To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Dla puszystych - DIETA-MĄDRA-NOWE SPOSOBY ODŻYWIANIA

valilina - Pon 23 Mar, 2009 07:37
Temat postu: DIETA-MĄDRA-NOWE SPOSOBY ODŻYWIANIA
Hej kochane;) reaktywuję się.... pomału, pomału jest coraz lepiej;)
Ostatnio odwiedziłam dietetyka - i oto porady jakie otrzymałam:
ZALECENIA
1. Propozycje śniadaniowe:
• Śniadania powinny być regularnie jedzone i zawsze na ciepło
• Najkorzystniejsze są kremy zbożowe, kasze, płatki gotowane na wodzie i słodzone miodem, słodem, z owocami – pozwolą z rana ogrzać organizm, utrzymują stabilny poziom cukru, zmniejszają ochotę na coś słodkiego
• Dla odmiany można rano zjeść obiadową zupę
• Do picia proponuję kawę zbożową z imbirem, cynamonem lub kardamonem – bez mleka
• Na czczo można pić ½ szklanki wody z sokiem z cytryny
• Jeżeli nie ma możliwości zjedzenie w domu, można korzystać z termosów w pracy
2. Propozycje na II śniadanie:
• Można tu zjeść kanapkę z pastą, pasztetem z strączkowych, warzyw, kasz z dodatkiem musztardy, kiszonki, chrzanu
• Może to być sałatka warzywna, albo latem surówka
• Może być jajko, ryba, domowo przygotowane mięso (nie kupna wędlina), ostre sery, np. oscypek, niedużo twarogu, najlepiej koziego, z przyprawami, np. czosnkiem, szczypiorkiem, cebulą
• Najwłaściwsza byłaby jarska zupa – powinna być obowiązkowo jedzona codziennie przynajmniej raz
3. Propozycje na obiad:
• Obiady nie muszą być dwudaniowe, zupę jemy o innej porze
• Wprowadzamy kasze zamiast ziemniaków
• Podstawę stanowią gotowane warzywa, kasze, strączkowe, ryby
• Mięso jako nieduży dodatek 2 – 3 razy w tyg., nie więcej
• Jeżeli masz wybór: ryba czy mięso – wybierz rybę
• Mięsa staramy się nie łączyć z ziemniakami lub pieczywem
4. Propozycje na kolacje:
• Kolacja nie później niż o 19h
• Może tu być to samo, co na śniadanie
• Ważne, aby nie jeść tu nic surowego
• Najbezpieczniej zjeść zupę, w razie dużego łaknienie może być z chlebem lub chrupkim pieczywem
• Wskazane są rozgrzewające herbatki ziołowe, np. z kopru włoskiego, melisy, anyżku, tymianku, imbiru, lipy, itp. lub zestawy ziół na trawienie, np. Szwejk

5. Nacisk na smak gorzki i ostry, ograniczenie słodkiego
6. Do herbaty na końcu dodaj ciut imbiru, kardamonu lub cynamonu
7. Wskazana jest zielona herbata lub łagodniejsza bancha
8. Korzystne są też herbaty z korzenia łopianu, korzenia mniszka lekarskiego
9. Stosuj dużo przypraw i warzyw rozgrzewających, np. kminku, tymianku, majeranku, imbiru, cynamonu, rozmarynu, czosnku, cebuli, pora, musztardy, chrzanu
10. Jako dodatki używaj musztardę, chrzan, kiszone warzywa
11. Jeżeli to możliwe posiłki przyrządzaj na kuchni gazowej, a nie elektrycznej
12. Minimum 3 posiłki dziennie na ciepło i gotowane
13. Wprowadź do diety strączkowe, oprócz soi, przynajmniej raz na dwa dni
14. Szczególnie korzystna jest fasolka mung i azuki oraz ich kiełki
15. Zalecane są też kiełki lucerny
16. Rozgrzewające warzywa pieczone, duszone: marchew, buraki, por, koper włoski, dynia, zielona fasolka, kapusta, cebula, buraki
17. Jako przekąski orzechy (oszczędnie, max to 5 migdałów), sezam, dynia, suszone owoce
18. Stosuj dobrej klasy oleje, np. oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło klarowane, olej z pestek winogron i inne, ale tłoczone na zimno – oszczędnie, max 1 łyżka dziennie
19. Najlepszy jest olej lniany nierafinowany i tłoczony na zimno, ale nie do smażenia – 2 łyżeczki dziennie
20. Do chleba masło!!!
21. Dopuszczalny nabiał z mleka koziego
22. Jeżeli chleb to razowy, najlepiej na zakwasie
23. Minimum 3 razy w tygodniu potrawa z kaszy jaglanej
24. Inne gotowane zboża: pszenica, kasza orkiszowa, jęczmienna, kukurydziana, płatki owsiane, ryż naturalny
25. Codziennie prawdziwa(!), najlepiej jarska zupa, można ją ugotować raz na 3 – 4 dni
26. Wprowadź do diety glony (wodorosty , np. wakame) jako dodatki do zup, gulaszy
27. Owoce powinny być zjadane wtedy, gdy jest na nie sezon
28. Kompoty z śliwek węgierek, brzoskwiń, moreli, czereśni, jabłek
29. Dla osób, które nie odczuwają wewnętrznego zimna wskazane są grapefruity i cytryna z białą wewnętrzną skórką
30. Jeżeli już surówki, to w niedużych ilościach, z cebulą, czosnkiem, przyprawami i z krajowych warzyw
31. Do solenia sól kamienna kłodawska lub morska i sos sojowy shoyu (bez drożdży), ale oszczędnie – przy obrzękach rezygnacja z soli
32. Do słodzenia słody, np. melasa buraczana i miód
33. Kawa najlepiej gotowana z dodatkiem kardamonu, imbiru lub cynamonu
34. Otyłość wiąże się też z niedoczynnością tarczycy, a ta z kolei z brakiem selenu ( w mikroalgach, pełnym ziarnie pszenicy)


PRODUKTY NIEWSKAZANE:
- smażone w oleju, gł. mięso
- rafinowane cukry,
- oczyszczone produkty skrobiowe (biała mąka, drożdżówki) = skrobia zapycha tkanki wątroby, która twardnieje
- alkohol, szczególnie z napojami gazowanymi typu cola
- mocna herbata, kawa rozpuszczalna
- napoje prosto z lodówki, z lodem
- prod. chemiczne i z konserwantami, wysoko przetworzone
- wegeta, kostki rosołowe i inne produkty z glutaminianem sodu
- konserwy i wędliny niskiej jakości
- dużo żółtego sera, mleko, desery, jogurty mleczne
- margaryny i tłuszcze zwierzęce
- zimne przekąski z octem spirytusowym
- sól jodowana oczyszczona
- chemicznie spreparowane witaminy = obciążają wątrobę i nerki, są praktycznie nieprzyswajalne
- dania z kuchenki mikrofalowej
- organizm nie rozpoznaje w nich produktów spożywczych
- powoduje niedobór energetyczny i uszkodzenie ukł. pokarmowego
- krew osób stosujących wygląda jak u osób chorych na raka
- niszczy molekularną integralność produktów = osłabia Qi = po zjedzeniu zmiany strukturalne, funkcjonalne i immunologiczne = przekształcają aminokwas L-prolinę w D-prolinę, czyli toksynę szkodliwą dla ukł. nerwowego, wątroby, nerek


Właściwości rafinowanego cukru
a) mózg jest uzależniony od stężenia cukru we krwi
b) niski poziom cukru = hipoglikemia = zmęczenie, chaos emocjonalny, drażliwość, nerwowość, depresja, płacz, zawroty głowy, bezsenność, zapominanie, lęki, bóle, głowy, nadpobudliwość
c) drastyczny spadek zdolności oceny i zapamiętywania
d) szczególnie gwałtowna reakcja hipoglikemiczna, gdy cukier na pusty żołądek

DODATKOWE ZALECENIA PRZY NADWADZE:

1) Spożywaj produkty w formie jak najbardziej naturalnej
2) Należy jeść, gdy czuje się głód, a nie wtedy, gdy się go nie odczuwa
3) Przyrządzaj proste posiłki i stosuj przyprawy, dzięki którym pokarm jest lepiej trawiony, zamieniany w energię, a nie tłuszcz
4) Wybieraj ciepłe i lekkie potrawy, unikaj kanapek
5) Najważniejsze danie to zupa
6) Podstawa pożywienia to warzywa i zboża uzupełnione strączkowymi, orzechami, nasionami, olejami tłoczonymi na zimno i owocami
7) Produkty pochodzenia zwierzęcego sporadycznie, ponieważ białku zwierzęcemu towarzyszy tłuszcz nasycony, który podwyższa wagę ciała
Cool W ciągu dnia można popijać ciepłą wodę oraz ziołowe herbaty
9) Jedz produkty w prostych połączeniach, a nie ich mieszaniny
10) Dbaj codziennie o wypróżnienia; przy problemach więcej w diecie kiszonek
11) Unikaj pustych kalorii z fast foodów i przekąsek z białej mąki i cukru
12) Ciastko do południa z gotowaną kawą a nie zimnym płynem
13) Jedz niewielkie objętościowo porcje, aby zakończyć jedzenie z poczuciem niedosytu
14) Starannie przeżuwaj pokarm i nie spiesz się w trakcie jedzenia
15) Jeżeli odczuwasz głód między posiłkami, zjedz marchewkę albo jabłko
16) Słuchaj swojej wewnętrznej intuicji i sygnałów organizmu. Na każdy błąd dietetyczny organizm odpowie zgaga, nudnościami, wzdęciami oraz zmianą nastroju i emocji.

