Pogaduchy - kulinarne - przepis
joana - Pon 10 Lip, 2017 10:52 Temat postu: kulinarne - przepis Gdzies w necie natrafiłam na prosty przepis na "extra sernik" I tu problem. Czy próbował ktos łączyć ser z jabłkami??? Jakoś mi to nie pasuje. Podaje przepis może ktos robił lub zna ten przepis
1,2 kg jabłek (całych bez obierania)
500g serka mascarpone
herbatniki "petitki" na 4 warstwy duże ok 25 szt na jedna warstwę
2 mleczne czekolady
1/4 szkl. mleka
cukier ok 1/2 szkl. wg uznania
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szybko by nie ściemniały połączyć z serkiem za pomocą miksera. Spróbować - jeżeli masa jest wystarczająco słodka nie dosładzać, jeżeli nie dodać wg uznania ok. 1/2 szkl. cukru Wtedy jabłka trzeba przesmażyć, wystudzić i dopiero potem dodać do serka.
Na dużej blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to 1/3 masy, znowu herbatniki potem masa aż do wyczerpania serka.Herbatniki układać tak by jeden był pod drugim w tej samej kolejności. Przygotować polewę. Do rondelka włożyć połamane czekolady i mleko.Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Mieszać by nie przywarło. Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto. Zostawić na kilka godzin, najlepiej na noc w lodówce
Jak widzicie to połączenie serka z jabłkami???? Proszę napiszcie słowo. Dzk. No i ewent. smacznego.
vichta - Pon 10 Lip, 2017 18:31
Bardzo popularny jest sernik z brzoskwiniami, więc dlaczego nie z jabłkami?
tareska - Pon 10 Lip, 2017 21:43
tak popularny z brzoskwiniami, ale pieczony
a tu ten przepis wg. mnie jest na zimno, ale czy ta masa
jabłkowo- serowa nie będzie zbyt rzadka pomimo schłodzenia?
joana - Wto 11 Lip, 2017 16:02
vichta, Serek mascarpone jest b.gęsty. Myślałam nawet, żeby te jabłka trochę odcisnąć z nadmiaru soku i dopiero wymieszać z serkiem. Jak myślicie? A może dać trochę tężejącej galaretki rozpuszczonej w mniejszej ilości wody? Jeżeli zaryzykuję to ewent. w piątek lub sobota zrobię i napisze. Chyba, że jeszcze ktoś coś wymyśli. Dziekuję za zainteresowanie. Wiadomo, w grupie siła
katrinka - Wto 11 Lip, 2017 20:25
joana, jeśli zależy Ci żeby sernik się ładnie prezentował(kroił)dodaj galaretkę albo żelatynę.Nie robiłam takiego sernika, ale obawiam się , że serek po rozbiciu mikserem i dodaniu jabłek nie będzie już taki gęsty i do nakładania może potrzebna być łyżka
Może być też tak ,że ciastka wchłoną nadmiar wilgoci,a serniczek wyjdzie jak ta lala
joana - Sob 12 Sie, 2017 19:23
Zrobiłam. Dodałam do jabłek cytrynową galaretkę (rozrobioną o połowę mniejszej ilości wody. Dodałam tylko połowę. Jabłka jeszcze ciut odcisnęłam z soku. No i wyszło. Nawet nieźle. Na te upały to to dobry deser na zimno. Dzieki za podpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Miłej, pogodnej niedzieli.
|
|
|