Przesunięty przez: Natalia Sob 04 Lut, 2012 19:12 |
[ maszyna dziewiarska] Pomóżcie! Dopleta 382. |
| Autor |
Wiadomość |
An!
Milczek

Autor tematu Dołączył: 28 Paź 2009 Posty: 2
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 03 Lis, 2009 19:32 [ maszyna dziewiarska] Pomóżcie! Dopleta 382.
|
|
|
Dostałam od kolegi maszynę dziewiarską Dopleta 382 2 płytową. Jedynym problemem jest to że dołączona jest do niej instrukcja obsługi w języku czeskim. Nie potrafię nic w tym języku. Proszę pomóżcie mi obsługiwać się tą maszyną. Albo jeżeli ktoś ma przetłumaczoną tą instrukcje... byłabym baaardzo wdzięczna !
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 33 razy Wiek: 71 Dołączyła: 05 Lut 2007 Posty: 1078 Skąd: ŚLĄSK
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 04 Lis, 2009 09:04
|
|
|
witaj
lariana przetlumaczyla instrukcje obslugi DOPLETY wystarczelo przegladnac tematy w dziele
http://www.maranta.livene...opic.php?t=3936
prosze bardzo i zycze owocnej pracy:))
|
| Ostatnio zmieniony przez Natalia Śro 04 Lis, 2009 09:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
An!
Milczek

Autor tematu Dołączył: 28 Paź 2009 Posty: 2
|
Wysłany: Śro 04 Lis, 2009 14:39
|
|
|
Ale czy instrukcja Doplety 191 będzie podobna do 382 ?
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2009 08:11
|
|
|
zasada dziania jest taka sama
|
|
|
|
 |
markap
Milczek

|
Wysłany: Pią 03 Lut, 2012 16:10
|
|
|
Witam. Podłączę się z prośbą o pomoc dotyczący doplety 382. Nie wiemy jak ją złożyć.Jak połączyć napinacz nici, licznik,kołowrotek itp.Wszystko leży w częściach i czeka.Za wszelkie porady z góry dziękuję
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 03 Lut, 2012 20:44
|
|
|
witaj
jesli nigdy nie mialas z maszyna do czynienia to postaram sie powoli jakos pomoc
maszyne nalezy ustawic na krawedzi stołu lub szafki i przykrecic mocno zebyprzy pracy sie nie przesuwała
z tylu nalezy zamocowac napinacz nitki - pret-rurke z wasami i talezykami do regulacji naprezania , od tylu nalezy rowniez zamocowac licznik
kolowrotek sluzy do zwijania welny i niema nic wspólnego z praca na maszynie , przykrecamy go do stołu
zeby rozpoczac dzianie na maszynie zamki nalezy ustawic na N/N i wyciagnac płytki miedzy iglami do gory , zdecydowanym ruchem pociagnac paznokciem lub opuszkiem palca jest to konieczne Dopleta nie posiada ciezarkow , plytki spychaja dzianine w dol
ustawic gestosc oczek odpowiednia do grubosci włóczki
wysunać igly do pozycji pracy , nitke przewlec przez naprezacz do wodzika , przytrzymac lewa reka od spodu, prawa przesunac z prawej na lewa strone wozek zaciagajac pierwszy rzad
|
| Ostatnio zmieniony przez Natalia Pią 03 Lut, 2012 20:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
markap
Milczek

|
Wysłany: Pią 03 Lut, 2012 21:05
|
|
|
Dzięki.Kołowrotek i to coś drugiego /chyba odwijacz/ mogę na razie odłożyć.Teraz muszę pogłowić się jak poprzekładać nitkę na tym napinaczu. A ten licznik ,gdzie zamocować i czy nitka jakoś ma go dotykać?Myślałam że to nie będzie aż tak skomplikowane.Jak na razie czarna magia.
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
markap
Milczek

|
Wysłany: Sob 04 Lut, 2012 09:53
|
|
|
Oglądałam już wszystkie te filmiki.Po południu będę próbować .Zobaczymy co wyjdzie.
|
|
|
|
 |
markap
Milczek

|
Wysłany: Czw 09 Lut, 2012 16:52
|
|
|
Hm.Do drugiej zimy może rozszyfruję działanie tej maszyny.Na razie rozłożyłam i sprawdzam działanie na jednej płycie.Przeczytałam wypowiedzi innych i sprawdzam ustawienia igieł,platynek,naprężenia nici.Oczka jednak spadają.Nauka dla cierpliwych.
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 09 Lut, 2012 18:23
|
|
|
jakie oczka spadaja ? brzegowe czy srodkowe?
jak brzegowe to masz zle naprezenie nitki , jak srodkowe szczoteczki moga byc wytarte i niedokladnie domykaja jezyczki igiel , jesli maszyna jest stara moga byc pokrzywine igly
|
| Ostatnio zmieniony przez Natalia Czw 09 Lut, 2012 18:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
markap
Milczek

|
Wysłany: Czw 09 Lut, 2012 21:09
|
|
|
Maszyna gdzieś leżała parę ładnych lat ale wygląda na nieużywaną.Oczka spadają brzegowe i chyba chodzi o naprężenie nici.Ale nie wiem dlaczego poleci czasami cały rząd?Próbki które udało mi się zrobić mają ładny równy wzór a potem zaczynają się gubić oczka i lipa.
|
|
|
|
 |
Natalia

