To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Nikusa

Haniaga - Czw 22 Sie, 2013 09:46

Podoba mi się taki układ. Jest bardzo przejrzysty i czytelny.

Powstająca serwetka jest śliczna. Te "łezki" dodają jej niesamowitego uroku. brawo brawo

Nikus4 - Pią 23 Sie, 2013 07:08

Dziękuję Haniu cmoknięcie To jest druga taka sama i trochę mi się dłuży ją haftować ale już troszkę mam to pójdzie już z górki. cool
miziaj - Pon 26 Sie, 2013 22:18

hej Nikus ja siezbieram do bieznika ale to brazowy kolor iniezbytdobrze widze jak jest ponuro ,a w Anglii jest niestety ponuro. Ale jak tylko zaczne to zaraz napisze. Pozdrowiam nowa moderatorke i wszystkich maranciakow. Pa zebalek cool
Nikus4 - Wto 27 Sie, 2013 08:54

Fajnie, że napisałaś Miziaj cmoknięcie Jakoś smutno tutaj. Co dzień zaglądam i nikt nic nie pisze.
Wiem, że z brązem będzie ci ciężko tak jak mnie z czerwonym. Mam materiał i leży.

Jak skończę tę w łezki serwetę to może będę haftować ten bieżnik o który prosiła Halinka. Ale zastanawiam się jeszcze czy warto bo Halinka nie odzywa się. wściekły

Haniaga - Wto 27 Sie, 2013 11:37

Warto,warto i jeszcze raz warto. cmoknięcie cmok cmok cmoknięcie

Może Halinko nabiera sił na ten bieżnik i jak wróci z odpoczynku to nie nadążymy za nią.
love love

Nie wiem , jaki Halinka miała na myśli bieżnik hmm . Ale zawsze coś pięknego wypatrzy.
Dlatego i ja tez chętnie przyłączę się do Was. Zacznę już gromadzić potrzebne materiały (tylko ile czego?).
Co najwyżej będę Was goniła z szyciem. Bowiem....
z tego biegania po lekarzach nic dobrego nie wyszło. Muszę się położyć do szpitala.
Nie wiem tylko kiedy.
Więc, po powrocie byłabym już gotowa .Teraz usilnie próbuje skończyć tą żółtą serwetkę.

Nikus4 - Wto 27 Sie, 2013 13:11

Haniu zmartwiłaś mnie placzek mam nadzieje, że to nic poważnego. Wracaj do zdrowia i do nas.

Halinka chciała ten bieżnik haftować:

Nie może sobie poradzić ze schematem ale muszę jej przyznać rację. Do łatwych nie należy. Ale sam bieżnik nie jest trudny, jest w nim dużo ażuru.

Można sobie wybrać kolor i wielkość. Ale ile nici potrzeba to na wstępie Haniu ci nie powiem. Na pewno więcej będzie potrzeba nici nr8 ze względu na te pajączki.

A może chcecie wybrać jakś inny wzór? Chętnie się podporządkuje, czekam na propozycje. cmoknięcie

Haniaga - Wto 27 Sie, 2013 14:40

Właściwie to powinnam się domyśleć , że będzie to prawie sam ażur. Ażury to specjalność Halinki. Jest w nich mistrzynią.
Bieżnik jest piękny. Ale czy ja sobie poradzę?????
Wygląda na trudny. Oj, będziesz musiała Nikusiu uzbroić się w cierpliwość do mnie. wesoło mi Chcę go z Wami spróbować.

Zatem zostaje mi zastanowić się nad kolorem na długie jesienne wieczory .A i zima mnie przy nim zapewne zastanie.

Od lutego lekarze myślą nade mną. Zlecają ciągle nowe badania. W kolejkach wyszydełkowałam cztery - tak cztery sukieneczki , dwie opaski i zrobiłam prawie całą serwetkę frywolitkową. Niezły dorobek jak na naszą służbę zdrowia. Decyzji ostatecznej jeszcze nie ma.

Może uda mi się dokończyć serwetkę .

elapok - Wto 27 Sie, 2013 14:58

Jak widać Haniu rączki Ci nie odpoczywają. Zdrowiej
Nikus4 - Śro 28 Sie, 2013 11:24

Haniu!? Najgorzej jak się zacznie chodzić po lekarzach to wszystko ci znajdą. wściekły Wiem coś o tym.
Bieżnik nie jest trudny tylko ten schemat to do bani. Ale jakoś sobie poradzimy. cool

Halina46 - Śro 28 Sie, 2013 18:43

Cześć kochane dziewczynki, przed chwila wróciłam od rodzinki jeszcze się nie rozpakowałam, ale do tego ażurowego bieżnika też się przyłącze, na razie po trochu ponieważ czekam na okulary. Poczytam i popisze trochę później.
Nikus4 - Pią 30 Sie, 2013 18:04