ZALECENIA NA DWA TYGODNIE - OCZYSZCZENIE ORGANIZMU, najlepiej wiosną
• Przez okres dwóch tygodni rezygnujemy z jedzenia mięsa, ryb, nabiału, słodyczy, pieczywa
• Pozostawiamy sobie wszystkie warzywa oprócz ziemniaków ( surowe, gotowane, kiszone, pieczone, itp.), grapefruity, cytryny, jabłka, kasze jaglaną,
• Rano na czczo pijemy wodę z sokiem z cytryny
• Wieczorem przed snem 1 łyżkę oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek extra virgin i 1 łyżkę soku z cytryny
• Codziennie 1 szklanka minimum soku warzywnego świeżo tłoczonego (mogą być np. z marvity)
• Rezygnujemy z kawy, herbaty czarnej na rzecz ziołowych oczyszczających, np. z dziurawca, pokrzywy, melisy, kopru włoskiego
• Codziennie powinna być zjadana jarska zupa (bez kostek rosołowych, vegety itp.)
• W celu uregulowania wypróżnień i polepszeniu perystaltyki jelit można stosować ISPAGUL, zioło produkowane przez HERBA STUDIO, które również obniża cholesterol

KURACJE wzmacniające i oczyszczające:

• Aby przyspieszyć utratę wagi poleca się w ciągu dnia wypijanie kilka filiżanek wywaru z fasolki adzuki (1 filiżanka fasoli na 5 filiżanek wody – gotować 1 h, wywar odlać, a fasolkę dogotować i wykorzystać do posiłków)
• Wskazane też jest płukanie jelita grubego – hydrocolonoterapię
• przepis na odprowadzenie wilgoci: na patelni podgrzać olej + rodzynki + płatki owsiane + cynamon, podsmażyć, aż będą chrupiące, jeść na sucho i długo przeżuwać
• słodki napój minimalizujący pociąg do smaku słodkiego:
- pokroić kawałek dyni, marchew, pasternak, cebule, rozgotować w wodzie,
- pić 2-3 razy dziennie przy niskim cukrze, apetycie na cukier
• mikroalgi : spirulina regularnie,
• pyłek pszczeli
• olej z nasion wiesiołka, ogórecznika
• citrosept – przez 6 tygodni 2 x dziennie po 20 kropli, po tygodniu przerwy kurację można powtórzyć
• acerola lub syrop z dzikiej róży, jako naturalne źródło wit. C, szczególnie dla palaczy regularnie
• Lewitan – dobra witamina B

• suplement na szybsze spalanie tłuszczu: Lipo Trim firmy Now Foods
http://www.nowfoods.sklep...54a1a8f14ccd691

• Przynajmniej jeden dzień w tygodniu powinien być ściśle jarski
• Proszę pomyśleć o właściwej dla siebie formie ruchu 

Opracowała: Anna Grzechowiak
Tel. 091 829 72 60; 0880496172
e-maile: grzechotka@poczta.onet.pl
www.grzechotka-dieta.pl

a teraz przepisy:
Przepisy
ŚNIADANIA I KOLACJE
• KASZA JAGLANA Z JAJKIEM I MASŁEM
- do garnka z gorącą wodą wsypać kaszę jaglaną
- dodać trochę tartego imbiru (lub suchego)
- ugotować do miękkości
- doprawić solą
- siekaną pietruszką
- kminkiem lub tymiankiem
- osobno ugotować jajko na miękko i po obraniu ułożyć na górce z kaszy jaglanej w zagłębieniu i posypać płatkami masła

• KASZA JAGLANA Z FIGAMI
- do 400 ml gorącej wody wsypać 100g kaszy jaglanej
- dodać 80g drobno pokrojonych suszonych fig
- 1 łyżeczkę masła
- trochę cynamonu
- mielony imbir
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki czerwonego wina
- gotować na małym ogniu ok.20min.
- posypać 3 łyżkami prażonych orzechów nerkowca

• PŁATKI OWSIANE Z WARZYWAMI
- na oleju podsmażyć w garnku cebulkę
- wsypać właściwą ilość płatków owsianych
- dodać wodę, sól, ugotować ok.20min
- można dolać wody, gdyby była za gęsta
- osobno na patelni na dużym ogniu obsmażyć pokrojone w paseczki do wyboru marchew, pasternak, dynię, seler, czosnek, brokuł itp., posolić, dodać ziół wg smaku, np. majeranek, rozmaryn – jeść jako przystawkę do płatków

• KREM Z KASZY JAGLANEJ
- 1 łyżka oleju, np. z pestek winogron
- ¾ szkl. kaszy jaglanej - podprażyć
- .cynamon
- Woda zimna – 2 szkl – gotujesz, jak za gęste dolewasz teraz
- Ciut soku z cytryny
- Ciut kminku, czarnuszki lub kakao
- rodzynki, orzechy, daktyle itp.

• KASZA JAGLANA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI
- 5 dag śliwek suszonych namoczyć
- ½ szkl. kaszy jaglanej podprażyć w garnku
- dodać pokrojone śliwki
- cynamon
- woda
- ciut soli – gotować 30 min – można tu dodać wody, gdy za gęsta
- ciut soku z cytryny
- ciut kminku (czarnuszki, kakao)
- masło

• KASZA JAGLANA Z BROKUŁAMI, DYNIĄ LUB INNYMI WARZYWAMI
- 1,5 szkl. wody zagotować
- wsypać ½ szkl. kaszy jaglanej
- wsypać również pokrojoną dynie, brokuł, kalafior, itp.
- Posolić
- Dodać natkę pietruszki lub ciut soku z cytryny
- Ciut kminku
- Masło
- Gotować ok.30 min.

• KASZA ORKISZOWA Z ORZECHAMI
- zimna woda
- kasza orkiszowa
- ciut kakao
- orzechy, rodzynki, daktyle lub słonecznik, masło
- cynamon
- ciut soli, ew. zimna woda
• MUESLI
- namoczyć i sparzyć: migdały, orzechy laskowe lub włoskie, nasiona dyni, słonecznik, sezam lub siemie lniane, daktyle,, morele suszone
- w dużym garnku roztopić miód lub słód, dodać pokrojone, owoce, orzechy, płatki owsiane, wiórki kokosowe – wymieszać
- wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę i często mieszając zapiekać 25min
- przechowywać w torebkach papierowych
- jest to później szybkie śniadanie = odpowiednią ilość zalać wrzątkiem i podawać z np. mlekiem sojowym (ale nie za dużo mleka)

• KREM Z RYŻU
- ciemny ryż zalać zimną wodą
- gotować aż będzie miękki i woda cała się wchłonie
- w razie potrzeby można dodać wody
- nie mieszać w trakcie gotowania
- zmiksować
- dodać masło, słonecznik prażony
- posłodzić miodem lub słodem

• POLENTA z polewą czereśniową
- wrząca woda 2,5 szklanki
- kasza kukurydziana ½ szklanki (im drobniejsza tym krócej się gotuje)
- łyżeczka masła
- rodzynki, orzechy
- ewentualnie słód
- ugotować często mieszając
- polewa: w osobnym naczyniu podgrzej czereśnie bez pestek, gdy się zagotują dodaj skrobię lub mąkę kukurydzianą rozprowadzone w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotować całość
Krem z kaszy jaglanej
½ szkl. kaszy jaglanej, 1,5 szkl. wody, sól, 5 dkg suszonych moreli, cynamon, masło, miód do smaku
Kaszę zalać wodą, dodać pokrojone, wcześniej namoczone morele, sól do smaku i masło. Gotować ok. 30 min. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą. Na końcu dodać miód.

Zbożowa zupa śniadaniowa
3 łyżki kaszy jaglanej, 2 łyżki płatków owsianych, dowolna ilość rodzynek, pestek, słonecznika, sezamu, szczypta cynamonu, 1 jabłko, 1,5 l wody, sól i miód do smaku, łyżeczka masła
Do wrzącej wody dodać składniki i gotować około 30 min. Pod koniec dodać utarte jabłko, masło i miód. Gdyby potrawa była za gęsta uzupełnić wrzącą wodą.

