|
ZAMOTKI - na młynku dziewiarskim |
| Autor |
Wiadomość |
Jarka
Super gaduła :))

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 9 razy Wiek: 59 Dołączyła: 21 Lut 2006 Posty: 10041 Skąd: Stargard Szcz.
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013 10:37 ZAMOTKI - na młynku dziewiarskim
|
|
|
Proszę zdradźcie mi kilka wskazówek dotyczących robienia zamotków na młynku dziewiarskim, po kilku miesiącach jego posiadania wczoraj udało mi się z pomocą kuzyna tak tak dobrze przeczytałyście kuzyna zaskoczyć jak kręcić te sznurki.
A teraz kilka pytań technicznych:
1. Kręcicie te sznurki jeden w całości, czy kilka (jakiej długości), różnej długości, czy wszystkie równe ?
2. Łączycie w kółko pojedyncze sznurki i potem wszystkie razem ?
3. Czym potem wykańczacie, żeby nie było widać łączenia sznurków ?
Ja narazie zrobiłam 7 sznurków ok. 1.20 m chcę je pozakańczać i połączyć pojedynczo i wszystkie razem i jak założę na szyję to raz je okręcę jeszcze wokół szyi, czy to tak ma być ???
Proszę o pomoc 
|
_________________ Jarka
mor-dka@wp.pl |
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013 10:51
|
|
|
Ja robiłam zamotki na szydełku - odgapione od Maranty. Jeden długi sznurek, który potem ułożyłam tak jak mi się podobało. Wykończenie zrobiłam tak, jak maranta. Zajrzyj do jej galerii, albo na blog. Wtedy znika problem, czy łączenia widać, czy nie. Jakbym robiła na młynku, to też raczej chyba jednym sznurkiem, bo po cholerę męczyć się z tyloma łączeniami ??
Przynajmniej ja to tak widzę.
|
|
 |
maranta

Kraj:

Pomogła: 68 razy Wiek: 58 Dołączyła: 01 Cze 2005 Posty: 6004 Skąd: Gdynia
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Tissaia
Użytkownik małomówny

Kraj:

Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 17 Lis, 2013 18:46
|
|
|
Robię zamotki na młynku - czasami, bo moich rodziców okropnie dźwięk w nocy irytuje (a ja mam czas głównie kiedy oni już śpią )Co do długości - staram się robić jeden baaardzo długi sznurek, czasami musze skończyć wcześniej (np. jak mi oczko ucieknie), wtedy zszywam i chowam łączenie pod czymś - supłem z "zamotka" albo np. kwiatek filcowy... Później na manekinie modeluję i znowu zszywam tym razem z tyłu w naszyjnik, co do wykończenie czasami owijam to miejsce zrobionym sznurkiem - robię taką rurę z niego (nie wiem jak to pisać), a czasami obszywam filcem (z czesanki, nie arkusz!)
|
_________________ pozdrawiam
Tissaia |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|