RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: maranta
Pon 30 Lip, 2007 20:00
Crem brule
Autor Wiadomość
Krulik 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 4 razy

Medale: Brak

Wysłany: Śro 20 Cze, 2007 18:19   Crem brule

Ostatnio próbowałam kilka razy zrobić crem brule według tzw. "sprawdzonych" przepisów i mi nie wychodzi:( Doradźcie jak zrobić...

plus minus  Kto ocenił?

mama Jo 
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:
Poland

Wysłany: Śro 20 Cze, 2007 18:21   

nie umiem go zrobić ale uwielbiam, tez się chetnie dowiem co i jak hopla

plus minus  Kto ocenił?

viburnum 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 8 razy

Wysłany: Czw 02 Sie, 2007 20:20   

Podaję, co znalazłam, ale zastrzegam, że sama tego nie robiłam, więc jakby co, to proszę nie strzelać do posłańca Very Happy

Składniki
1 filiżanka cukru brązowego (do posypania i zapieczenia),
120g cukru,
40g miodu,
1l. śmietanki (36%-owej),
1 laska wanilii

Sposób przyrządzania
1. Rozdziel żółtka i białka. Białek możesz potem użyć do bezów.
2. Żółtka wymieszaj trzepaczką z cukrem i miodem.
3. Mieszając wlej śmietankę do tej samej miski.
4. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i nożem wyskrob nasionka. Dodaj je do śmietanki z jajkami, wymieszaj i na koniec wrzuć rozciętą laskę.
5. Miskę zakryj folią i wstaw na godzinę do lodówki, żeby smaki się połączyły.
6. Wyjmij z miski laskę wanilii, a następnie przelej wszystko do głębokich talerzy lub w miarę płytkich misek, w których będziesz całość zapiekał. Uważaj, żeby nie pobrudzić brzegów jajkowo-śmietanową masą.
7. Wstaw talerze na blachę piekarnika.
8. Są dwa sposoby pieczenia tego deseru. Sposób 1: pieczesz creme w temperaturze 90 stopni C przez ok. 1 godz. 20 min. (uważając, żeby temperatura nie była większa, bo deser nie wyjdzie). Sposób 2: nalewasz na blaszkę, na której stoją talerze, wodę (do 3/4 wysokości talerza) i pieczesz creme w takiej kąpieli przez 25 min. w temperaturze 160 stopni.
9. Żeby sprawdzić, czy creme jest dobry trzeba wstrząsnąć talerzem. Powinien zachowywać się jak dobrze ścięta galaretka. Nie wylatywać z talerza!
10. Wystudź całość i posyp brązowym cukrem.
11. Palnikiem gazowym opal z wierzchu creme, żeby cukier się skarmelizował i stworzył cienką skorupkę.
Uwaga: pisząc palnik mam na myśli ręczny palnik podłączony do butli gazowej. Taki palnik w kuchni się bardzo przydaje. Na przykład do opalania drobiu, jeśli są na nim jakieś piórka. Jeśli nie macie palnika można wstawić creme do piekarnika, ale pod warunkiem, że macie opcję grill. I trzeba bardzo pilnować, żeby cukier się nie przypalił (co może się stać błyskawicznie) tylko skarmelizował..

plus minus  Kto ocenił?

viburnum 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Czw 02 Sie, 2007 20:24   

I jeszcze drugi:

Składniki:
- 400 ml 30% lub lepiej 36% śmietany kremówki (koniecznie słodkiej!)
- 300 ml świeżego, pełnego mleka
- miąższ z jednej laski wanilii (rozciąć strączek i wyskrobać czarny miąższ, pusty strąk wyrzucić)
- żółtka z 8 dużych jaj
- 120 g cukru pudru
- 120 g drobno kruszonego kandyzowanego cukru (ciemno złoty) ew. cukier trzcinowy.

Jak przyrządzić?
Do mlekowaru wlać śmietankę i mleko oraz dodać wanilię, gotować 15-20 min. Jeżeli nie mamy mlekowaru, należy pamiętać, aby nie doprowadzić do wrzenia, bo mieszanina może się zwarzyć. Mleko można zastąpić śmietanką - wtedy krem będzie bardziej zbity.