Płatki owsiane z bananem
½ szkl. płatków owsianych zalać 1 szkl. wody, zagotować, dodać pokrojonego banana, masło; pogotować ok. 10 min. I dosłodzić miodem

ZUPY
ZUPA JARZYNOWA
- w garnku podsmażamy na oliwie w kolejności: marchew, ziemniaki, dynię, pasternak, seler, pietruszką, brokuł, kalafior, por, cebulę, czosnek, ziele angielskie– oczywiście możesz coś pominąć
- zalewamy zimną wodą, dodajemy 2cm glonu – wakame- i gotujemy1,5h
- solimy
- natka pietruszki lub sok z cytryny
- kminek, tymianek,
- majeranek

• BARSZCZ CZERWONY
- do gotującej się wody wrzucić liść laurowy i obrane i pokrojone buraki dodać marchew, ziemniaki, pasternak
- pietruszkę, seler, por, ziele angielskie
- pieczarki, glon wakame, sól, ewentualnie soczewicę lub fasolę ugotowaną – gotować ok. nawet 2h
- natka pietruszki
- kminek
- majeranek
- podsmażona na oleju cebulka,
- czosnek, pieprz
- sól, ewentualnie dolać zimnej wody
- zakwasić np. woda z ogórków, sokiem z cytryny, octem winnym
- kminek
- majeranek

• ŻUREK
- wrzątek, liść laurowy
- marchew, ziemniaki, pasternak
- pietruszka, brukiew, seler, por, ziele angielskie, imbir w plastrach, biała rzodkiew
- glon wakame, pieczarki – gotować 2h, można dodać zimną wodę
- żur kiszony
- kminek
- majeranek
- podsmażona cebula
- czosnek, pieprz
- sól
- wędzone tofu
- natka pietruszki
Przepis na żur: 5- 8 dni wcześniej wymieszać 2 łyżki mąki żytniej razowej, majeranek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki płatków owsianych, 1l wody, sól, 2 łyżki mąki pszennej razowej (ma stać w cieple, przemieszać co jakiś czas)

• GROCHOWA
- Wrzątek, liść laurowy
- Marchewka, groch połówki, ziemniak, pasternak
- Seler, por, brukiew, imbir w plastrach, ziele angielskie
- Pieczarki, glon wakame – gotujemy ok.1h
- Ciut soku z cytryny
- Kminek, cząber
- Majeranek
- Cebula podsmażona na oleju
- Czosnek, pieprz
- sól, uzupełniamy zimną wodę
- natka pietruszki
- kminek
- majeranek

• ZUPA Z SOCZEWICY BRĄZOWEJ
- Zimna woda
- Glon kombu – 2cm
- Soczewica brązowa 25dag - ugotować
- Na oleju poddusić: marchew, pietruszkę, cebulę , por i posolić
- Wrzucić warzywa do soczewicy
- Dodać natkę pietruszki i do smaku koncentrat pomidorowy
- Ziele angielskie, rozmaryn mielony
- Majeranek
- Czosnek, goździki, pieprz
- Sól do smaku

• ZUPA GRZYBOWA
• W - namoczone wcześniej grzyby zalewamy zimną wodą
• D- ciut estragonu (soku z cytryny, natki pietruszki)
• O – liść laurowy i gotujemy
• Z – marchewka
• M – por, seler, pietruszka, podsmażona na oleju cebula, jarmuż, pieprz, ziele angielskie
• W – sól
• D – makaron pszenny, śmietana, natka pietruszki

• KAPUŚNIAK Z CZERWONEJ KAPUSTY
- O- wrząca woda
- Z- marchewka
- M- pietruszka, seler w korzeniu
- W- 2-3cm glonu wakame
- D- natka koperku
- O- kminek
- Z- ciut oliwy z oliwek
- M- czosnek, pieprz biały
- W- sól
- D- podduszona wcześniej osobno kiszona kapusta czerwona, kiełki rzodkiewki

• ZUPA POROWA
- na wrzątek wrzucamy pokrojoną marchew i ziemniaki
- korzeń pietruszki, selera, ziele angielskie
- 1 dużego pora kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie wrzucamy do zupy
- 2 cm glonu wakame (do kupienia na Pułaskiego, polecam go dodawać do zup, działa rewelacyjnie)
- gotujemy ok. 2h, można tu dolać zimną wodę, gdy za mało płynu
- solimy
- natka pietruszki
- kminek, tymianek
- majeranek


• ROSÓŁ CHIŃSKI Z GRZYBAMI SHITAKE
- O- na wrzątek wrzucamy liść laurowy
- Z- pokrojone: marchew,
- M - pietruszkę, seler, por, cebulę, ziele angielskie, imbir
- M - gotujemy i dodajemy następnie kapustę pekińską
- W - i namoczone wcześniej grzyby shitake
- W- solimy i doprawiamy sosem sojowym
- D - dodajemy kiełki fasolki mung
- O - troszkę kminku lub tymianku
- Z - oliwa z oliwek
- M - czosnek, gałka muszkatołowa i makaron ryżowy

• ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
- na wrzątek wrzucamy liść laurowy
- pokrojone marchew
- seler, por, pietruszkę
- wrzucamy czerwoną soczewicę
- 3 cm glonu wakame
- sól szara lub morska
- sok z cytryny
- świeży koperek
- oliwa z oliwek, kurkuma, kminek indyjski
- czosnek
- sól, sos sojowy lub zimna woda

• ZUPA Z CUKINI Z CIECIORKĄ
- W - do zimnej wody
- D – wrzucamy pokrojoną w kawałki cukinię (gdy młoda to razem ze skórką)
- Po ugotowaniu miksujemy ją na krem
- O- dodajemy ciut natki koperku
- Z -masło
- M- gałkę muszkatołowa i pieprz biały
- W- sól, ugotowaną w osolonej wodzie cieciorkę i ewentualnie zimną wodę
- D – ciut soku z cytryny
- O – pozostałą natkę kopru

• ZUPA JARZYNOWA Z CIECIERZYCĄ
- ugotuj ciecierzycę
- w garnku podsmażamy na oleju w kolejności: marchew, ziemniaki, dynię, pasternak, seler, pietruszką, brokuł, kalafior, por, cebulę – oczywiście możesz coś pominąć
- zalewamy zimną wodą, dodajemy ciut glona – wakame- i gotujemy
- solimy
- natka pietruszki lub sok z cytryny
- kminek
- cieciorka ugotowana- ilość na oko
- czosnek, pieprz

• ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ
- O –na wrzątek wrzucamy:
- Z – marchew, ziemniaki
- M – seler, podsmażoną cebulkę, pieprz
- W – pieczarki, sól
- D – fasolkę szparagową, pomidor
- O – koperek

• ZUPA Z DYNI
- na oleju podsmażyć cebulę
- dodać pokrojoną dynię i poddusić, można dolać ciut wody
- zmiksować i dolać wody do właściwej konsystencji
- dodać amarantus i gotować ok.0,5h
- przyprawić gałką muszkatołową, solą, sokiem z cytryny, kminkiem i kurkumą (w kolejności)
-
• ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
- namaczamy zielony groszek suszony w wodzie
- gotujemy go do miękkości i mielimy
- dodajemy ciut mielonego kminku
- majeranek
- ciut imbiru lub pieprzu
- sól, sos sojowy
- sok z cytryny
- natka koperku

• ZUPA MISO
- O- na wrzątek wrzucamy:
- Z- marchew
- M- pietruszkę seler, por, cebulkę, kapusty, kalafior lub brokuł
- W- sól, sos sojowy, miso rozpuszczone w zimnej wodzie (1 łyżeczka na talerz)
- D – natka pietruszki

• ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI
- do wrzątku dodajemy masło
- surowe lub pieczone cebule
- korzeń selera lub pietruszki
- miksujemy po ugotowaniu
- sól
- namoczone grzybki shitake
- sok z cytryny lub woda z kiszonych ogórków
- mielony kminek
- tymianek przy grypie
- majeranek
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- szczypiorek

CHŁODNIK Z BOTWINKI
- wrzątek i zawsze drobno pokrojone:
- młoda botwinka
- młoda marchewka
- młoda pietruszka, seler, por
- sól
- po ugotowaniu studzimy i dodajemy:
- zsiadłe mleko lub kefir
- natkę koperku
- jajko na twardo
- szczypiorek, rzodkiewkę, pieprz
- sól
- ogórek surowy
- można jeść z podanymi osobno ziemniakami z podsmażoną cebulką



• ZUPA POMIDOROWA Z BRĄZOWYM RYŻEM
- wrzątek
- marchew
- pietruszka, seler, por, ziele angielskie, brązowy ryż
- glon wakame, ewentualnie zimna woda
- natka pietruszki
- tymianek
- oliwa
- pieprz
- sól
- koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

• ZUPA OGÓRKOWA
- wrzątek
- marchew, ziemniaki
- pietruszka, seler, por, ziele angielskie
- glon wakame
- natka pietruszki
- tymianek
- oliwa
- pieprz
- sól
- woda z ogórków kiszonych i starte ogórki

• FLACZKI Z BOCZNIAKA
- wrzątek, liść laurowy
- marchew, pasternak (warzywa w paseczki)
- pietruszka, seler, por, imbir w plastrach, ziele angielskie
- glon wakame, boczniaki w paski – gotować 1-2h
- zielona pietruszka
- kminek, tymianek
- majeranek
- cebula podsmażona na oleju, czosnek, pieprz, papryka ostra
- sól, sos sojowy

