Zdjęcia - Jakies zmiany na Piccassie?
nula - Nie 11 Paź, 2015 18:06
bean, jesteś genialna !!!
nawet nie pytam skąd to wiesz, bo zawsze jak jest jakiś problem z Picasą to Ty podajesz na tacy rozwiązanie
| bean napisał/a: | | Widać, chcą nam uprzykrzyć na maxa starą picasę, bo w G+ lupka cały czas jest! |
też odnoszę czasami takie wrażenie
ciekawe co następnie wymyślą .....
dziękuję Ci bardzo
nula - Śro 17 Lut, 2016 16:01
| nula napisał/a: | | ciekawe co następnie wymyślą ..... |
no to właśnie wymyślili ......
czy ktoś może mi wytłumaczyć o co teraz chodzi ?
zrozumiałam, że w ogóle likwidują picasę .....
że aktualne albumy będą jeszcze dostępne , ale nie będzie można już ich edytować, dodawać zdjęć itd....i tworzyć nowych
będzie tylko google foto - jako miejsce do przechowywania i udostępniania zdjęć .....
ale nie mogłam znaleźć żadnej konkretnej informacji (albo nie umiem czytać ze zrozumieniem) czy stamtąd będzie można wstawiać zdjęcia na forum ?
czy te stare albumy zostaną tak jak są na zawsze ?
czy w końcu też je zlikwidują ?
i co wtedy ze zdjęciami na forum ?
po wejściu na Picasę jest informacja
"Ważna aktualizacja usługi Picasa Web Albums."
po kliknięciu na "Więcej informacji" wyświetla się Picasa blog - tyle, że po angielsku .....
dlatego nie wiem, czy dobrze zrozumiałam .....
znowu trzeba będzie się gdzieś przenosić ?!
maranta - Śro 17 Lut, 2016 16:12
Ano, znowu kombinują.
http://www.komputerswiat....ecia.aspx#fp=ks
Zrozumiałam tak samo jak Ty. Do maja bz. i można samemu się przeprowadzać, potem oni przeniosą wszystko i... no właśnie czy albumy na picasie zostają i jedynie nie będzie możliwości edycji i dodawania fotek, jeśli tak to na jak długo zostają?
Jeśli usuną, to czy linki będą automatycznie przekierowywane na Zdjęcia?
Jeśli wsio wymiotą, a linki nie będą przekierowywane, to wszystko co mamy na forum z Picasy poleci w kosmos.
nula - Śro 17 Lut, 2016 16:54
| maranta napisał/a: | | potem oni przeniosą wszystko |
tak naprawdę to nic nie przeniosą - wszystko co teraz mamy w albumach jest automatycznie przenoszone do google foto
odkryłam to wczoraj jak wrzuciłam w wyszukiwarkę "google foto", żeby zobaczyć co to takiego i bardzo się zdziwiłam, bo pokazało mi wszystkie moje zdjęcia (byłam w tym momencie normalnie zalogowana na Picasie bo akurat dodawałam zdjęcia do albumu)
posegregowane nie tak jak w "picasa web albums" - według albumów tylko według daty wstawiania
wszystkie od samego początku - czyli z kilku lat ! I te z albumów publicznych i te z niepublicznych
co prawda zrozumiałam, że mogę je widzieć tylko ja i osoby, którym je udostępnię ....
pogrzebałam trochę i jest tam chyba jakaś opcja tworzenia albumów
zresztą w tym artykule co podałaś też to piszą
"Na szczęście, w tym przypadku nie trzeba podejmować żadnych działań, bo wszystkie albumy z Picasy są automatycznie zapisywane w Zdjęciach Google'a, a więc nie przepadną. Chcąc więc cały czas uzyskiwać do nich dostęp należy przesiąść się na Zdjęcia. "
rozumiem, że jednak, żeby potem mieć w ogóle dostęp do tych zdjęć trzeba się zarejestrować w tym google foto .....
"Po 1 maja nie będzie możliwości edycji albumów przechowywanych w Picasa Web Albums."
czy to znaczy , że one tam zostaną ?
jeżeli tak to jeszcze pół biedy - na forum miniaturki by zostały (linki pewnie też by działały....)
ale z tych informacji właściwie trudno wyłowić konkrety....
a jak potem wstawiać zdjęcia na forum ?
może ktoś korzysta już z tego google foto i mógłby się podzielić informacjami ?
maranta - Śro 17 Lut, 2016 17:21
Weszłam poszperałam i już wiem jak ustawić widok albumów i jak skopiować link do albumu i jak do pojedynczego zdjęcia. Wrzuciłam krótki filmik z tego co robiłam.
