To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - moje hardangerowe początki

Nikus4 - Śro 15 Lut, 2012 18:02

Scieg brzegowy jest na 4 nitkach, na 3 jest podkład. Potem ten podkład zakrywamy ściegiem brzegowym. Zobacz na zdjęciach W temacie "Wspólne Haftowanie"
Początek nie jest ładny zwłaszcza, że to tylko same białe bloczki. wesoło mi

Haniaga - Śro 15 Lut, 2012 18:21

Powiem szczerze, że dopiero teraz doliczyłam się tych 4 niteczek.( pomógł mi schemat)

Hania

Nikus4 - Śro 15 Lut, 2012 19:43

No widzisz Haniu! Teraz się przekonałaś, że schemat jest bardzo ważny. brawo
Haniaga - Czw 16 Lut, 2012 20:41

Tak wygląda na tą chwilę moja serwetka.

Pozdrawiam
Hania

Halina46 - Czw 16 Lut, 2012 21:00

Moja wygląda podobnie, tylko ze ja rogi mam jeszcze nie obrobione.
Następnym razem zrób mniejsze zblizenie lepiej będzie widać.

Nikus4 - Pią 17 Lut, 2012 11:21

Haniu jestem z mojej uczennicy bardzo zadowolona brawo brawo brawo
Może bym się jedynie przyczepiła do sposobu jaki wycinasz niteczki w tkaninie kazanie Za bardzo widać "strzępki nitek" (nie wiem jak to napisać). Musisz nożyczki trzymać blisko bloczka albo spróbuj po lewej stronie wycinać.
Masz ostre nożyczki? Bo to chyba sprawa niedobrych nożyczek.
Halinko kliknij na zdjęcie to otworzy ci się zdjęcie Hani w Fotosiku. Nad zdjęciem jest napis poprzedni-powiększ-następny. Naciśnij powiększ i już masz większe zdjęcie.
Nie wiem czy wiesz ale możesz każdy post edytować to znaczy poprawiać albo dopisać coś jak ci się przypomni. Musisz tylko w tym poście który chcesz poprawić nacisnąć napis w górnym, prawym rogu "edytuj" . A tak nie raz widzę, że piszesz jeden post pod drugim zaraz jak ci się coś przypomni. wesoło mi

Haniaga - Pią 17 Lut, 2012 15:26

Dzięki za pochwałę. kwiatek dla ciebie

Właśnie przyszły zamówione i polecone przez Ciebie nożyczki. Jest więc szansa na poprawę.

Takie wspólne szycie to wspaniała sprawa. Wspaniałe jest to,że jeszcze masz siłę i ochotę nas uczyć. love love love love love
Tak na prawdę pokazałaś mi jak wiele trzeba włożyć pracy ,cierpliwości i samozaparcia( szyć ,pruć i od nowa) aby coś z tego było. Nikt co prawda nie mówił,że będzie łatwo ale.....

Nawet teraz gdy krzyżykowałam te kratki zauważyłam już trochę niedorubek. Nie mówiąc już o serwetce z zajączkiem .

Ale pocieszając się mam nadzieję,że będzie coraz lepiej.
Dziękuję raz jeszcze. kwiatek dla ciebie

Hania

Nikus4 - Pią 17 Lut, 2012 15:52

Nie ma za co Haniu. Jestem zawsze na posterunku i pomogę jak trzeba. A haftem krzyżykowym się nie przejmuj i tak nie będzie widać.
Będziesz haftować coraz piękniej i wsiąkniesz w hardangera jak ja wesoło mi to są dopiero twoje pierwsze początki.
Jak będziecie chiały znów haftować wspólnie to nie ma sprawy. Wybierzecie serwetkę i do roboty. Ja będę jeszcze haftować do kompletu mały bieżnik bye bye

Haniaga - Pią 17 Lut, 2012 16:04

Jeśli masz tylko jeszcze siłę , to ja się zapisuję na następną pracę.
Ale chyba jeszcze mamy trochę do końca serwetki bratkowej.

Nie jestem jeszcze na bieżąco ale czekam na dalsze kroki.

Hania

Nikus4 - Pią 17 Lut, 2012 16:30

Haniu! Teraz musisz jeszcze w środkowych bloczkach wyszyć pajączki, powycinać dziureczki i pozostanie sam haft krzyżykowy. Pokazałam wszystko w temacie "wspólne haftowanie" bye
Haniaga - Pią 17 Lut, 2012 16:44

Zmyliły mnie w takim razie widoczne na zdjęciu serwetki chyba pikotki.

