RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...


Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania


Poprzedni temat :: Następny temat
Zdrowe odżywianie
Autor Wiadomość
kabyr 
Super gaduła :))
Kabyr



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 68 razy
Wiek: 71
Dołączyła: 22 Lis 2007
Posty: 7647
Skąd: Bydgoszcz

Medale: 3 (Więcej...)

Wysłany: Wto 05 Kwi, 2016 21:52   

Odnośnie olejku z oregano,
podczas kuracji powinno się stosować probiotyki,
ponieważ działanie oleju jest podobne do działania antybiotyku.

+1  plus minus  Kto ocenił?
_________________
Miłego dnia życzę
Barbara
 
 
vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena



Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy
Wiek: 57
Dołączyła: 10 Cze 2014
Posty: 1943
Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Wto 05 Kwi, 2016 22:20   

Uwaga bardzo cenna kwiatek dla ciebie
Bakterie jelitowe włączyłam do codziennego "jadłospisu". Nie tylko w postaci suplementów, ale przede wszystkim maślanki, kefiru, ogórków kiszonych, itp.
Właśnie wypiłam szklankę maślanki i idę spać Smile
Dobrej nocy... bye bye

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
 
 
 
Madzia 



Zaproszone osoby: 1
Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel3

Rangi:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 26 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 16 Lis 2005
Posty: 7511
Skąd: Lublin

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Śro 06 Kwi, 2016 17:14   

Cytat:
ponieważ działanie oleju jest podobne do działania antybiotyku

Dziwi mnie to, bo przecież olejek z oregano jest bardzo polecany przy Candidzie, a jej główną przyczyną są antybiotyki.
Czyżby ten olejek był jakiś, nie wiem, żrący na jelita?

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://picasaweb.google.com/erendis30
http://www.fotosik.pl/u/erendis/albumy
http://literackoniespelniona.blogspot.com/
 
 
vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena



Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy
Wiek: 57
Dołączyła: 10 Cze 2014
Posty: 1943
Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Śro 06 Kwi, 2016 17:57   

Japoneczko, bardzo ciekawe wiadomości podrzuciłaś. cmoknięcie
Ja akurat pije zwykłą kranówkę, filtrowaną, 1,5 do 2 litrów dziennie, ze szczyptą soli kopalnianej.
W domu mam czajnik, a w pracy butelkę z filtrem.
Wspomniałaś o cukrze...
Znam mnóstwo osób, które nie używają cukru, bo to niezdrowe.
Są bardzo dumni, że się nie trują.
I wszystko byłoby ok, gdyby zainteresowali się tym, co kryje się pod hasłem reklamowym "0 cukru).
A najczęściej jest to aspartam.
Kiedyś był na YT film Planete "Rakotwórcza słodycz". Niestety, producent go w tej chwili blokuje. Są tylko jakieś fragmenty.
Ale wystarczy wpisać hasło w wyszukiwarkę, żeby wyskoczyła masa informacji na ten temat.
Film jest w całości na moim chomiku. Administracja go jeszcze nie wymiotła Smile
Może dlatego, że jest pod zmienionym tytułem Wink

P.S. Hasło: pass

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
 
 
 
vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena



Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy
Wiek: 57
Dołączyła: 10 Cze 2014
Posty: 1943
Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Śro 06 Kwi, 2016 18:31   

Madzia, antybiotyki nie są przyczyną candydozy. Antybiotyki jedynie ją aktywizują.
Candidę ma każdy z nas. Występuje w jelitach jako drożdżak i rozmnaża się przez pączkowanie.
I wszystko jest w porządku, jeśli nie pozwolimy się jej stamtąd rozprzestrzenić.
Ale nasza codzienna dieta, jest bardzo bogata w gluten, jeden z głównych czynników, który niszczy i rozszczelnia nam jelita.
Wtedy zarodniki candidy przedostają się do całego naszego organizmu i kończy się ich "drożdżowa" natura.
Zaczynają zachowywać się jak grzyby. Wytwarzają grzybnię, która potrafi przerosnąć praktycznie każdą tkankę.
Dość silny system immunologiczny jakoś na co dzień sobie z tym radzi, a przynajmniej próbuje.
Problem zaczyna się z chwilą przyjęcia antybiotyku. Wtedy nasz układ odpornościowy znacznie się osłabia i grzyby zaczynają atak.
Po wielu latach zrozumiałam, dlaczego smarowanie paznokci u stóp przynosiło mi tylko chwilowe efekty.
Nie miałam pojęcia, że tak naprawdę, to nie zarażam się wciąż na nowo,
tylko jestem zarażona w środku, i to od wielu lat, a chory paznokieć, to tylko objaw zarażenia.
W momencie ograniczenia węglowodanów, problem zaczął mijać samoczynnie.
Po prostu zagłodziłam grzyba, choć nie mam się jeszcze z tego tak do końca cieszyć.
Leczenie candydozy trwa nawet kilka lat. Tyle czasu potrzeba, żeby pozbyć się zarodników z organizmu.