Zmiksować żółtka i cukier do powstania jednolitej, kremowej masy, a następnie powoli dodać nieprzerwanie mieszając gorącą śmietankę z mlekiem.

Mieszaninę przelać do ośmiu płaskich porcelanowych lub kamionkowych naczynek do zapiekania (kokilek) i umieścić w nagrzanym do 95 st. C piekarnika. Zapiekanie, to najtrudniejsza część procesu przygotowywania kremu. Jeśli temperatura będzie za wysoka, zawartość zacznie wrzeć i zamiast kremu wyjdzie słodka jajecznica. Prawidłowo krem powinien się ścinać w ciągu 60-90 min. Co jakiś czas należy sprawdzać jego konsystencję lekko potrącając miseczkę. Jak krem zacznie "dochodzić" na powierzchni potrącanego kremu przestaną powstawać fale. Trzeba pamiętać, że w naszych domowych piekarnikach temperatura nie rozkłada się równomiernie. Dlatego sprawdzać należy wszystkie miseczki. Zazwyczaj najszybciej ogrzewają się te w głębi. Po wyjęciu ochłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Właściwa konsystencja jest taka, aby miseczkę można było przewrócić do góry nogami i nie utracić kremu. Niektórzy wolą bardziej zbitą masę, ale powszechnie preferowana jest bardziej galaretowata. No i teraz dochodzimy do drugiego krytycznego punktu. Prawdziwy Creme Brulee ma na wierzchu cienką skorupkę karmelu. Aby ją otrzymać musimy mieć palnik gazowy. Można go kupić za 25 zł (+6 zł za butlę z gazem) w Leroy Merlin. Krem posypać cienką warstwą cukru i opalić palnikiem. Skorupka powinna być dość ciemna i jednolita, ale nie spalona. Od razu podawać. Gotowy deser można ozdobić malutką (dwa listki) gałązką mięty wbitą w środek naszego dzieła. Uwaga - gałązkę wbijać na wierzchu. Smile

plus minus  Kto ocenił?

Krulik 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 4 razy

Wysłany: Wto 07 Sie, 2007 21:35   

viburnum, ten drugi znam, ale póki co nie wyszedł mi do końca z rzadnego z internetowych przepisów:( Wymaga to chyba więcej kulinarnej wprawy niż ja mam. Ostatni krem wyszedł mi całkiem niezły:) może następnym razem się uda.
narazie zrobiłam z takiego przepisu:
400ml śmietany 32%
cukier waniliowy
4 żółtka
i około 1/2 szklanki cukru

Robiłam już na 2 sposoby: gotując śmietanę i na zimno. Z dodatkiem mleka mi nie wyszło bo się nie zsiadło mimo 2 godzin w piecu (na dole pływało:(.. ).
Ostatnio zrobiłam tak: mocno podgrzałam śmietanę z cukrem waniliowym ale nie zagotowałam, żółtka utarłam z cukrem na białawą masę, powoli wlałam lekko przestudzoną śmietanę i mieszałam cały czas aż się jednolite zrobiło. Przelałam do kokilek i ustawiłam na blasze z gorącą wodą i do piekarnika. Piekłam 170stopni przez 1 godzinę. Może ktoś dopracuje ten przepis? ;P

plus minus  Kto ocenił?

viburnum 
Użytkownik aktywny

Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Wysłany: Wto 07 Sie, 2007 23:09   

Strasznie te przepisy skomplikowane, tyle rzeczy może się nie udać puknąć się a u mnie to jest tak, że jeśli coś może się nie udać to na pewno się nie uda Very Happy Mimo to spróbuję zawalczyć z creme brulee bo brzmi smakowicie hopla
Jeśli Ty Krulik, lub ktoś inny będziecie w posiadaniu jakiegoś złotego środka to też się uśmiechnę cmoknięcie

plus minus  Kto ocenił?

Odpowiedz do tematu