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 10 Lut, 2012 15:07
|
|
|
jesli brzegowe to musisz naprezenie dostosowac do wielkosci oczek i grubosci wloczki
DOPLETA nie ma ciezarkow i jesli dasz zbyt duze oczka po udzierganiu kilku rzedow podchodza one do gory a patynki nie sa w stanie ich zepchanc w dol , moja rada dostosowac gestosc oczek lub dokupic grzebien i obciazyc dzianine
sprawdz czy aby niewyskukaje nitka z wodzika !i zwala wtedy wszystko
|
|
|
|
 |
maniek60
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 23 Lut, 2012 16:55
|
|
|
Pomogło czy jeszcze coś wytłumaczyć ?
|
_________________ Pralnia przemysłowa - gorąco polecam ! |
|
|
|
 |
paula336
Milczek paula336

Kraj:

|
Wysłany: Pon 27 Maj, 2013 14:07
|
|
|
bardzo prosze o wytlumaczenie znakow takich jak N i K . -
na bokach zamka i N oraz V na srodku zamka
|
|
|
|
 |
blush
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

|
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 13:20
|
|
|
Szperając w poszukiwaniu informacji o doplecie znalazłam taki filmik
http://www.youtube.com/watch?v=BXp6Sl9b0J0
może się komuś przyda bo myślę, że tam jest dość jasno to pokazane jak się co z czym je na początek Sama to przetwarzam 
|
|
|
|
 |
Beata1
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2014 08:02
|
|
|
Proszę o pomoc,dopleta dwupłytowa,brak jakiejkolwiek instrukcji.Z pomocą tutejszych forumowiczek,filmów wyszedł super ściągacz,niestety nie wiem co robić dalej,po próbach wychodzą śmieszne rzeczy.Bez pomocy się nie obejdzie.Z góry dziękuję.
|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
Beata1
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 25 Mar, 2014 21:06
|
|
|
Ala J,dzięki za odpowiedż ,niestety żadne linki nie działają,napisz proszę jaki to był temat to spróbuję znaleść
|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
|
|
|
|
 |
Aoi
Milczek Maszynistka :)

Kraj:

|
Wysłany: Wto 12 Sty, 2016 19:34
|
|
|
Witam,
w dniu dzisiejszym dotarła do mnie maszyna dopleta 382.
Początki nie były łatwe, tym bardziej, że nie mam instrukcji w języku polskim, a z instrukcji czeskiej (zdjęcia instrukcji znalezione w internecie) nie potrafię nic wydedukowac, obrazki są nieczytelne.
Udało mi się zrobic próbkę dzianiny, ale tu pojawia się problem, bo jest ona szalenie ściśnięta. Robiłam próbkę z kordonka i z nici na druty 3,5. Pewnie ta na 3,5 jest za gruba, ale i na kordonku cienkim próbka wychodzi bardzo ścisła.
Oglądałam filmiki na youtube i starałam się nawlekac i ustawia parametry tak, jak było pokazane, na ile możliwe było dopatrzenie się na filmach. Niestety, jak bym nie kombinowała, tak dzianina wychodzi bardzo ściśnięta.
Przesyłam zdjęcie jak ustawiona jest moja maszynka. Czy ktoś może mi podpowiedziec, w czym leży problem?

|
| Ostatnio zmieniony przez Aoi Wto 12 Sty, 2016 19:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1904 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Śro 13 Sty, 2016 09:33
|
|
|
Aoi Przeczytała wszystkie wątki z działu - maszyny dziewiarskie? Chyba nie, bo na tej stronie co piszesz pod datą 04 Lis, 2009 09:04 Natalia podaje link do postu lariany z przetłumaczeniem instrukcji do Doplety.
Nie jesteś jedyną na forum, która uczy się dziergać na tej maszynie. 
|
|
|
|
 |
Aoi

Kraj:

|
Wysłany: Śro 13 Sty, 2016 11:02
|
|
|
| japoneczka01 napisał/a: | | Aoi Przeczytała wszystkie wątki z działu - maszyny dziewiarskie? Chyba nie, bo na tej stronie co piszesz pod datą 04 Lis, 2009 09:04 Natalia podaje link do postu lariany z przetłumaczeniem instrukcji do Doplety. |
Ten link?
http://www.maranta.livene...opic.php?t=3936
Niestety, ten link mi się nie otwiera . Posiadam tylko instrukcję czeską a tą też tylko w wersji fotografii z instrukcja a nie skanów.
| japoneczka01 napisał/a: | | Nie jesteś jedyną na forum, która uczy się dziergać na tej maszynie. |
Dlatego liczę na jakieś podpowiedzi.
|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1904 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: Śro 13 Sty, 2016 11:15
|
|
|
Aoi Nie ma innej rady jak przeczytać od początku wszystkie wątki w całym dziale i nie broń się przed tym, bo forum w międzyczasie było "modyfikowane" od strony technicznej. Link może po modyfikacji się nie otwiera, ale nie sądzę, aby instrukcja została skasowana. Na niej przecież opierają się wszyscy początkujący.
W ostateczności jak nie znajdziesz, to odszukaj forumowiczkę lariana i napisz do niej na priv. lub do Natalii
|
|
|
|
 |
Aoi

Kraj:

|
Wysłany: Śro 13 Sty, 2016 11:23
|
|
|
Przeczytał jeszcze raz, bo wcześniej to taka teoria bez praktyki była .
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 39 |
|
|