Pogaduchy - ciaza
woalka - Czw 16 Lut, 2012 07:59
aniu10525, nie będę niestety zbyt pomocna w tym względzie, bo i bez ciąży kiepsko mi idzie nawilżanie skóry czymkolwiek. Mniej więcej od 4-5 miesiąca ciąży starałam się smarować kremem przeciwko rozstępom, ale za systematyczna nie byłam, bo nigdy nie zużyłam nawet jednego całego opakowania. Na szczęście żadnych rozstępów nie mam, ale to chyba bardziej kwestia indywidualna - u jednej dziewczyny łatwo o rozstępy, a inna zupełnie nie musi o tym myśleć.
karmelek - Czw 16 Lut, 2012 11:23
No właśnie o co chodzi z tą oliwką, że wysusza????
Aniu zobacz na takie kosmetyki, specjalnie dla mam:
http://www.sklep.dax.com.pl/serie/perfecta-mama/
http://www.mustela.pl/pl/main.html#/strona-glowna
i moja "najulubieńsza" seria (do codziennego użytku), Ziaja "lekka formuła" delikatnie natłuszcza i szybko się wchłania.
http://www.ziaja.com/offe...opakowanie.html
ania10525 - Pią 17 Lut, 2012 08:19
dziękuję dziewczyny za rady i pomoc
a co do wysuszania to chodzi mi o to że od kiedy jestem w ciąży strasznie mi się skóra wysusza, swędzi i czasem piecze, przestałam używać balsamu a po posmarowaniu oliwka jeszcze bardziej była wysuszona (sistra też używała oliwki i też zauważyła że strasznie wysusza skórę)
aniaso4 - Pią 24 Lut, 2012 19:40
Ja miałam tak, że widok kremów i dezodorantów wywoływał u mnie natychmiast wymioty: do 7 miesiąca wymiotowałam non stop... może organizm sam wiedział, że nie mogę używać chemii ? mężowi też zabroniłam używać dezodorantu, oj nacierpiał się biedak, a ja nie raz myłam zęby samą wodą, bo pasta bleee
woalka - Sob 25 Lut, 2012 21:15
aniaso4, współczuję...
Teraz pewnie wspominacie to ze śmiechem, ale wtedy musiało być nielekko...
aniaso4 - Nie 26 Lut, 2012 18:47
woalka, Oj, pamiętamy do dziś , widzę, że nasze córeczki mają tak samo na imię
woalka - Nie 26 Lut, 2012 19:29
aniaso4, tak? To super! Igunia jest ekstra
Na szczęście w okresie ciąży nie dawała mi powodów do kłopotów z przewodem pokarmowym. Ani ona, ani Wiktor. Tylko oboje od połowy ciąży spieszyli się na świat
Ple Ple - Czw 08 Mar, 2012 14:23
Witajcie,
Marcin zdiagnozowany - ma najlzejsza postać spodziectwa - operacja w wieku 3-4 lat.
Nietety teraz kolejen zmartwienie - bardzo głosne szmery serduszka. W poniedziałek mamy wizytę u kardiologa dziecięcego w Poznaniu...
Ja polecam Emolium - mam suchą skórę jako alergiczka, w ciązy to był koszmar. Pomagały kąpiele w emulsji i balsam.
Madzia - Czw 08 Mar, 2012 20:20
Życzę dużo zdrowia dla Twojego cudnego synka i pozdrawiam całą Twoją rodzinkę!
katasza - Nie 11 Mar, 2012 19:45
Ale fajny bobasek.
Ja również się pochwalę:
Hubert
w wieku 4 miesięcy obecnie ma 7.
ania10525 - Czw 15 Mar, 2012 13:55
no same przystojniaki
aniaso4 - Pią 16 Mar, 2012 23:09
Fajne chłopaki, niech się zdrowo chowają
Grażyna - Sob 17 Mar, 2012 07:07
Sliczne chłopaki
ania10525 - Śro 04 Kwi, 2012 08:36
moje efekty uboczne ciąży : odrzucenie od czekolady i wszystkiego co zawiera w sobie kakao, na zbyt dużą ilość słodkiego reaguję mdłościami, póki co żadnych zachcianek, odrzucenie od grzybów i ryb wszelkiego rodzaju w każdej postaci (no może tylko usmażone płetwy i ogon karpia mają jeszcze u mnie szansę) - jedyne co staram się jeść zdrowo i dużo owoców plus sałatki ważywne - ciekawe jaki będzie tego wszystkiego finał póki co będąc w 17 tyg ciąży waga nie wiele ruszyła od pierwszego ważenia w 11 tygodniu bo tylko 0,8kg a już się obawiałam że przy moim apetycie i ciągłym jedzeniu w godzinach dopołudniowych będzie tego więcej
lilia - Czw 05 Kwi, 2012 09:49
Ania10525, a może coś z tych rzeczy Ci pomoże na problemy ze skórą? Drogie.... ale niektórym starcza nawet na pół roku... a jest rewelacyjne. Sama mam takie olejki w domu. Nie mają w sobie ani grama chemii. Warto poczytać komentarze innych kobiet i matek, które swoim dzieciom te olejki na młodą skórkę nakładają, bo sam opis olejku nie jest wystarczający, za to komentarze mówią wiele dobrego.....