• WZMACNIAJĄCA ZUPA Z PŁATKÓW OWSIANYCH
- na gorącej patelni rozgrzać masło
- dodać drobno pociętą cebulkę dymkę i łagodnie podsmażyć
- dodać płatki owsiane
- sól
- odrobinę soku z cytryny
- odpowiednią na zupę ilość wrzątku
- słodką paprykę
- drobno pokrojoną marchewkę
- pieprz
- gotować ok. 30 min.
- doprawić sosem sojowym
- sokiem z cytryny
- posypać kapustą pekińską pociętą w drobne wstążki
- słodka papryka
- odstawić na chwilę i jeść

• LEKKA ZUPA Z MARCHWI
- do gorącej wody wrzucamy kawałki marchwi
- jak będą miękkie zmiksować lub przetrzeć
- przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- natka pietruszki
- tymianek
- oliwa z oliwek

• ZUPA ZIEMNIACZANA Z BAZYLIĄ
- do wrzątku wrzucamy 4 ziemniaki średniej wielkości pokrojone
- 2 marchewki średniej wielkości pokrojone
- kawałek selera
- 1 mały rozgnieciony ząbek czosnku
- szczypta soli
- gotujemy 1h
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- najlepiej pół pęczka świeżej bazylii, jak nie ma to suszona
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
- ciut mielonego pieprzu
- sól do smaku

• ZUPA RYBNA
- na wrzątek marchewka,
- korzeń pietruszki i selera
- por, cebula, ziele angielskie
- ciut soli
- gotujemy ½ h
- ryba słodkowodna
- sok z cytryny co smaku
- natka koperku lub pietruszki

• ZUPA RYBNA Z GLONAMI HIJIKI
- wywar rybny: - głowę, kręgosłup, ości i ogon ryby zalać zimną wodą i podgrzać
- dodać cytrynę pokrojoną w plasterki
- trochę wytrawnego białego wina
- kilka jagód jałowca
- szczypta zmielonych nasion kozieradki
- duże kawałki marchwi
- bulwy selera
- trochę liści selera
- mały por
- plasterki imbiru
- kilka ziarenek gorczycy i pieprzu, liście laurowe
- ciut soli
- gotować ok.2h
- przecedzić wywar przez sito, gęste wyrzucić
- zupa: - podgrzać wywar
- dodać namoczone wcześniej glony hijiki razem z tą wodą
- drobno posiekany pomidor
- ciut tymianku
- pokrojoną w paski marchewkę i selera
- liście małego pora
- kawałki filetów rybnych
- gotować 5-10 min, aż ryba zmięknie
- sól
- natka pietruszki

• ZUPA RYBNA Z GOŹDZIKAMI
- do wrzątku wrzucać w kolejności: liść laurowy, marchew, pietruszkę korzeń, seler korzeń, por, cebula nabita goździkami
- dodać rybę (mogą być małe płotki)
- ciut soli
- gotować ok.5h
- dodać później troszkę białego wina
- ciut tymianku
- majeranek
- pieprz biały
- do smaku sól

• ROSÓŁ WOŁOWY Z WARZYWAMI I GRZYBAMI
- wstawić zimną wodę (tylko tyle, by przykryć mięso)
- ciut soku z cytryny
- szczypta tymianku
- wołowina z kością
- zagotować do szumowin
- wylać wodę, opłukać garnek i ponownie
- włożyć mięso do gorącej wody
- dodać pokrojone łodygi brokuł i pokrojoną kalarepę
- plasterki imbiru
- gotować aż mięso będzie miękkie
- sos sojowy
- pokrojone grzyby shitake lub prawdziwki (wcześniej namoczone)
- białe wino lub sok z cytryny
- oregano
- kapusta pekińska
- różyczki brokuł
- mielony pieprz
- siekana młoda cebulka
- sól i sok z cytryny do smaku


OBIADY

• KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ
SKŁAD:3/4 szklanki kaszy gryczanej, 1 jajko, ½ kostki twarogu, 1 łyżka siekanej pietruszki, sól, pieprz
- ugotowaną kaszę zemleć z twarogiem, dodać jajko, pietruszkę i przyprawy
- formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć
- podawać z sosem pieczarkowym i kiszoną kapusta

• BIGOS ZE ŚWIEŻEJ KAPUSTY
- na oleju podsmażyć kapustę
- osobno na patelni podsmażyć dużo cebuli, marchew i pieczarki
- dodać je do kapusty
- przyprawić przecierem pomidorowym, śmietaną, solą i pieprzem
- podawać z kaszą gryczaną

• WARZYWA DUSZONE
- w odrobinie gorącej wody poddusić pokrojone w kostkę marchewki i drobno pokrojony fenkuł (bulwa kopru włoskiego)
- dodać gałki muszkatołowej
- soli
- świeża pietruszka – natka
- tymianek
- dusić, aż warzywa będą miękkie
- dodać oliwę z oliwek lub masło
- jeść z kaszą jaglaną

• NALEŚNIKI Z PASTĄ WARZYWNĄ
FARSZ
- Ugotowane warzywa (to co aktualnie mamy, np. marchew, seler )mielimy
- Dodajemy podsmażoną cebulę, pieprz i sól
CIASTO
- Mąka pszenna pytlowa, woda, olej – wyrabiamy ciasto i smażymy naleśniki


• PAKORA – WARZYWA W CIEŚCIE (ewent. na słodko banany)
SKŁAD: brokuł, kalafior, biała część pora, cebula, oliwki, papryka itp., mąka grochowa, olej ryżowy, woda, sól, kminek
- warzywa dzielimy na małe kawałeczki o różnych fantazyjnych kształtach, można je nakłuć na wykałaczkę
- z mąki i wody, soli i ewent. kminku robimy ciasto jak na naleśniki
- kawałki warzyw moczymy w cieście i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor
- odsączamy na papierze

• KULKI RYŻOWE
SKŁAD –1 szklanka brązowego ryżu, 1cebula, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka nasion słonecznika, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, mąka razowa, olej
- ryż ugotować
- cebulkę podsmażyć
- wymieszać ryż z cebulą, pietruszka, słonecznikiem, czosnkiem i przyprawami
- uformować kuleczki, obtoczyć w panierce z mąki i smażyć na oleju na złoto
- odsączyć z nadmiaru tłuszczy na bibułce


• BROKUŁY W SOSIE POROWYM Z MAKARONEM
- brokuły podsmażyć na oleju
- dodać czosnek
- sól
- sos: por biały podsmażyć na maśle, dodać curry, wody, śmietany i soli
- polać sosem brokuły
- podawać z makaronem sojowym
- ewentualnie posypać żółtym serem

• PIECZEŃ Z TOFU W SOSIE Z DYNI
- na wrzącą osoloną wodę wrzucamy tofu i krótko gotujemy
- kroimy tofu w plastry i smażymy na oleju
- dynie, cebulę podsmażamy
- przyprawiamy pieprzem cayen, koprem, imbirem
- usmażone tofu dodajemy do sosu
- podajemy z surówką z kiszonej kapusty i białej rzodkwi daikon

• KOTLETY Z ZIEMNIAKA I TOFU
- ugotowane ziemniaki mielimy razem z zagotowanym tofu
- dodajemy koper, pieprz, mieloną kolendrę, czosnek, sól
- formujemy kotlety , obtaczamy je w otrębach
- smażymy na oleju

• RISOTTO Z KASZY JAGLANEJ
- w woku na rozgrzany olej wrzucamy poszczególne warzywa, do wyboru: marchew, dynię, czerwoną cebulę, brokuł, pieczarki, cukinię, kiełki fasolki mung
- lekko solimy
- osobno gotujemy kaszę jaglaną: wrzątek, kasza jaglana, ciut pieprzu, sól, sok z cytryny
- podajemy warzywa razem z kaszą

• FASOLKA CZERWONA Z SELEREM I POREM
- fasolę namoczyć wcześniej i ugotować do miękkości
- seler i por pokroić , podsmażyć i poddusić z odrobiną wody, posolić
- warzywa połączyć z fasolą,
- dodać natkę selera lub sok z cytryny
- suszone śliwki, kolendrę
- kurkumę
- pieprz
- sól

• DYNIA ZAPIEKANA Z RYŻEM
- ugotować ryż w osolonej wodzie
- wysypać go do żaroodpornego pojemnika
- dodać surową pokrojoną dynię, cebulę, jajko
- wymieszać całość z pieprzem i solą
- zalać wszystko sosem pomidorowym i posypać żółtym serem (wyjątek, jeżeli chodzi o ser żółty)
- sos pomidorowy: masło roztopić z łyżeczką mąki, dolać wody, śmietany, bulionu wegetariańskiego, soli i koncentratu pomidorowego (w sezonie świeże pomidory)
- wstawić do piekarnika na ok.30 min

• NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
SKŁAD:4 jajka, 1/4l mleka, 20 dag szpinaku, 8 dag kwaśnej śmietany, ząbek czosnku, łyżka masła, twarożek, szklanka mąki
- jaja roztrzepać z mlekiem, solą, mąka i proszkiem do pieczenia
- szpinak umyć i pokroić w paski
- śmietanę wymieszać z twarożkiem, czosnkiem, serem i solą
- na rozgrzanym tłuszczu wylej ciasto na naleśnik, posyp szpinakiem
- złóż ciasto na pół i smaż z dwóch stron
- podawać polane twarożkiem

