To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - CENY WYROBÓW SZYDEŁKOWYCH

szajka - Pon 02 Lis, 2009 18:33

Grażynka a o jakichś "widełkach" myślisz?
trzeba by popatrzeć ile takie "zwykłe" komplety chodzą. U mnie na bazarku są takie "niby ręcznie robione" ale dziś już za późno żebym sprawdziła, ale obstawiam że ok 30-40pln pewnie.... to takie ręcznie robione musi być droższe

gosias - Pon 02 Lis, 2009 19:17

szajka napisał/a:
Grażynka a o jakichś "widełkach" myślisz?
trzeba by popatrzeć ile takie "zwykłe" komplety chodzą. U mnie na bazarku są takie "niby ręcznie robione" ale dziś już za późno żebym sprawdziła, ale obstawiam że ok 30-40pln pewnie.... to takie ręcznie robione musi być droższe

Myślę, że przynajmniej 60 -70 zł, to minimum

7Kasiulek7 - Pon 02 Lis, 2009 21:22

dom_Klary napisał/a:
Grażynko, zgadzam sie z Tobą, jak czytam Wasze rozmowy na temat cen... , żal połączony ze złością. Tyle pracy i serca z Waszej strony i głupota ludzka oparta na prymitywnym wyzysku z drugiej strony to ze sobą nie gra.
Osinki maja sklep na stronie, czy nie myślałyście, aby coś takiego zorganizować? to by było lepsze, niż jakiekolwiek stowarzyszenie...
Pozdrawiam

Jestem w trakcie robienia skarpetki dla mojej siostry ciotecznej takiej z misiem jak ta:

Zastanawiałam się nad ceną, bo o nią zapytała, ale doszłam do wniosku, iż zrobię ją jako prezent. Smile
Cena, którą bym podała albo byłaby za niska dla mnie, a w sam raz dla niej, albo w sam raz dla mnie, a zbyt wysoka dla niej (trochę zakręciłam)oczoplas

A Wy jaką cenę proponowałybyście? hmm

Grażyna - Wto 03 Lis, 2009 12:05

Tak jak Gosia zawołałam minimum 60zł. Dzisiaj klientka juz nosiła komplecik zadowolona. Mało tego, wszyscy ja chwalili i pytali, kto jej zrobil. Te pytania były dla mnie miodem, no i zadowolenie klientki. Sąsiadka zaś (tez dziergajaca), byla w szoku, że mi ktos az tyle zaplacił.
szajka - Wto 03 Lis, 2009 12:44

hihihi Grażynko to pewnie sąsiadce troszkę się ciśnienie podniosło Smile
rozumiem że cena cię satysfakcjonuje?

juju_75 - Wto 03 Lis, 2009 13:34

Grażyna, no gratuluje sukcesu handlowego Wink
u mnie za 40 byłoby ciężko taki komplet sprzedać
życzę więcej takich klientów cool

katrinka - Śro 04 Lis, 2009 11:59

Towar jest tyle wart ile klient jest gotów za niego zapłacić.Niestety nie chcą płacić dużo bo porównują ręczne wyroby z tymi ze sklepów masowo produkowanych i z wszechobecną chińszczyzną ,która zalewa nasz rynek i w dodatku jest tania.Pozostaje więc życzyć sobie klientów którzy doceniają ręczne i wyjątkowe wyroby tak jak w przypadku kompletu Grażynki.
7Kasiulek7 - Pią 06 Lis, 2009 15:40

Cytat:
Niestety nie chcą płacić dużo bo porównują ręczne wyroby z tymi ze sklepów masowo produkowanych i z wszechobecną chińszczyzną ,która zalewa nasz rynek i w dodatku jest tania.

Dokładnie tak katrinka. A jak już widzimy w sklepie coś na przykład ręcznie malowanego, to przez cenę tego nie kupujemy

7Kasiulek7 - Sob 07 Lis, 2009 16:47

Powstała taka skarpetka:

Siostra cioteczna uparła się, że za nią zapłaci.
Ile według Was powinnam za nią wziąć pieniędzy? wesoło mi

7Kasiulek7 - Nie 08 Lis, 2009 18:27

Widzę, że to nie prosta sprawa...
agniechak - Nie 08 Lis, 2009 18:51

... i ja dorzucę swoje 3 grosze... Znajomej bardzo się spodobała oja Julietka... Oczywiście chciałaby, a ja pewnie bym jej zrobiła Wink Czemu nie... teraz kwestia ceny - ponieważ to znajoma... powiedziałam, ze razem z włóczką, która muszę kupić - 65zł. I co? I się zastanowi, bo może coś gotowego uchodzi... Pewno - jest się nad czym zastanawiać, jakby było za friko, to wtedy by nie było namysłu... A i tak lekko licząc, za moją robotę wychodzi 1 zł za godzinę... Kto by poszedł do pracy za taką stawkę? Inna robótkująca znajoma mawia w takich przypadkach - proszę sobie kupić druty i zrobić, wyjdzie taniej. Ma rację? ma!
udagan - Nie 08 Lis, 2009 19:43

