RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
a ja tendencyjnie - pytanie o wzór chusty :)
Autor Wiadomość
abulska 
Milczek
aldik

Autor tematu
Pomogła: 1 raz

Medale: Brak

Wysłany: Śro 14 Maj, 2014 14:07   a ja tendencyjnie - pytanie o wzór chusty :)

Mile

juz dawno probowalam wykonac chuste z zalaczonego wzoru - niestety nie poradzilam sobie. Czy ktoras z Was popdowiedzialaby mi jak ja wykonac? Robiona jest od góry a potem są ujmowane oczka - ja niestety nie poradze sobie z tym Sad

za pomoc bede wdzieczna.

Aldona cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?

chesseva
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 14 Maj, 2014 15:53   

Z tego, co rozumiem, najpierw robisz megałańcuszek i zaczynasz pierwszy rząd (tam gdzie jest cyferka 1). Robisz słupki wg wzoru zaczynając od oczka tego łańcuszka, które jest czwarte od strony szydełka.
Jak skończysz rząd odwracasz pracę, robisz 3 oczka łańcuszka i kontynuujesz wzór słupkami wg wzoru. Wbij pierwszy słupek w czwarty słupek poprzedniego rzędu itd. Na końcu rzędu pomijasz przedostatni słupek rzędu 1, odwracasz, 3 oczka łań. i jedziesz dalej trzecim rzędem.
Czy piszę od biedy jasno? A może nie zrozumiałam problemu i piszę obok tematu, to proszę o dokładniejsze wskazówki, gdzie jest trudność, to dołączę się do kombinowania.

+1  plus minus  Kto ocenił?

joana 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Pomogła: 4 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Śro 14 Maj, 2014 16:15   

abulska, Ja robie odwrotnie. Zaczynam od zrobienia łańcuszka z 5 oczek, który zamykam ocz.ścisłym. W kółko wrabiam 1 słupek 2 oczka łańcuszka 1 słupek. Odwracam robótkę i zamiast pierwszego słupka robię 3 oczka łańcuszka 6 słupków i znowu 1 słupek na zakończenie rzędu. Odwracasz robótkę i dalej wg schematu. Tym sposobem robisz wielkość chusty taka jaka chcesz lub ile włóczki starczy. Myślę, że poradzisz sobie. Powodzenia.

abulska 
Milczek
aldik

Autor tematu

Wysłany: Śro 14 Maj, 2014 16:29   

chesseva napisał/a:
Z tego, co rozumiem, najpierw robisz megałańcuszek i zaczynasz pierwszy rząd (tam gdzie jest cyferka 1). Robisz słupki wg wzoru zaczynając od oczka tego łańcuszka, które jest czwarte od strony szydełka.
Jak skończysz rząd odwracasz pracę, robisz 3 oczka łańcuszka i kontynuujesz wzór słupkami wg wzoru. Wbij pierwszy słupek w czwarty słupek poprzedniego rzędu itd. Na końcu rzędu pomijasz przedostatni słupek rzędu 1, odwracasz, 3 oczka łań. i jedziesz dalej trzecim rzędem.
Czy piszę od biedy jasno? A może nie zrozumiałam problemu i piszę obok tematu, to proszę o dokładniejsze wskazówki, gdzie jest trudność, to dołączę się do kombinowania.

dziękuję pokombinuje w domu:) tylko nie wiem ile mam nabrac oczek tak zeby raport powtarzac...czy ilosc oczek ma byc wielokrotnoscia raportu + poczatek i koniec oczek ze schematu? i jak powtarzac raport po raporcie...ech....

plus minus  Kto ocenił?

MagdaSL
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 14 Maj, 2014 17:56   

Musisz sobie zrobić próbkę i zmierzyć. Później pomyśleć jak szeroką chcesz chustę i obliczyć od ilu raportów musi się zaczynać chusta. Jeden raport to 30 oczek.
Myślę, że prościej jest zaczynać od dołu chusty, będziesz robić do góry i w każdej chwili możesz zakończyć - jeśli szerokość będzie już odpowiednia, albo będzie końcówka włóczki.

chesseva

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Śro 14 Maj, 2014 20:53   

Moim zdaniem na zdjęciu jest 12 raportów, czyli 360(+3 na słupek) oczek łańcuszka, ale to coś ogromnego, można się zgubić tysiąc razy. Dziewczyny dobrze radzą, żeby robić na odwrót, jakby od góry i dodawać oczka.

Ostatnio zmieniony przez chesseva Śro 14 Maj, 2014 20:54, w całości zmieniany 1 raz  

abulska 
Milczek
aldik

Autor tematu

Wysłany: Czw 15 Maj, 2014 09:21   

MagdaSL napisał/a:
Musisz sobie zrobić próbkę i zmierzyć. Później pomyśleć jak szeroką chcesz chustę i obliczyć od ilu raportów musi się zaczynać chusta. Jeden raport to 30 oczek.
Myślę, że prościej jest zaczynać od dołu chusty, będziesz robić do góry i w każdej chwili możesz zakończyć - jeśli szerokość będzie już odpowiednia, albo będzie końcówka włóczki.

Bardzo dziękuję - czy jesli chce robic od dolu (chusta ma sie rozszerzac w gore) to po prostu odwrocic sobie schemat i robic wg niego? - wiem zadaje trywialne pytania - nauczylam sie czytac schematy i bez tego ani rusz.. Sad

plus minus  Kto ocenił?

bogusia1255 
Użytkownik aktywny
bogusia1255

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 8 razy

Wysłany: Czw 15 Maj, 2014 09:33   

jeśli chcesz robić od dołu zacznij tak jak napisała joana dalej według schematu.

Ostatnio zmieniony przez bogusia1255 Czw 15 Maj, 2014 09:35, w całości zmieniany 1 raz  

abulska 
Milczek
aldik

Autor tematu

Wysłany: Pon 26 Maj, 2014 13:08   Dziekuje!!!

Dziekuje za pomoc i wiare w moje mozliwosci. Zrobilam od dolu - tak jak pisala Joanna Smile Zalaczam efekt mojej dotychczasowej pracy Smile

Dziękuję cmoknięcie

+3  plus minus  Kto ocenił?

Frida 
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 14 razy

Wysłany: Pon 26 Maj, 2014 13:17   

No, pięknie, zapowiada się bardzo ładna chusta. Gratuluję! cool

chesseva

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Pon 26 Maj, 2014 14:26   

Fajne! I możesz przerwać, kiedy Ci wygodnie.

MagdaSL
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Wto 27 Maj, 2014 08:32   

Wielkie brawo , trzeba więcej wiary w siebie, chusta super.

Odpowiedz do tematu