Koronka brugijska - szkółka koronki brugijskiej
nula - Pon 28 Sty, 2008 19:36
malka200, Ta strona się nie otwiera, sprawdź, czy dobrze podałaś
kiziulka - Wto 22 Kwi, 2008 18:08
ostatnio z braku czasu zaniedbalam robutki, niby cos tam dziubie, ale niestety niewiele... ale teraz w ramach odstresowania po-kolokwiowego znow przysiadlam do brugijki i nawet nie wiece jek sie ucieszylam ze cos jeszcze dodalyscie do tego posta! jestescie po prostu niezastapione:) (no i wreszcie nawet cos wychodzi;P )
doorcia - Pią 17 Kwi, 2009 10:03 Temat postu: jak to się robi? mam problem ze wzorem, to będzie moja pierwsza brugijka, mam kilka stron ze szkółką tej techniki ale kompletnie nie wiem od której strony się za to zabrać, zacznijmy od środka, element D i C są połaczone słupkami, jak to zrobić, łączy się je w elemencie D czy C? bo nie wiem od którego zacząć, schemat:
bjanna - Pią 17 Kwi, 2009 10:44
doorcia, moim zdaniem element D łączysz z C, tak odczytałam z rysunku
doorcia - Pią 17 Kwi, 2009 10:59
tak wiem, tylko mam problem kiedy to łaczenie się wykonuje w okrążeniu D czy wykonując element C i w jaki sposób to zrobić, bo w żadnej szkółce nie znalazłam takiego połącznia
Zygfryd Smarzyk - Pią 17 Kwi, 2009 11:16
Witaj, Doorcia. Element D wykonujesz jako ostatni. I wtedy należy go przyłączyć do elementu C (czyli robisz: 3 oczka łańcuszka - 1 słupek dwa razy nawijany do łuku motywy C - 3 oczka łańcuszka). W zasadzie uważam, że przy koronce brugijskiej najlepiej małe motywy środkowe robić na samym końcu, bo łatwo je wtedy "dopasować" do zrobionych już elementów dużych, jeśli poprzez użycie innych nici, lub szydełka o innym wymiarze, wielkość serwetki różni się od podanej w opisie. Tyle w biegu, bo wpadłem tu tylko na kilkanaście sekund. Jeśli masz jeszcze jakieś kłopoty z brugijką - napisz (smarzyk@o2.pl)
Z tysiącem serdeczności
bjanna - Pią 17 Kwi, 2009 11:55
doorcia, może mało jasno się wyraziłam - za bardzo uprościłam, ale nasz niezastąpiony w brugijkach Zygfryd wyjaśnił juz chyba wszystko
doorcia - Pią 17 Kwi, 2009 21:03
Zygfrydzie niezastąpiony
Zygfryd Smarzyk - Pon 27 Kwi, 2009 22:50
A brugijki na Fotosiku jak nie ma, tak nie ma...
Z tysiącem serdeczności
Aggie - Czw 31 Mar, 2016 09:44
Witam, wszystkich Maranciaków:) Kochani, przejrzałam forum o koronce brugijskiej i nigdzie nie znalazłam tego, czego poszukuję... Chciałam rozpocząć swoją przygodę z koronką ale nie wiem, gdzie można kupić potrzebny do tego sprzęt: wałek i wrzecionka. Czy każdy wzór koronki można wykonać szydełkiem? a jeśli tak, to czy ktoś z Was posiada podstawy ale to naprawdę podstawy robienia tej koronki ( w szydełku jestem dobra) ??? Z góry będę wdzięczna za każdą pomoc....
AlaJ - Czw 31 Mar, 2016 10:06
Ale Ty chyba myślisz o koronce klockowej? Bo brugijka to na szydełku przecież
Koronke klockową masz tu: http://maranciaki.pl/forum/viewforum.php?f=92
Aggie - Czw 31 Mar, 2016 10:22
Dziękuję Ci bardzo:) Nie wiedziałam że to jest to samo, ponieważ na innym forum ktoś stosował zamiennie te dwie nazwy:) Jeszcze raz dziękuję:)
AlaJ - Czw 31 Mar, 2016 12:27
Brugijska i klockowa koronka to zdecydowanie nie to samo. natomiast odmianą koronki klockowej jest koronka brukselska. Może o tym myślałaś?
tosienka332 - Nie 13 Cze, 2021 11:48
Witam chciałbym zapytać jakiej grubości kordonka użyć do zrobienia koronki brugijskiej?😊
skohen - Nie 13 Cze, 2021 13:35
Osobiście nie robię tej koronki, ale osoba którą znam używa kordonku DMC 20 /750 m w 100 g./. Mówiła, że z powodzeniem można używać innych nici np. kordonek nowosolski nr 3. Ze zwykłego kordonku maxi też wygląda bardzo ładnie, chociaż jest on grubszy. Zależy, co ma być z tej koronki. Jeżeli jakiś dodatek do odzieży np. jakiś kołnierzyk, to zdecydowanie wybrałabym nici cieńsze. Serwetkę możesz śmiało robić z maxi. Widziałam taką i była piękna.
nula - Nie 13 Cze, 2021 15:26
możesz użyć takiego kordonka jaki Ci najbardziej pasuje
po prostu dobierasz odpowiednie szydełko do grubości nici (jak przy każdej innej robótce szydełkowej)
Wiadomo - im grubszy kordonek i szydełko tym grubsza i większa serwetka
|
|
|