Problemy, pytania - Jak się robi ten wzór?
ania_b - Sob 05 Kwi, 2014 22:14
Cytat: | Bardzo jestem ostatnio aktywna w poszukiwaniu pomocy |
A skąd ta smutna minka? Przecież to forum jest po to, żeby pomagać, a nie tylko się chwalić.
Już tłumaczę (zobacz, jak mnie uszczęśliwiłaś)
Cytat: | Кол-во петель кратно 2
1 ряд : все петли лицевые
2 ряд: [ 2 вместе лицевой за задние стенки ] до конца ряда
3 ряд: из каждой петли предыдущего ряда вывязать 2 петли -1 лицевая за переднюю стенку и 1 лицевая за заднюю стенку.
4 ряд: все петли изнаночные
Узор повторять с 1-го по 4-ый ряд. |
Liczba oczek parzysta.
1. rząd: wszystkie na prawo
2. rząd: [dwa razem na prawo za tylną nitkę] do końca rzędu
3. rząd: z każdego oczka poprzedniego rzędu zrobić dwa oczka - jedno na prawo za przednią nitkę i jedno na prawo za tylną nitkę
4. rząd: wszystkie lewe
Powtarzać te cztery rzędy.
Wygląda bardzo prosto (i jest prosty), ale nie zrażaj się, jeśli na początku ci nie wyjdzie. Wszystko zależy od tego, jak przerabiasz oczka, jak nabierasz nitkę. Ja nabieram odwrotnie niż większość i na pewno musiałabym kombinować, za którą nitkę łapać, żeby wyszło tak jak na zdjęciu. Być może będziesz musiała próbować różnych sposobów, jak przerabiać te oczka, żeby nitki przeplatały się tak ładnie jak we wzorze.
Oczywiście, jest też możliwa opcja, że wszystko od razu się uda, no to supcio.
Pochwal się, jeśli Ci wyjdzie (lub pożal się, jeśli nie wyjdzie, tfu, na psa urok).
fralusia - Nie 06 Kwi, 2014 09:01
Aniu, bardzo, bardzo dziękuję Miło mi i bardzo się cieszę, że mogę zawsze liczyć na pomoc Próbkę zrobiłam, wyszedł mi wzór za pierwszym razem Uzyskam tym wzorem efekt takiego ładnego akcentowanego prawego i mój zwykły sweterek zyska na urodzie
ania_b - Nie 06 Kwi, 2014 10:30
No proszę, już wszyscy się cieszą. Koniecznie pokaż nam kiedyś ten sweterek.
Grażyna - Wto 08 Kwi, 2014 20:30
Z opisu wynika, że wzór jest podzielny przez 2.
1 rząd - oczka prawe
2 rząd - dwa oczka razem na prawo łapane za tylną nitkę
3 rząd - z każdego oczka poprzedniego rzędu zrobić 2 oczka prawe, jedno złapane za przednia nitkę, a drugie za tylną
4 rząd - wszystkie oczka na lewo.
Wzór powtarzać od rzędu 1-4.
fralusia - Wto 08 Kwi, 2014 21:02
Jeszcze raz dziękuję
calicja - Nie 13 Kwi, 2014 01:51
Czy ktoś wie jak zrobić takie zakończenie ?
https://www.flickr.com/ph...in/photostream/
fralusia - Nie 13 Kwi, 2014 07:47
wydaje mi się, że autorka wykorzystała te "warkoczyki" https://www.youtube.com/watch?v=j9oGFcWDQjc a ten wachlarzyk, to z jednego oczka kilka, końcówkę zakończyła szydełkiem
bryanka0 - Nie 13 Kwi, 2014 08:18
Nie wiem,czy nie korzystała z programu do tworzenia nowych wzorków stąd takie oryginalne zakończenie./po prawej stronie ma fotkę takiego programu/
weronika5810 - Nie 13 Kwi, 2014 09:08
TEŻ TAK UWAŻAM
ania_b - Nie 13 Kwi, 2014 11:30
calicja, czy już znalazłaś? Ja zrobiłam taki wachlarzyk:
Daleko mu do oryginału, ale już można coś kombinować.
Pisać?
calicja - Nie 13 Kwi, 2014 11:35
Tak, warkoczyk jest łatwy i znany, natomiast wachlarzyk raczej nie moze byc robiony na szydełku bo w jednym rzędzie musiała by łączyć dwie techniki - nie spotkałam się z czymś takim ale kto wie?
