To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Zupy - Barszcz czerwony

gabi12 - Pon 29 Lis, 2010 09:09
Temat postu: Barszcz czerwony
Pewnie każdemu smakuję barszcz z torebki, poza osobami, które jak ja nie cierpią torebkowych dań wściekły wściekły
Napiszę jak to robię ja. Jak zwykle bywa jest mnóstwo różnych dodatków, przypraw itp. Każdy gotuje jak mu smakuje!!!
ok. 2 kg buraczków czerwonych (najlepiej czerwona kula) lub jakie tam znajdziecie na straganie
rosół z niedzieli lub wywar z kości i jarzyn
Liście laurowe
jarzynka(vegeta)
ziele ang. pieprz
czosnek duuużo czosnku (ja tak lubię rotfl rotfl )
majeranek
kwasek cytrynowy
cukier (tak, tak cukier)
No więc do dzieła. Mam dwa sposoby robienia barszczu:
Sposób 1: (barszcz będzie na następny dzień)
Obieramy buraczki, myjemy i szatkujemy lub kroimy jak najdrobniej. Zalewamy gorącą przegotowaną wodą tak żeby woda zakryła buraczki. Dodajemy przyprawy ok 1 łyżeczka wegety trochę kwasku łyżeczka cukru, łyżeczka majeranku, zgniecione ze dwa ząbki czosnku (ja daję 4 ale ja szaleję za czosnkiem rotfl rotfl ).
dwa liście cztery ziela ang. To wszystko mieszam i zostawiam na drugi dzień. Barszcz tym sposobem ma piękny kolor i jest przepyszny.
Na drugi dzień mieszam moją zaprawę z buraków z wywarem lub rosołem. Doprawiam jeszcze jeśli tego wymaga. Podgrzewam wszystko razem. I to co najważniejsze w gotowaniu barszczu : NIE WOLNO BARSZCZU ZAGOTOWAĆ!!!!!! Tu jest cała sztuka w otrzymaniu pięknego kolorku barszczu; ma zawrzeć a nie zagotować. Jeśli mocno zagotujemy barszcz zrobi się brązowy, a nie czerwony. Może i będzie smaczny, bo to nie wpływa na smak tylko na wygląd estetyczny.
Sposób 2:
obrane i pokrojone drobno buraki zasypujemy cukrem i czekamy ok. pół godziny, aż puszczą sok. Podgrzewamy wywar lub rosół, dodajemy buraki ze sokiem i takie same przyprawy jak w pierwszym sposobie. Dobrze podgrzewany (NIE GOTUJEMY!!!!!). Ma zupka tylko zawrzeć!.
Można zabielić śmietaną. Podawać z ziemniakami lub czysty z krokietem. My z mężem lubimy czysty z gotowaną fasolką Jaś

we_st - Pon 29 Lis, 2010 14:10

gabi12 napisał/a:
Pewnie każdemu smakuję barszcz z torebki, poza osobami, które jak ja nie cierpią torebkowych dań

Osobiście nie przepadam za barszczem z torebki. Nie zawsze też barszcz mi wyjdzie. Jednak zawsze w zapasie mam kartonik barszczu z Krakusa. Jedyna gotowa zupa, którą w domu mam zawsze. Wystarczy podgrzać i przyprawić i tadam gotowe.

te_sia - Pon 29 Lis, 2010 18:44

Barszcz robie tak jak robiła mama-wywar zależy czy ma byc postny-wtedy tylko wywar warzywny i podsmażona cebulka na masle, czy normalny wtedy na mięsie i u mnie lubią jak dodaje wędzonkę. przyprawy to pieprz ,sól, majeranek,kwasek cytrynowy, trochę cukru , magi,może byc vegeta.Buraki gotuje w mundurkach wcześniej jak wywar jest już gotowy to dodaję ugotowane pokrojone buraki ,doprawiam i tylko zagotowuję , zostawiam a nabiera intensywnego koloru i jest smaczny. Na święta wystarczyłby u mnie barszcz , uszka i pierogi a rodzinka juz szczęsliwa
ciapara - Wto 07 Gru, 2010 19:17

http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=8339

tutaj podawalam przepis na swoj barszczyk w komplecie z nalesnikami z miesem.
Wychodzi mi zawsze. Polecam.

Anonymous - Wto 07 Gru, 2010 22:08

Ja także zakwaszam octem.Nawet gdy gotuję zabielany to po dodaniu octu kolor wraca.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group