Problemy, pytania - [szydełko] balerinki
myczka - Pon 14 Lis, 2022 18:41 Temat postu: [szydełko] balerinki Witam,
czy ktoś ma opis słowny takich balerinek
https://m.youtube.com/watch?v=8Pq8Q1Ot-PM
albo znajdzie chwilę i mi rozpisze co się po kolei dzieje
skohen - Wto 15 Lis, 2022 11:15
Bardzo proszę:
[ Dodano: Wto 15 Lis, 2022 11:17 ]
Przepraszam, pomyliłam się, miał być opis słowny.
myczka - Wto 15 Lis, 2022 13:21
Nie potrafię czytać schematów ☹️
Dziękuję Jolu za zainteresowanie
Wiem, że pani zaczęła od
-1- sześć oczek łańcuszka zamkniete w kółko
-2- dwa oczka lancuszka jako pierwszy słupek i 13 słupków na tym kółku
-3- tu mam wątpliwość - czy robimy dwa slupki w jednym oczku z poprzedniego rzędu?
skohen - Wto 15 Lis, 2022 22:10
Dzisiaj już nie zdążę, ale jutro postaram się przetłumaczyć opis na język polski. A co do schematu to cóż, ja robię tylko ze schematów. To bardzo proste, tylko trzeba spróbować.
[ Dodano: Śro 16 Lis, 2022 13:42 ]
Obiecany opis wykonania balerinek:
1. Zrobić magiczne kółko lub 6 oczek łańcuszka i zamknąć.
2. Na kółku wykonać 3 o. ł. i 13 słupków = 14 słupków
3. Podwoić wszystkie słupki. Otrzymamy 28 słupków.
Na początku każdego rzędu robimy 2o ł., ale nie liczymy go jako słupek. W tym samym miejscu robimy słupek. Te 2 o. ł. i pierwszy słupek liczymy jako 1 sł. Chodzi o to, aby na łączeniu nie było dziury, no i łączenie jest prawie niewidoczne. Zaczynając wzór już tych 2 oczek nie robimy. Są one tylkow okrążeniach z samych słupków.
4. 2 o. ł., słupek w to samo miejsce, w następnym słupku poprzedniego rzędu robimy 2 słupki, Powtarzamy na zmianę, raz 1 i raz 2 słupki. W okrążeniu otrzymujemy 42 słupki.
5. 2 oł., słupek w to samo miejsce, jeszcze 5 słupków /mamy 6 sł./, w następnym oczku 2 sł. Powtarzamy: 6 sł., w następnym oczku 2 sł. W całym okrążeniu otrzymujemy 48 słupków.
6. W każdy słupek robimy 1 sł., z tym, że w 2-ch miejscach robimy 2 sł., aby otrzymać 50 sł. W okrążeniu. Pamiętamy o 2 o ł. na początku! W okrążeniu mamy 50 słupków.
7. Dalej robimy na przodzie balerinki łuki z oczek łańcuszka. Zaczynamy okrążenie od 3 o. ł., jeden słupek poprzedniego rzędu omijamy, robimy płsł. Lub oczko ścisłe, znów 3 o. ł. powtarzamy, aż będzie 10 łuków. Na końcu łuków 1 o. ł. i dalej słupki. Za ostatnim słupkiem robimy 1 o.ł. i przechodzimy na łuk robiąc płsł., 3 o. ł. na łuk. Robimy 9 łuków. Na końcu łuków robimy 2 o. ł. i dalej słupki. Za ostatnim słupkiem robimy 2 oł. I przechodzimy na łuk robiąc płsł.
8. 8 łuków, za łukami 3 oł. I za ostatnim słupkiem 3 o ł.
9. 7 łuków, 4 o. ł., za ostatnim słupkiem 4 o. ł.
10. 6 łuków, 5 o. ł., 1 – szy słupek na łańcuszku z 4 o. ł. Dalej słupki i ostatni słupek na łańcuszku z 4 oczek, na końcu 5 o. ł.
11. -15 Powtarzać w ten sam sposób aż do uzyskania 1 łuku z 3 o. ł., w każdym rzędzie robiąc słupek na oczkach łańcuszka za łukami i na końcu.
16. 1 słupek na oczkach łańcuszka, 10 o. ł. , 2 płsł na łuku, 10 o. ł., 1 sł. Na oczkach łańcuszka. Dalej słupki.
17. Powinny być 42 płsł. . Robimy rzędy „ w tą i z powrotem”. Możemy dodać po bokach / za 8-10 słupkiem/ z obu stron po 1 sł., aż do uzyskania 46 słupków w rzędzie.
18. Tera robimy prosto, aż do uzyskania długości stopy – około 15 rzędów.
19. 20 sł., 6 płsł, 20 sł.
20. 20 sł., po 2 płsł. Razem/otrzymamy na środku 3 płsł./, 20 sł.
21. 19 sł., 1 płsł. Nawijany, 3 płsł przerobić razem, 1 płsł. Nawijany, 19 słupków.
22. Obrabiamy całość płsł. W następujący sposób: na poprzeczkach utworzonych ze słupków robimy 2 płsł, na łańcuszkach po 10 płsł., na środku, na płsł łączących łańcuszki 1 płsł. . Połączyć robótkę oczkiem ścisłym na pięcie, przełożyć na lewą stronę i połączyć piętę płsł. Lub z szyć igłą.
KONIEC
Nie jest to tłumaczenie Twojego filmiku, ale jest to dokładny opis tych balerinek, o które Ci chodzi. Poza tym, jeżeli chcesz korzystać z filmiku, polecam Ci, też co prawda turecki, ale o wiele fajniejszy: https://www.youtube.com/watch?v=B3WQCoUR3K0
Jeżeli będą błędy w pisowni to przepraszam, ale bardzo się spieszyłam.
Życzę miłej pracy. W razie problemów pytaj.
myczka - Śro 16 Lis, 2022 14:52
Skohen dziękuję Ci z calego serca za przetlumaczenie wzoru
Bardzo fajnie to rozpisałaś - dziękuję.
skohen - Śro 16 Lis, 2022 15:46
Cieszę się,że mogłam pomóc. W razie problemów pytaj.
|
|
|