• PLACKI RYŻOWO – MARCHWIOWE
- 1 szkl. ryżu ugotować z solą w 2 szkl. wody
- 3 marchwie ugotować pokrojone z masłem
- wymieszać je z ciepłym ryżem i przekręcić przez maszynkę
- dodać cynamon
- smażyć na oleju, najlepiej rzepakowym tucholskim
- podawać z musem jabłkowym

• KALAFIOR W SOSIE ŚMIETANOWYM
- Z – na oleju podsmażamy pokrojoną marchew i kmin rzymski
- M- dodajemy czosnek i cebulę i kawałki kalafiora
- M- przyprawiamy curry, pieprzem cayen i garam masala
- W - solimy
- W- dodajemy pieczone osobno i osolone ziemniaki i mieszamy z sosem
- SOS: śmietana + jogurt + koperek + kurkuma + pieprz + sól + koperek

• GULASZ ZIMOWY Z CIECIORKĄ
- na olej wrzucamy: marchew, pietruszka, por, cebula, kawałek kapusty
- ugotowana wczoraj cieciorka
- ciut wody
- sól
- natka pietruszki
- kminek
- majeranek
- pieprz, czosnek,
- sos sojowy
- można jeść z kaszą jaglaną lub gryczaną i kiszoną kapustą

• RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
- szkl. ryżu brązowego ugotować w 2 szkl. wody
- przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem
- dodać posiekane jabłka, rodzynki, ewentualnie banan ( w drodze wyjątku)
- posypać cynamonem
- zapiec

• CZARNA LUB CZERWONA FASOLA Z WARZYWAMI
- 30 dkg ugotowanej fasoli
- 3 cebule
- 1 marchewka
- 1 seler
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- warzywa poddusić na oleju , dodać fasole, przyprawy, np.cząber, majeranek, pieprz, czosnek, dosolić

 KASZA ORKISZOWA Z BURACZKAMI I SOCZEWICĄ
 buraczki na ciepło
- zmielone buraki
- ciut imbiru
- sól
- cytryna
- kminek
- masło
 soczewica z czosnkiem
- soczewica brązowa nie moczona
- zimna woda
- jak zmięknie to sok z cytryny
- cząber
- olej
- czosnek
- sól

• MARCHEWKA Z ZIELONYM GROSZKIEM
- na wrzątek wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy
- ciut imbiru
- ciut soli
- ciut soku z cytryny
- ciut kminku mielonego
- groszek z puszki i masło
- proszę jeść z kaszą jaglaną

• ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ Z KAPUSTĄ I BOCZNIAKIEM
- ugotować kaszę gryczaną - 1szkl. kaszy/2szkl. wody
- 1 cebulę podsmażyć na oleju, dodać sól, kapustę kiszoną , kminek i majeranek, pieprz
- 30dag boczniaków podsmażyć
- w naczyniu żaroodpornym układać warstwami kaszę, kapustę, boczniaki
- dobrze smakuje z sosem pomidorowym
- zapiekać 30 min

• TARTA Z WARZYWAMI
- kruche ciasto: 125 g masła, 250 g mąki, szczypta soli, ½ szkl. wody, 1 żółtko
- zalewa: 3 jajka, ½ szkl. śmietany, żółty ser do posypania
- nadzienie: pieczarki, groszek, kukurydza, fasolki, brukselka, brokuł, pomidorki koktailowe, marchewka, oliwki, cebulki, czosnek

• KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z DYNIĄ
- 2 szklanki kaszy jaglanej ugotować do miękkości
- 1 cebulę i 3 ząbki czosnku podsmażyć na oleju
- zmieszać kaszę z cebulą, czosnkiem i 1 szklanką płatków owsianych – wymieszać lub zmiksować
- obtoczyć w mące i smażyć małe kotleciki na oleju
- dynie i cebulę pokroić w kosteczkę i obsmażyć na dużym ogniu na oleju
- dodać pieprz, sól, sok z cytryny, mielony rozmaryn, kurkumę - gotowe

• SMAŻONE TOFU Z RYŻEM
- surowe tofu pokroić w plastry, posolić, skropić sosem sojowym, rozmarynem, majerankiem, do smaku
- panierować w mące grochowej wymieszanej z wodą
- smażyć na złoto na oleju
- podawać z ryżem i surówką z białej rzodkwi (rzodkiew biała starta z solą, i cytryną) lub rzepy ( czarna rzepa starta z marchwią, jogurtem i solą)

• KOTLECIKI Z TOFU
SKŁAD: kostka zwykłego tofu , sos sojowy, sól, rozmaryn, olej, bułka tarta lub mąka razowa, jajko
- tofu pokroić w cienkie plastry, przyprawić, obtoczyć w jajku i panierce i smażyć na złoty kolor


• PĘCZAK JĘCZMIENNY Z BRUKSELKĄ
- na wrzątek (2,5 filiżanki) wrzucić ciut masła
- 1 filiżanka pęczaku
- 1 filiżanka brukselki
- 1 mała pokrojona pietruszka
- 1 mała cebula pokrojona
- ciut soli
- gotować dość długo (dobrze wychodzi w szybkowarze)

• FASOLKA PO BRETOŃSKU
- ugotować fasolę białą z kawałkiem glonu kombu
- na patelni podsmażyć na oleju cebulę, pieczarki
- wymieszać razem i posolić
- dodać koncentrat pomidorowy
- cząber, kminek
- majeranek
- pieprz
- ciut soli
- podawać z kaszą jaglaną, gryczaną lub ryżem

• RISOTTO ZBOŻOWE Z FASOLKĄ MUNG
- ryż zalać zimną wodą
- dodać namoczoną wcześniej fasolkę mung
- lekko posolić i gotować
- na patelni podsmażyć cebulę, marchew, seler, pietruszkę
- dodać warzywa do ryżu i fasoli
- wymieszać, doprawić sosem sojowym, natką pietruszki, tymiankiem, majerankiem, pieprzem, mielonym sezamem

• KOTLECIKI Z SOCZEWICY
SKŁAD – 1 szklanka soczewicy zielonej, cebula, 2 łyżki płatków owsianych, sól, olej, pieprz, cząber, bułka tarta,
- soczewicę ugotować do miękkości (można ją wcześniej namoczyć) i zmielić
- cebulkę pokroić i zeszklić na oleju
- płatki owsiane zalać wodą tak, aby namiękły i wymieszać z cebulą, soczewicą i przyprawami
- z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć

• CZERWONA KAPUSTA SŁODKO – PIKANTNA
- w odrobinie gorącej wody dusić pokrojoną w paski czerwoną kapustę
- dodawać równocześnie goździki, chili, drobno posiekaną cebulę
- sól
- drobno pokrojone kwaśne jabłka
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 filiżanka czerwonego wina
- cynamon
- sok z ciemnych winogron
- dusić aż kapusta będzie miękka
- dodać trochę masła
- doprawić pieprzem i solą do smaku

• FENKUŁ(koper włoski) Z PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI
- podgrzać w garnku trochę wody
- poddusić pokrojony w paski fenkuł
- dodać gałki muszkatołowej, trochę utartego imbiru
- soli
- odrobinę białego wina
- ciut rozmarynu
- słodka papryka
- dusić aż będzie gotowy, ale wciąż jeszcze twardawy
- dodać oliwę z oliwek, wymieszać
- posypać prażonymi orzechami włoskimi

• SELER NACIOWY Z CZARNĄ FASOLĄ
- 2 filiżanki fasoli namoczyć na noc
- wodę odlać, zalać nową 1½ l zimnej wody i gotować do miękkości min.1h
- osobno: - na rozgrzaną patelnie dodać oliwę z oliwek
- imbir
- ugotowaną fasolę – lekko podsmażyć
- sól
- sok z cytryny
- tymianek
- pokrojona w kostkę 1 czerwona papryka
- 400g posiekanego selera naciowego
- podgrzewać 2-3 min
- osobno: - ½ łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać z 2 łyżkami oleju sezamowego (lub oliwy)
- ciut pieprzu
- 3 łyżki zimnej wody
- dodać do pozostałych składników
- przyprawić sosem sojowym
- smakuje z ryżem
-
• ZAPIEKANKA Z WARZYW
- blachę piekarnika posmarować oliwą z oliwek
- ułożyć na blasze pokrojone na ćwiartki ziemniaki
- grubo pokrojoną marchew
- pokrojoną w ćwiartki paprykę i cebulę
- wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 20 min w 200 st.
- Dołożyć pokrojone w kostkę bakłażany (lub korzeń pietruszki)
- Posypać pieprzem i solą
- Na górze ułożyć pomidory w ćwiartkach (lub pieczarki)
- Posypać świeżym lub suszonym tymiankiem
- Zapiekać jeszcze przez 15min.

