Zdrowie - Trzymanie wody przez organizm
koteccek00 - Pon 04 Lis, 2013 18:08 Temat postu: Trzymanie wody przez organizm Moj organizm ma tendencje do trzymania wody. Przed kobiecymi dniami dobry tydzien juz organizm trzyma wode i wtedy wrecz boli mnie skora.
Czy to problem z nerkami? Nie jem duzo soli, wrecz unikam, slodyczy jem bardzo malo,
pije glownie wode i 2 kubki kawy dziennie.
Co moze mi pomoc? Macie jakies sugestie? Moze powinnam sprawdzic nerki?
kabyr - Pon 04 Lis, 2013 21:41 Temat postu: Re: Trzymanie wody przez organizm
koteccek00 napisał/a: | Moze powinnam sprawdzic nerki? |
przede wszystkim
i udać się do lekarza.
Domowe środki na tę dolegliwość nie pomogą,
chociaż wiemy,
że przed okresem woda w organizmie się zbiera.
elcja27 - Pon 04 Lis, 2013 21:46
Zbadanie nerek zawsze jest dobrym pomysłem.
A używasz pigułki anty? może warto też zbadać poziom hormonów?
A ponieważ znam problem z autopsji to mogę doradzić:
- jeśli pijesz głównie wodę dodawaj do niej sok z cytryny, pobudza to organizm do usuwania z moczem soli, które powodują obrzęki, no i trzeba tej wody pic dużo min. 8 szklanek dziennie,
- postaraj się włączyć do diety arbuzy, seler naciowy i warzywa strączkowe - wszystko to ma w sobie dużo potasu
- i koniecznie trzeba się ruszać,
Awenturyn - Śro 06 Lis, 2013 18:49
Sprawdź również tarczyce bo ona tez może powodować zatrzymanie wody.Na pewno warto sprawdzić nerki ale może być też tak,że nerki są ok a woda się zatrzymuje.
Wtedy należy ograniczyć picie wody - niestety.
Nie polecam picia wody z cytryną bo może byc to "za ciężkie" dla nerek (nadmiar wit C szkodzi)
Znam ten problem z autopsji
elcja27 - Śro 06 Lis, 2013 22:42
Awenturyn napisał/a: | być też tak,że nerki są ok a woda się zatrzymuje.
Wtedy należy ograniczyć picie wody - niestety.
Nie polecam picia wody z cytryną bo może byc to "za ciężkie" dla nerek (nadmiar wit C szkodzi)
|
Ograniczenie picia wody jest najgorszym z możliwych pomysłów, bo powoduje efekt błędnego koła - im mniej pijesz tym organizm więcej stara się "zaoszczędzić" obawiając się odwodnienia, więc jeszcze bardziej zatrzymuje wodę, a jeśli dalej ograniczasz picie wody(nie kawy, herbaty czy czegoś tam) to możesz sobie narobić naprawdę poważnych kłopotów.
a dodanie kilku kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny do szklanki wody na pewno nie spowoduje przedawkowania wit.C - no chyba ze równocześnie łyka się kilogramy suplementów diety a znam tak "dbających o zdrowie"
czeremcha - Czw 07 Lis, 2013 09:23
Ostatnio coraz częściej pojawiają się głosy, że nie ma medycznego uzasadnienia dla mitycznych "dwóch litrów wody dziennie" - dla osoby, która nie mieszka w upalnym klimacie, nie wykonuje ciężkiej fizycznej pracy lub nie uprawia intensywnie sportów. Czyli - nie poci się nadmiernie.
Lekarze sami zastanawiają się, skąd się to wzięło. Ten mit dwóch litrów.
Ania
Awenturyn - Czw 07 Lis, 2013 11:04
Aniu to prawda.Te 2 l to przy bardzo aktywnym trybie życia
Mówi się ,że jak ktoś ma problem z nerkami to powinien pić aby nerki lepiej pracowały ale to MIT - u mnie od razu widac nadmiar wody - mimo,że przyjmuje leki na odwodnienie
Nawet szklanka więcej np soku a już robie się jak balonik hehe
Kelmuska - Czw 07 Lis, 2013 11:32
koteccek00, tutaj http://vitalia.pl/artykul...rzekom-nie.html masz ciekawy artykuł o zatrzymywaniu wody w organizmie. Przyczyn może być mnóstwo.
Najważniejsze:
wizyta u lekarza i zrobienie badań. Często boimy się tej wizyty, ale od tego jest medycyna, żeby z niej korzystać.
czeremcha - Czw 07 Lis, 2013 14:45
Skoro jest to problem powtarzający się przed "kobiecymi dniami" - to jest to jak najzupełniej normalne, choć przyznaję - upierdliwe
Polecam kłącze perzu - jako napar lub w tabletkach. Moczopędny i bez efektów ubocznych.
Ania
koteccek00 - Pią 08 Lis, 2013 17:31
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi. Wyczytalam tez, ze pokrzywa moze pomoc,
tylko nie wiem czy w tabletka czy herbata, czasami te herbaty zawieraja tyle domieszek, ze trudno sie zorientowac co tam jest naprawde. Najgorsze sa herbatki w woreczkach, sa perfumowane, zeby pachnialy jak glowny skladnik, a zawieraja go niewiele. No i trudno zobaczyc co jest w srodku. Najlepsze sa sypane. Czasami pije rumianek rozkurczowo na zoladek, to sypany rumianek dziala 10 razy lepiej niz herbatka w torebce.
fitNatalia - Wto 02 Sty, 2018 16:26
Polecam wzbogacić swoją dietę w większą ilość błonnika, który dobrze działa na problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie. Ogólnie warto zastosować dietę oczyszczającą, która pomoże w pozbyciu się toksyn.
|
|
|