tutaj typowo w czasie ciąży: http://biolander.com/prod...alow-bio-110ml/
a tu inne olejki (trzeba przewinąć na środek/dół strony)
http://biolander.com/prod...t/alepia/str/2/
Najlepsze są właśnie te olejki firmy Alepia. Ja już innych nie kupuję, tylko te. I faktycznie.... starczają na bardzo długo - choć ja stosuję je głównie do twarzy.
Ple Ple - Pon 14 Maj, 2012 20:40
Hej,ie odzywam się - bo dziecię moje ma sporo różnych problemów. Szmery okazało się nie od serca, a od zwężonych tętnic płucnych... co grozi nadciśnieniem płucnym ;(
Do tego obniżone napięcie mięśniowe + przykurcz mięśni szyjnych - rehabilitujemy się i już są efekty...
A to Marcinek i Grześ:
Marcin jest uroczym i wesołym bobasem, przesypia cale noce, nie płacze
woalka - Wto 15 Maj, 2012 08:09
Ple Ple, masz dwóch słodziaków  
Choć co by nie mówić - nawet najgrzeczniejsze dzieci wymagają wiele troski, nerwów, wysiłków i emocji wszelakich. Chyba dlatego kochamy je tym bardziej
Dlatego dużo sił i wszystkiego co najlepsze Wam wszystkim, ale zwłaszcza Tobie życzę
ania10525 - Czw 25 Paź, 2012 07:49
mam pytanie do Was drogie mamy, jak dajecie radę z dzieckiem czy też dziećmi, obowiązkami domowymi i do tego jeszcze hobby.
od kiedy urodziłam (końcem sierpnia - mam wcześniaka) nie wiem jak sobie poradzić z praniem, gotowaniem, sprzątaniem a nie wspomnę o takim luksusie jak hobby.
Synek miał problemy z wypróżnianiem (jak przyszło do robienia kupki robił się purpurowy i czasem piszczał no i widac było że z tego powodu tez miał kolki) i musiałam odstawić mleko, śmietanę i masło. Ale w nocy czasem z nim kursuję po 2-3 godziny bo coś nie tak i czasem chodzę jak zombii.
pozdrawiam
woalka - Czw 25 Paź, 2012 08:18
ania10525
Aniu, nie jest lekko, ale z czasem się zorganizujesz.
Byle problemy zdrowotne się uregulowały, to będziesz o wszystkim myśleć spokojniej, lepiej się zorganizujesz i nawet parę minut na robótki uda się zorganizować, zobaczysz
A co do kupki, kolek itp., to naprawdę współczuję.
Mój pierworodny też miał podobne problemy. Też był wcześniakiem, a to może być przyczyna niedojrzałości przewodu pokarmowego. Apetyt miał spory, więc kółko się zamykało.
Z mojego doświadczenia wynika, że jedynym lekarstwem była... chusta. Naprawdę - noszenie w chuście uspokajało go momentalnie. Po włożeniu do chusty nigdy nie płakał dłużej, jak 3 minuty. Polecam.
Po 3,5 mies. problem ustąpił jak ręką odjął.
Na pocieszenie dodam, że przy wielu minusach problemów z brzuszkiem miało to jeden plus. Mały nauczył się co to znaczy stękać i wysilać się przy kupce. Kiedy w okolicach 5 mies. zauważyliśmy, że zaczął regularnie po porannym mleczku robić kupkę - kupiłam nocniczek. Wtedy jeszcze nie umiał siedzieć Ale po wypiciu mleczka zdejmowałam mu pampersa i nadtrzymywałam nad nocniczkiem, a on robił co trzeba Skuteczność może nie była 100%, ale w większości przypadków się udawało. W efekcie już przed rokiem wręcz nie umiał zrobić kupki do pampersa, tylko wołał o nocniczek. Byłam z niego bardzo dumna
W przypadku młodszej córeczki, która żadnych problemów kolkowych nie miała już mi tak łatwo "odpampersowanie" nie poszło
Powodzenia Ci życzę i jak najwięcej spokoju.