• POTRAWA Z GROCHU
- 150 g suszonego grochu namoczyć na noc (mogą być połówki, wtedy krócej się gotuje)
- wylać wodę po moczeniu
- zalać groch 1½ l zimnej wody i zagotować , przez 5 min odkryty i ściągnąć pianę
- następnie dodać plasterek cytryny
- 5 jagód jałowca, 3 liście laurowe, tymianek
- 1 łyżeczkę oleju
- 3-4 ziarenka pieprzu, 1 drobno pokrojona cebula
- mielony imbir
- 2 cm glonu wakame
- gotować do miękkości
- po ugotowaniu wyrzucić plaster cytryny, jałowiec, pieprz
- dodać soli i sosu sojowego
- sok z cytryny do smaku
- można danie 4 dni przechowywać w lodówce
- smakuje z duszonymi warzywami, ryżem lub kaszą jaglaną


• PILAW Z FASOLKĄ ADZUKI
- 200g fasolki adzuki namoczyć na noc
- wylać wodę, zalać nową i gotować z glonem wakame ok. 1h

- osobno: - 200g ryżu i 1 liść laurowy gotować w 400 ml zimnej wody
- po ok. 15 min dodać sok z cytryny
- ciut kminku
- 2 łyżki rodzynek i odstawić by ryż napęczniał

- równocześnie: - w garnku podgrzać oliwę z oliwek
- dodać trochę czosnku, ½ łyżeczki utartego imbiru, 1 drobno pokrojoną cebulę, chili
- sól
- 4 drobno posiekane pomidory (zimą mogą być z puszki)
- natka pietruszki
- ciut kminku
- szczypta cukru trzcinowego, trochę cynamonu, kardamon i wymieszać
- smażyć ok.10min
- następnie: - ryż i fasolę wymieszać
- pozostawić na słabym ogniu ok. 20min
- podawać z dużą ilością natki pietruszki


• ŁOSOŚ W SZPINAKU
- na gorącej patelni podgrzać oliwą z oliwek
- dodać szczyptę pieprzu
- pieczarki pokrojone w plasterki i dusić pod przykryciem ok.5min.
- ciut soli
- dodać szpinak (zimą ewentualnie może być mrożony lub z puszki)
- obficie skropić sokiem z cytryny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- ciut tymianku
- szczypta kurkumy
- pieprz lub chili
- gałka muszkatołowa
- filet z łososia
- dusić aż będzie miękki, ok. 5-8min.

• HALIBUT Z GRZYBAMI
- do wrzącej wody wrzucić kawałek masła
- por pokrojony w cienkie paski i gotować 3 min
- dodać halibuta pokrojonego w wygodne do jedzenia kawałki
- posolić
- dodać sok z cytryny, białe wino
- ciut tymianku
- ciut majeranku
- pieprz
- namoczone grzyby shitake lub prawdziwki
- wyjąć ugotowaną rybę
- gotować wywar aż połowa wyparuje
- włożyć rybę do wywaru i podgrzać

 DORSZ LUB HALIBUT Z POMIDORAMI
- 0,5 kg filetów ryby posolić i skropić sokiem z cytryny
- na oliwie w rondlu podsmażyć czosnek, cebulę
- dodać pomidory (wyj. mogą być z puszki)
- posolić
- na wierzch ułożyć filety i całość dusić
- doprawić bazylią, pieprzem i solą

• WOŁOWINA Z GRZYBAMI
- przygotowanie: - 50g suszonych grzybów (prawdziwków)namoczyć na 1h, odcedzić
- 300g polędwicy wołowej pokroić w paski grubości ok.4mm
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz mięso włożyć do torebki foliowej, porządnie wstrząsnąć, aby j obtoczyć
- następnie: - na dużej patelni podgrzać 3 łyżki oliwy
- włożyć pokrojone mięso i smażyć 3-4min ciągle mieszając
- podczas smażenia dodać trochę pieprzu
- ciut soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- kilka kropli soku z cytryny
- ciut tymianku
- ciut słodkiej papryki
- mięso odstawić na bok
- ponownie na patelnie oliwę z oliwek
- poddusić 2 pokrojone cebule
- 250g pokrojonych pieczarek
- ciut pieprzu
- namoczone grzyby
- sok z cytryny
- tymianek
- dusić ok.5 min
- dołożyć mięso i pozostawić na 2 min
- smakuje z ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniakami

• RISOTTO Z OWOCÓW MORZA
- na patelni podgrzać oliwę z oliwek
- dodać ½ kg pokrojonej w kostkę marchwi
- ½ drobno pokrojonego selera naciowego
- 1 posiekaną cebulę i poddusić
- wsypać 250g ryżu okrągłego
- 300g owoców morza np. mątwy (nie krewetki bo nasilają choroby skórne)
- ciut soli
- smażyć mieszając ok.10min
- 1 szklanka białego wina
- ½ kg przetartych pomidorów
- 1 łyżka natki pietruszki
- 3 filiżanki gorącej wody
- gotować, aż składniki będą miękkie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mielony pieprz
- sól
- 2 łyżki parmezanu
- sok z cytryny


DODATKI

• PASZTET Z SOCZEWICY
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- ¾ szkl. czerwonej soczewicy
- czosnek
- majeranek, kminek, tymianek,
- sezam
- cebule posiekać i podsmażyć na oleju, dodać kaszę i lekko podsmażyć. Potem zalać pięcioma szklankami wody i gotować 15 min. Dodać soczewicę i gotować jeszcze 10 min. Masę doprawić solą, czosnkiem i przyprawami, przełożyć do posmarowanej formy, posypać sezamem, piec 40 min

• JAJECZNICA Z TOFU
- na wrzącą osoloną wodę wrzucamy tofu i krótko gotujemy
- Z- na patelni podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulkę
- M- posypujemy pieprzem cayen
- W- dodajemy rozkruszone tofu
- W- solimy i doprawiamy sosem sojowym
- D- ciut soku z cytryny
- O- ciut kminku
- Z- kurkuma i dolewamy bulionu warzywnego
- M- posypujemy szczypiorkiem

• TWAROŻEK DO CHLEBA
- twaróg biały
- natka koperku
- majeranek
- czosnek zmiażdżony lub szczypiorek i rzodkiewka z listkami
- sól
- śmietana kwaśna lub jogurt naturalny

• GALARETKA WARZYWNA
- warzywa ugotować w osolonej wodzie (marchew, seler, fasolka szparagowa, brokuł, groszek)
- przygotować agar wg przepisu (rozprowadzić w zimnej wodzie) i wlać go do gorącego bulionu warzywnego
- sejtan przegotować w osolonej wodzie
- warzywa, sejtan ułożyć w naczyniu i zalać bulionem
- odstawić do zagęszczenia

• PASZTET Z FASOLI
- W - mielimy i mieszamy ugotowane wcześniej i osolone: fasolę, pęczak, kaszę gryczaną (strączkowe do zbóż = 3 do 1)
- D - dodajemy natkę pietruszki
- O- cząber
- Z- majeranek
- M – czosnek i podsmażoną na oleju cebulę
- W – podsmażone pieczarki i sól
- Pieczemy w formie w piekarniku ok. 30 - 45 minut


• SAŁATKA Z KAPUSTY, FASOLI Z RYŻEM
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- ¼ kapusty białej lub włoskiej lub 7 liści jarmużu
- szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
- ciut sezamu
- sól
- 3-4 ogórki kiszone w kostkę
- kminek
- cząber
- majeranek
- 2-3 jaja
- 2-3 łyżki mielonych orzechów
- pieprz
- 2 szkl. ugotowanego ryżu

• SAŁATKA Z FASOLI
- po ½ fasoli białej, czerwonej i czarnej ugotować
- 4 ziemniaki ugotować w mundurkach
- ½ szklanki włoskich orzechów posiekać
- dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, por, 2 kiszone ogórki
- fasolkę
- przyprawić oliwą, tymiankiem, majerankiem, pieprzem, solą

• SAŁATKA Z SELERA
- ½ szklanki podprażonych i posiekanych orzechów
- 3-4 słodkie mandarynki podzielone na cząstki
- 1 ugotowany lekko twardawy seler utarty na tarce
- 2 łyżki kiełków pszenicy
- sól, majonez
- podawać na liściu sałaty
SAŁATKA WIOSENNA
- pęczek rzodkiewek zetrzeć na grubej tarce
- 4 ugotowane jaja posiekać
- 3-4 liście jarmużu zblanszować lub pokroić listki rzodkiewki
- dowolną ilość liści mniszka pokroić
- wymieszać wszystko z majonezem, sokiem z cytryny i jogurtem
- doprawić solą i pieprzem

SAŁATKA Z PSZENICĄ
- ugotować oddzielnie pszenicę, fasolę, marchew, ziemniaki i seler
- dodawać w kolejności:
- tymianek
- olej, marchew, ziemniaki
- seler
- sól, fasola
- pszenica, kiszony ogórek, jabłko

• PASTA ZE SŁONECZNIKA DO CHLEBA
- ½ szklanki słonecznika gotować 10 min
- gorący zmiksować z 2-3 łyżkami ryżu ugotowanego (ugotować więcej, bo wykorzystamy do obiadu)
- dodać czosnek, sól, koncentrat pomidorowy

• PASTA Z PSZENICY
- ugotować pszenicę dobrze do miękkości, 1 szkl. – najlepiej w szybkowarze
- zmielić pszenicę
- dodać koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
- kminek
- majeranek - dużo
- olej
- dużo czosnku
- pieprz
- sól, ewentualnie wodę, aby była konsystencja pasty
- natka pietruszki
- podawać z kiszonką

