|
a ja tendencyjnie - pytanie o wzór chusty :) |
| Autor |
Wiadomość |
abulska
Milczek aldik

Autor tematu Pomogła: 1 raz Wiek: 51 Dołączyła: 29 Lip 2007 Posty: 41 Skąd: wawa
Medale: Brak
|
Wysłany: Śro 14 Maj, 2014 14:07 a ja tendencyjnie - pytanie o wzór chusty :)
|
|
|
Mile
juz dawno probowalam wykonac chuste z zalaczonego wzoru - niestety nie poradzilam sobie. Czy ktoras z Was popdowiedzialaby mi jak ja wykonac? Robiona jest od góry a potem są ujmowane oczka - ja niestety nie poradze sobie z tym
za pomoc bede wdzieczna.
Aldona 
|
|
|
|
 |
chesseva
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 14 Maj, 2014 15:53
|
|
|
Z tego, co rozumiem, najpierw robisz megałańcuszek i zaczynasz pierwszy rząd (tam gdzie jest cyferka 1). Robisz słupki wg wzoru zaczynając od oczka tego łańcuszka, które jest czwarte od strony szydełka.
Jak skończysz rząd odwracasz pracę, robisz 3 oczka łańcuszka i kontynuujesz wzór słupkami wg wzoru. Wbij pierwszy słupek w czwarty słupek poprzedniego rzędu itd. Na końcu rzędu pomijasz przedostatni słupek rzędu 1, odwracasz, 3 oczka łań. i jedziesz dalej trzecim rzędem.
Czy piszę od biedy jasno? A może nie zrozumiałam problemu i piszę obok tematu, to proszę o dokładniejsze wskazówki, gdzie jest trudność, to dołączę się do kombinowania.
|
|
|
|
 |
joana
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 01 Lis 2006 Posty: 694
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 14 Maj, 2014 16:15
|
|
|
abulska, Ja robie odwrotnie. Zaczynam od zrobienia łańcuszka z 5 oczek, który zamykam ocz.ścisłym. W kółko wrabiam 1 słupek 2 oczka łańcuszka 1 słupek. Odwracam robótkę i zamiast pierwszego słupka robię 3 oczka łańcuszka 6 słupków i znowu 1 słupek na zakończenie rzędu. Odwracasz robótkę i dalej wg schematu. Tym sposobem robisz wielkość chusty taka jaka chcesz lub ile włóczki starczy. Myślę, że poradzisz sobie. Powodzenia.
|
|
|
|
 |
abulska
Milczek aldik

Autor tematu Pomogła: 1 raz Wiek: 51 Dołączyła: 29 Lip 2007 Posty: 41 Skąd: wawa
|
Wysłany: Śro 14 Maj, 2014 16:29
|
|
|
| chesseva napisał/a: | Z tego, co rozumiem, najpierw robisz megałańcuszek i zaczynasz pierwszy rząd (tam gdzie jest cyferka 1). Robisz słupki wg wzoru zaczynając od oczka tego łańcuszka, które jest czwarte od strony szydełka.
Jak skończysz rząd odwracasz pracę, robisz 3 oczka łańcuszka i kontynuujesz wzór słupkami wg wzoru. Wbij pierwszy słupek w czwarty słupek poprzedniego rzędu itd. Na końcu rzędu pomijasz przedostatni słupek rzędu 1, odwracasz, 3 oczka łań. i jedziesz dalej trzecim rzędem.
Czy piszę od biedy jasno? A może nie zrozumiałam problemu i piszę obok tematu, to proszę o dokładniejsze wskazówki, gdzie jest trudność, to dołączę się do kombinowania. |
dziękuję pokombinuje w domu:) tylko nie wiem ile mam nabrac oczek tak zeby raport powtarzac...czy ilosc oczek ma byc wielokrotnoscia raportu + poczatek i koniec oczek ze schematu? i jak powtarzac raport po raporcie...ech....
|
|
|
|
 |
MagdaSL
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 14 Maj, 2014 17:56
|
|
|
Musisz sobie zrobić próbkę i zmierzyć. Później pomyśleć jak szeroką chcesz chustę i obliczyć od ilu raportów musi się zaczynać chusta. Jeden raport to 30 oczek.
Myślę, że prościej jest zaczynać od dołu chusty, będziesz robić do góry i w każdej chwili możesz zakończyć - jeśli szerokość będzie już odpowiednia, albo będzie końcówka włóczki.
|
|
|
|
 |
chesseva

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 14 Maj, 2014 20:53
|
|
|
Moim zdaniem na zdjęciu jest 12 raportów, czyli 360(+3 na słupek) oczek łańcuszka, ale to coś ogromnego, można się zgubić tysiąc razy. Dziewczyny dobrze radzą, żeby robić na odwrót, jakby od góry i dodawać oczka.
|
| Ostatnio zmieniony przez chesseva Śro 14 Maj, 2014 20:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
abulska
Milczek aldik

|
Wysłany: Czw 15 Maj, 2014 09:21
|
|
|
| MagdaSL napisał/a: | Musisz sobie zrobić próbkę i zmierzyć. Później pomyśleć jak szeroką chcesz chustę i obliczyć od ilu raportów musi się zaczynać chusta. Jeden raport to 30 oczek.
Myślę, że prościej jest zaczynać od dołu chusty, będziesz robić do góry i w każdej chwili możesz zakończyć - jeśli szerokość będzie już odpowiednia, albo będzie końcówka włóczki. |
Bardzo dziękuję - czy jesli chce robic od dolu (chusta ma sie rozszerzac w gore) to po prostu odwrocic sobie schemat i robic wg niego? - wiem zadaje trywialne pytania - nauczylam sie czytac schematy i bez tego ani rusz.. 
|
|
|
|
 |
bogusia1255
Użytkownik aktywny bogusia1255

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 8 razy Wiek: 70 Dołączyła: 23 Lis 2008 Posty: 544 Skąd: Czerwonak k/Poznania
|
Wysłany: Czw 15 Maj, 2014 09:33
|
|
|
jeśli chcesz robić od dołu zacznij tak jak napisała joana dalej według schematu.
|
_________________ Moje prace-różne.
Zapraszam do obejrzenia. |
| Ostatnio zmieniony przez bogusia1255 Czw 15 Maj, 2014 09:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
abulska
Milczek aldik

|
Wysłany: Pon 26 Maj, 2014 13:08 Dziekuje!!!
|
|
|
Dziekuje za pomoc i wiare w moje mozliwosci. Zrobilam od dolu - tak jak pisala Joanna Zalaczam efekt mojej dotychczasowej pracy
Dziękuję 
|
|
|
|
 |
Frida
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 17 Sty 2012 Posty: 966
|
Wysłany: Pon 26 Maj, 2014 13:17
|
|
|
No, pięknie, zapowiada się bardzo ładna chusta. Gratuluję! 
|
|
|
|
 |
chesseva

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pon 26 Maj, 2014 14:26
|
|
|
Fajne! I możesz przerwać, kiedy Ci wygodnie.
|
|
|
|
 |
MagdaSL
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 27 Maj, 2014 08:32
|
|
|
Wielkie , trzeba więcej wiary w siebie, chusta super.
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 23 |
|
|