Zatem, pozostaje mi finisz bratkowy.

hania

Nikus4 - Pią 17 Lut, 2012 17:17

Nie pikotki Haniu ale gołębie oczka! Są w środku!!!!
Haniaga - Pią 17 Lut, 2012 17:31

Wybacz, zachowałam się jak przysłowiowa blondynka. przepraszam

hania

Nikus4 - Pią 17 Lut, 2012 18:50

Haniu love love love
Haniaga - Pon 20 Lut, 2012 12:35

W tej chwili zaczynam bratki.
Kiedyś kupiłam mulinę- niebieski melanż. Wypełniłam nią nasze kwadraciki ale nie wyszło ładnie.Teraz myślę, czy sprawdzi się na bratkach? hmm
Muszę spróbować.

Nożyczki bardzo dobre.
Gołębie oczka fajnie się szyje .Są bardzo delikatne i bardzo ładne.

Pozdrawiam

hania

Nikus4 - Pon 20 Lut, 2012 19:26

O! super Haniu a tak obawiałam się tych gołębich oczek. One nie zawsze ładnie wychodzą ale to tylko wprawa wesoło mi
Haftuj bratki powoli, starannie. Ja zaczęłam drugą taką samą haftować do kompletu. A jak będziecie chciały to bieżnik też bedziemy haftować. cool

Haniaga - Pon 20 Lut, 2012 19:59

Zaczęłam bratki melanżem. Nie wiem, jak to wyjdzie w całości. Każdy bratek będzie miał inny odcień. Muszę więc zrobić całość by móc ocenić.

Na wspólne szycie bieżnika się piszę. Potrzebuję jeszcze kilku dni do skończenia serwetki.

Pozdrawiam

Hania

Haniaga - Pią 24 Lut, 2012 13:29

I ja przedstawiam moją serwetkę.
Użycie melanżowej muliny do bratków nie zdało egzaminu. wściekły

Bardzo pomocny okazał się za to schemat bratków , który umieściłaś Nikusiu .

Zatem i ja jestem gotowa do wspólnego szycia bieżnika.

pozdrawiam

Hania

Halina46 - Pią 24 Lut, 2012 13:50

N o śliczna serwetusia i kolorek bratków taki fajny.
Nikus4 - Pią 24 Lut, 2012 15:11

brawo brawo brawo brawo Bardzo ładnie Haniu. Melanż to siwy kolor? Bo nie wiem? Z bieżnikiem poczekamy na Halinkę i Hanię1. W niedzielę postaram się wstawić pierwsze zdjęcia bieżnika.
Z bieżnikiem to nam tak szybko nie pójdzie, bedzie więcej haftowania i schemat nie jest w całości to musicie dokładnie przyglądać się zdjęciom jakie wstawie. Mam nadzieje, że poradzimy sobie. hopla

Haniaga - Pią 24 Lut, 2012 15:49

Obejrzałam raz jeszcze naszą przyszłą pracę.Piękny jest ten bieżnik. Cieszę się,ze masz jeszcze siłę aby nam pokazywać krok po kroku co i jak mamy robić. love love love

Kupiłam jakiś czas temu mulinę -niebieski melanż na zasadzie może się przyda.Jest to pasemko muliny w którym kolory przechodzą delikatnie od jasno niebieskiego poprzez odcienie niebieskiego aż do granatowego.Niestety, może bratek jest za mały bowiem nie wyszło to za ciekawie.Bratek był niestety w paski.

Czekam na koleżanki.

pozdrawiam

Hania

wernatka - Sob 25 Lut, 2012 09:21

Śliczna serwetka Haniu brawo brawo brawo
Bozenka7 - Sob 25 Lut, 2012 09:59

wernatka, cool cool cool
Haniaga - Nie 26 Lut, 2012 14:05

dziękuję za miłe słowa. kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
Ale w głównej mierze te pochwały należą się Nikus. cmoknięcie
Nie wiem ,czy sama dałabym radę.

Pozdrawiam

Hania

Ginia - Pon 27 Lut, 2012 09:30

Haniu, pięknie Ci wyszła serwetka. Przyznam się, że nie miałam przekonania do połączenia hardangera z krzyżykami, ale takie wzory mają swój urok.
A jaki bieżniczek będziesz teraz robić? Też bratkowy? Jeśli tak to podziwiam, jakoś nie mogę się zmusić do haftowania podobnych rzeczy, ciągle szukam czegoś nowego. A taki bieżniczek i 6 kwadratowych maluszków z kwiatkami, które kocham nade wszystkie, to byłby efekt. Podziwiam i czekam na efekty cool