Mimo wszystko-kocham Warszawę. |
Autor |
Wiadomość |
dom_Klary
Użytkownik b. aktywny Prowence
Kraj:
Autor tematu Pomogła: 42 razy Dołączyła: 17 Maj 2007 Posty: 1790 Skąd: Warszawa
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 31 Maj, 2007 09:18 Mimo wszystko-kocham Warszawę.
|
|
|
Nie będę przedstawiała fotek. gadała o pięknych widoczkach,atrakcjach, których nie ma lub jest ich niewiele.Powiem o tym co mnie boli.Warszawianką jestem od pokoleń,tutaj są moje korzenie, wspomnienia i tutaj powstają moje marzenia.Chciała bym też, aby ci, którzy do mojego miasta przyjeżdżają czuli się w nim dobrze, tak jak ja się czuję gdy odwiedzam inne miejsca.Mam wrażenie, że tak nie jest- ani Warszawa, ani warszawiacy nie mają dobrej opinii i prawdę powiedziawszy sami warszawiacy przejawiają czasami niechęć do własnego domu, miasta.Dziwne, ja zawsze utożsamiam się z tymi, którzy kochają Warszawę, jej klimat,jej okrutny wdzięk i hałas, wilczy pęd za czymś albo do czegoś... .Po prostu, kocham wspomnienia, uwielbiam swoją nieżyjącą Babcię Helcię,warszawiankę z Powiśla,która godzinami potrafiła opowiadać o bardach Warszawy-Grzesiuku, moim dziadku i innych, którzy tworzyli klimat mojego wspaniałego miasta.
Do Warszawy ostatnio przyjeżdża wiele osób w poszukiwaniu pracy, pieniędzy, chleba.Warszawa ich przygarnia, akceptuje,otwiera drzwi na całą szerokość i co otrzymuje w zamian?Okrutne słowa-nienawidzę Warszawy.Obserwuję od dawna,jak zachowują ci pseudowarszawiacy-po kilku dniach mieszkania w moim mieście są bardziej warszawscy niż my sami,nadają klimat, którego nie jestem w stanie zaakceptować.Brak fasonu warszawskiego,dowcipu, śmiechu... .Jestem z Warszawy,już nie pamiętam, gdzie się urodziłem, ale jestem warszawiakiem.
Serdecznie zapraszam do Warszawy 1 listopada w Święto Zmarłych, zobaczycie warszawską Warszawę i tych, co nie muszą opuszczać swojego miasta, aby odwiedzić groby bliskich.Polubicie Warszawę, a naprawdę warto, bo to piękne miejsce, kochane miasto a ludzie też nie są tacy źli.
Ja was serdecznie zapraszam, nawet tych za chlebem, tylko pokochajcie moje miasto a będzie Wam wdzięczne.
|
|
|
|
|
jaga48
Użytkownik średnioaktywny
Kraj:
Pomógł: 18 razy Dołączył: 13 Sty 2006 Posty: 297 Skąd: Ziemia Lubuska
|
Wysłany: Czw 31 Maj, 2007 15:21
|
|
|
Moje korzenie to... Piastów. Tam się urodziłam i wczesne dzieciństwo spędziłam. Wswzystkie opowiadania powstańcze i nie tylko znam z opowiadań osób mi bardzo bliskich a mieszkających w W-wie. Czesto bywawłam na Powiślu (Radna), gdzie wydarzyla się potworna tragedia w czasie powstania z udziałem mojej rodziny.
Klimat i "zapach" dawnej Warszawy zanika i pewnie nie ma juz z samego rana-"jagodzianki, jagodzianki..."
Miejscami moich kochanych pozostały już tylko cmentarze...