Można pobrać na dysk i obejrzeć (format mp.4) http://maranciaki.pl/f.mp4
nula - Śro 17 Lut, 2016 17:49
o, szybka jesteś
a miniaturkę idzie wstawić ?
tzn. wstawiamy zdjęcie czy link do zdjęcia ?
bo na filmiku już nie widać .....
kabyr - Śro 17 Lut, 2016 18:45
Aniu chyba jest tak,
że kto ma system Windows 10
to z "urzędu zdjęcia zostały przetransferowane do Zdjęć Google".
Tylko jest problem dla użytkowników smartfonów,
ponieważ znowu z "urzędu" są zalogowani do Google
i w tym momencie wszystkie zdjęcia, które mają w "ZDJĘCIACH"
pojawiają się w Galerii ze zdjęciami w smartfonach.
Przeczytałam wpis NULI i
ona właśnie wyjaśnia, że też pokazały się jej wszystkie zdjęcia.
Czyli to nie ma nic wspólnego z systemem operacyjnym.
maranta - Śro 17 Lut, 2016 18:56
| nula napisał/a: | tzn. wstawiamy zdjęcie czy link do zdjęcia ?
bo na filmiku już nie widać ..... |
No to próba, wklejam ten link do zdjęcia i zobaczymy co się stanie
https://goo.gl/photos/iUSqEB7LkSYdfCDS6
......
dziadostwo otwiera się strona ze zdjęciem
No to teraz prawą myszą w zdjęcie i kopiuj link do obrazu (koszmarne rozmiary linku) i w znaczniki img wstawię
Nad miniaturą będzie trzeba podumać.
Utrudnili, że hej
wernatka - Śro 17 Lut, 2016 19:05
| maranta napisał/a: | Weszłam poszperałam i już wiem jak ustawić widok albumów i jak skopiować link do albumu i jak do pojedynczego zdjęcia. Wrzuciłam krótki filmik z tego co robiłam.
Można pobrać na dysk i obejrzeć (format mp.4) http://maranciaki.pl/f.mp4 |
Mi niestety się tylko mnóstwo krzaczków pokazuje.
Fajnie, że jest ten temat, bo sama się zastanawiałam co robić.
maranta - Śro 17 Lut, 2016 19:11
| wernatka napisał/a: | | Mi niestety się tylko mnóstwo krzaczków pokazuje. |
Prawym myszy w link i zapisz element docelowy jako... Zapisz sobie np. na pulpicie i otwórz w jakimś playerze.
wernatka - Śro 17 Lut, 2016 19:22
Tak robiłam, tylko coś dziwnego mi sie ściągnęło, spróbowałam jeszcze raz i jest ok. Pewnie coś jecze zaznaczyłam niepotrzebnie. Dziękuję Aniu.
nula - Śro 17 Lut, 2016 19:45
| wernatka napisał/a: | Fajnie, że jest ten temat, bo sama się zastanawiałam co robić.
|
mamy jeszcze troszkę czasu, żeby wszystko rozgryźć i opanować......
nie wiem od kiedy o tym wiadomo, ale mnie wczoraj mąż uświadomił, że coś się ma pozmieniać na picasie więc zaczęłam szperać .....
kabyr - Śro 17 Lut, 2016 20:11
| nula napisał/a: | | nie wiem od kiedy o tym wiadomo, ale mnie wczoraj mąż uświadomił, że coś się ma pozmieniać na picasie więc zaczęłam szperać ..... |
Hania ja mam od świąt nowego lapka
i po zalogowaniu na Google wszystkie zdjęcia "zapisały się" w ZDJĘCIACH
z automatu.
Ja nic nie robiłam. Mało tego te same zdjęcia mam na smartfonie.
Więc to jakiś czas już trwa.
nula - Śro 17 Lut, 2016 20:17
| kabyr napisał/a: | | Więc to jakiś czas już trwa. |
to trwa od momentu uruchomienia usługi google foto - od samego początku zdjęcia zapisywały się w obu wersjach : i w albumach na picasie i w tym foto
ale dopiero ostatnio - myślę, że całkiem niedawno - oficjalnie ogłosili, że rezygnują z opcji Picasy a zostawiają tylko Google foto
nula - Sob 23 Kwi, 2016 09:53
wracam do tematu....
| nula napisał/a: | | "Po 1 maja nie będzie możliwości edycji albumów przechowywanych w Picasa Web Albums." |
czyli lada chwila
| nula napisał/a: | "Na szczęście, w tym przypadku nie trzeba podejmować żadnych działań, bo wszystkie albumy z Picasy są automatycznie zapisywane w Zdjęciach Google'a, a więc nie przepadną. Chcąc więc cały czas uzyskiwać do nich dostęp należy przesiąść się na Zdjęcia. "
|
a w jaki sposób "przesiąść" się na te Zdjęcia ?????
