RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...


Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Natalia
Sob 04 Lut, 2012 18:50
Usterki , drobne naprawy, konserwacje
Autor Wiadomość
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 32 razy
Wiek: 66
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1078
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007 07:12   Usterki , drobne naprawy, konserwacje

Maszyny dziewiarskie wbrew pozorom nie sa az tak skomplikowane i kazdy sam moze dokonac drbnych napraw, wymiany igiel, konserwacji itd wystarczy podac typ maszyny a postaramy sie doradzic

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
 
maranta 



Kraj:
Poland

Pomogła: 68 razy
Wiek: 53
Dołączyła: 01 Cze 2005
Posty: 5972
Skąd: Gdynia

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Wto 01 Maj, 2007 09:05   

Opiszę w tym miejscu problem jaki miałam z moją Adą.

Od razu po kupieniu maszyny ostro wzięłam się do jej rozgryzania, dorwałam jakiś kłębuszek, nałożyłam nitkę zgodnie z instrukcją i... od samego początku trafiłam na problemy- maszyna zrzucała oczka i w robótce co kawałek powstawały urocze dziury wściekły

Po dokładnych oględzinach rozgryzłam o co chodzi.
W moim modelu na metalowe platynki (chyba tak się to zwie) nałożono plastikowe nakładki. Gdy ułożyłam nitkę na igłach- tak jak poniżej widać na rysunku nr 6 to w momencie gdy w czasie pracy platynki się unosiły, nitka zahaczała się o te plastikowe nakładki i zwyczajnie spadała z igieł.
Próbowałam górę tych nakładek lekko spiłować, niestety- roboty dużo a efekt mizerny.
W akcie deperacji chciałam plastikowe osłonki pozrywać i zostawić tylko metalowe blaszki puknąć się
W końcu tata wpadł na pomysł i leciutko na górę każdej plastikowej osłonki kapnął klejem distalem, później gdy klej wysechł, to już łatwo pilniczkiem wygładziłam problematyczne miejsca i od tej pory moje problemy z maszyną zniknęły wesoło mi

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
Pozdrawiam, Anna
http://maranciaki.pl
Galeria prac:
http://maranciaki.pl/galeria.htm
Blog: http://maranta.blox.pl
 
 
 
beniaka 
Użytkownik średnioaktywny


Kraj:
Poland

Wiek: 45
Dołączyła: 03 Maj 2006
Posty: 217

Medale: Brak

Wysłany: Śro 02 Maj, 2007 14:04   

Natalio, maranto, to super,że taki dział powstał, bo ja mam dwie maszyny dwupłytowe: jedna jakąś taką przedpotopową polską, druga to komputerowa Brother. Zrobiłam już bardzo dużo rzeczy, ale na tej polskiej, brothera niestety nie udało mi się rozpracować, popsułam wiele igieł i padł mi komputer wściekły , dlatego mam pytanie gdzie można dostać igły do takiego brothera, może ktos wie?

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
Pozdrowienia,
Beata
 
 
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 32 razy
Wiek: 66
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1078
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Śro 02 Maj, 2007 18:38   

beniaka nie Ty jedna mialas taki problem z maszyna ,ktora bardzo sie rozni od naszych tzw" lodzkich" , swego czasu wiele bylo serwisow w Lodzi ,Bielsku ale dzis kiedy w zasdzie rzemioslo padlo i niestety juz prawie nie ma malutkich zakladow rzemiesliniczych powstal problem , jednak napewno dostaniesz igly zagladaj na ebay tam widzialam oferty sprzedazy igiel , ale musisz podac typ maszyny Brotherow jest kilkanascie rodzajow , sa rpwniez Brothery do grubej i moherowej wloczki /igly sa zupelnie inne/ zalezne od uiglenia maszyny , zapytaj ludzi na allegro ktorzy sprzedaja tego typu maszyny oni napewno beda zorientowani

postaram sie poszukac jeszcze dla Ciebie jakiegos konkretnego adresu z czesciami do Brothera prosze tylko podaj typ maszyny i numer uiglenia / ilosc igile przypadajaca na 1 cal angielski /
----------------
pozdrawiam

  plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Natalia Śro 02 Maj, 2007 22:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 32 razy
Wiek: 66
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1078
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Czw 03 Maj, 2007 13:24   

beniaka

podaje Ci numer do Pana Leszka Sliwy Tel. 660122122 , ktory posiada igly, komputer oraz wiele czesci zapasowych do Brotherow skontaktuj sie znim ,dzis dostalam od niego wiadomosc mailowa , pracowal na takich maszynach teraz je sprzedaje wiec z pewnoscia wytlumaczy Ci wszystko


