To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Ogrody - Piwonie i chryzantemy

japoneczka01 - Czw 28 Lip, 2022 15:47

Haniaga Ja zamówiłam piwonię małą nie krzaczastą, a Pani żółta piwonia należy do tych olbrzymich. nie mam miejsca na takie olbrzymy chociaż są piękne. Zamówiłam też piwonię koloru koralowego i ta się sprawdziła tak w połowie, bo wyraźny kolor koralu ma do momentu jak pąk jest pół otwarty, a jak się całkiem otworzy, to jest bieluteńki. Bardzo to dziwne.

[ Dodano: Śro 17 Sie, 2022 19:08 ]
Dziewczyny u mnie zakwitła już pierwsza chryzantema jakieś 3 tygodnie temu, a wczeлj nigdy tego nie było. Czyżby miała być wcześniejsza jesień?

Haniaga - Czw 25 Sie, 2022 15:31

Elu,
a jak sobie poradziły w tym sezonie piwonie i hortensje ?

Aelzbieta - Sob 27 Sie, 2022 20:42

kwiatek dla ciebie Piwonie kwitły pięknie, ale krótko, u nas było bardzo gorąco. Martwiłam się hortensjami bo przymarzły pomimo, że były okryte. Sprawiły mi niespodziankę - wszystkie zakwitły.
Haniu, Twoje piwonie są przepiękne. Nigdy na żywo w ogrodzie nie widziałam żółtej piwoni , czy ona pachnie cmoknięcie

Haniaga - Wto 30 Sie, 2022 14:45

Elu, i u mnie podobnie.
Upał sprawił,że i moje roślinki kwitły krótko.

Żółta piwonia pachnie ale nie tak intensywnie jak te "stare " odmiany
I moje hortensje kwitły i kwitną niesamowicie.

Dalej walczę z różami .

[ Dodano: Pon 14 Lis, 2022 16:26 ]
Japoneczko,

czy szkółka naprawiła swój błąd i przysłała piwonie zgodnie z zamówieniem?

Mnie tylko raz się zdażyło,że szkółka naprawiła swój błąd i przysłała
nowe roślinki.

japoneczka01 - Pon 14 Lis, 2022 18:25

Błąd naprawiony? Przysłali nową sadzonkę, więc wsadziłam, a co z niej wyrośnie? Okaże się może wiosną, a może dopiero za kolejny rok. Ciągle jakaś niewiadoma. nie wiem
Ronsa - Pon 02 Sty, 2023 10:53

Ciekawe co wyrośnie z tej sadzonki. Zresztą a propo pomyłek, to pamiętam jak kiedyś kupiłam różę czerwoną, a po jej zakwitnięciu okazało się, że jest jednak żółta Wink Poza tym co do nawozów (wcześniej było o tym sporo) to jeśli chodzi o azot można używać żelatyny. Nie wiem ile dokładnie azotu wymagają piwonie, ale jest to całkiem fajny sposób na wszelkie rośliny. Poza tym zastanawiam się nad posadzeniem chryzantem, polecacie wielkokwiatową? Chyba, że to jakiś standardowy gatunek, a ja po prostu o tym nie wiem.
skohen - Pon 02 Sty, 2023 14:52

O żelatynie nigdy nie słyszałam. Jak to się stosuje?
Haniaga - Sob 07 Sty, 2023 17:43

Wpadł mi w oko sklep

https://sklep.swiatkwiatow.pl/piwonia-paeonia-peter-brand-sadzonka.html?gclid=Cj0KCQiAzeSdBhC4ARIsACj36uFFq7nmzwEGkmcqnTX4b5YdUQIBQwoHbzRDKtRB4ailFJdQ7GnU1p4aApfbEALw_wcB

a o żelatynie też nie słyszałam.

I https://peonymax.com/pl/oferta-2023/102-honey-gold.html