Nie mam stosunku emocjonalnego do stolicy, jak i do wszystkic większych miast, po pobycie w takowym czuję sie zmęczona, ale odwiedziny stolcy planuję w przyszlym roku.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
Madzia
Zaproszone osoby: 1
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Rangi:
Pomogła: 26 razy Wiek: 54 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
|
dom_Klary
Kraj:
|
Wysłany: Pią 01 Cze, 2007 08:38
|
|
|
Dziewczyny, lubię Was za spojrzenie na bez urazy na Warszawę, dziękuję, tego potrzebowałam.Wczoraj byłam rozżalona, miałam okropne przemyślenia po bardzo niemiłej rozmowie.Jestem bardzo "warszawska" i serce pęka, gdy ktoś poniża bez zastanowienia klimaty, które kocham.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Madzia
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Rangi:
|
|
|
|
|
Halkuk
Gaduła ;)
Kraj:
Pomogła: 18 razy Wiek: 62 Dołączyła: 25 Sie 2005 Posty: 4709 Skąd: Bytom
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 04 Cze, 2007 07:09
|
|
|
Warszawa jest piękna - pamiętam ją sprzed wielu, wielu lat . Trzy dni zwiedzania i już . Sporo wtedy obejrzałam , chociaż i tak niewiele . Teraz nie mam okazji na jazdę i zwiedzanie . Miło popatrzeć na zdjęcia Madziu pięknie wyszły
|
_________________ Pozdrawiam - Halina. |
|
|
|
|
dom_Klary
Kraj:
|
Wysłany: Pon 04 Cze, 2007 11:09
|
|
|
Wiecie, Warszawa kojarzy się z przepychem, hałasem i smrodem.Ostatnio wzruszyłam się, widząc całe mnóstwo drewnianych rezydencji z początku ubiegłego wieku.Ogromne, czasami dwupiętrowe budyneczki z cudnymi fasadami,otulone wysokimi akacjami,z tarasami zachęcającymi do odpoczynku.Wyglądem przypominają szwajcarskie domy, tylko troszeczkę jakby bardziej polskie.Zafascynowana ich pięknem,wyszperałam, że są to stare, letnie rezydencje, które oparły sie zawieruchom wojennym i jako budynki komunalne przetrwały do dzisiejszych czasów.Nie miałam aparatu, więc jeszcze raz zwiedzę tamte okolice, utrwalę ich niesamowity czar. Warto wiedzieć, że w otulinach warszawskich przetrwały klimaty, które mamy w marzeniach, wspomnieniach, czasami... pragnieniach.Falenica, dzielnica Warszawy pełna jest takich niesamowitych niespodzianek, które powodują, że zaczynam sie uśmiechać .
Pozdrowienia .
|
|
|
|
|
Madzia
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Rangi:
|
|
|
|
|
Elżbieta P.
Super gaduła :)) Ela
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 25 razy Wiek: 69 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 8756 Skąd: Łódź
|
|
|
|
|
Madzia
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Rangi:
|
|
|
|
|
milamirka
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 32 razy Wiek: 71 Dołączyła: 10 Gru 2006 Posty: 2197 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 07 Cze, 2007 14:52
|
|
|
Jestem z Warszawy ale czasmi lubie popatrzec na mazurskie widoki a w nich te paskudne jeziorko co sie utopil 8 letni chlopiec jest za to duzo zieleni i te czerwone dachowki:)
|
|
|
|
|
milamirka
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
|
Wysłany: Czw 07 Cze, 2007 14:54
|
|
|
nieszczesne jeziorko
|
|
|
|
|
kamolka07
Milczek
Kraj:
Medale: Brak
|
Wysłany: Czw 07 Cze, 2007 15:06
|
|
|
Czy to mozliwe, że komus podoba się moje miasteczko? Normalnie nie mogę uwierzyć, to fotki z mojego miasta.
|
|
|
|
|
dom_Klary
Kraj:
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 15:46
|
|
|
Zapraszam do Warszawy i na grzybki
Koluna Zygmunta
Zamek Królewski
Pomnik Wieszcza
Kościół Akademicki
Zamek Lecha K...
Park w ogrodzie Krasińskich
W Warszawie też rosną grzybki
|
_________________ http://domklary.com/
https://www.facebook.com/DomKlary |
|
|
|
|
Madzia
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Rangi:
|
|
|
|
|
milamirka
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
|
|
|
|
|
bjanna
Gaduła ;)
Zaproszone osoby: 4
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 16 Gru 2006 Posty: 3820
|
Wysłany: Pon 21 Wrz, 2009 20:21
|
|
|
dom_Klary napisał/a: | Zamek Lecha K... |
o nie to jest zamek nas wszystkich, a nie tego pana
a grzybki śliczne, juz nawet zapach poczułam, ale penie sama chemia, więc nie jedz ich Klaruniu, bo się zatrujesz
|
|
|
|
|
jolacka
Użytkownik aktywny jolacka
Kraj:
Pomogła: 1 raz Wiek: 68 Dołączyła: 05 Lip 2009 Posty: 321 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: Wto 10 Lis, 2009 13:11
|
|
|
dom_Klary, mam nadzieję, że Twój nastrój - od pierwszego warszawskiego postu - uległ zmianie na lepsze; pesymizm,sio...
