Przesunięty przez: maranta Sob 15 Wrz, 2007 20:45 |
Każdy lisek swój ogonek chwali ;-) |
| Autor |
Wiadomość |
lisiczka
Użytkownik małomówny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Wiek: 59 Dołączyła: 26 Mar 2006 Posty: 88 Skąd: Łęczna
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 08:55
|
|
|
Grażynko śpiesze donieśc,ze opakowania sama robie na wymiar.
A material? ja jestem technikiem RTG i w pudelkach z filmami sa takie kartony zabezpieczajace filmy, wiec z nich robie pudeleczka. Sa bardzo twarde i zginaja sie dopiero po zrobieniu linii zagiecia nozem do tapet. Do tego latwo sklejaja się wikolem. Ale musz sama poszukać innych materialow , bo zaczyna mi brakowac 'firmowego'.
Do małych niekrochmalonych aniolkow przygotowalam torebki z szarego papieru.
Moje technika jest prosta. Znajduję cos jakieś pudełko odpowiadajace rozmiarem , rozklejam je , odwzorowuje kształt i jest.
|
_________________ http://picasaweb.google.p...AniolkiMaE2008# |
|
|
|
 |
lisiczka
Użytkownik małomówny

Kraj:

Autor tematu Pomogła: 3 razy Wiek: 59 Dołączyła: 26 Mar 2006 Posty: 88 Skąd: Łęczna
|
Wysłany: Nie 07 Paź, 2007 18:26
|
|
|
Dziekuje wszystkim za mile słowa.
Moje aniolki nie rodzą sie w mojej glowie, pomysły na nie są wszedzie. Takie skrzydła podpatrzylam u pucharach mojej corki Taką harfe na batoniku przywiezionym z Ukrainy
Za wzrór do pastereczki posłuzyla mi ta porcelanowa laleczka
Ja swoim aniolkom podczas suszenia najpierw wkladam do glowy woreczek foliowy, potem przez rece przeciagam cienka linkę, potem do brzuszka wkladam szklana kulkę, co daje mi coś na ksztalt biustu ,a tam gdzie konczy sie kulka zaznacza sie talia.
Panom zamiast kulki daje zakretke od kleju, zeby byli bardziej wairygodni.
Od pewnego czasu ,to co rabie zapisuje w kajecie. Moze kiedyś to opublikuje, tylko jeszcze muszę posprawdzac, żeby nie było pomylek, a sprawdza sie najbardziej wiarygodnie robiąc wg wzoru, no i kupic aparat.
|
| Ostatnio zmieniony przez lisiczka Nie 07 Paź, 2007 18:46, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
lisiczka
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Sob 03 Lis, 2007 22:46
|
|
|
Jakoś mam malo czasu na tworzenie nowych aniolkow, bo ludziska domagają sie sprawdzonych modeli. Najsmieszejsze jest to ,ze jak ktos kupi jednego, za kilka dni przychodzi po kilka następnych. Wszystko pieknie, ale jak to ciężko robic ciągle to samo. Ostatnio udalo mi sie wyprodukować dwa nowe modele. 
|
|
|
|
 |
lisiczka
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Nie 04 Lis, 2007 14:11
|
|
|
Dziekuję wszystkim. Bardzo chetnie podziele sie swoimi doświadczeniami w robieniu aniołkow. Qurcze, nie wiem gdzie mam to upchnac. Zaczne w tym wątku, a jak moderatorzy wyrzuca to trudno.
Dzisiaj opis. krochmalenie we wtorek a w srodę fryzjer.
Glowa.
5 oczek łańcuszka zamknąć w kółko
1 rz. 30 słupków
2 rz. 30 półsłupków
3 rz. jw.
3 rz. jw.
4 rz. jw..
5 rz. Jw.
6 rz. jw.
7 rz. jw.
8 rz. jw.
9 rz. Przerobić 5 kolejnych półsłupków jak schodzą , a 6 i 7 przerobić jako jeden półsłupek. Powinno być
25(26) półsłupków
10 rz. Zrobić 13 półsłupków.( ja robie następująca metoda. Nie przeskakuję jeden półsłupek, ale przerabiam do polowy nad jednym półsłupkiem, potem nad drugim( tych z poprzeniego rządu.) i z takich dwóch robie jeden.
11 rz. 13 półsłupków to taka szyja
12 rz. 13 półsłupków
13 rz. 26 słupków
14 rz. 46 słupków. ( nad 1,2, 3,4,5, nad każdym słupkiem z poprzedniego rzędu zrobić 2 półsłupki, a nad 6 1 półsłupek itd..
15 rz. 46 słupków
16 rz. Tutaj oddzielamy oczka na rękaw . Zrobić pierwsze 15 półsłupków jak schodzą. Pominąć 8 i zrobić kolejne 15. Połączyć z początkowym oczkiem, aby powstało kółko, ktore będzie naszym brzuszkiem. (30 półsł)
17 rz. 30 sł.
18 rz. 30 półsł.
19 rz. 30 sł.
20 rz. 30 półsł.
21 rz.30 sl.
22 rz. 30 półsl
Tutaj można zakończyc robienie brzuszka, albo zrobić jeszcze 1-2 rządków półsłupkami jeśli chcemy wyraźniejszą talie to zrobić ściślej.
23 rządek brzuszka ostatni -słupek -oczko łańcuszka (30) razy
Spodniczka przerabiać wg wlasnego pomyslu.
Wtacamy do rekawow.
Nad pozostawionymi 8 oczkami robimy słupki i jeszcze 4 wciskamy pod pacha (12 słupków.)
w następnych rzędach gubimy po jednym słupku. Jak już osiągniemy 10 slupkow to zostawiamy i robimy w sumie 11 rzędów słupków na całą reke. Trzeba robić tak aby można potem przy suszeniu włożyć do rączki np. patyczek kosmetyczny, albo jakąś cienka linke.
Zrobionego aniołka uprać i namoczyć w rozcieńczonym kleju Wikolu.
Czynności przy suszeniu.
1 do glowy wlozyć 1 woreczek foliowy średniej wielości. Uformował ładnie łepetynkę. Lekko ja przechylić do przodu.
2 przeciągnąć przez ręce linkę( żyłka od kroplówki)
3 włożyć do brzuszka szklana kulkę owiniętą kawałkiem foliowego woreczka (łatwiej wtedy usunąć)
4 naciągnąć dolna kieckę tak aby zachować proporcje. Patrz zdj.m np.
5 jak wyschnie posmarować ponownie klejem używając pędzelka bez metalowych elementów i przy naciąganiu nie używać szpilek bo może wyjść rdza.
Teraz można już nadać kształt rękom. Tzn., zgiąć je odpowiednio razem z usztywnieniem do podtrzymywania używać lekko zaciskających spinek do włosów żabek itp. Pamiętając aby podłożyć troszkę woreczka foliowe, byle nie folii aluminiowej bo ta się przykleja
Schemat skrzydel jest juz dawno w albumie .nawet kawalek opisu sie zmiescil. http://picasaweb.google.p...hematyDoAnioKow
|
| Ostatnio zmieniony przez lisiczka Nie 04 Lis, 2007 21:30, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
lisiczka
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
|
|
|
 |
lisiczka
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Wto 22 Kwi, 2008 15:19
|
|
|
Odszukalam swój wątek , aby umiescic w nim serwetę. zrobilałm ja z nici 10 ariadny szydelkiem nr. 1 poszlo mi 30 dag rozmiar 90X90.
Poczatkowo chcialam ja sprzedac ,ale troche mi jej szkoda, bo duzo pracy w nia włozylam. 
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|