Podstawowe nieporozumienie polega na tym, że nie wiemy na czym polega różnica między drożdżakiem candida, a grzybem candida.
Dlatego często spotykamy się ze stwierdzeniem, że candida, to jakaś nowa moda i nie ma się czym przejmować, bo przecież mamy ją wszyscy.
Owszem, mamy wszyscy, ale nie wszyscy nad nią panujemy.
Tutaj obszerny artykuł na ten temat, autorstwa Andrzeja Janusa, autora książki "Nie daj się zjeść grzybom candida".
I jeszcze coś o nieszczelności jelit.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
 
 
 
japoneczka01 
Użytkownik b. aktywny



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 118 razy
Dołączyła: 04 Paź 2010
Posty: 1901
Skąd: Tarnów

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Śro 06 Kwi, 2016 19:25   

Jeśli chodzi o olejek z oregano to kabyr ma rację cytuję z ulotki - Olej z dzikiego oregano znakomicie uzupełnia leczenie antybiotykami, nie wywołując przy tym skutków ubocznych.
- Ze względu na działanie antybakteryjne, olej ten można stosować pomocniczo w leczeniu infekcji powodowanych przez gronkowca złocistego opornego na metycylinę,
- Jest niezwykle skuteczny przy zwalczaniu Candidia albicans (1000 razy silniejszy od kwasu kaprylowego),
itd. Niektórzy nazywają olejek z dzikiego oregano ostatnią deską ratunku gdy inne sposoby leczenia już nie pomagają.

Sposób użycia 1 kropla 2 razy dziennie - rozcieńczyć w oleju lub soku!

Więc żartów z tym olejkiem nie ma. nooo...

+1  plus minus  Kto ocenił?
 
 
vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena



Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy
Wiek: 57
Dołączyła: 10 Cze 2014
Posty: 1943
Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Śro 06 Kwi, 2016 21:25   

Ulotka od mojego olejku podaje, że należy go zażywać 4 lub więcej kropli, w zależności od celu, w jakim go stosujemy:
co 6 godzin, 2-3, 3-4 razy dziennie lub po każdym posiłku,
przez: 2 do 6 tygodni, a w niektórych przypadkach długość czasu przyjmowania nie jest podana.
Olejek zawiera 86% karwakrolu.
Jedyne zastrzeżenia są dla kobiet ciężarnych, karmiących, osób uczulonych na rośliny z rodziny Lamiaceae, np. bazylii, lawendy.
Olejek obniża też poziom cukru we krwi, więc diabetycy powinni używać go ze szczególną ostrożnością.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
 
 
 
Madzia 



Zaproszone osoby: 1
Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel3

Rangi:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 26 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 16 Lis 2005
Posty: 7511
Skąd: Lublin

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Śro 06 Kwi, 2016 21:43   

Dzięki Marzenka! Książkę Pana Janusa mam. Czekam na nową książkę Marka Zaremby z planem leczenia candidy.
Coś mi się może pomieszało z nadmiaru informacji.
To co napisałaś, już dawno mówił mój mąż, tzn że dolegliwości są objawem jakiejś innej choroby, a ja mu nie wierzyłam.

Jeżeli olejek z oregano można rozcieńczyć w soku, to dałabym radę.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://picasaweb.google.com/erendis30
http://www.fotosik.pl/u/erendis/albumy
http://literackoniespelniona.blogspot.com/
 
 
vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena



Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy
Wiek: 57
Dołączyła: 10 Cze 2014
Posty: 1943
Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pią 08 Kwi, 2016 12:11   

Tak sobie wędruję po różnych stronach i co rusz natknę się na coś ciekawego.
Wczoraj taki oto film o cukrze i jego wpływie na nasze zdrowie.
Niby wszystko to jest ogólnie znane, ale warto sobie przypomnieć i poszerzyć wiadomości:

https://www.youtube.com/watch?v=jOhzL4onqwQ

A ponieważ dziś jest Międzynarodowy Dzień Opozycji Przeciw GMO, to jeszcze coś w tym temacie:

https://www.youtube.com/watch?v=pdvxdC9NPB8
https://www.youtube.com/watch?v=69NlCIYaN-g
https://www.youtube.com/watch?v=UgRtVMZhkGg

Warto pamiętać, że zjadamy mięso zwierząt, karmionych paszami GMO. Jajka również.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
Ostatnio zmieniony przez vichta Pią 08 Kwi, 2016 12:13, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
zabka611 
Użytkownik b. aktywny
Witam



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 14 razy
Wiek: 62
Dołączyła: 05 Gru 2015
Posty: 1298
Skąd: Bieszczady

