RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Grażyna
Czw 12 Sty, 2017 00:22
Sweter na drutach - włóczka
Autor Wiadomość
MagdaN 
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Medale: Brak

Wysłany: Nie 25 Gru, 2016 12:09   Sweter na drutach - włóczka

Witam forumowiczki.
Jestem tutaj nowa. Przeglądałam forum i postanowiłam się zarejestrować , aby móc też coś napisać oraz poradzić.
Aktualnie mam dylemat co do rodzaju włóczki na sweter . Chciałabym aby to była włóczka miła w dotyku, niegryząca no i odpowiednio gruba - taka żeby można było robić na drutach nr 7 lub 8 luźnym splotem. Najlepiej jeśli by to była włóczka bawełniana lub bawełna z jakąś domieszką. Czy znacie takie włóczki? Ja szukałam ale znalazłam tylko włóczkę Bella Alize - są jednolite oraz cieniowane, 100% bawełny, tylko nie jest to odpowiednio gruba włóczka na takie druty.
Czy znacie jeszcze jakieś włóczki bawełniane, które by się nadawały na wiosenno-letni sweter?

plus minus  Kto ocenił?

vichta 
Użytkownik b. aktywny
Marzena

Kraj:
United Kingdom

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 104 razy

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Nie 25 Gru, 2016 15:18   

Witaj. Fajnie, że chcesz brać czynny udział w życiu Forum.
Ale nie rób bałaganu na samym początku.
Znajdź odpowiedni wątek, gdzie możesz zamieścić swoją prośbę, np. tutaj:
http://maranciaki.pl/forum/viewforum.php?f=253
Otworzyłaś trzy nowe wątki z tym samym pytaniem...
W jakim celu? Czy sądzisz, że jak będą trzy, to ktoś Ci szybciej odpowie?

plus minus  Kto ocenił?

MagdaN 
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Nie 25 Gru, 2016 15:38   

Te trzy wątki to przez przypadek, bo to był mój pierwszy temat na forum i sama nie wiem czemu tyle się zrobiło.
Przepraszam i proszę o usunięcie tych dwóch pozostałych.

plus minus  Kto ocenił?

ania_b 

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Rangi:
przyjaciel3

Pomogła: 117 razy

Medale: 4 (Więcej...)

Wysłany: Nie 25 Gru, 2016 16:55   

Inne wątku usunęłam.

Na stronie sklepu e-dziewiarka jest wyszukiwarka włóczek według grubości

Wpisz w pola wyszukiwania np. 100 i 100, a wyskoczy ci lista włóczek od razu z podanym składem.

Na stronie sklep-iku pod "WŁÓCZKI" też rozwija ci się menu i masz tam wyszukiwanie według grubości. Tylko że musisz potem sprawdzać skład, bo nie widać od razu, a na grube druty częściej spotkasz włóczki z wełną.

A możesz też zrobić próbkę grubymi drutami z podwójnej nitki (albo i potrójnej).

+2  plus minus  Kto ocenił?

MagdaN 
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Nie 25 Gru, 2016 17:02   

Wielkie dzięki!! Bardzo pomocne są te linki.
Nie wiedziałam , że jest taka wyszukiwarka Smile

cool

Teraz to myślę, że coś dla siebie dobiorę, znaczy - jakąś konkretną włóczkę Smile

Tak się jeszcze zastanawiam nad tym, czy dobrze będzie robić z podwójnej nitki , bo to inna faktura dzianiny wtedy będzie i nie wiem czy na sweter akurat będzie tak dobrze...?

plus minus  Kto ocenił?

Merghen 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 35 razy

Wysłany: Nie 25 Gru, 2016 21:56   

Myślę, że podwójna nitka tylko może podkreślić np. wzór strukturalny. Wszystko zależy od tego jaki sweter chcesz wydziergać. Przy ażurach gruba włóczka może i tak powodować, że dziury będą duże, podobnie jak i podwójna nitka ale wzory strukturalne lub warkocze będą wyglądały świetnie.

W Sklep-ik'u można jednocześnie zaznaczyć skład włóczki i jej grubość (ilość metrów).

Bawełna jest miła na letnie swetry ale są też włóczki z wełny, które nie gryzą, są bardzo przyjemne dla skóry. Warto czytać w opisie czy nadaje się taka włóczka dla dzieci lub gdy w nazwie jest słowo "baby" "bebe", "kid". Włóczki z wełną są lekkie, lepiej trzymają formę nadanąprzez blokowanie, mniej się rozciągają, bawełna zaś jest cięższa, lubi się rozciągać w obie strony. Osobiście wolę więc te mające dodatek wełny ale to już kwestia gustu.

Możesz też popatrzeć na włóczki mające w składzie len, wiskozę czy trzcinę cukrową. Świetnie się nadają na lato i są odpowiednikiem tych z bawełną. Sprawdź włóczki firmy Lana Gatto. Niektóre z nich są na druty nr 4 więc może są i na grubsze.

+2  plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Merghen Nie 25 Gru, 2016 22:11, w całości zmieniany 4 razy  

ewatek
Milczek

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Pon 26 Gru, 2016 08:31   

Dorota robi dużo na grubych drutach i podaje włóczki z jakich łączy http://swetrydoroty.blogspot.com

+3  plus minus  Kto ocenił?

MagdaN 
Milczek

Kraj:
Poland

Autor tematu

Wysłany: Śro 28 Gru, 2016 20:54   

Piękne te swetry Doroty:-) i zdecydowana większość jest rozpinana i długaśna!
Ja to za takie coś to raczej się nie wezmę ale jakiś sweter taki zwykły to bym zrobiła, bo już trochę czasu minęło kiedy robiłam sweter. Zazwyczaj to jakieś czapki, szaliki a ostatnio kominy robię.

Słuchajcie a macie może jakiś przelicznik ile metrów (lub gramów) włóczki wychodzi na sweter robiony takim prostym gładkim wzorem np.? Bo co do wzoru to myślę jaki wybrać..

plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez MagdaN Pią 30 Gru, 2016 22:13, w całości zmieniany 1 raz  

Serge 
Milczek

Wysłany: Sob 30 Sie, 2025 10:33   

Spróbuj poszukać włóczki Drops Paris – to bawełna, jest przyjemna dla skóry, a jej grubość nadaje się na druty 5-6 mm, więc przy luźnym splocie spokojnie dasz radę robić na większych drutach. Druga opcja to YarnArt Cotton Soft albo Drops Cotton Light, choć są trochę cieńsze. Możesz też spróbować podwójnej nitki.

plus minus  Kto ocenił?

skohen 
Użytkownik b. aktywny
Jola

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 57 razy

Wysłany: Sob 30 Sie, 2025 12:59   

Serge, fajnie, że udzielasz porad. Tyle, że odpowiadasz na pytania sprzed wielu lat! W tym przypadku sprzed lat 9 - ciu. Myślę, że autorka już zapomniała o tym pytaniu, a sweterek, który chciała zrobić, już zdążył się zniszczyć.

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu