|
Haft ślubny - problem z imieniem |
| Autor |
Wiadomość |
elcja27
Użytkownik aktywny Elżbieta K

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 16 razy Wiek: 55 Dołączyła: 07 Mar 2013 Posty: 786 Skąd: Rudnik nad Sanem
Medale: Brak
|
Wysłany: Sob 09 Sie, 2014 23:19 Haft ślubny - problem z imieniem
|
|
|
kochane proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu - mam zrobić obrazek na ślub z imionami i datą, żeby państwo młodzi mieli pamiątkę. Tylko do tej pory byłam pewna, ze ma być "Anna and Manolo", ale dostałam zaproszenie na ślub i tam pisze, że pan młody ma na imię Emmanuel Nikolaos. No i jak to teraz zrobić, żeby nie popełnić gafy?Czy wypada użyć w takim przypadku zdrobnienia? jeśli Manolo to zdrobnienie, bo nie wiem i nie mam kogo zapytać.
|
_________________ "Mierz siły na zamiary, nie zamiar według sił"
Goście mile widziani
http://elcja.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 09 Sie, 2014 23:52
|
|
|
Znalazlam, ze jest to hiszpanskie zdrobnienie od Manuel, czyli hiszpanskiej wersji Emmanuela.
http://www.behindthename.com/name/manolo
Co do s-v, to chyba zalezy od adresata i jego stosunku do wlasnego imienia. Ja na przyklad swojego za bardzo nie lubie i wolalabym zdrobnienie.
Pracuje m.in. z Hiszpankami i Portugalkami, wiec w poniedzialek moge podpytac, jak takie zdrobnienie moze zostac przyjete. Ale to narody dosc bezposrednie w kontaktach, wiec raczej gafy nie popelnisz
Z jakiego kraju pochodzi pan mlody? Moze miec sporo wiecej imion, nie tylko dwa 
|
|
|
|
 |
elcja27

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 16 razy Wiek: 55 Dołączyła: 07 Mar 2013 Posty: 786 Skąd: Rudnik nad Sanem
|
Wysłany: Nie 10 Sie, 2014 22:07
|
|
|
vichta, bardzo Ci dziękuje za pomoc. A pan młody jest z USA z grecko-kubańskiej rodziny. Niestety nic nie wiem o jego stosunku do własnego imienia.
|
Goście mile widziani
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 59 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
|
Wysłany: Pon 11 Sie, 2014 18:12
|
|
|
Dzis wyluszczylam sprawe znajomej Hiszpance. Powiedziala, zebys sie nie przejmowala, bo oni do takich spraw raczej podchodza na luzie. Moja portugalska szefowa wszyscy Polacy nazywaja Maryska, a nie Maria, a ona wie i sie z tego smieje Maryska jest dla odroznienia od Marysi-Polki. Poprzednio mialam Hiszpanke i zamiast Dolores nazywalismy ja Loli.
Trzeba wiec miec nadzieje, ze pan mlody miesci sie w hiszpanskich normach 
|
|
|
|
 |
elcja27

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 12 Sie, 2014 20:50
|
|
|
vichta, jeszcze raz dziękuję, więc będzie Manolo.
|
Goście mile widziani
|
|
|
 |
vichta

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 13 Sie, 2014 01:10
|
|
|
Taki maly off-topik, ale dotyczacy imienia.
Mamy w pracy nowa kolezanke z Hiszpanii. Jeszcze jej sie myla nasze (trudne) imiona.
Dzisiaj zapomniala mojego i zamiast Marzena nazwala mnie Makarena
Usmialysmy sie do lez.
Stwierdzilam, ze mi sie nawet podoba i moze tak na mnie mowic 
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|