------------
pozdrawiam
http://talcia.xorg.pl/

  plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Natalia Czw 03 Maj, 2007 14:48, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
beniaka 
Użytkownik średnioaktywny


Kraj:
Poland

Wiek: 45
Dołączyła: 03 Maj 2006
Posty: 217

Medale: Brak

Wysłany: Pią 04 Maj, 2007 20:17   

Natalio, dziękuję Ci jesteś kochana cmoknięcie cmok love

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
Pozdrowienia,
Beata
 
 
beata72
Milczek


Dołączył: 30 Sty 2008
Posty: 7

Medale: Brak

Wysłany: Śro 30 Sty, 2008 18:41   

Witam Was
dzisiaj znalazłam to forum i bardzo się ciesz bo może ktoś mi udzieli dobrej rady.
Mam maszynę Brother KH 940, nie wiem dlaczego nie zawsze robi poprawnie selekcję igieł. Po wprowadzeniu nr wzoru do pragramu czasami zrobi dobrą selekcję a czasami nie.
Czy ktoś z Was zna przyczynę takiej pracy maszyny no i oczywiście będę wdzięczna za wszelkie instrukcje oraz informacje odnośnie części i serwisu.
Pozdrawiam

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 32 razy
Wiek: 66
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1078
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Nie 03 Lut, 2008 10:40   

witaj
przyczyn moze byc kilka
sprawdz czy dobrze wprowadzasz wzor , moze byc uszkodzona karta , moze byc uszkodzony programator selekcji lub drobna ustarka w wozku /poluzowanie zapadki/

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
 
beata72
Milczek


Dołączył: 30 Sty 2008
Posty: 7

Medale: Brak

Wysłany: Nie 03 Lut, 2008 14:24   

Chyba to będzie ta zapadka w wózku Smile. Tylko która to i gdzie ona jest? Problem dokładnie wygląda tak wprowadzam program do komputera i kilka rzędów jest robionych bardzo dobrze a później najpier się psuje gdy ciągnę wózek z prawej do lewej, czasami zapali się taka lampka że używam złego wózka a jest napewno dobry i wszystkie guziczki są dobrze powciskane. Gdy zaczynam robić chodzi dobrze ale dopiero po kilku rzędach zaczyna się mieszać. Komputer robi dobrze, jak robi się błąd to wózek jakby lżej chodził, myślałam, że może jakaś taśma gdzieś zeskakuje ale sprawdzałam taśmę i elektromagnesy wszystko działa na medal. Nie znam dobrze prawidłowej budowy wózka i zauważyłam taką latającą blaszkę nie wiem czy ona musi być luźna. Znajduje się po przeciwnej stronie szczotek, na samej górze w centralnej części wózka taki jakby trójkąt z zagiętym wierzchołkiem. Gdy zaczynałam maszyna nie była że tak powiem rozjeżdżona teraz jeżdzi lekko fajnie ale się myli Smile. Poza tym mam wózek do ażurów i tan natomiest okrutnie blokuje mi sie na igłach. Igły się blokują na blaszkach w przystawce poza szynami. Ten wózek nigdy nie był używany. Drugiej płyty jeszcze nie dokręcałam bo martwi mnie błąd selekcji igieł. Generalnie maszyna jest jak nowa. Dzisiaj zrobiłam pierwszą sukienkę, niestety ściegiem gładkim. Smile
Pozdrawiam.

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 32 razy
Wiek: 66
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1078
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Nie 03 Lut, 2008 17:32   

wozek do azurow powinien chodzic lekko !!! ma za zadanie zdejmowac oczka , ktore powinne byc dziurka!!! w nastepnym rzedzie prosze naoliwic olejem wazeli nowym prowadnice i wozki od srodka / tylko nie tak by ociekaly!/ czy kupila Pani maszyne uzywana ? moze osoba od ktorej Pani kupowala pomoze w czyms trudno na odleglosc wyrokowac jak widze maszyne latwiej mi znalez i usunac usterke

co do latajacej zapadki prosze sprawdzic czy druga tez lata czy jest zamocowana na stale , identycznie zbudowany jest wozek drugiej plyty , to moze byc przyczyna

nie wiem skad Pani jest , moze ktos w okolicyrobi na Brotherach i bedzie mogl pomoc

  plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Natalia Nie 03 Lut, 2008 17:38, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
wesca 
Użytkownik małomówny


Kraj:
Netherlands

Pomogła: 4 razy
Wiek: 54
Dołączyła: 21 Wrz 2005
Posty: 75

Medale: Brak

Wysłany: Pon 04 Lut, 2008 08:49   

jesli wina komputera to wystarczy wyczyscic pamiec i nie trzeba sie tego bac poniewaz wzorow tych co sa standardowo zaprogramowane sie nie usunie, ale kiedy maszyna robi bledy lub gubi oczka albo zamki na iglach sie blokuja to najczestrza przyczyna jest zuzyta listwa pod plyta ktora dociska igly, grubosc gabki musi miec 0,5 cm, te listwy od czasu do czasu trzeba wymieniac

ta listwa
http://cgi.ebay.nl/1-new-...6QQcmdZViewItem

jesli w twoim zamku sa luzne czesci (ten plastikowy bialy trojkacik )to wystarczy go dobrze dokrecic i bardzo wazne jest to o czym wspomina Natalia- oliwienie plyt i wozkow, niestety ale trzeba oliwic i czyscic z resztek welny systematycznie

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
moj album
http://www.ravelry.com/projects/daska
 
 
beata72
Milczek


Dołączył: 30 Sty 2008
Posty: 7

Medale: Brak

Wysłany: Pon 11 Lut, 2008 23:08   

Bardzo Wam dziekuję za rady, wszystko sprawdziłam i niby jest OK. Pani która mi sprzedała tak naprawde niewiele na niej robiła i to bardzo dawno dzis juz nawet nie pamieta jak się nakłada włóczkę. Maszyna jest jak nowa nic nie jest zużyte a druga płyta nie była wogóle używana. Sama też jeszcze jej nie zamontowałam bo cały czas próbuję odszukać przyczynę błędów. Gdy dostałam maszynę to w środku obok prawego koła zębatego od taśmy była lużna płytka. Odkręciła się tam śrubka zanim się zorientowałam to ta płytka troszkę obijała się o to koło zębate. Może coś tam się uszkodziło. Gdy mój znajomy przeciszcił tą płytke to maszyna robi jakby mniej błędów tzn. robi selekcję ale niestety źle bo wzory wychodzę z błędami.
Mieszkam w Pile i nie znam nikogo kto ma taką maszynę albo potrafi dobrze sie nia posługiwać.
Prosze jeszcze mi powiedzieć jak się czyści komputer bo nie chce znów nabroić Smile. Ta instrukcja faktycznie jest bardzo zdawkowa jak dla profesjonalistów Smile

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 32 razy
Wiek: 66
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1078
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Pon 11 Lut, 2008 23:25   

zostawilam Pani wiadomosc na pw

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
 
wesca 
Użytkownik małomówny


Kraj:
Netherlands

Pomogła: 4 razy
Wiek: 54
Dołączyła: 21 Wrz 2005
Posty: 75

Medale: Brak

Wysłany: Wto 12 Lut, 2008 14:12   

czyszczenie pamieci komutera jest proste, trzeba to tak:
wlaczyc maszyne do pradu,
jesli zapali sie zielona lampka READY
wcisnac CE
wpisac 888
wcisnac STEP
odczekac z minute (tak dlugo az uslyszy pani dzwonek)
wylaczyc maszyne z pradu
i to wszytko
odczekac z pare sekund i znow mozna maszyne wlaczyc i dziergac.
jesli posiada pani stacje dyskietek lub kabel do komputera to po zapaleniu lampki READY -wcisnac CE
wpisac 552
wcisnac STEP
w wyswietlaczu pijawi sie cyfra 1
wcisnac znow STEP i dane z maszyny zapisac na komputerze lub ewentualnie na dyskietce

ale jednak sadze ze to przyczyna zuzytej listwy, inaczej wozek do azurow chodzil by lekko

