RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
zielony sweter sprzed lat
Autor Wiadomość
olsztynianka
Milczek

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Medale: Brak

Wysłany: Czw 26 Lip, 2012 19:32   zielony sweter sprzed lat

http://brooklyntweed.net/blog/?m=200909
Na tym blogu jest cudny sweter, podziwiam go już od dawna. Zobaczcie te rękawy, u góry i na dole, wykończenie przy szyi i wreszcie zapięcie. Bardzo chciałabym zrobić taki albo podobny. Ale nie umiem. Kto umie? A kto chociaż popodziwia razem ze mną?

plus minus  Kto ocenił?

Antonina
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Czw 26 Lip, 2012 23:25   

Dół swetra plisa podwinęta - robi się np. 14 rz. prawym, jeden francuskim, 15 znów prawym: podwija się przerabiajac po 2 ocz. razem; dalek leci siew górę prawym. Drugi sposób: można plisę podszyć na końcu igłą. Plisa guzikowa - sweter po prostu ma podszytą wzdłuż - plisę. Rękawy robione ukośnie - widać wzdłuż rękawa dwa, czy trzy oczka proste, przed którymi zawsze robi się 2 razem: a te brakujące oczka dodaje się na brzegu rękawa przy szwie. Wykończenia przy szyi nie widzę dokładnie, ale też tam jest jakieś podwinęcie, a dekolt jest wyrobiony w karo.
To wyjaśnienia tak szybko na tzw. oko. Te rękawy trzeba by przetrenować. A plisę odwijaną na dole zawsze warto robić na drutach o rozmiar mniejszych, niż reszta swetra, albo nabrać mniej oczek, a powyżej dodać, zeby się nie odwijała.

+1  plus minus  Kto ocenił?

olsztynianka
Milczek

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu

Medale: Brak

Wysłany: Sob 28 Lip, 2012 18:13   

Dzięki! Sama Antonina odpowiedziała na mój wpis! Podczytuję Twojego bloga, z przyjemnością i otwarta buzią:)
Jak upał odpuści, spróbuję zrobić próbkę rękawa z takim pomysłem.
Mam nowy komputer, nową przegladarkę i nie umiem jeszcze tu robić różnych rzeczy. Ten link znalazłam dzięki temu, że miałam go na poczcie. Nie umiem jeszcze powiększać zdjęć, a na starym mogłam obejrzeć powiększenie rękawa w okolicy pachy. Wydaje mi się, że prosta część podkroju na pachę jest zostawiona na dodatkowym drucie, reszta robiona dalej prosto, a potem z boku dobrane oczka +te zostawione, a zmniejszanie jest tak, że 3 ? 2 oczka razem przez kilka rzędów.

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu