|
Jak dorobić robótkę od strony jej rozpoczęcia? |
| Autor |
Wiadomość |
kawad
Milczek

Kraj:

Autor tematu Wiek: 53 Dołączyła: 22 Paź 2013 Posty: 6
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 22 Paź, 2013 20:02 Jak dorobić robótkę od strony jej rozpoczęcia?
|
|
|
Witajcie.
Jestem tu nowa (jeśli chodzi o pisanie) bo podczytuję od dawna
Mam spory problem z zazdrostką. Pod koniec robótki okazało się, że muszę zmienić początek i koniec zazdrostki. Z końcem nie było problemu, trochę sprułam i już, ale co zrobić z drugą strona? Po spruciu wygląda inaczej. Jak teraz zacząć dorabiać brakujący fragment? Dołączyć jakoś nitkę (ale jak i do czego?) Czy może zrobić brakujący fragment osobno i potem jakoś połączyć z już istniejącym (ale jak?)
Nie mam czasu na robienie od nowa całej zazdrostki i dlatego musze jakoś sobie poradzić. Pomóżcie proszę, sprawa jast dla mnie baaardzo pilna.
Kasia
Aha - to ważne - zazdrostkę robię wzorem siatkowym na szydełku 
|
| Ostatnio zmieniony przez kawad Wto 22 Paź, 2013 20:04, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
aniaso4
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 29 razy Wiek: 52 Dołączyła: 07 Mar 2006 Posty: 657 Skąd: wołomin
|
Wysłany: Wto 22 Paź, 2013 20:22
|
|
|
Jeśli robisz wzorem siatkowym, to wiadomo, że możesz ją poszerzać w dowolna stronę 
|
|
|
|
 |
kawad
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 22 Paź, 2013 20:33
|
|
|
Problem w tym, że ją musiałam spruć od tej drugiej strony. I nie da się tak po prostu dołączyć nitki i robić dalej, bo po spruciu wygląda to zupełnie inaczej niż z "właściwej strony". Nie ma łańcuszka, do którego nitkę mozna dołączyć.
|
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 30 razy Wiek: 62 Dołączyła: 17 Lut 2006 Posty: 4125 Skąd: Małopolska
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 22 Paź, 2013 20:39
|
|
|
jeżeli zazdroska jest wzorem siatkowym to nie ma problemu dowiązujemy nitkę gdzie potrzeba i robimy siatkę w drugą stronę...... najlepiej to wstaw zdjęcie wtedy zobaczymy co i jak?
|
|
|
|
 |
kawad
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 22 Paź, 2013 20:48
|
|
|
Nie da się dołączyć nitki do sprutej części, jeśli prujemy od początku robótki. Zobaczcie zdjęcie. 
|
|
|
|
 |
Spes
Użytkownik średnioaktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 22 Paź, 2013 23:30
|
|
|
Sprułaś łańcuszek jakim zaczynałaś, prawda? Czyli zostały ci tylko 'pętelki" zamiast słupków.
I to wykorzystałabym.
Masz trzy słupki (do góry nogami) z prawej strony, tak?
Wkłuwając się szydełkiem z prawej strony pierwszego słupka (przeszłam na lewą- tak?) i od tejże lewej strony słupka przeciągnęłabym szydełkiem pętelkę z nici "pracującej"(na prawo), zamknęłabym ścisłym oczkiem (by się trzymało).
Potem szydełko wkłułabym znowu od prawej strony drugiego słupka i znowu wyciągnęła nitkę i umocowała ścisłym oczkiem.
Kolejno postąpiłabym tak samo z trzecim słupkiem (tyle ich widzę z prawej strony na zdjęciu...jak masz więcej, to powtórz ile razy trzeba.
Potem masz pierwszą kratkę...(dwa oczka łańcuszka robiłaś między słupkami kratek?)
Jeżeli tak, to teraz zrobiłabym dwa oczka łańcuszka - w powietrzu - i znowu w kolejny słupek od prawej jego strony wbiła szydełko, przeciągnęła nitkę, umocowała ścisłym
Dalej w powietrzu dwa oczka łańcuszka....itd...itd...do końca.
Na końcu rzędu masz znowu słupki bez dziurek?
No to jak początek (bez oczek łańcuszka w powietrzu.)
Hmmm...mnie się wydaje, że jasno napisałam
I chyba tylko tak można to naprawić....po mojemu;)
A może ktoś ma lepszy pomysł?
Pozdrawiam
Działaj i daj znać jak się udało!! 
|
| Ostatnio zmieniony przez Spes Wto 22 Paź, 2013 23:37, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
avante
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 40 razy Wiek: 45 Dołączyła: 28 Lip 2007 Posty: 794
|
|
|
|
 |
kawad
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 09:27
|
|
|
Spes dziękuję ogromnie, przeanalizuję to co napisałaś (zawsze łatwiej czytać rozrysowany wzór niż opisany ) i wierzę, że mi się uda
Avante - no nie dało się inaczej, prując od początku robótki zawsze tak wychodzi, że słupki zostają.
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|
|