Czas na robótki jeszcze przyjdzie. Teraz masz ważniejszą robótkę
ania10525 - Pią 26 Paź, 2012 14:59
woalka, dziękuję za pocieszenie, myśl że jeszcze ponad miesiąc będzie trzeba się tak męczyć trochę mnie osłabia, ale może nie będzie tak źle
pozdrawiam
Awenturyn - Pią 26 Paź, 2012 15:54
ania10525, aby "ogarnąć" wszystko wokół siebie po narodzinach maluszka trzeba poprostu małej organizacji u mnie było tak :
pranie - dwa kosze do segregacji,pralke włączasz jak idziesz na spacer a rozwieszasz jak maluch śpi
sprzątanie - np.łazienka -myjesz zęby i a przy tym umywalke,wanne/brodzik,układasz na półkach,jak wychodzisz to z mopem w ręku więc podłoga umyta ,mieszkanie odkurzasz jak maluszek śpi,kurze ścierasz na bierząco między karmieniami,aby było mniej kurzu to np książki schowałam do pudełek
gotowanie - rano wstawiasz garnek na zupe,mięso poporcjuj i zamroź (wyciągaj tylko tyle ile potrzebujesz),surówki można przygotowac wieczorem i włożyć do lodówki,
tyle pamiętam
ania10525 - Sob 27 Paź, 2012 10:00
Awenturyn no to rzeczywiście niezła organizacja, ja się jeszcze zastanawiam co powinnam jeść, wszędzie pełno przepisów ale takich co kobieta karmiąca piersią nie powinna jeść, a już tym bardziej gdy ma się wcześniaka (mój urodził się w 36 tygodniu ciąży) . Na tą chwilę odstawiłam mleko, śmietany, nawet masło (trochę mniej bolesnych kupek - wcześniej było tak że każda to był niesamowity krzyk i wyginanie się a teraz jest jedna wieczorem koło 19stej i czasem w nocy koło2-iej) zrezygnowałam z ciemnego pieczywa - z pszennego pieczywa przerzucam sie na grahamki, tylko kiedy mu ponownie to wszystko zacząć wprowadzać? - chyba trzeba będzie oddzielny wątek założyć po ciąży czyli opieka nad maleństwem
Awenturyn - Sob 27 Paź, 2012 11:20
| ania10525 napisał/a: | Awenturyn no to rzeczywiście niezła organizacja, ja się jeszcze zastanawiam co powinnam jeść, wszędzie pełno przepisów ale takich co kobieta karmiąca piersią nie powinna jeść, a już tym bardziej gdy ma się wcześniaka (mój urodził się w 36 tygodniu ciąży) . Na tą chwilę odstawiłam mleko, śmietany, nawet masło (trochę mniej bolesnych kupek - wcześniej było tak że każda to był niesamowity krzyk i wyginanie się a teraz jest jedna wieczorem koło 19stej i czasem w nocy koło2-iej) zrezygnowałam z ciemnego pieczywa - z pszennego pieczywa przerzucam sie na grahamki, tylko kiedy mu ponownie to wszystko zacząć wprowadzać? - chyba trzeba będzie oddzielny wątek założyć po ciąży czyli opieka nad maleństwem |
Z tego co piszesz to maluszek może nie tolerować białka zwierzęcego (nabiał) ale to można sprawdzic w testach choć możliwe też że jego układ pokarmowy poprostu "nie trawi" wszystkiego i troche potrwa zanim się "dostosuje".
U nas było podobnie tyle że mój zaczął ulewać mleko no i okazało się że trzeba przejśc na Humane MCT ( baaa żebym wtedy posłuchała swojej intuicji to już od 3 mca byłby na diecie bg)
Co do jedzenia to ci niestety nie poradze - ale w kwestii organizacji to polecam dania jednogarnkowe szybkie i smaczne a do tego kasze,ryż
ania10525 - Pią 09 Lis, 2012 06:52
Awenturyn, dzieciom się ulewa to norma, zdarza się ze cofnie to co zjedzone, a skąd wiedziałaś ze moze miec alergie? jakas wysypka?
Awenturyn - Pią 09 Lis, 2012 09:08
Aniu mój syn urodził się z zD,miał wade serca i był traktowany jako wcześniak mimi ,że urodził się o czasie.
Alergii nie miał stwierdzonej miał jedynie suchą skóre ale to "normalne" u dzieciaków z zD.
Poza tym bardzo słabo przybierał na wadze,miał cały czas problem z wypróżnianiem a to wszystko minęło właśnie po podaniu Humany MCT.Potem gdy wróciliśmy do Nan to musiałam mu podawać razem z kleikiem ryżowym lub kukurydzianym (a miał wtedy niecąłe 3mce) no i wróciliśmy do punktu wyjścia.
Na diecie bg jest od 2008 r wcześniej zrobiliśmy badania w kierunku celiakii no i wyszło że ją ma ale po dalszej diagnostyce wykluczono.Jedna zdecydowałam się na diete i mimo że jest droga to nie żałuje.Zaczął rosnąć,przybierac na wadze,wypróźnia się lepiej no i umysłowo znacznie się poprawiło ale to już osobny temat
|
|
|