Galerie prac użytkowników forum - Paillette
siebusania - Czw 09 Sie, 2012 06:38
cudne kolczyki
Paillette - Czw 09 Sie, 2012 16:08
W związku z tym,że czuje się dużo lepiej, choc kaszel mnie jeszcze męczy,
i wydolność sie poprawia, dokonałam takiego oto zakupu
profesjonalnych kijków do Nordic Walking:
Wcześniej chodziłam na aluminiowych skręcanych,
ciężkich z nieodpowiednia rękawiczką (bez otworu na kciuk)
i na kciuku właśnie robiły mi się bąble tak po 5-tym kilometrze.
Teraz mam motywację, by delikatnie przejść na wyższy poziom mocy
trzymajcie kciuki, choć jeszcze mi odwagi brak w końcu nic na siłę...
ps. jestem międzynarodowym instruktorem w NW
we_st - Czw 09 Sie, 2012 16:12
tylko uważaj, by się nie przeforsować
Paillette - Czw 09 Sie, 2012 16:24
| we_st napisał/a: | | tylko uważaj, by się nie przeforsować |
na razie kijki zerkają na mnie z szafy... a Ty miałabyś ochotę "połazić"?
ciapara - Czw 09 Sie, 2012 16:36
Troche podobne do moich... tylko moje sa nsportowe bo czerwone
maranta - Czw 09 Sie, 2012 16:43
No właśnie, nigdy nie miałam do czynienia z takimi kijaszkami.
Faktycznie tak dobrze się z tym chodzi? Co dają takie kije samobije? Wspomagają równowagę czy o coś innego chodzi?
AlaJ - Czw 09 Sie, 2012 16:45
No instruktor musi mieć porządne kije , a który model masz? Ja zwykły użytkownik zwracam tylko uwagę na to, żeby kile były lekkie, miały dobry teleskop i wygodne rekawiczki.
ciapara - Czw 09 Sie, 2012 16:48
Mnie bardzo si eprzydały do podchodzenia w górach a do schodzenia to juz w ogóle. Odciazaja bardzo kolana. Gdyby nie one to pewnie po tych wycieczkach w ogole bym nie chodzila...przy mojej tuszy
Paillette - Czw 09 Sie, 2012 17:02
| maranta napisał/a: | No właśnie, nigdy nie miałam do czynienia z takimi kijaszkami.
Faktycznie tak dobrze się z tym chodzi? Co dają takie kije samobije? Wspomagają równowagę czy o coś innego chodzi? |
Krótki cytat z strefanordicwalking.pl
"Teraz zastanówmy się jakie dodatkowe korzyści może nam przynieść trening Nordic Walking:
odciążenie aparatu ruchu - (odciążenie stawów kolanowych, biodrowych, kręgosłupa) dzięki użyciu kijków uruchamiamy obręcz barkową i około 5 kilogramów nosimy na rękach,
wzmocnienie kręgosłupa i mięśni grzbietu - fińskie badania pokazują, że co druga osoba po regularnym treningu pozbywa się bólów pleców,
wzmocnienie sprawności sercowo-naczyniowej:
poprawa zaopatrzenia komórek w tlen (pobór tlenu zwiększa się o 20-58%),
poprawa wydolności serca,
redukcja nadciśnienia,
zwiększenie spalania - podczas tradycyjnego spaceru spalamy około 280 kcal., podczas marszu techniką Nordic Walking do 400 kcal. w czasie godziny,
równomierna praca większości mięśni - przy wykorzystaniu techniki NW pracuje do 90% naszych mięśni,
aktywne spędzanie czasu z rodziną, przyjaciółmi - podczas rekreacyjnych marszy Nordic Walking możemy gadać, plotkować, nadrabiać zaległości z całego tygodnia!!!
Nordic Walking jest zalecany w profilaktyce nadwagi, osteoporozy, nadciśnienia."
czy trzeba czegoś więcej?