• KLAROWANE MASŁO
- 2-3 kostki masła wrzucamy do rondelka
- podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy, aż piana opadnie na dół i zacznie przybierać słomkowy kolor
- przelewamy przez gazę, gęste sito i zostawiamy do ostygnięcia
- można przechowywać nawet 3 miesiące w lodówce
- ma rozgrzewające właściwości i dobrej klasy tłuszcze

• SMALEC WEGETARIAŃSKI
- Z – na sklarowane masło
- M – dajemy ciut pieprzu
- W – pokrojone drobno tofu – smażymy aż porobią się jakby skwarki
- W – dodajemy i podsmażamy posolone cebulę i czosnek
- W – solimy do smaku
- D – tarte jabłko i ciut estragonu lub natki pietruszki
- O – ciut tymianku lub kminku
- Z - majeranek

• PASTA Z BOBU – na nerki
- do zimnej osolonej wody wrzucamy torebkę bobu mrożonego (wyjątek jeśli chodzi o mrożonki)
- po ugotowaniu zmielić ze skórą
- 2 średnie cebule podsmażyć na oleju
- po podsmażeniu dodać do niej ciut soli, zmielony sezam, natkę pietruszki, mielony kminek, cząber, 2-4 posiekane jaja, pieprz i mielony bób

• PASZTET Z PSZENICY
- ugotować ½l pszenicy do miękkości
- ugotować szklankę płatków owsianych i kilka grzybów (lub podsmażyć kilka pieczarek)
- podsmażyć 2 cebule
- pszenicę (jeszcze ciepłą), płatki, grzyby, cebule zmielić – jeżeli za gęste dolać wywaru z warzyw lub wody
- dodać 2 łyżki oleju, majeranek, czosnek, pieprz, sól, sos sojowy,
- włożyć do posmarowanej formy i zapiec
- smakuje z kiszonką
• SAŁATKA Z SOCZEWICY
- ugotować soczewicę (brązową lub zieloną)
- dodać pokrojony ogórek kiszony
- cząber
- olej
- cebulkę pokrojoną
- sól i sos sojowy

• KISZONKA WARZYWNA
SKŁAD – marchew, biała rzodkiew daikon, seler, czosnek, sól
- warzywa pokroić w cienkie plasterki i ułożyć w słoiku
- dodać czosnek i zalać zalewą jak do kiszonych ogórków ( 1 łużka soli na 1 litr wody)
- po 5 dniach gotowe

• PASZTET Z GROCHU
SKŁAD – 1/2kg grochu (połówki), 1/2szklanki ryżu, 25dkg pieczarek, 2 cebule, 1 por, 1 seler, 2 ząbki czosnku, ½ szklanki razowej mąki, sól, pieprz, cząber, jałowiec, olej
- Groch i ryż ugotować
- Pokrojone cebule, por i pieczarki i starty seler podsmażyć na oleju
- Wszystkie składniki zmielić, dodać przyprawi
- Piec w foremce w piekarniku ok.30 min.

• HUMMUS - PASTA Z CIECIORKI
SKŁAD – ½ szklanki namoczonej cieciorki, 3 łyżki pasty tahini (krem sezamowy) lub masła orzechowego, 1 ząbek czosnku, sól, sok z cytryny do smaku, zielona pietruszka
- cieciorkę ugotować i zmiksować z dodatkiem czosnku i tahini
- dodać sok z cytryny i tyle wywaru z gotowania cieciorki, aby uzyskać konsystencję pasty
- dodać sól i natkę

• PASTA Z MARCHWI
SKŁAD – 3 marchewki, 2 łyżki tahini lub masła orzechowego, sól, sok z cytryny
- marchew ugotować do miękkości i zmiksować z pozostałymi składnikami dodając wywar po gotowanej marchwi, aby uzyskać konsystencję pasty

• PIECZONE JABŁKA
- z jabłek wydrążyć środki od strony ogonka tak, by ich nie uszkodzić
- do środka włożyć rodzynki, orzechy, itp.
- Można dodać ciut słodu
- Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku 10-20min



SURÓWKI
• SAŁATKA WIOSENNA
SKŁAD: sałata, rzodkiewka z liśćmi, szczypior, liście mniszka, szpinaku, olej, sok z cytryny, sól, czosnek, feta z serka tofu, kapusta pekińska

• SURÓWKA Z KALAFIORA
SKŁAD: surowy kalafior, rzodkiewka, pomidor, kukurydza, koperek, sos vinegret

• POKRZYWA a la SZPINAK
SKŁAD: 1/2kg młodej pokrzywy, 2 łyżki płatków owsianych, 1 cebula, 2-3 łyżki oliwy, ząbki czosnku, sól
- pokrzywę umyć i wrzucić na wrzątek na 2 min, odcedzić i posiekać
- cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dodać płatki owsiane i 1/2szkl. Wody
- gdy płatki się rozkleją dodać pokrzywę
- doprawić dobrze solą i czosnkiem

• SURÓWKA Z SAŁATY I SZCZYPIORKU
- jogurt lub śmietanka kwaśna, koperek, szczypior, rzodkiewka, sól, sałata, zielone listki ziół



NAPOJE

SOK Z CIEMNYCH WINOGRON
- doskonały przy anemii
- pić gotowany z cynamonem i imbirem, można rozcieńczać wodą


HERBATA Z KOPRU WŁOSKIEGO
:wrzątek – dzika róża lub głóg– koper włoski – ciut imbiru


HERBATA Z BZU I POKRZYWY
-wrzątek – owoc bzu czarnego – pokrzywa

WINO DAKTYLOWE
popijanie 100 g czerwonego wytrawnego wina, w którym moczyło się przez 10 dni daktyle ( na 1 butelkę ok.120 g daktyli )

KAWA GOTOWANA
Wrzątek – kawa zbożowa lub prawdziwa naturalna – słód (mleko)– kardamon, cynamon lub imbir

ŚWIEŻY SOK Z POKRZYWY – WIOSNĄ,
Zerwaną majową pokrzywę przepuścić przez sokowirówkę, wymieszać z miodem i przechowywać w lodówce, pić 2 razy dziennie po 1 łyżce

KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW
• 2l wrzątku
• 0.5 – 2 kg suszonych owoców
• 1 łyżka potłuczonych goździków
• ciut soli
• cytryna w plasterkach
• szklanka mocnej herbaty z dzikiej róży
• miód, rodzynki

KAKAO
- ¼ litra mleka i ¼ litra wody doprowadzić do wrzenia
- dodać 1 łyżkę stołową niesłodzonego kakao
- dodać 1 łyżkę stołową miodu
- dodać 1-2 plasterki świeżego imbiru
- gotować mieszając przez parę minut
- przed podaniem wyjąć imbir
- jest to idealny napój zapobiegający przeziębieniom, aktywizujący odporność i ogrzewający cały organizm
- przygotowywane w w/w kolejności staje się szczególnie pożywne


NAPÓJ Z DZIKIEJ RÓŻY I KOPRU WŁOSKIEGO
SKŁAD: suszone owoce dzikiej róży 1łyżka, koper włoski 1 łyżeczka, miód do smaku, ½ l wody
- zagotować owoce dzikiej róży
- pod koniec dodać koper włoski
- ewent. dosładzać miodem

ROZGRZEWAJĄCA KAWA ZBOŻOWA
SKŁAD:1 łyżka kawy zbożowej, pół łyżeczki goździków, szczypta cynamonu, 2 plasterki imbiru lub ½ łyżeczki suchego, miód, 1/2 l wody
- na gotującą się wodę wrzucać kolejno wszystkie przyprawy i kawę i gotować na wolnym ogniu 3-5minj.
- Można osłodzić miodem lub pić z mlekiem sojowym

ZIELONY NAPÓJ WZMACNIAJĄCY KOŚCI
- Z- marchew, jabłko słodkie
- M- seler, rzodkiew
- W – woda mineralna niegazowana
- D- zielone liście, np. rzodkiewki, brokułów, selera, zielona pietruszka, jabłko kwaśne
- O- sałata, nieco gorącej wody
- Z- olej lniany po łyżeczce na szklankę napoju
Warzywa w kolejności zmiksować w mikserze na jednolitą masę; tuż przed podaniem do jednej porcji dodaj oleju; pić szklankę lub dwie dziennie

SOK Z CIEMNYCH WINOGRON
- doskonały przy anemii
- pić gotowany z cynamonem i imbirem, można rozcieńczać wodą

HERBATA BANCHA
- na 1l wrzątku wrzucić 3-4 łyżeczki herbaty bancha
- gotować 5-10min i odcedzić
- bogata w żelazo


HERBATA Z KWIATU BZU
wrzątek – kwiat bzu czarnego – kwiat lipy – cynamon

KILERKA
wrzątek – tymianek – malutko lukrecji – imbir

KOMPOT Z WIŚNI
- 2l wrzątku gotujemy + rodzynki + rozgniecione goździki + kilka plastrów korzenia imbiru + ciut soli + sok z cytryny + kilka owoców dzikiej róży + pół kilo wiśni – zagotować, wystudzić , posłodzić miodem

