Nici, nitki i niteczki... - Włóczki
szydeleczko - Śro 18 Paź, 2006 17:29
trusia nie wiem w jakim programie napisalas liste wloczek
i nie moge obejrzec jesli mozesz podaj program a ja mam włoczke klebek oraz klebek lien i wirginia oraz almina
pla pla - robilam z włoczki almina robi sie swietnie jestem bardzo zadowolona z włoczki robi sie mieko i nie skrzypi na szydelku lub drutach zas wyrob jest super nawet latem nie bylo mi goraco w bluzeczce ktora wydziergalam jak uruchomie ponownie komputer do uzytku bo mi padl to dodam fotke - o jest oto ona na fotosiku http://www.fotosik.pl/pok...b2ea7394e6.html
pozdr
Trusia - Pią 20 Paź, 2006 10:02
Lista włóczek jest w pdfie do ściągnięcia. http://adobe.com/
A przygotowuję ją w Open Office 2.0
szydeleczko - Pią 20 Paź, 2006 17:30
OTO DANE WLÓCZEK jakie mam i ich dane
1) nika - nitarna ceska rebowa- czeska motek 75 g skład 100 % bawełna 100 gdługosc 415 m 60tex x3 szydełko 1,5-2,5 cena 9,5 zł - serwetki,bluzki, topy, frywolitka, delikatna sredniej grubości
2) almina 8/4 - madame tricote paris, 100% bawełna 50gram- długość 169 m szydelko 3,5 druty 2,5-3 cena ok 5 zł przeznaczenie bluzeczki, spodniczki , sweterki letnie i wiosenne, uwagi miekka w robotce i wyrob nie rozciaga sie, lekki połysk, wystepuja kolory jednolite i cieniowane
3) kelebek lien beysan turkey skład 50% lien i 50% wiskoza- długosc 600 m 100 gram szydelko 3 druty 2-2,5 cena 4,5 zł przeznaczenie bluzeczki uwagi lekko falowana ale w robotce jego nie widac
4) kelebek coton tango - beysan turkey- motek 100 gr dl 550 m sklad 100 % cotton szydelko 3,5 druty 2-2,5 cena 4,5 zł przeznaczenie bluzeczki sweterki, kolor z wplecionym innym co kilka metrów , lekko falista
5) zeyno kartopu , akal testil belge- motek 100 gr 100 % akrilik 300 metrów szydełko 3,5 dritu 3-3.5 cena 4 zł swetry, chusty, bluzeczki na zime lub jesien, kolorowa cieniowana niebieski zielen zółty i braz
mysle ze wykorzystasz dane do spisu pozdrawiam
szydeleczko - Nie 22 Paź, 2006 10:08
mam jeszcze jedna włoczke
kornelia r-tex maslonskie polski wyrob 100g 240 tex 420 metrów bawełnopodobne robi sie niezle ale nie ma jak bawełna lekka i miekka z malym puszkiem, cena ok 5,5 za motek ma połysk doskolnala na wyroby oraz serwetki
oraz
perle 8 madame tricote 50 gr 100 bawełna made turkey 335 metrow rozne kolory szydelko 1,25-1,5 cena 5 zł motek lekki połysk doskonala na serwetki, lekkie bluzeczki,
pozdr
Trusia - Nie 22 Paź, 2006 15:24
Dzisiaj nie mam niestety czasu na uzupełnianie spisu. Może umówimy się tak, że pierwszego dnia każdego miesiąca będzie już uaktualniony spis, ok?
Mam nowe źródło wiedzy - katalogi firm produkujących i importujących włóczki :>
moslamawe - Pon 23 Paź, 2006 17:15
dziewczyny czy miałyście do czynienia z włóczką drapaną Kotek firmy arelan wyglada jak angora podobno moze macie jakies doświadczenia z nią jezeli tak to podzieldzie sie uwagami
amsta1 - Pon 12 Mar, 2007 13:05
barbara 1,
Mam ogromną prośbę, widziałam że zamieściłaś zdjęcie włóczki Kornelii. Jakiś czas temu skusiłam się w pasmanterii na dwa ostatnie motki tej włóczki w beżowym, naturalnym kolorze, widać nawet takie maleńkie ciemne włókna/ Niestety to były chyba dwa ostatnie motki do kupienia w moim regionie . Czy można ja zakupić także w którymś ze sklepów internetowych (jak narazie moje poszukiwania są bezskuteczne): Gdzie ją kupiłaś? Zaczęłam z ie robić elementy na bluzkę i brakło mi jej.
amsta1 - Pon 12 Mar, 2007 13:07
Wiem że trochę nie w temacie:) i wyskoczyłam z tym jak Filip z konopii
kasiamwz - Pon 12 Mar, 2007 14:55
amsta1, zajrzyj na allegro. Ja Kornelię kupowałam właśnie tam
amsta1 - Pon 12 Mar, 2007 21:05
Dzięki, widziałam. Tyle że bodajże pakowane po 6 i kolorek jakby nie ten. Ale liczę że tam w końcu trafię na to czego szukam.
gabrysia - Śro 14 Mar, 2007 18:45 Temat postu: nowa? bawełna Kupiłam bawełnę 100% wyprodukowaną dla SAJNóg pasmanteria, nazywa się Cable 5 w motku 50g , co daje 330 m, jest produkcji Chorwackiej, robię z niej serwetkę i robi się rewelacyjnie. Jest tańsza od basaka, 100 g kosztuje 10 złotych, myślę ,że gatunkowo, gama kolorów i cena warta jest polecenia
alienor - Czw 15 Mar, 2007 07:46
przyłanczam sie do peanow na jej czesć robiłam z niej aniołki , gwiazki i serwetkę dla mojej mamy, wczoraj kupiłam z tej firmy Filo di Scozia (ekru) na obrus dla koleżanki a widziałam przepiękna na swetry w dużej gamie kolorów
Magda2702 - Czw 15 Mar, 2007 09:01
Niedawno kupiłam nici PIROSKA 100% bawełna 100g 555m.
