To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - [ na drutach] marysia54 i moje robótki

skohen - Wto 28 Lip, 2020 09:48

Marysiu, pozwolę sobie pomarudzić i zadam jeszcze jedno pytanie. Nie wiem, czy dobrze rozumiem - dwa prostokąty przodu i do tego tył? Wydaje mi się, że tył jest w poziomie a przód w pionie. Tak przynajmniej dedukuję po wzorku. I jeszcze jedno, bo chcę na początek wykorzystać włóczki, które mam już w domu. Tak "na oko" - ile to motków,bo nie wiem, jak dobrać te włóczki?
marysia54 - Wto 28 Lip, 2020 10:19

Jolu, robisz dwa identyczne prostokąty. Jeden to połowa przodu i tyłu, drugi też druga połowa przodu i tyłu. Łączę szydełkiem dłuższy bok np. przodów, zostawiam otwór na dekolt i dalej łączę tak samo z tyłu. Trudno to wytłumaczyć ale może to rozrysuję i prześlę Ci.. Acha, ten szew jest na środku przodu i tyłu.
Trudno mi powiedzieć ile włóczki musisz mieć, wszystko zależy od grubości włóczki i jakim ściegiem chcesz zrobić.

[ Dodano: Wto 28 Lip, 2020 12:24 ]
Jolu, robiłam na podstawie tych zdjęć, tylko to ponczo jest na szydełku.

skohen - Wto 28 Lip, 2020 13:06

Bardzo dziękuję, teraz już wiem jak robić. Bardzo dokładnie oglądałam to czerwone ponczo i tam na pewno nie ma zszycia na plecach. Dlatego miałam problem, bo z przodu wyraźnie widać łączenie. Wiem już jak robić. Wielkie dzięki, bo ja nigdy czegoś takiego nie robiłam.
marysia54 - Pon 03 Sie, 2020 17:49

Jolu, nie dokładnie przeczytałam ten post od Ciebie.
Taki sam szew jest z tyłu i z przodu a właściwie to nie jest istotne
gdzie jest przód, gdzie tył bo są identyczne. Można założyć tak, że szwy masz
na ramionach tak jak na drugim moim zdjęciu.

skohen - Pon 03 Sie, 2020 21:35

Marysiu, zawracam Ci głowę, ale mam problem. Możesz powiedzieć, ile oczek ma w Twoim ponczo połowa przodu? Zaczęłam robić i wydaje mi się, że wychodzi mi za szeroko. Byłabym wdzięczna za podpowiedź. Dodam, że robię z resztek włóczki, jakie miałam. Nie jest zbyt gruba, taka grubsza od kocurka, ale cieńsza od kotka. Pomóż, proszę, jeśli możesz.

[ Dodano: Pon 03 Sie, 2020 22:45 ]
Jeszcze jedno: już wiem, jaki kształt ma Twoje ponczo. To, co wzięłam za tył, to jest na pewno bok poncza. Zwróciłam uwagę na kolory i kształt dekoltu. Mam rację, czy znów coś kręcę?

siebusania - Pon 03 Sie, 2020 23:03

skohen, Jolu może to ci pomoże

Dawno temu robiłam córce, z tym że moje szycie jest złączenie ściany prosokąta krótszej z dłuższą a u Marysi są obie krótsze ściany prostokąta złaczone, jeśli dobrze widze. Ja dopasowywałam do szerokosci ramienia

skohen - Wto 04 Sie, 2020 00:05

Dziękuję, Aniu, ale ja już mam pomysł, jak robić, tylko chodzi mi o ilość oczek, żeby nie pruć.
marysia54 - Wto 04 Sie, 2020 09:22

Jolu, nabierałam 121 oczek.
Pierwsze zdjęcie to ponczo założone tak jak trzeba a drugie tak do boków i wtedy zszycie jest na ramionach.

skohen - Wto 04 Sie, 2020 10:31

Po dokładnym obejrzeniu właśnie do tego doszłam, na zdjęciach jest przód i bok, a nie przód i tył. No i wszystko jasne. Co do oczek, to podobnie sobie wyliczyłam, więc nie muszę pruć.

Dziękuję za pomoc, była naprawdę bezcenna!!!

marysia54 - Sob 15 Sie, 2020 19:46

Zrobiłam chustę na szydełku Sislove.Fajnie się robiło
ale włóczka mi nie podpasowała , za gruba, będzie na zimę.