Paillette - Czw 09 Sie, 2012 17:10
| AlaJ napisał/a: | No instruktor musi mieć porządne kije , a który model masz? Ja zwykły użytkownik zwracam tylko uwagę na to, żeby kile były lekkie, miały dobry teleskop i wygodne rekawiczki.  |
Moje kije to: Nordic Passion 730 AV
na podobnych robiłam kurs,a potem w domu chodziłam na swoich... przepaść,
ale cóż wymagać kiedy kupiło się kije aluminiowe po 35zł....
ciapara - Czw 09 Sie, 2012 17:12
Paillette, ja za swoje 4 lata temu dalam 150 zł. Błogosławiłam dzien kiedy były kupione jak chodziłam z nimi po górach
Paillette - Czw 09 Sie, 2012 17:29
ciapara, moje dzis są "trochę" droższe... ale że US w końcu oddał co moje więc sie nie zastanawiałam
małgośka - Czw 09 Sie, 2012 18:04
Cudny komplecik.
Wielkie
ciapara - Czw 09 Sie, 2012 18:34
Tak. Ale wartosc nabywcza pieniadza te kilka lat temu tez byla wieksza... Pamietam, ze wtedy byly to najdrozsze kije w Go Sporcie. Ale ze prezent... cieszyłam sie bardzo. Zreszta sa naprawde swietne. Paski na prawa i lewa reke. Lekka konstrukcja. Wyjmowane paski. Dwie koncówki kijka. Regulowane wysokosci i konstrukcja aluminiowa. Nie ma faktycznie porównania do innych. Zreszta... moje maja kilka lat i spokojnie zdały egzamin. Ty takze bedziesz zadowolona.
Violetta21 - Czw 09 Sie, 2012 22:35
Sylwia dasz radę pomalutku
przyznam że ja też mam takie kijaszki do chodzenia kilka razy zrobiłam wypad na nie po pierwszym spacerze to myślałam że padnę...ale muszę sobie kupić drugie troszkę krótsze a te dam mężowi będzie ze mną ćwiczyć a co:)
Kelmuska - Czw 09 Sie, 2012 22:53
| Paillette napisał/a: | | ale że US w końcu oddał co moje |
a w tym roku wyjątkowo się ociągał...........
Paillette - Czw 09 Sie, 2012 23:32
| Kelmuska napisał/a: | | Paillette napisał/a: | | ale że US w końcu oddał co moje |
a w tym roku wyjątkowo się ociągał...........  |
na początku marca złożyłam pita przez internet, po czym ostatniego kwietnia pani dała mi znać, że nie przeszedł i mam złożyć wersje papierową, a wszystkie potwierdzenia miałam wygenerowane...
i po 8 tyg oddali co moje.... szkoda gadać
ciapara - Pią 10 Sie, 2012 07:32
Violetta21, a nie masz regulowanej wysokosci w kijaszkach???
Violetta21 - Pią 10 Sie, 2012 09:52
no właśnie nie... kiedyś kupiliśmie mamie w Lidlu służą jej już 3 lata więc jak tylko się pojawiły sobie też kupiłam, ale sierota zamiast poczytać że są różne długości to ja się rzuciłam na nie jak szczerbaty na suchary ale nic poczekam i kupię sobie krótsze
Paillette - Pią 10 Sie, 2012 10:13
| Violetta21 napisał/a: | no właśnie nie... kiedyś kupiliśmie mamie w Lidlu służą jej już 3 lata więc jak tylko się pojawiły sobie też kupiłam, ale sierota zamiast poczytać że są różne długości to ja się rzuciłam na nie jak szczerbaty na suchary ale nic poczekam i kupię sobie krótsze  |
tak mierzymy kija: wzrost x 0,66 (dla poczatkujących) lub wzrost x 0,68 (dla zaawansowanych)
do tego w zależności od wielkości dłoni można dodać 3cm (mała dłoń) lub 5cm (duża dłoń)
ciapara - Pią 10 Sie, 2012 10:27
Violetta21, a moze Ci je złota rączka podpiłuje????
Paillette - Pią 10 Sie, 2012 15:51
Dzis szybka robótka na czerwono, na zamówienie na prezent
Kelmuska - Pią 10 Sie, 2012 15:58
| Paillette napisał/a: | | Dzis szybka robótka |
może i szybka, ale jest idealna............ na .................. ,
a najbardziej podoba mi się tył
ciapara - Pią 10 Sie, 2012 16:01
Ale czad!!!
małgośka - Pią 10 Sie, 2012 16:07
Fantastyczne majteczki.
|
|