Porównywalne z Maxi Altin Basak, tylko trochę jakby sztywniejsze. W sumie robi się dobrze, ale napewno nie szydełkiem 0,75 - 1,0 jak napisali na metce. Ja robiłam 1.3. W sumie jestem zadowolona.
Poszalałam /bo to w hurtowni/ i kupiłam jeszcze właśnie Filo di Scozia, ale jeszcze nie tknęłam motka.
wawrzusiowa - Czw 15 Mar, 2007 12:28
Mam gorącą prośbę, dostałam bawełnę o nazwie "Supreme" i zastanawiam się co mogłabym z niej zrobić i jakiej ona jest jakości potem w użytkowaniu, znalazłam ją w necie w jakimś sklepie, zobaczcie i doradźcie: http://www.interfox.com.p...id&sid=62ccc4cd
Krakowianka - Czw 15 Mar, 2007 12:50
zobacz do GALERI w tym sklepie tam są modele zrobione z przykładowych włóczek z supreme też
Grażyna - Pią 16 Mar, 2007 16:51
Moim zdaniem ta nitka na szydelko sie nie nadaje, bo na 10dag ma tyko 250m. Na druty tylko, a wyrób wyjdzie bardzo gruby. Trzeba wziąc pod uwage, ze oczka szydełkowe sa grubsze od drutowych.
szydeleczko - Sob 17 Mar, 2007 13:17
supreme pododbnie jak Camila czy Mya basak sa tej samej grubosci i robotka jest grubsza zalezy co bedziesz z niej robic jak na chuste, ciepla bluzke to bardzo sie nadaje ale na delikatne wzorki niebardzo wyjdzie grubo , odmiana tego rodzaju jest almina jest ciensza na szydelko 3 a supreme 3,5 - 4
pomysle aby nie proc albo zostaw ja tak robilam i teraz mam troche wloczek a jak wpanie mi cos odpowiedniego to wtedy swietnie sie nadaje
a moze plaszczyk ostatni z malej diany na szydelku byla by odpowiednia szydelko 4
pomysl pozdrawiam
wawrzusiowa - Nie 18 Mar, 2007 22:15
Dziękuję za rady, mąż chciał być pomocny i kupił w pasmanterii to co pani mu doradziła, a ja teraz mam problem , pewnie odstawię na później.
alienor - Czw 22 Mar, 2007 20:16
Dziewczęta czy ktoś może mi powiedzieć jak zachowują się wyroby z Kornelli w praktyce tzn jak się nosi , czy się nie rozciąga po praniu itp.
moslamawe - Pią 23 Mar, 2007 07:05
ja mam z kornelii sweter z kwatowym kołnierzem i bolerko czarne prałam juz kilka razy i nic sie nie dzieje jak dla mnie jest super teraz robie bluzeczkę Zipi ta w ananasy tez z kornelii
szydeleczko - Pią 23 Mar, 2007 09:08
mam zrobiona firanke z korneli oraz robilam zazdroski i szczerze mowiac aby pokazac efekt musialam sie niezle nameczyc aby ja rozciagnac to jest włoczka bawelnopodobna a wiec ma sztuczne dodatki nawet w 100 % sztuczne
Elżbieta P. - Pią 23 Mar, 2007 11:56
ja mam bluzkę z kornelii i po praniu właściwie nic się nie zmieniło, ale jak dla mnie to te nici są zbyt "szorstkie" w noszeniu, także raczej ich już nie kupię
kasiamwz - Pią 23 Mar, 2007 15:56
Ja z kornelii zrobiłam spódniczkę, fajnie się nosi i po praniu nic się nie dzieje. Na spódnice jest ok, ale nie wiem jak np. bluzeczki bo jednak to nie bawełna
alienor - Pią 23 Mar, 2007 18:22
Dziękuję serdecznie , są głosy za i przeciw i chyba jedyne wyjście to kupić i przetestować na własnej skórze
Anusiaczek - Sob 24 Mar, 2007 10:29
| wawrzusiowa napisał/a: | Mam gorącą prośbę, dostałam bawełnę o nazwie "Supreme" i zastanawiam się co mogłabym z niej zrobić i jakiej ona jest jakości potem w użytkowaniu, znalazłam ją w necie w jakimś sklepie, zobaczcie i doradźcie: http://www.interfox.com.p...id&sid=62ccc4cd |
Z bawełny Supreme mam spódnicę VS. Uwielbiam ją
Nic się nie dzieje w noszeniu ani praniu. Nie naciąga się. W ogóle jest super. 8-)
|
|
|