Chusta jest na Ravelry moze zatem pojawi się kiedyś na Osince. Wzór nazywa sie c-o-r-o-n-a lace s-c-a-l-l-o-p-e-d edge i znalazłam go wyłącznie na stronach autorki chusty albo jest do jej stron linkowany, wiec możecie mieć rację, ze sama go wymyśliła.
Na szydełku jest, moim zdaniem, zrobione tylko zakończenie.
calicja - Nie 13 Kwi, 2014 11:38
ania_b napisał/a: | Daleko mu do oryginału, ale już można coś kombinować.
Pisać? | No jasne!!! PISZ!! Jak dla mnie to jest właśnie TO.
Ania, jesteś GENIUSZ po prostu - ja chyba jestem za leniwa i już za ślepa, żeby się wgryzać sama w takie wzory.
ania_b - Nie 13 Kwi, 2014 12:10
Nie, może na tej nędznej fotce z komórki słabo widać, ale to jeszcze nie to samo, jeszcze długo nie to samo. W oryginale układ wachlarzyka pięknie podkreślają poziome rzędy przedzielające poszczególne rzędy oczek, w tym co ja zrobiłam, tego brakuje. Mój wachlarzyk jest bardziej płaski, nie ma takiego łagodnie półokrągłego brzegu.
OPIS POPRAWIONY PO DRUGIEJ PRÓBCE (ZDJĘCIE PONIŻEJ)
To ja napiszę tylko sam wachlarzyk w nawiasach kwadratowych, bo to, co dzieje się dokoła niego (zbieranie oczek z prawej i lewej strony chyba jest jasne, a jak nie jest, to dopiszę).
1 rząd (prawa strona): prawe, [narzut], prawe
2 rząd (lewa strona): lewe, [na narzucie z poprzedniego rzędu robimy pięć oczek: prawe, lewe, prawe, lewe, prawe], lewe
3 rząd (prawa strona): prawe, [5 prawych], prawe
4 rząd (lewa strona): lewe, [narzut, lewe, narzut, lewe, narzut, lewe, narzut, lewe, narzut, lewe, narzut], lewe
5 rząd (prawa strona): prawe, [11 lewych], prawe
6 rząd (lewa strona): lewe, [11 lewych], lewe
7 rząd (prawa strona): prawe - przerabiamy je razem z pierwszym oczkiem wachlarzyka, [dwa razem na lewo - 5 razy], prawe
8 rząd (lewa strona): jak rząd 4
9 rząd (prawa strona): jak rząd 5
10 rząd (lewa strona): jak rząd 6
11 rząd (prawa strona): jak rząd 7
12 rząd (lewa strona): lewe, [narzut, lewe, narzut, lewe, narzut, lewe, narzut, lewe, narzut lewe, narzut], lewe, czyli jak rząd 4
13 rząd (prawa strona): jak rząd 5
14 rząd (lewa strona): jak rząd 6
Zakończenie robimy szydełkiem. Bierzemy na szydełko po dwa oczka z lewego drutu, przerabiamy je razem, robimy 3-4 oczka łańcuszka i zbieramy następne dwa oczka z lewego drutu, przerabiamy je razem itd.
Tak sobie jeszcze myślę, że ja wyszłam z założenia (robiąc próbkę) że wachlarzyk zaczynamy robić na prawej stronie, ale być może gdy robimy warkoczyk, trzeba ten pierwszy narzut zrobić na lewej stronie (już nie będę tego sprawdzać). Wówczas zasad jest ta sama, tylko oczka prawe w opisie zamieniamy na lewe i odwrotnie i gra gitara.
Gdyby ktoś jeszcze poprawił ten opis, będę wdzięczna.
calicja - Nie 13 Kwi, 2014 18:11
ania_b, jeszcze nie robiłam próbki jednak wydaje mi się z "oglądu" i porównania wzorów, że miedzy tymi ażurowymi rzędami są 3 rzędy - wszystkie oczka prawe - co myślisz?
ania_b - Nie 13 Kwi, 2014 18:31
Tak, na pewno w oryginale poziome rzędy oddzielające rzędy z dziurkami są wyraźniejsze. Też bym pokombinowała z ilością rzędów, prawe czy lewe. A kwestię ładniejszego zaokrąglenia na końcu może rozwiąże to, co dopisałam na czerwono. Może jeszcze zrobię drugą próbkę, ale - niestety - na pewno nie dzisiaj. Praca wzywa
Edit wieczorny: calicja jak Ci idzie? Bo ja jednak nie zdzierżyłam i wieczorkiem machnęłam jeszcze jedną próbkę. Właśnie się suszy przypięta szpilkami. Teraz jest dużo lepiej. Fotka i poprawiony opis będą jutro.