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
moj album
http://www.ravelry.com/projects/daska
 
 
beata72
Milczek


Dołączył: 30 Sty 2008
Posty: 7

Medale: Brak

Wysłany: Pon 18 Lut, 2008 16:06   

Gorąco Wam dziękuję za wszystkie rady. Maszyna sie naprawiła po tym jak dobrze odkurzyłam ją odkurzaczem z taką szczotką okrągłą. Odkurzyłam też tak wózek i nagle wszystko działa. Chyba coś zaśmieciło jakiś czujnik może taki czujnik co odpowiada za przekroczenie punku zerowej igły. Nie mam pojęcia gdzie ten czujnik jest i jak działa ale to chyba była przyczyna "awarii" Smile

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 32 razy
Wiek: 66
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1078
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Wto 19 Lut, 2008 11:12   

beata72 napisał/a:
Gorąco Wam dziękuję za wszystkie rady. Maszyna sie naprawiła po tym jak dobrze odkurzyłam ją odkurzaczem z taką szczotką okrągłą. Odkurzyłam też tak wózek i nagle wszystko działa. Chyba coś zaśmieciło jakiś czujnik może taki czujnik co odpowiada za przekroczenie punku zerowej igły. Nie mam pojęcia gdzie ten czujnik jest i jak działa ale to chyba była przyczyna "awarii" Smile



czysta maszyna to pełnia sukcesu !!!! musisz o tym zawsze pamietac ! zebalek

pamietaj rowniez o woskowaniu przedzy to duz daje /mniej zostaje smieci w maszynie /


pozdrawiam

  plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Natalia Wto 19 Lut, 2008 11:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
gracha 
Użytkownik aktywny



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 4 razy
Wiek: 59
Dołączyła: 01 Cze 2006
Posty: 517
Skąd: Suwałki

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Sob 13 Gru, 2008 14:38   

Czy może ktoś podpowie mi gdzie są jacyś fachowcy od napraw maszyn MODA? A może coś poradzicie? Zablokowała mi się maszyna na środkowych igłach. Mimo wymiany igieł, i innych prób - przesuwa się na samych igłach choć jakby lekko zaczepia. Natomiast jak nakładam nitkę - blokuje się i nie przesuwa, zwłaszcza w lewo. W prawo jest OK. Pomóżcie, bo maszyna pożyczona jest.

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
 
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 32 razy
Wiek: 66
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1078
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Sob 13 Gru, 2008 16:01   

witaj
zdejmij wozek z maszyny
sprawdz czy nie odgiela lub poluzowala sie ksztaltka na spodzie wozka i dlatego nie przechodzi , powinny miec identyczny ksztalt z prawej i lewej strony

  plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Natalia Sob 13 Gru, 2008 16:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
gracha 
Użytkownik aktywny



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 4 razy
Wiek: 59
Dołączyła: 01 Cze 2006
Posty: 517
Skąd: Suwałki

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Sob 13 Gru, 2008 17:18   

Czy masz na myśli takie druciki? Jeden był ułamany, nie wiem od jak dawna, więc wymieniłam na taki ze starej maszyny. Sama nie wiem, wyglądają tak samo ale byćmoże chodzi o jakiś drobny szczegół. Zanim zauważyłam, że drucik jest ułamany mąż odkręcił listwę i wymienił 2 igły, na których maszyna się blokowała. Nic to nie dało. Drucik też nic. Może być inny powód? Wygląda to tak, że jak przesuwam po igłach bez nitki - idzie, jak nakładam nitkę - w prawo jest OK, w lewo blokuje się i dopiero muszę wyciąć i zdjąć nitkę żeby przesunąć wózek.