7Kasiulek7, 30-40złotych minimum, a ja bym wzięła 65zł.
agniechak, dobrze powiedziane Smile

szajka - Pon 09 Lis, 2009 09:57

powiedzcie mi dziewczynki bo patrzyłam w temacie ale nie znalazłam
po ile liczycie gwiazdeczki, dzwoneczki na choinkę? tak pi razy drzwi za gwiazdkę średnicy 6cm, 10cm. Ile za dzwoneczki wys załóżmy 8cm?
chodzi mi o jakieś przedziały cen

te_sia - Pon 09 Lis, 2009 10:34

Kobietki wyceniajcie swoje prace lepiej, bo szkoda waszej pracy i najlepiej ustalic cene zanim zacznie sie robic jak klientowi nie odpowiada [niech sam sobie zrobi a wtedy dojdzie do wniosku, ze za takie pieniadze by nie robil] kolezanka nie ustalila ceny przed praca a pozniej klientka nie wziela bo za drogo
Ja 3 lata temu jak nie bylo jeszcze chinszczyzny na rynku gwiazdki -po 5zl a dzwonki 7zl, [ jak ktos bral wiecej to liczylam taniej ] oczywiscie nie wszystkim cena odpowiadala ale tym proponowalam aby kupily nici a ja ich naucze jak sie robi i niech sobie zrobia -chetnych nie bylo

szajka - Pon 09 Lis, 2009 10:41

dziękuję za odpowiedź.
pytam bo w rodzinie dziewzyna chciala u mnie "Zamówić" gwiazdeczki,ale to się jeszcze zobaczy.

Grażyna - Pon 09 Lis, 2009 13:42

Ja gwiazdki średnicy 5 cm sprzedawałam za 2 zł, a dzwonki po 4 zł.
szajka - Pon 09 Lis, 2009 16:44

no to już wiem 15 gwiazdek białych 8-10cm, 8 gwiazdek białych 15cm, i 5 gwiazdek pomarańczowych 8-10cm.... no i odrazu pytanie o koszt...
tak pi razy drzwi to by z 70pln wychodzilo... to strasznie duzo .... chyba?

Grażyna - Pon 09 Lis, 2009 17:02

To jest normalka, klient chce, klient płaci
7Kasiulek7 - Pon 09 Lis, 2009 18:06

udagan dziękuję cmoknięcie
Pyziulka - Pon 09 Lis, 2009 18:09

szajka napisał/a:
no to już wiem 15 gwiazdek białych 8-10cm, 8 gwiazdek białych 15cm, i 5 gwiazdek pomarańczowych 8-10cm.... no i odrazu pytanie o koszt...
tak pi razy drzwi to by z 70pln wychodzilo... to strasznie duzo .... chyba?

duzo gwiazdek to duzo pieniedzy Wink sama zibacz 70zł na 28 sztuk to ledwie 2,5 za sztuke Wink pomijajac juz materiał to jest mniej niz 1/2 stawki godzinowej za sztuke (biorac pod uwage minimalna krajowa).

wcale nie uwazam ze to duzo - raczej mało Wink

szajka - Pon 09 Lis, 2009 20:26

ja policzyłam 2pln za małą czyli 30pln + 8x3pln za dużą-24pln + 5x2pln za pomarańczowe bo muszę nitke kupic-10pln = 65pln wychodzi....
chyba że 3pln za 8-10cm 3x15=45
4pln za 15cm 4x8=32
3pln za pomarańczowe 3x5=15
to razem 92pln...
nieee no tyle to rodzinie nie powiem.... nie mialabym chyba odwagi :-/
ale jeszcze sie zastanowie

udagan - Pon 09 Lis, 2009 21:30

7Kasiulek7, proszę Smile
szajka - Pon 09 Lis, 2009 21:51

wiecie co... przeliczyłam... policzyłam 100pln... i odejmując koszt 2 kordonków to wychodzi 2-2.3pln/ za godzine mojej pracy.... wiec napisalam 100.... zobaczymy jaka bedzie odpowiedź
anza87 - Pon 09 Lis, 2009 22:31

no to nieźle. też bym chciała za tyle coś sprzedać. Ostatnio koleżanka z grupy z uczelni powiedziała,że chciałaby pare aniołków takich jakiś małych na choinkę. Zaproponowała, że sama kupi nici. nie orientuje sie ile nici kosztują i jak jej powiedziałam że zrobie np z maxi która u mnie kosztuje 15 zl to już jej się aniołków odechciało bo- cytuje- "jak można dać tyle za jakiś sznurek" puknąć się
avante - Pon 09 Lis, 2009 22:57

Ja sprzedaję gwiazdki za 1,50, dzwoneczki za 8 zł, aniołki za 10 a bombki za 7 (klientka dostarcza bombki).

Robiłam ostatnio ubranka dla małego pieska (od obroży do ogona 25 cm). Zrobiłam 4 sweterki i jedną czapeczkę. Włóczkę dostarczyła właścicielka klienta. Zasugerowałam cenę 10 zł za ubranko. Ale pani była uparta i dała mi... 90 zł.