MIESZANKA wzmacniająca, uodparniająca, domineralizująca:
- wrzątek-kwiat, owoc bzu- liść pokrzywy – liść maliny

ODCHUDZAJĄCY WYWAR Z SZYPUŁEK CZEREŚNI:
- 1 łyżkę świeżych ogonków zalać wrzątkiem, gotować 10 min i pić ½ szkl. 2 razy dz. przez 2 tyg;
- suszone wcześniej na 12 h namoczyć; nie słodzić

MIESZANKI:
- mięta- wrzątek- nagietek-pokrzywa
- liść czarnej porzeczki- wrzątek-owoc róży lub głogu-pokrzywa
- wrzątek -owoc róży- pokrzywa-liść maliny
- wrzątek - kwiat bzu, liście maliny i kwiat lipy

przy przewlekłych zaparciach odwar z owoców agrestu:
- 1 łyżka na 1 szklankę wody podgrzewać przez ½ h do temp. wrzątku i pić

ZAPARCIA
½ litra wody, 3 duże pełne łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 duże łyżki kwaśnych wysuszonych moreli, gotować razem 15 min, pić 3-4 gorące filiżanki dziennie
odbudowuje florę bakteryjną jelita grubego

BEZSENNOŚĆ – antystresowo, uspokajająco
- 1 łyżeczka kuzu (sproszkowany korzeń), 1 szkl. soku jabłkowego bez cukru
- kuzu rozmieszać w małej ilości zimnego soku, dodać zawiesinę do zagotowanego soku, wymieszać, wyłączyć. Pić ciepłe.



SŁODYCZE

CIASTECZKA SEZAMOWE
SKŁAD: 2 szklanki mąki pszennej razowej, 15dkg sezamu, 3 łyżki miodu, skórka otarta z 1 cytryny, 100g masła, 1 łyżka oleju, szczypta soli
- sezam podprażyć i dodać do mąki
- mąkę z sezamem zagnieść z miękkim masłem, olejem, szczyptą soli i skórką cytrynową
- odstawić w chłodne miejsce na 2h
- ciasto wałkować i wycinać ciasteczka
- piec na natłuszczonej blasze 15min

CIASTECZKA PIEGUSKI
SKŁAD: 25dkg masła, 15dkg moreli suszonych, sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki miodu, 2 łyżki masła orzechowego, aromat waniliowy, szczypta soli, 2 szklanki mąki pszennej razowej, 20dkg posiekanych orzechów
- morele namoczyć na 2-3h
- masło rozetrzeć z rozpuszczonym miodem, wanilią, solą, masłem orzechowym i sokiem z cytryny
- morele drobno posiekać i razem z orzechami i mąką połączyć w masę
- formować łyżką ciasteczka i kłaść na natłuszczoną blachę i piec 15-20min w nagrzanym piekarniku
CIASTECZKA KOKOSOWE
SKŁAD:1 jajko, 10dkg miodu, 5dkg masła, sok z 1 cytryny, 10dkg mąki pszennej razowej, 10dkg wiórków kokosowych
- jajko utrzeć z miodem, masłem, skórką i sokiem z cytryny
- wymieszać wiórki z mąką i połączyć z ukręconą masą
- pozostawić na 30 min
- formować małe ciasteczka i kłaść na wysmarowaną blachę
- piec do zarumienienia

• SZARLOTKA
- ciasto: ½ kg mąki orkiszowej, 1,5 kostki masła, 5 łyżek brązowego cukru, zagnieść razem
- wyłożyć ciasto (troszkę zostawić na kruszonkę) w posmarowanej formie na spód i wstawić do gorącego piekarnika 180 st. na 15 min.
- następnie położyć na nim masę jabłkową (mus jabłkowy bez cukru + starte świeże jabłka)
- posypać na wierzch kruszonką z niedużej ilości surowego ciasta
- zapiec całość 20 minut

• AMARKI CZEKOLADOWE
- z mleka sojowego w proszku, melasy, korabu, rodzynek i poppingu amarantusowego formujemy kuleczki
- obtaczamy je w siekanych prażonych orzechach
• AMARKI
- Z- z mleka sojowego w proszku, melasy, orzechów i poppingu formujemy kuleczki
- Z -obtaczamy je w wiórkach kokosowych

MIODOWNIK
CIASTO: zagnieść i piec 25 min. w temp.180 st
- 2 szkl. mąki
- 2 jaja
- ½ szkl ciemnego cukru
- 2 łyżki miodu
- ¾ kostki masła
- 1 łyżka sody
MASA: gotować 5-10 min mieszając
- 15dkg masła
- 25dkg orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu





rezultaty: chudnę około 1.5 do 2 kg na tydzień. Samopoczucie świetne, zaczęłam spacerowac dużo, chodzic na aqua-areobik, i mam nadzieję z mądrym sposobem odżywiania więcej nie wracać do nałogu smieciowego jedzenia. Zainteresowałam sie też kuchnią pięciu przemian. Aha -uprzedzając pytania wizyta u pani dietetyk około 70 pln, stały kontakt, mozliwośc konsultacji telefonicznych i mailowych. ( Pani Ania mieszka w Szczecinie ale często jest w róznych miastach Polski z tego co mi wiadomo).
Mądra dieta przy odrobinie własnego wkładu naprawdę potrafi zdziałac wiele, a niestety diety cud - z czasopism tak naprawde obiecuja wiele a przychodzi po nich efekt jojo, i tyle....
pozdrawiam was, majac nadzieje że choć któraś z was skorzysta.kasia

_ulcia - Pon 23 Mar, 2009 11:19

Valininko cieszę się że wróciłaś cmok cmok cmok
Dziękuję bardzo za przepisy, na pewno się przydadzą. Warto robić zdrowe jedzonko, nasz organizm tylko na tym skorzysta

dianor - Pon 23 Mar, 2009 15:20

Fajne przepisy.Na pewno coś z tego wypróbuję jeżeli nie dla diety to dla smaku.
szajka - Pon 23 Mar, 2009 16:05

cześc Kasiulu
cieszę się że jesteś spowrotem
co się wogóle z Tobą działo ?
tęskniłam za Tobą
super że już jesteś Smile

kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie cmoknięcie cmoknięcie

valilina - Wto 24 Mar, 2009 10:37
Temat postu: :)
to sie ciesze bardzo dziewczyny - ja szczególnie sobie upodobałam brokuły podduszone z czosnkiem, i na to sos z pory w lekkiej kołderce ze smietanki. Jest tak gdzieś do kalafiora ale ja dodałam brokuła. zajadałm sie pozatym zupy, i efekt bedzie, pochwalę sie zdjeciami.
Troche mi sie chorowało, i a duzo sie nie udzielałam tylko podgladalam co nowego szydełkujecie ładnego. Tez zrobiłam pare prac, ale lżejszych, postaram sie pokazac zaniedługo.
ściskam was mocno

szajka kochanie wszystko u mnie gra, a 12 wrzesnia tego roku badzcie ze mna duchem o 11-30 bo wychodze za mojego partnera i bede oficjalną żoną od tego dnia;)
Choróbsko pokonane, zaczynam swoje życie od nowa;)
natomiast wiem na swoim przykladzie ze pozywienie moze nas wzmacniac lub wrecz przeciwnie - i niestety to co dobrze smakuje nie zawsze bywa zdrowe.

szajka - Wto 24 Mar, 2009 10:53

valilinka no to super !!! Gratulacje !! a jak syn na to? mam nadzieje ze wspiera
ale sie ciesze Very Happy będziesz piękną panną młodą Wink kiecke sobie wydziergaj Very Happy

Elżbieta P. - Wto 24 Mar, 2009 18:43

valilinko gratuluję!!! najlepsza wiadomość to ta, że choróbsko pokonane, a cała reszta niech Ci przyniesie wiele szczęścia kwiatek dla ciebie
Madzia - Wto 24 Mar, 2009 19:59

cool cool cool Same dobre wiadomości!!!!!!!!!!! Bardzo dobrze, bo martwiłam się o Ciebie, nie odzywałaś się, a wiedziałam, że coś Ci dolega.
Gratuluję Ci z całego serca i mocno całuję!!!! cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

valilina - Sob 28 Mar, 2009 17:11
Temat postu: :)
Dziękuję ślicznie za ciepłe słowa;) Bardzo bardzo;)
Bernadka - Wto 31 Mar, 2009 10:33

valilina, super żę pokonałaś choróbsko , świetnie rozumiem Twoją radość , sama teraz walczę ze swoim którego imienia jeszcze nie znam , po raz kolejny zmieniam leki a efekt dla samopoczucia łoj Sad tragiczny , ale dzisiaj przedarło się słoneczko , zabrałam małą i poszłyśmy na spacerek i jakoś lepiej mi się zrobiło na samą myśl żęesłonko wreszcie kiedys wyjdzie zza chmur . Gratuluje dnia zbliżającego się ślubu , u mnie jak widać na suwaczku ten dzień to już cała masa czasu , ale był piękny wesoło mi hurrraaa cmoknięcie
Grażyna - Sob 02 Sty, 2010 15:32

No i jak z tym schudnieciem? Sa efekty?


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group