jakoś tam trzeba się zarejestrować ?
jeżeli tak to gdzie i jak to zrobić ?
czy wystarczy być zalogowanym po staremu na picasie, żeby móc tam coś robić ?
zastanawiam się, czy nie poszukać zupełnie innego miejsca na zdjęcia......
no chyba, że jakoś uda mi się opanować to google foto
elka j. - Sob 23 Kwi, 2016 12:49
Nie trzeba się rejestrować. Weszłam na stronę główną google foto i zalogowałam się tak, jak do picassy. Wszystko znalazłam, są fotki ułożone chronologicznie, ale albumy też są i można je edytować. Po lewej stronie masz menu i możesz sobie wejść do zdjęć, albo do albumów. Na razie nie odkryłam jednak, jak dodawać zdjęcia na forum.
joana - Sob 23 Kwi, 2016 15:36
Pytanie: dlaczego tak wszystko zmieniają? Gazeta poczta - zmiany. Teraz Picassa.
kabyr - Sob 23 Kwi, 2016 23:30
| elka j. napisał/a: | | Nie trzeba się rejestrować. Weszłam na stronę główną google foto i zalogowałam się tak, jak do picassy. Wszystko znalazłam, są fotki ułożone chronologicznie, ale albumy też są i można je edytować. Po lewej stronie masz menu i możesz sobie wejść do zdjęć, albo do albumów. Na razie nie odkryłam jednak, jak dodawać zdjęcia na forum. |
Ja się loguję do Google na dzień dobry,
więc na google foto weszłam bez problemu.
Od pewnego czasu nie mam picassa i nie wszystkie zdjęcia znalazły się w google foto.
Sama je przeniosłam, ale powstał dla mnie problem.
Jak przenosić nowe zapisane zdjęcia z twardego dysku mojego komputera ?
nula - Nie 24 Kwi, 2016 08:12
| elka j. napisał/a: | Nie trzeba się rejestrować. Weszłam na stronę główną google foto i zalogowałam się tak, jak do picassy. Wszystko znalazłam, są fotki ułożone chronologicznie, ale albumy też są i można je edytować. Po lewej stronie masz menu i możesz sobie wejść do zdjęć, albo do albumów. Na razie nie odkryłam jednak, jak dodawać zdjęcia na forum.
|
wiem, ja też już próbowałam tam coś robić - nie byłam tylko pewna czy po 1 maja też tak będzie
a co do wstawiania fotek na forum, to Maranta już nawet zrobiła filmik poglądowy....
http://maranciaki.pl/f.mp4
cofnij się trochę i poczytaj wcześniejsze posty w tym temacie
ale trzeba rozgryźć, czy da się wstawić miniaturkę .....
nula - Nie 24 Kwi, 2016 08:41
| kabyr napisał/a: | Jak przenosić nowe zapisane zdjęcia z twardego dysku mojego komputera ?
|
właśnie na próbę dodałam jedno zdjęcie z dysku ....
wchodzisz w ten album do którego chcesz dodać zdjęcie, klikasz u góry "edytuj" a potem "dodaj do albumu"
potem "dodaj z komputera"
otwiera Ci się okienko z lokalizacją - szukasz gdzie masz to zdjęcie i klikasz
albo otwierasz sobie ten folder gdzie masz zdjęcie i po prostu myszą przeciągasz je do albumu
tyle już umiem
nula - Nie 24 Kwi, 2016 08:58
zrobiłam tak jak pisze Ania
ale tego nie da się powiększyć po kliknięciu .......
wernatka - Nie 24 Kwi, 2016 09:41
| nula napisał/a: |
zrobiłam tak jak pisze Ania
ale tego nie da się powiększyć po kliknięciu ....... |
A mi Twoje zdjęcie się powiększa po kliknięciu.
nula - Nie 24 Kwi, 2016 09:41
to zdjęcie wstawiłam starą metodą - czyli najpierw link do albumu, a potem link do zdjęcia
ale najpierw trzeba otworzyć zdjęcie a potem dopiero jest opcja "pokaż obrazek"
po kliknięciu otwiera się cały album a nie samo zdjęcie
no i nadal jest duże .....
nula - Nie 24 Kwi, 2016 09:48
ok !!!
otwiera się
ja klikałam kółkiem myszy, żeby otworzyć w nowej karcie - przyzwyczajenie (zawsze tak robię) - a tu to nie działa
ale po kliknięciu lewym faktycznie się otwiera
elka j. - Nie 24 Kwi, 2016 09:58
Dzięki nula, próbuję - udało się. Widziałam wcześniej Ani filmik, ale nie mogłam go otworzyć, dziś się udało
|
|
|