Medale: Brak

Wysłany: Sob 09 Kwi, 2016 17:40   

Polecam czosnek niedźwiedzi,który pomaga na różne choroby.Warto poczytać


http://www.poradnikzdrowi...iedz_34371.html

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://chomikuj.pl/zabka1961/MOJE+PRACE
 
 
Madzia 



Zaproszone osoby: 1
Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel3

Rangi:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 26 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 16 Lis 2005
Posty: 7511
Skąd: Lublin

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2016 13:15   

Dzięki, dobrze widzieć. Lubię czosnek niedźwiedzi, i wygląda na to, że powinnam zwiększyć jego spożycie. Dotychczas używałam do twarożku, ale musiałam odstawić nabiał.
Nie wiem gdzie jeszcze ten czosnek pasuje.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://picasaweb.google.com/erendis30
http://www.fotosik.pl/u/erendis/albumy
http://literackoniespelniona.blogspot.com/
 
 
zabka611 
Użytkownik b. aktywny
Witam



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 14 razy
Wiek: 62
Dołączyła: 05 Gru 2015
Posty: 1298
Skąd: Bieszczady

Medale: Brak

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2016 20:36   

Dzisiaj np.zrobiłam sałatkę.Dałam do niej ogorek zielony,fetę i dużo pokrojonych drobno liści czosnku,plus oliwa z oliwek.Wczoraj robiłam zapiekankę na patelni i też wkroiłam dużą ilośc liści.Bardzo lubię chleb posmarowany maslem i na to pesto z czosnku.mniam.Do pesto daję sól,czarny pieprz,chili,oliwę z oliwek.Leczo jest pyszne z pesto.Ziemniaki zapiekane z pesto.Makaron z pesto.Kasza gryczana.Można dodać do zup,gulaszu,sosów.

+2  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://chomikuj.pl/zabka1961/MOJE+PRACE
 
 
Madzia 



Zaproszone osoby: 1
Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel3

Rangi:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 26 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 16 Lis 2005
Posty: 7511
Skąd: Lublin

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Nie 10 Kwi, 2016 21:40   

Ale mi smaka narobiłaś! wesoło mi

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://picasaweb.google.com/erendis30
http://www.fotosik.pl/u/erendis/albumy
http://literackoniespelniona.blogspot.com/
 
 
zabka611 
Użytkownik b. aktywny
Witam



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 14 razy
Wiek: 62
Dołączyła: 05 Gru 2015
Posty: 1298
Skąd: Bieszczady

Medale: Brak

Wysłany: Pon 11 Kwi, 2016 06:55   

Madzia napisał/a:
Ale mi smaka narobiłaś!


Zaraz zabieram się za zmielenie na pesto oraz wycinsę wyciskarką na nalewkę.
NALEWKA:1 szklanka soku + 2 szkalnki wódki(nie spirytusu),wlać to do ciemniej butelki.Postawić w temp.pokojowej w ciemnym miejscu.Kilka razy dziennie wstrząsnąć przez 3 tygodnie.
Po trzech tygodniach:1 łyżeczka nalewki wlać do pół szklanki ciepłej wody i to wypić na noc.Pić to przez miesiąć,później miesiąc przerwy i znowu.Jeżeli ktoś często choruje,to polecam.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://chomikuj.pl/zabka1961/MOJE+PRACE
 
 
Madzia 



Zaproszone osoby: 1
Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel3

Rangi:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 26 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 16 Lis 2005
Posty: 7511
Skąd: Lublin

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Pon 11 Kwi, 2016 22:02   

Ja zaczęłam pić ten nieszczęsny olejek z oregano, jejku ależ świństwo!
A pesto zrobiłam dzisiaj z rukoli.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://picasaweb.google.com/erendis30
http://www.fotosik.pl/u/erendis/albumy
http://literackoniespelniona.blogspot.com/
 
 
zabka611 
Użytkownik b. aktywny
Witam



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 14 razy
Wiek: 62
Dołączyła: 05 Gru 2015
Posty: 1298
Skąd: Bieszczady

Medale: Brak

Wysłany: Wto 12 Kwi, 2016 06:59   

Madzia napisał/a:
A pesto zrobiłam dzisiaj z rukoli.


Podaj proszę przepis cmoknięcie

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://chomikuj.pl/zabka1961/MOJE+PRACE
 
 
Madzia 



Zaproszone osoby: 1
Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel3

Rangi:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 26 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 16 Lis 2005
Posty: 7511
Skąd: Lublin

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Wto 12 Kwi, 2016 17:26   

Hm, ja to właściwie robiłam na oko.
Może mniej więcej podam jak robię pesto z natki pietruszki.
2 natki z pietruszki, raczej nieduże
1 duży ząbek czosnku
3-4 łyżki pestek ze słonecznika
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

To tak orientacyjnie.

