bola rece ani kciuki!!!

Jedne z ostatnich koszy zrobionych w okresie przedwielkanocnym to takie wariactwo na temat zielonego koloru:

tak ma w srodku:

Koleżanka zamówiła go dla swojej Tesciowej, miał byc wesoły i wiosenny. W wielkanoc udekorowany suszem i zielonymi kuleczkami, wypelniony słodyczami i pieknie zapakowany w celofan powędrował do rzeczonej Pani.
Była uradowana wesoło mi

Z zieloną nutką powstał jeszcze jeden koszyczek:

jako ciąg dalszy do wczesniej zrobionej serii (chyba jej nie pokazywałam?)

zielono mi zebalek i ... wiosennie!

Jarka - Czw 12 Kwi, 2012 13:55

REWELACJA uklon cool cool cool uklon
Runa - Czw 12 Kwi, 2012 20:12

Mnie już brak słów, chyba już wyczerpałam zasób komplementów... uklon uklon uklon
Krakowianka - Czw 12 Kwi, 2012 23:03

piękne, piękne jak zwykle można oczy nacieszyć uklon uklon uklon
a przy okazji chciałam się skromniutko pochwalić że też nakręciłam trochę rurek hahahihi i muszę zmobilizować się do próby wyplecenia "czegoś"!!? cmoknięcie