ja w miarę regularnie, raz na miesiąc, bywam w Warszawie (tak trochę leczniczo, a trochę towarzysko); na przełomie września i października mieszkałam tam przez 3 tygodnie; zdążyłam jeszcze na niedzielny koncert Chopinowski w Łazienkach; dużo chodziłam, bo wyjątkowo czas był moim sprzymierzeńcem; bardzo lubię wąskie, strome uliczki, schodzące do Powiśla, i smutne misie, których zawsze mi żal, i senny klimat Saskiej Kępy, i ulubiony widok z wiślanego brzegu.
I zakochałam się okolicach Bielan i Żoliborza - niewiarygodna atmosfera, jakby czas się cofnął;
i muszę Ci powiedzieć, że nader cenię sobie Warszawiaków; nigdy nie spotkałam się z niegrzecznością lub jakimkolwiek uchybieniem
|
_________________ jolacka |
|
|
|
|
Nutilka
Użytkownik małomówny
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 02 Gru 2007 Posty: 53 Skąd: warszawa
|
Wysłany: Wto 10 Lis, 2009 14:08
|
|
|
I tak trzymac samą prawdę mówisz
|
|
|
|
|
dom_Klary
Kraj:
|
Wysłany: Wto 10 Lis, 2009 14:48
|
|
|
Warszawiacy są kochani, to fakt, ale opinia na ich temat jest podzielona. Zauważyłam, że czasami są zarozumiali, ale to Ci, dla których Warszawa jest od niedawana domem. Jeden z moich starych przyjaciół powiedział, że prawdziwego Warszawiaka poznasz w Dzień Wszystkich Świętych, tylko tacy spędzają ten dzień w Warszawie, tutaj są ich groby... To prawda, zawsze staram się w tym dniu być z tymi, których już nie ma...
Buziaki
|
_________________ http://domklary.com/
https://www.facebook.com/DomKlary |
|
|
|
|
janeczka33
Użytkownik aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 6 razy Wiek: 64 Dołączyła: 11 Lis 2009 Posty: 876 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: Pon 23 Lis, 2009 21:19
|
|
|
Witajcie!!!! Bardzo lubię Warszawę, Wrocław, Gdańsk, Kraków i jeszcze wiele innych miast. Wiążą się z nimi wspomnienia ludzi i zdarzeń no i zapachy bo ja wiele wrażeń odbieram nosem- jestem wąchaczem. Z urodzenia jestem gdańszczanką ale z wyboru kobietą ze wsi. Zamieszkałam z rodziną ponad 20 lat temu w Karsinie sporej wsi na krańcu Kaszub. To jest moje miejsce w świecie. Dlaczego?? Dlatego, że lubię ludzi. W moim domu pachnie pieczonym ciastem, jest zielono od roślin i drzwi są zamykane tylko na noc. Gdy ktoś dzwoni do drzwi to z radością spieszę się aby je otworzyć bo jeżeli nawet przyszedł ktoś nieznajomy to za chwilę możemy razem pic kawę, bo tu nikt nie robi zbytnich ceregieli. Czasem zaboli jak ktoś z dawnych znajomych dyskredytuje mój wybór, ale to szybko mija. Nie wszystko mi się tu oczywiście tutaj podoba i wiem, że już na zawsze w Gdańsku będę wieśniarą a na wsi tą miastową ale to czasami bywa zabawne. Niesprawiedliwe osądy ludzi bolą ale chyba najważniejsze jest wewnętrzne przekonanie o trafności naszych wyborów. Pozdrowienia dla wszystkich jakby nowych znajomych!!! A na grzyby to tylko na Kaszuby!!!
|
_________________ Mój album http://picasaweb.google.com/117461879781250019601
Założyłam blog. Zapraszam: http://janeczkowo.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Iwoncia
Użytkownik małomówny Iwcia
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 1 raz Wiek: 60 Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 57 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Pią 22 Lip, 2011 18:22
|
|
|
A ja podłączę się i zapytam o drogę.10 września przyjeżdżam do W-wy na krótką wycieczkę (razem z siostrzenicą i mamą).Chcemy odwiedzić Centrum Nauki Kopernik,ale nie wiemy jak tam najszybciej trafić .Przyjeżdżamy na Puławską przy skrzyżowaniu z Al Wilanowską około 11:30 i mamy czas wolny do mniej więcej 16:00.