Halinko, nie spiesz się. Muszę najpierw skończyć tę serwetę którą teraz szyję. Potem zajmiemy się tym bieżnikiem. Przeglądałam dziś schemat ale jest rzeczywiście zagmatwany. Szkoda, że nie jest w całości tylko w czterech częściach. Jakoś musimy dać radę. bye
Halina46 - Sob 31 Sie, 2013 07:04

Danusiu cierpliwie poczekam bo chciałabym zużyć resztę czerwonej tkaniny a sama niestety nie mogę go rozebrać.
Nikus4 - Sob 31 Sie, 2013 15:13

Musisz jeszcze troszkę poczekać. Muszę skończyć zaczętą ale już dużo nie zostało. Myślę, że z tydzień albo mniej i skończę. cool
Furba - Pon 02 Wrz, 2013 12:24

Dzień dobry wszystkim!Smile

Ja też bym się przyłączyła do wspólnego haftowania - tę serwetkę ostatnią bardzo dobrze mi się z Tobą Nikus haftowało, przede wszystkim zapał nie opadał:)
Tylko na taki bieżnik to chyba dwa lata dziergania pójdą...? A ile potrzeba na niego materiału?

I gratuluję moderatorstwa, układ bardzo przejrzysty cmoknięcie

Nikus4 - Pon 02 Wrz, 2013 17:28

Witam cię Furba. cmoknięcie
Cieszę się, że chcesz do nas dołączyć i haftować ten bieżnik.
Będzie to wyzwanie i dla mnie i dla was. Dla mnie ze względu na ten schemat. Jest po japońsku i tylko na podstawie mojej wiedzy w czytaniu schematów będę wiedziała co on przedstawia.

Nie wyszywałam go jeszcze to nie mogę powiedzieć ile materiału będzie potrzeba. Spróbuje policzyć ilość bloczków ale tak na pewno czy tyle będzie nie dam sobie głowy uciąć :zlyyyy:Może wtedy uda mi się tak orientacyjnie policzyć ile może mieć ten bieżnik.
Zastanawiam się jak przedstawić schemat w całości. Mam go złożony ale jak zrobiłam zdjęcie to nie jest takie wyraźne. Może ma ktoś jakiś pomysł?
Myślę, że ponumeruje części schematu i napiszę emailem do każdej z was które części jak złożyć. A potem i tak będę robić zdjęcia po kolei co jak szyć i opisywać je.

Lola123 - Wto 03 Wrz, 2013 18:27

Pierwszy raz słysze o hafcie hardanger ale to dlatego żenie interesowałam sie robótkami recznymi az do teraz tzn. do odnalezienia tego forum. Wydaje mi sie że haft który wykonujesz jest niezwykle trudny ale jest i bardzo ładny. radocha
Nikus4 - Śro 04 Wrz, 2013 11:00

Lolu kwiatek dla ciebie nie jest taki trudny. Jak umiesz "liczyć do czterech" to na pewno nauczyłabyś się go haftować. Tylko trzeba spróbować. cool
Ainer - Pią 06 Wrz, 2013 17:16

a ja Wam kibicuję piękności uklon uklon cmoknięcie
Nikus4 - Pią 06 Wrz, 2013 19:47

Reniu dziękuję. Kibicowanie przyda się nam. Ten bieżnik to prawdziwe wyzwanie dla nas. Tymbardziej, że nie ma tłumaczenia po polsku. cool
Nikus4 - Sob 07 Wrz, 2013 13:23

Spieszę się jak mogę żeby wykończyć moją serwetę. Najpierw obowiązki a potem przyjemność. Jutro na pewno skończę. cool
Od poniedziałku zaczynamy nowe dzieło. wesoło mi

Nikus4 - Pon 09 Wrz, 2013 17:09

Skończyłam haftować serwetę a właściwie to nie skończyłam. wściekły Już myślałam, że mam koniec a córka rozmyśliła się i zapragnęła mieć też ażurowy środek. wściekły
Narazie wygląda tak:

Jak będę chciała odpocząć od bieżnika to wykończę ją cool

mirka-zet - Wto 10 Wrz, 2013 09:27

Wczoraj wieczorem napisałam komentarz do Twego posta, ale nie widzę go dzisiaj. W każdym razie, bardzo podoba mi się Twoja serwetka i moim zdaniem ten ażurowy środek doda jej uroku. Podobałaby mi się również bez środka.
elapok - Wto 10 Wrz, 2013 09:53

Piękna jest i może ażurek w środku podniesie jeszcze jej urodę
Nikus4 - Wto 10 Wrz, 2013 11:49

Ja też tak myślę. cool Jak będę chciała odpocząć chwilkę od bieżnika to szybciutko wypełnie ten środek. Ta serwetka ma być na prezent gwiazdkowy to mam jeszcze czas.
Halina46 - Wto 10 Wrz, 2013 13:48

Serweteczka jest śliczna i bez ażurku, a z ażurkiem będzie jeszcze piękniejsza.