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
 
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 32 razy
Wiek: 66
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1078
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Sob 13 Gru, 2008 20:12   

w poscie u gory , maranta wstawila zdjecie

na zdjeciu numer 2 wozek widac od strony dolnej , chodzi o te trójkatne ksztaltki , mozliwe tez ze masz niedokladnie wcisniety grzybek ktory ten trójkat porusza , wez kilka razy wcisnij i wyciagnij /do oporu/ ten grzybek obok raczki


jesli dalej bedzie to samo mozesz wysłac do mnie sam wozek , zobacze co sie z nim stalo , niestety mieszkasz za daleko zebym dojechala

pozdrawiam

  plus minus  Kto ocenił?
Ostatnio zmieniony przez Natalia Sob 13 Gru, 2008 20:18, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
gracha 
Użytkownik aktywny



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 4 razy
Wiek: 59
Dołączyła: 01 Cze 2006
Posty: 517
Skąd: Suwałki

Medale: 1 (Więcej...)

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008 14:46   

Dziękuję Natalio. Dopiero dziś przeczytałam Twoją odpowiedź, w domu zobaczę. Ale mam obawy, że to coś innego, dlatego, że zacina się tylko w jednym konkretnym miejscu. Zresztą nie wiem. Byc może zdecyduję się na wysłanie do Ciebie wózka, dzięki za chęć pomocy. Pozdrawiam. Grażyna

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
 
MAGDAKAZ2 
Milczek


Kraj:
Poland

Dołączyła: 08 Mar 2006
Posty: 10

Medale: Brak

Wysłany: Czw 09 Lip, 2009 09:36   

Witam wszystkich!
Mam maszyne moda MD 22 od kilku dni i mam z nią problem. Bez wysuniętych igieł chodzi dobrze a gdy wysunę igły do przodu to się często zacina. Jaka może być tego przyczyna?

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
cadarca 
Milczek


Dołączyła: 15 Lis 2009
Posty: 1

Medale: Brak

Wysłany: Pon 07 Gru, 2009 13:10   

Witam wszystkie dziewiarki kwiatek dla ciebie
Od 3 dni jestem posiadaczką MODY 22. Pierwsze kroki i owszem przy pomocy instrukcji i kilku próbach - nawet nie jest źle, dam radę! Niestety mam inny problem po lewej stronie maszyny chyba! jedna igła mi haczy. Jak wszystkie igły są cofnięte to wózek przejeżdza, jak wysunięte do pracy to jedna haczy. Drogie Panie proszę o radę! Jestem stałą bywalczynią waszego forum jednak do tej pory tylko was uważnie czytałam. Pozdrawiam

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
Natalia 


Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 32 razy
Wiek: 66
Dołączyła: 05 Lut 2007
Posty: 1078
Skąd: ŚLĄSK

Medale: 2 (Więcej...)

Wysłany: Wto 08 Gru, 2009 22:16   

witam
jesli jedna haczy nalezy ja wymienic , moze jest skrzywiona

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
 
Danuta1953 
Milczek
Danuta


Kraj:
Poland

Wiek: 68
Dołączyła: 06 Lut 2013
Posty: 2

Medale: Brak

Wysłany: Śro 06 Lut, 2013 22:08   

Witam. Posiadam dwupłytową maszynę TOYOTA 901. Próbuję coś na niej zrobić. Bez wyraźnych sukcesów. Maszyna robi błędy. Mam do niej instrukcję w języku niemieckim którego nie znam. Maszynę obsługuję intuicyjnie. Może ktoś posiada instrukcję po polsku i mógł by ją udostępnić. Byłabym wdzięczna. Pozdrawiam Danuta1953

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
Danuta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej materiałów, zdjęć, itp.,
 proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie naruszenia praw autorskich o kontakt ze mną.
 Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.

Jednocześnie informuję, że administrator forum nie odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
 a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.

maranta

  Liczniki na bloga

Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 36