Nasze prace - Hardanger Nikusa
Haniaga - Pon 13 Sty, 2014 18:26
śliczny bieżnik .Podoba mi się kolor i połączenie z białym.
Nikus4 - Wto 14 Sty, 2014 14:43
Teraz mnie te "ulubione" dzuireczki czekają!!!! To tak szybko nie pójdzie.
elapok - Wto 14 Sty, 2014 15:28
Oj tam, oj tam - u Ciebie zawsze szybko idzie, co tam mówić idzie - leci po prostu!
Halina46 - Wto 14 Sty, 2014 15:56
Danusiu u Ciebie to faktycznie leci, a powiedz mi co to za kwiatki sA w środku bieżnika?
Nikus4 - Wto 14 Sty, 2014 18:18
Oj! to takie proste. Sao 4 bloczki. Zwykły bloczek ma 5 nitek i zakrywa po 4 nitki tkaniny a w tym kwiatku też jest 5 niteczek tylko zakrywasz 6-7-8-7-6 nitek tkaniny.
Zrobiłam zbliżenie jak wygląda taki kwiatek na schemacie:
Haniaga - Wto 14 Sty, 2014 20:49
proste a końcowy efekt jakże ciekawy.
Halina46 - Śro 15 Sty, 2014 07:38
Danusiu dziękuję ale jeszcze jedno pytanko a te przekątne sa jednym ciągiem czy przerywane? na zdjęciu sa przerywane.
Nikus4 - Śro 15 Sty, 2014 13:46
Na zdjęciu są przerywane ale ja jak wyszyłam w ten sposób to nie spodobały mi się. Dlatego zrobiłam jedną nitką, tak ciągiem jak piszesz.
Nie lubię szyć te dziurki ale ładniej wygląda serwetka jak są one na niej. Dlatego męczę się i haftuje. Dziś po południu jestem sama to troszkę się podciągnę w ich haftowaniu.
Nie lubię siedzieć i patrzeć w telewizor bezczynnie, zawsze muszę coś robić. Dlatego przeważnie haftuje.
elapok - Czw 16 Sty, 2014 15:19
No ja też przy telewizji to najwięcej wydziubię, też nie potrafię tylko patrzeć w ekran - muszę mieć zajęte ręce
Nikus4 - Pon 20 Sty, 2014 14:54
Halinko taki:
Nikus4 - Pią 07 Lut, 2014 13:04
Bieżnik mam już skończony i tak wygląda:
Halina46 - Pią 07 Lut, 2014 15:39
Danusiu następne cudeńko masz, a ja jestem jeszcze w lesie ze swoja serwetką.
elapok - Pią 07 Lut, 2014 15:56
Danusiu - świetny bieżnik ma takie fajne delikatne zygzaki w środki, co to jest?
Halinko nie martw się kiedyś skończysz
Nikus4 - Pią 07 Lut, 2014 16:02
Elu! to ścieg schodkowy! Dzięki dziewczyny!
Haniaga - Sob 08 Lut, 2014 15:01
Śliczny bieżnik.
Podoba mi się bardzo kolor tkaniny. I to połączenie z białymi nićmi dało bardzo delikatny efekt.
Halinko, dobrze że ten las duży. Bo ja też tam jestem .
I do wyjścia jeszcze tak daleko.
Prułam, prułam i teraz mam dylemat --- starczy nici czy nie?
mirka-zet - Sob 08 Lut, 2014 18:51
Bardzo ładny i taki słodki. Podoba mi się.
Nikus4 - Nie 09 Lut, 2014 11:11
Jeszcze raz wam dziękuję. Zaczęłam nową serwetkę ale dopiero mam kawałek , jak coś będzie widac pokażę.
alszka - Nie 09 Lut, 2014 12:07
Cóż tu można powiedzieć - dołączam się do moich poprzedniczek. Śliczny bieżnik i kolor cudowny. Takie śliczne maleństwo - uwielbiam takie rzeczy
Nikus4 - Czw 13 Lut, 2014 15:30
Co taka cisza?
Halinko, Haniu jak tam postępy w wyszywaniu? Pochwalcie się. Wiem, że wybrałyście najtrudniejszy japoński haft ale wierzę w Was!!! na pewno skończycie te bieżniki.
Ja zaczełam świąteczny wzór, choć po gwiazdce (już dawno zapomniałam). Sam schemat jest jakoś zagmatwany albo mnie coś nie idzie. Szyje i pruje!!!
A to ten wzór:
Halina46 - Czw 13 Lut, 2014 17:11
Danusiu ja powoli haftuję ale jakos tak czas leci ze sa dni ze nawet nie zaglądne do serwetki ale skończyć na pewno skończę.
A ta swiateczna to Ty chyba masz już taka albo bardzo podobną.
Nikus4 - Czw 13 Lut, 2014 18:44
mam taką:
Wzór troszeczkę podobny. Tę serwetke haftuję dla młodszej córci.
Haniaga - Pią 14 Lut, 2014 09:33
oj, śliczna serwetka "poszła" na tamborek. I jaka wymagająca. Złota nitka, sporo xx.
Po nauce koronki , nawet nie przeraża mnie ( a może powinna) złota nitka. Prawie skończyłam jeden bok.Ten dłuższy.
Powoli idę dalej. Na razie nic nie wycinam koronki bo nie wiem czy będzie dobrze.
Nikus4 - Pią 14 Lut, 2014 12:51
Musi być dobrze Haniu. Koronkę wypruć to wielka sztuka ,ja bym się tego nie podjęła.
W tej mojej serwetce,którą teraz zaczęłam sa zawiłe niektóre elementy. Niby taka prosta a naprułam się już co niemiara.
Złotej nitki się nie boję a xxx tym bardziej. Zejdzie mi troszkę czasu przy tej serwetce. Ale ja lubię takie wyzwania.
Nikus4 - Czw 20 Lut, 2014 08:22
Ela pokazuje nam swój obrus to i ja pokażę ile już mam swojej serwety. Jeszcze mało co widać:
Takie słabe te światło dzisiaj i brzydkie kolory się pokazują. Może tak lepiej będzie widać?
Tkanina jest ecriu a nici białe. Lepiej przez to widać wzór.
Haniaga - Czw 20 Lut, 2014 11:34
Nikusiu
co oko Mistrzyni, to oko. :cmooook
Ja przyznam,że dopiero teraz dostrzegłam w tych kwadratach "łezki'.
Śliczne jest to połączenie. Serwetka zapowiada się cudnie.
Ja mam białą tkaninę ( zostanie po zielonej serwetce) i planowałam szyć białą i złotą nitką serwetkę z "łezkami". Zastanawiam się nad tą , którą pokazałaś u Mróweczki a której tak nie było widać w całości. Co o niej myślisz ? Po pierwsze ,czy dam radę a potem czy jest możliwość znalezienia wzoru w całości?
Ale to dopiero za kilka dobrych chwil (miesięcy). Szyję początek trzeciego boku. A jeszcze przede mną cały środek.
|
|
|