Wczoraj pestki słonecznika uprażyłam (uwielbiam!), a rukoli wepchnęłam do rozdrabniacza tyle ile się dało.

Pesto cudownie pasuje do pomidorowej zupy-krem.

+1  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://picasaweb.google.com/erendis30
http://www.fotosik.pl/u/erendis/albumy
http://literackoniespelniona.blogspot.com/
 
 
vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena



Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy
Wiek: 57
Dołączyła: 10 Cze 2014
Posty: 1943
Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pią 27 Maj, 2016 23:17   

Ściągawka ze zdrowego odżywiania Wink









+3  plus minus  Kto ocenił?
_________________
 
 
 
Madzia 



Zaproszone osoby: 1
Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel3

Rangi:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 26 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 16 Lis 2005
Posty: 7511
Skąd: Lublin

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Sob 28 Maj, 2016 09:25   

Świetne! Mi wciąż brakuje czasu żeby popisać w temacie.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://picasaweb.google.com/erendis30
http://www.fotosik.pl/u/erendis/albumy
http://literackoniespelniona.blogspot.com/
 
 
vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena



Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy
Wiek: 57
Dołączyła: 10 Cze 2014
Posty: 1943
Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Nie 29 Maj, 2016 18:02   



+2  plus minus  Kto ocenił?
_________________
 
 
 
vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena



Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy
Wiek: 57
Dołączyła: 10 Cze 2014
Posty: 1943
Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2016 12:10   

Po półtora roku od "rozwodu" z pieczywem, już właściwie za nim nie tęsknię,
choć zdarza mi się zjeść czasem kromeczkę.
Jednak nie smakuje i nie pachnie już tak, jak kiedyś oooo nieee

Ile chleba jest w chlebie?
https://www.youtube.com/watch?v=qLrwGuvZs9U

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
 
 
 
Madzia 



Zaproszone osoby: 1
Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel3

Rangi:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 26 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 16 Lis 2005
Posty: 7511
Skąd: Lublin

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Śro 21 Wrz, 2016 17:10   

Ja niektóre rzeczy muszę zagryźć chlebkiem, np jajecznicę albo śledzie. Ale mój mąż nawet nie powącha. Ja kupuję sporadycznie chlebek bio w Lidlu, często zjadam tylko pół.
Piekę sama chlebek chrupki.
Szczerze mówiąc, to pieczywo uwielbiałam, i nieraz mam ochotę kupić sobie białą, chrupiącą bułeczkę. Ale jak pomyślę co nie jest, i jak potem zachowa się mój brzuch, odechciewa się.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
http://picasaweb.google.com/erendis30
http://www.fotosik.pl/u/erendis/albumy
http://literackoniespelniona.blogspot.com/
 
 
vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena



Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy
Wiek: 57
Dołączyła: 10 Cze 2014
Posty: 1943
Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Śro 21 Wrz, 2016 18:19   

Zgadza się. Niektóre potrawy najlepiej smakują z chlebem, np. zalewajka.
Dzisiaj sobie pofolgowałam i ugotowałam taką pachnącą Mr. Green , z grzybami, czosnkiem, polską kiełbaską (też już właściwie nie jadam) i własnym barszczem.
No i przydałby się chlebek... Ale masa ziemniaków, kiełbasa i chleb, to byłoby już zbyt wiele noo

+2  plus minus  Kto ocenił?
_________________
 
 
 
AlaJ 
Użytkownik b. aktywny


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 70 razy
Wiek: 68
Dołączyła: 21 Sty 2010
Posty: 1700

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Czw 22 Wrz, 2016 19:31   

A ja chleb lubię Wink. Ale od ponad roku piekę zytni na wyhodowanym zakwasie. Efekt jest taki, że kupnego jeść nie mogę, bo przestał mieć dla mnie smak (nawet ten, który kiedyś lubiłam) i wystarcza mi jedna cieniutka kromka dziennie.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________

https://picasaweb.google.com/100781043743691970700/BizuteriaFrywolitkowaAli?authkey=Gv1sRgCObsktv_1JX9-QE#
 
 
 
japoneczka01 
Użytkownik b. aktywny



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 118 razy
Dołączyła: 04 Paź 2010
Posty: 1901
Skąd: Tarnów

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2016 15:05   

AlaJ chleb wyrabiasz ręcznie czy maszyną? Pieczesz w piecu/piekarniku czy w maszynie?
Zauważyłam, że jak dawniej do sklepu przywożono świeże pieczywo, to pachniało na odległość, a teraz jest bezzapachowo takie jakby sztuczne.

  plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez japoneczka01 Pią 23 Wrz, 2016 15:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej materiałów, zdjęć, itp.,
 proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie naruszenia praw autorskich o kontakt ze mną.
 Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.

Jednocześnie informuję, że administrator forum nie odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
 a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.

maranta

  Liczniki na bloga

Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 38