Może któraś z Warszawianek podpowie najkrótszą i najszybszą drogę do CN Kopernik ? (mafia taksówkarska odpada ,mamy ograniczone środki).
Ja wiem ,że to bardzo mało czasu ,ale lepsze tyle niż wcale.Sama z przyjemnością pospacerowałabym po Łazienkach ale młoda chce do "Kopernika",a wycieczka jest dla niej.
Pozdrawiam i proszę o pomoc w kwestii dojazdu -Iwona
:
|
|
|
|
|
milamirka
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
|
|
|
|
|
calicja
Użytkownik b. aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 31 razy Wiek: 65 Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 1516 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 04 Sie, 2011 12:05
|
|
|
Jakoś wcześniej nie dostrzegłam tego wątku - dla mnie ciekawego jako warszawianki w co najmniej 3 pokoleniu.
dom_Klary, mam absolutnie takie same odczucia jak Twoje z pierwszego wpisu, dodam jeszcze iż wielu "przyjezdnych Warszawiaków" mówi o tym jaka Warszawa jest brzydka, niefunkcjonalna .... itp, itd ... a jak lepiej podrążyć to się okazuje, że znają tylko Warszawę na linii metra - od centrum gdzie pracują do Ursynowa gdzie wynajmują mieszkanie - i nigdzie na boki się nie ruszają bo boją się zgubić - a mieszkają tu od 2-3 lat.
Mieszkam przy tej samej ulicy, przy której przed wojną mieszkali moi Dziadkowie i to zdanie
dom_Klary napisał/a: | że prawdziwego Warszawiaka poznasz w Dzień Wszystkich Świętych, | jest dokładnie takie samo jak moje co roku - nasza rodzina w WŚ zbiera sie u mnie i idziemy wszyscy na groby .... przez ulicę, na Stare a potem na Nowe Powązki.
Tak dla ścisłości dodam, że druga "połowa mnie" pochodzi z Mławy .
Iwoncia napisał/a: | Chcemy odwiedzić Centrum Nauki Kopernik,ale nie wiemy jak tam najszybciej trafić .Przyjeżdżamy na Puławską przy skrzyżowaniu z Al Wilanowską około 11:30 i mamy czas wolny do mniej więcej 16:00. |
polecam taką stronkę: www.jakdojade.pl - wpisujesz adres startowy i docelowy oraz godziny wyjazdy lub przyjazdu i masz wyznaczoną dokładna trasę - razem z mapką i dojściem na piechotę. (wpisz Z: aleja Wilanowska, Do:Wybrzeże Kościuszkowskie 20).
Będziesz miała kilka opcji dojazdu ale najważniejsza jest mapka.
A co do Kopernika to radzę wcześniej kupić bilet na określony dzień i godzinę, sprawdź czy można w internecie - nam się udało wejść "z marszu" ale wiem, ze moim sąsiadom to się nie udało i coś wspominali, że następnym razem wcześniej pojadą po bilety, kolejki bywają baaardzo długie i czasem nie udaje się wejść, szczególnie jak jest dużo szkolnych wycieczek.
Byłam, zwiedzałam, bawiłam się i cieszyłam jak dziecko - warto, będziecie zachwycone!!
A tu postaram sie częściej wrzucać jakieś warszawskie zdjęcia
Zapraszam do oglądania
|
_________________ moja galeria |
Ostatnio zmieniony przez calicja Czw 04 Sie, 2011 14:48, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
|
Iwoncia
Użytkownik małomówny Iwcia
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 1 raz Wiek: 60 Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 57 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Pią 19 Sie, 2011 15:00
|
|
|
Wielkie dzięki dziewczyny !
Miałam problemy z antywirusem w kompie ale już wszystko jest OK.
Niestety nie mam możliwości kupienia wcześniej biletów,CNK nie udostępnia takiej możliwości przez internet, a szkoda ,można kupić tylko w kasie
Calicjo dzięki za www.jakdojade.pl ,świetna stronka.Mam jeszcze jedno pytanko -gdzie kupić bilety na tramwaj ,autobus i na metro?W mojej metropolii w sobotę trzeba szukać czynnego kiosku albo przepłacać u kierowcy.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
|
| Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 36 |
|
|