Zdrowe odżywianie |
Autor |
Wiadomość |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 70 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 05 Kwi, 2016 22:52
|
|
|
Odnośnie olejku z oregano,
podczas kuracji powinno się stosować probiotyki,
ponieważ działanie oleju jest podobne do działania antybiotyku.
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 56 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 05 Kwi, 2016 23:20
|
|
|
Uwaga bardzo cenna
Bakterie jelitowe włączyłam do codziennego "jadłospisu". Nie tylko w postaci suplementów, ale przede wszystkim maślanki, kefiru, ogórków kiszonych, itp.
Właśnie wypiłam szklankę maślanki i idę spać
Dobrej nocy... 
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Madzia


Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Autor tematu Pomogła: 26 razy Wiek: 52 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 56 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 06 Kwi, 2016 18:57
|
|
|
Japoneczko, bardzo ciekawe wiadomości podrzuciłaś.
Ja akurat pije zwykłą kranówkę, filtrowaną, 1,5 do 2 litrów dziennie, ze szczyptą soli kopalnianej.
W domu mam czajnik, a w pracy butelkę z filtrem.
Wspomniałaś o cukrze...
Znam mnóstwo osób, które nie używają cukru, bo to niezdrowe.
Są bardzo dumni, że się nie trują.
I wszystko byłoby ok, gdyby zainteresowali się tym, co kryje się pod hasłem reklamowym "0 cukru).
A najczęściej jest to aspartam.
Kiedyś był na YT film Planete "Rakotwórcza słodycz". Niestety, producent go w tej chwili blokuje. Są tylko jakieś fragmenty.
Ale wystarczy wpisać hasło w wyszukiwarkę, żeby wyskoczyła masa informacji na ten temat.
Film jest w całości na moim chomiku. Administracja go jeszcze nie wymiotła
Może dlatego, że jest pod zmienionym tytułem
P.S. Hasło: pass
|
_________________
 |
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 56 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 06 Kwi, 2016 19:31
|
|
|
Madzia, antybiotyki nie są przyczyną candydozy. Antybiotyki jedynie ją aktywizują.
Candidę ma każdy z nas. Występuje w jelitach jako drożdżak i rozmnaża się przez pączkowanie.
I wszystko jest w porządku, jeśli nie pozwolimy się jej stamtąd rozprzestrzenić.
Ale nasza codzienna dieta, jest bardzo bogata w gluten, jeden z głównych czynników, który niszczy i rozszczelnia nam jelita.
Wtedy zarodniki candidy przedostają się do całego naszego organizmu i kończy się ich "drożdżowa" natura.
Zaczynają zachowywać się jak grzyby. Wytwarzają grzybnię, która potrafi przerosnąć praktycznie każdą tkankę.
Dość silny system immunologiczny jakoś na co dzień sobie z tym radzi, a przynajmniej próbuje.
Problem zaczyna się z chwilą przyjęcia antybiotyku. Wtedy nasz układ odpornościowy znacznie się osłabia i grzyby zaczynają atak.
Po wielu latach zrozumiałam, dlaczego smarowanie paznokci u stóp przynosiło mi tylko chwilowe efekty.
Nie miałam pojęcia, że tak naprawdę, to nie zarażam się wciąż na nowo,
tylko jestem zarażona w środku, i to od wielu lat, a chory paznokieć, to tylko objaw zarażenia.
W momencie ograniczenia węglowodanów, problem zaczął mijać samoczynnie.
Po prostu zagłodziłam grzyba, choć nie mam się jeszcze z tego tak do końca cieszyć.
Leczenie candydozy trwa nawet kilka lat. Tyle czasu potrzeba, żeby pozbyć się zarodników z organizmu.
Podstawowe nieporozumienie polega na tym, że nie wiemy na czym polega różnica między drożdżakiem candida, a grzybem candida.
Dlatego często spotykamy się ze stwierdzeniem, że candida, to jakaś nowa moda i nie ma się czym przejmować, bo przecież mamy ją wszyscy.
Owszem, mamy wszyscy, ale nie wszyscy nad nią panujemy.
Tutaj obszerny artykuł na ten temat, autorstwa Andrzeja Janusa, autora książki "Nie daj się zjeść grzybom candida".
I jeszcze coś o nieszczelności jelit.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1895 Skąd: Tarnów
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 06 Kwi, 2016 20:25
|
|
|
Jeśli chodzi o olejek z oregano to kabyr ma rację cytuję z ulotki - Olej z dzikiego oregano znakomicie uzupełnia leczenie antybiotykami, nie wywołując przy tym skutków ubocznych.
- Ze względu na działanie antybakteryjne, olej ten można stosować pomocniczo w leczeniu infekcji powodowanych przez gronkowca złocistego opornego na metycylinę,
- Jest niezwykle skuteczny przy zwalczaniu Candidia albicans (1000 razy silniejszy od kwasu kaprylowego),
itd. Niektórzy nazywają olejek z dzikiego oregano ostatnią deską ratunku gdy inne sposoby leczenia już nie pomagają.
Sposób użycia 1 kropla 2 razy dziennie - rozcieńczyć w oleju lub soku!
Więc żartów z tym olejkiem nie ma. 
|
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 56 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 06 Kwi, 2016 22:25
|
|
|
Ulotka od mojego olejku podaje, że należy go zażywać 4 lub więcej kropli, w zależności od celu, w jakim go stosujemy:
co 6 godzin, 2-3, 3-4 razy dziennie lub po każdym posiłku,
przez: 2 do 6 tygodni, a w niektórych przypadkach długość czasu przyjmowania nie jest podana.
Olejek zawiera 86% karwakrolu.
Jedyne zastrzeżenia są dla kobiet ciężarnych, karmiących, osób uczulonych na rośliny z rodziny Lamiaceae, np. bazylii, lawendy.
Olejek obniża też poziom cukru we krwi, więc diabetycy powinni używać go ze szczególną ostrożnością.
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Madzia


Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Autor tematu Pomogła: 26 razy Wiek: 52 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 56 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
zabka611
Użytkownik b. aktywny Witam


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 05 Gru 2015 Posty: 1298 Skąd: Bieszczady
Medale: Brak
|
|
|
|
 |
Madzia


Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Autor tematu Pomogła: 26 razy Wiek: 52 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
zabka611
Użytkownik b. aktywny Witam


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 05 Gru 2015 Posty: 1298 Skąd: Bieszczady
Medale: Brak
|
Wysłany: Nie 10 Kwi, 2016 21:36
|
|
|
Dzisiaj np.zrobiłam sałatkę.Dałam do niej ogorek zielony,fetę i dużo pokrojonych drobno liści czosnku,plus oliwa z oliwek.Wczoraj robiłam zapiekankę na patelni i też wkroiłam dużą ilośc liści.Bardzo lubię chleb posmarowany maslem i na to pesto z czosnku.mniam.Do pesto daję sól,czarny pieprz,chili,oliwę z oliwek.Leczo jest pyszne z pesto.Ziemniaki zapiekane z pesto.Makaron z pesto.Kasza gryczana.Można dodać do zup,gulaszu,sosów.
|
_________________ http://chomikuj.pl/zabka1961/MOJE+PRACE |
|
|
|
 |
Madzia


Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Autor tematu Pomogła: 26 razy Wiek: 52 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
zabka611
Użytkownik b. aktywny Witam


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 05 Gru 2015 Posty: 1298 Skąd: Bieszczady
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 11 Kwi, 2016 07:55
|
|
|
Madzia napisał/a: | Ale mi smaka narobiłaś! |
Zaraz zabieram się za zmielenie na pesto oraz wycinsę wyciskarką na nalewkę.
NALEWKA:1 szklanka soku + 2 szkalnki wódki(nie spirytusu),wlać to do ciemniej butelki.Postawić w temp.pokojowej w ciemnym miejscu.Kilka razy dziennie wstrząsnąć przez 3 tygodnie.
Po trzech tygodniach:1 łyżeczka nalewki wlać do pół szklanki ciepłej wody i to wypić na noc.Pić to przez miesiąć,później miesiąc przerwy i znowu.Jeżeli ktoś często choruje,to polecam.
|
_________________ http://chomikuj.pl/zabka1961/MOJE+PRACE |
|
|
|
 |
Madzia


Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Autor tematu Pomogła: 26 razy Wiek: 52 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
zabka611
Użytkownik b. aktywny Witam


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 14 razy Wiek: 61 Dołączyła: 05 Gru 2015 Posty: 1298 Skąd: Bieszczady
Medale: Brak
|
|
|
|
 |
Madzia


Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Autor tematu Pomogła: 26 razy Wiek: 52 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 56 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Sob 28 Maj, 2016 00:17
|
|
|
Ściągawka ze zdrowego odżywiania

|
_________________
 |
|
|
|
 |
Madzia


Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Autor tematu Pomogła: 26 razy Wiek: 52 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 56 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 29 Maj, 2016 19:02
|
|
|

|
_________________
 |
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 56 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 20 Wrz, 2016 13:10
|
|
|
Po półtora roku od "rozwodu" z pieczywem, już właściwie za nim nie tęsknię,
choć zdarza mi się zjeść czasem kromeczkę.
Jednak nie smakuje i nie pachnie już tak, jak kiedyś
Ile chleba jest w chlebie?
https://www.youtube.com/watch?v=qLrwGuvZs9U
|
_________________
 |
|
|
|
 |
Madzia


Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Autor tematu Pomogła: 26 razy Wiek: 52 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
vichta
Użytkownik b. aktywny Marzena


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 104 razy Wiek: 56 Dołączyła: 10 Cze 2014 Posty: 1943 Skąd: Piotrkow Tryb/Oxford
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 21 Wrz, 2016 19:19
|
|
|
Zgadza się. Niektóre potrawy najlepiej smakują z chlebem, np. zalewajka.
Dzisiaj sobie pofolgowałam i ugotowałam taką pachnącą , z grzybami, czosnkiem, polską kiełbaską (też już właściwie nie jadam) i własnym barszczem.
No i przydałby się chlebek... Ale masa ziemniaków, kiełbasa i chleb, to byłoby już zbyt wiele 
|
_________________
 |
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 67 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1703
Medale: 1 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
japoneczka01
Użytkownik b. aktywny


Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 118 razy Dołączyła: 04 Paź 2010 Posty: 1895 Skąd: Tarnów
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 23 Wrz, 2016 16:05
|
|
|
AlaJ chleb wyrabiasz ręcznie czy maszyną? Pieczesz w piecu/piekarniku czy w maszynie?
Zauważyłam, że jak dawniej do sklepu przywożono świeże pieczywo, to pachniało na odległość, a teraz jest bezzapachowo takie jakby sztuczne.
|
Ostatnio zmieniony przez japoneczka01 Pią 23 Wrz, 2016 16:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 37 |
|
|