Edit o poranku: Tak wygląda próbka
A opis poprawię później w poprzednim poście, żeby nie mieszać.
calicja - Wto 15 Kwi, 2014 00:16
ania_b, No fajnie, właściwie różni się tylko tym, że oryginał jakoś bardziej się rozszerza - w sumie nie wiem dlaczego bo ilość oczek u Ciebie jest taka sama.
Może to kwestia blokowania. Robiłaś same prawe pomiędzy rzędami z narzutami?
Zobacz znalazłam taką chustę
http://www.ravelry.com/pa...sidfy-shawlette
Wzór inaczej "startuje" ale potem podobny. Tylko w nim te proste rzędy są robione prawymi i lewymi. I na bokach coś więcej się dzieje - ale zasada generalnie chyba taka sama.
Ja pewnie dopiero w święta będę miała czas to rozkminić. Zaczęłam robić taki komin przedłużany na ramiona - robię od góry i zamierzam go wykończyć tym wzorkiem na dole - będę wiec ćwiczyć jak już dojdę do tego miejsca w robótce. albo mi wyjdzie od razu albo pruć będę bo na próbki jestem jak zwykle za leniwa. .
fralusia - Wto 15 Kwi, 2014 05:58
Aniu świetnie ten wzór rozszyfrowałaś
Calicjo, ten wzór http://www.ravelry.com/pa...sidfy-shawlette układa się według innej zasady, tu poszerzenie uzyskujesz przez stopniowe dodawanie oczek, a w opisanym przez Anię wzorze przez zrobienie z jednego oczka wielu. Jeżeli uważasz, że jest ono za małe dodajesz więcej oczek za jednym zamachem, natomiast w drugiej chuście musisz wtedy zwiększyć ilość rzędów by uzyskać efekt zdecydowanego poszerzenia
calicja - Wto 15 Kwi, 2014 10:37
fralusia, zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości
fralusia napisał/a: | Aniu świetnie ten wzór rozszyfrowałaś |
Ania jest genialna.
ania_b - Wto 15 Kwi, 2014 23:38
Poprawiłam opis kilka postów wyżej.
calicja, w pełni zgadzam się z Twoją uwagą, że calicja napisał/a: | właściwie różni się tylko tym, że oryginał jakoś bardziej się rozszerza - w sumie nie wiem dlaczego bo ilość oczek u Ciebie jest taka sama. | Niestety, muszę przyznać, że urok oryginału to w dużej mierze efekt tak pięknego kształtu, łagodnego, ale wyraźnego łuku. Hmmm... może gdybym zrobiła z innych nici, bo te czerwone to taka byle jaka cienizna, a druty do niej za grube. A kysz, a kysz, żadnych próbek, kobieto, okna lepiej umyłabyś (to oczywiście sama do siebie )
calicja - Śro 16 Kwi, 2014 00:34
ania_b, okna nie zając - jutro nadal będa do umycia
dzoankadzoanka - Czw 17 Kwi, 2014 17:36
Dziewczyny, jak się robi ten ażur z szarego swetra? Chodzi mi o ten fragment z dziurkami. Ażur pewnie prosty, ale nie wiem gdzie go mogę znaleźć:
calicja - Czw 17 Kwi, 2014 17:45
dzoankadzoanka napisał/a: | jak się robi ten ażur z szarego swetra | nie widze zbyt dobrze ale wydaje mi sie, ze to może być ten sam wzorek co omawiany kila postów wyzej
https://www.youtube.com/watch?v=j9oGFcWDQjc z tą różnicą, ze są robione dodatkowo dwa rzędy - same prawe i same lewe, tzn ten warkoczyk z dziurką jest robiony nie co drugi prawy rząd tylko co trzeci.
zamia - Czw 17 Kwi, 2014 18:01
Może tu się doczytasz, jest opis
http://www.stranamam.ru/post/6212726/
ania_b - Czw 17 Kwi, 2014 20:51
To jest poncho z Vogue Knitting Fall 2013
A tutaj masz oryginalny opis:
dzoankadzoanka - Pią 18 Kwi, 2014 09:04
Dziękuję dziewczyny, może jakoś mi się uda go "rozkminić". Poleciało po punkciku
|
|
|