Oczywiście kupiłam kokonek bawełniano akrylowy i zaczęłam następną wesoło mi

skohen - Sob 15 Sie, 2020 19:57

Chusta wyszła Ci super. Faktycznie, na chłodniejsze dni. Myślę jednak, że to też jest spowodowane wzorkiem, że jest ciepła. W tej chuście, chociaż jest piękna, ale jest mało ażuru. Też mam ochotę na chustę, więc byłabym ciekawa, jak Ci będzie wychodziła z cieńszej włóczki.
marysia54 - Sob 15 Sie, 2020 20:15

Jolu, dziękuję. cmoknięcie
Zaczęłam z kokonka 3 nitkowego i wychodzi dużo lepiej. Kupione w pasmanterii Kokonek.
Tą włóczkę co zrobiłam chustę nie kupiłam w kokonkach tylko
w innej pasmanterii i mieszanka bawełny z akrylem jest zupełnie inna, dużo grubsza.
Co najgorsze to jest to ,że przy zmianie kolorów zmienia się grubość włóczki.
Najgrubsza była żółta a cieńsza odcienie fioletu.

kabyr - Sob 15 Sie, 2020 22:27

Marysiu zapewne za cienkie szydełko wzięłaś. Ja też popełniłam błąd robiąc moją chustę. Poza tym bardzo ładny zestaw kolorów.
siebusania - Nie 16 Sie, 2020 09:13

marysia54, piękna chusta a co do grubości kolorów u mnie też tak jest. Zresztą w innych włóczkach też grubośc się rózni kolorami np robiłm z red heart baby i czerwona była inns niż biała. Robiąc jeden kolor nie jest to odczuwalne
skohen - Nie 16 Sie, 2020 10:36

Marysiu, chyba wiem, gdzie kupiłaś ten pierwszy kokonek. Trafiłam na opinie i rzeczywiście, wypowiedzi są takie, że nitki są różnej grubości. Lepiej kupić trochę drożej, ale jednak w Kokonkach.
Mimo wszystko, powtarzam, ze Twoja chusta jest piękna i zrobiłaś ją ekspresowo!

nula - Nie 16 Sie, 2020 13:46

skohen napisał/a:
Twoja chusta jest piękna i zrobiłaś ją ekspresowo!

Popieram !!!!
a kolorki (pomimo, że różnej grubości) są super brawo

marysia54 - Nie 16 Sie, 2020 19:31

kabyr, siebusania, skohen, nula
Dziękuję bardzo dziewczyny cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Jestem mało wprawiona w szydełkowych robótkach i też mi się
wydaje, że za małe szydełko. Teraz będę jednak kupować w kokonkach,
niestety trochę drożej ale trudno.

siebusania - Pon 17 Sie, 2020 09:10

skohen, na kokonach też są nitki różnej grubosci. Szczególnie soft czyli akryl z chwytem kaszmiru. Zresztą akryl bawełna też. Robiłam ostatnio ten wzór i z kokonków z akryl bawełna i z softa i z zakrecony z akrylu i dużo bardziej była odczuwalna zmiana grubości nitki w kokonkach akryl bawełna miedzy róże a fioletem niż od zakręconych. A robie akryl bawełna szydełkiem 2 a akryle 2.5 oczywiście wszystkie jakie przerabiam są 3 nitkowe.
marysia54 - Śro 30 Wrz, 2020 15:00

Jednak sprułam ta chustę. Kupiłam kokonek bawełniano-akrylowy i
zrobiłam nową.

Haniaga - Śro 30 Wrz, 2020 16:08

Śliczna chusta w pięknym melanżowym kolorze. brawo
kabyr - Śro 30 Wrz, 2020 18:01

Marysiu piękne kolory.
Śliczna chusta.

skohen - Śro 30 Wrz, 2020 18:03

Bardzo ładna, spokojne kolorki. Jak dla mnie super!
siebusania - Śro 30 Wrz, 2020 21:02

marysia54, piekna, sprółaś tą poprzednią?
nula - Czw 01 Paź, 2020 07:16

piękna ta chusta brawo
ale tamtej mi szkoda Crying or Very sad , też była śliczna
ta ma bardziej stonowane kolory, a tamta była taka energetyczna i wesoła ....

skohen - Czw 01 Paź, 2020 11:38

Jestem tego samego zdania co Nula. Szkoda tej pierwszej chusty. Była piękna, a skoro była za gruba, jak piszesz, to na zimę byłaby w sam raz!