soda i ocet, co o nich wiecie? |
Autor |
Wiadomość |
Krulik
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 4 razy Dołączyła: 24 Mar 2007 Posty: 619 Skąd: Warszawa
Medale: Brak
|
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 01:21 soda i ocet, co o nich wiecie?
|
|
|
Jak w temacie... Dziś po przeżyciach zlewowych (zlew postanowił zwrócić zawartość do kuchni...) i po tym jak mi pan hydraulik powiedział że wsypywanie do zlewu KRETa w granulkach to jak wsypywanie do niego cementu - zamiast udrażniać ruru zapycha je (kto to wogóle wymyślił!) i że zamiast tego poleca co tydzień garnek wrzątku wlewać a problem z zatkanymi rurami zniknie... postatnowiłyśmy z kumpelą powrócić do natury;D Czyli sody oczyszczonej i octu:) Piszcie jakie znacie zastosowania tych produktów;) Może uda nam się wspólnie wyeliminować trochę szkodliwej chemii z naszego życia;D
Ja zacznę...
Soda jest dobra do (napisali na opakowaniu):
zneutralizowanie zapachu po rybach lub cebuli z deski do krojenia;
wyczyszczenia zaschnietych, przypalonych resztek w garnku
no i dobra na kaca i zgagę:D
Znalazłam jeszcze, że do czyszczenia fug między kafelkami;) i z tego co wiem to soda oczyszczona ma zastosowania w przypadku opuchniec i zakażeń okolopaznokciowych oraz w kosmetyce na rozne rodzaje wyprysków skórnych. Przydaje sie tez przy schorzeniach gardła - płukanka roztworem sody.
Wydaje mi się że producenci środków czystości już odkryli zalety sody, bo ostatnio dodają ją do proszków do prania i płynów do naczyń..
Jeśli to wszystko prawda to idę jutro nabyć zapas sody;D
A Wy do czego używacie sody?
|
_________________ moje biżuteryjne, uszyte, wyrysowane...
http://krulikart.blox.pl |
Ostatnio zmieniony przez Krulik Pon 21 Lip, 2008 01:25, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
qrka
Użytkownik aktywny ania

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Wiek: 50 Dołączyła: 26 Lis 2007 Posty: 564
|
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 08:13
|
|
|
Ja używażoctu jako odkamieniacza do czajnika, do baterii umywalkowych i prysznica (namaczam watę octem i takim opatrunkiem okładam baterie w miejscach, gdzie tworzy sie kamień, jedna noc i bateria jak nowa) . Ocet jest też dobry do likwidowania zapachów w lodówce, po umyciu przemywam całą lodówkę rocieńczonym ocetem.

|
_________________ www.annaqrek.blogspot.com |
|
|
|
 |
alienor
Użytkownik b. aktywny vel 3nereida

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 59 Dołączyła: 21 Lut 2006 Posty: 2601 Skąd: Katowice
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 08:41
|
|
|
u mnie soda ma zastosowanie do czyszczenia biżuterii srebrnej , na pewno nasi dziadkowie używali jej do czyszczenia ( wybielania ) zębów, ja używam do pieczenia pierników i i mufinek z maki z pełnego przemiału . Octu używam podobnie jak qrka.
miałam podobna przygodę z kretem w granulkach i teraz używam tylko płynnych preparatów .
|
_________________ Oddam lenia w dobre ręce |
|
|
|
 |
enie21
Milczek enie21

Kraj:

|
Wysłany: Wto 12 Sie, 2008 14:31
|
|
|
To pewnie dla was nic nowego ale ja czasami szoruję sodą własne zęby piję ogromne ilości kawy i kopcę jak lokomotywa (już nie długo mam nadzieję)i takie szorowanko utrzymuje moje ząbelki w przyzwoitych granicach normy .Nie można robić tego zbyt często bo podobno szkliwo się ściera.
|
_________________ enie21 |
|
|
|
 |
Kropla
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Czw 01 Lis, 2012 23:04
|
|
|
Wow super te zastosowania sody! Jutro kupię zapas. Ja dodam, że sody oczywiscie można używać do ciasta i do prania - zwłaszcza białego. Octu używam oczywiście do czyszczenia czajnika, ale ponoć można nim zwyczajnie myć łazienkowe sprawy czyli umawalkę, wannę, sedes oraz zlew kuchenny.
Oglądąłam kiedyś wiele programow brytyjskich o sprzątaniu trudnych mieszkań (m.in. oryginalną Perfekcyjną Panią Domu, o niebo lepszą od polskiej komercyjnej wersji) i tam oprocz octu i sody używali bardzo dużo soku z cytryny. Ma on oczywiscie właściwości wybielające i chyba antybakteryjne.
|
|
|
|
 |
Anisa
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 28 Cze 2009 Posty: 557 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Pią 02 Lis, 2012 07:42
|
|
|
Ja też słyszałam że sodą można myć zęby dobrze dodać jeszcze kropelkę soku z cytryny, ta "mieszanka" bardzo mi pomogła jak kiedyś krwawiły mi dziąsła. Sodę też używam do mycia szklanek i kubków. Ocet też słyszałam, że jest dobrym odkamieniaczem, można go dodać do ostatniego płukania przy farbujących ubraniach. Wodę z octem polecam do płukania włosów, szczególnie przy problemach z łupieżem.
|
_________________ Moje blogi: Zaczarowany Zakątek
Ogrodowy Zakątek
ArtPasjone Facebook |
|
|
|
 |
Krakowianka
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 30 razy Wiek: 60 Dołączyła: 17 Lut 2006 Posty: 4125 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pią 02 Lis, 2012 09:10
|
|
|
papką z sody i octu można wyczyścić szyby w piekarniku jak i cały piekarnik. rozprowadzić papkę i zostawić na trochę potem powinno wszystko ładnie zejść..
|
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
|
|
|
|
 |
romualda
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 10 razy Wiek: 73 Dołączyła: 14 Lut 2010 Posty: 423
|
Wysłany: Nie 04 Lis, 2012 08:51
|
|
|
Ocet ma być podgrzany czy taki prosto z butelki?
|
|
|
|
 |
Runa
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 29 Sty 2009 Posty: 2014
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 04 Lis, 2012 09:15
|
|
|
ja wlewałam taki prosto z butelki i sprawdził się o wiele lepiej niż najlepsze moje odkamieniacze (a byłam z nich zadowolona). Oczywiście potem trzeba wietrzyć ale co natura to natura A teraz używam filtra do wody i nie mam problemu z kamieniem.
A sody używam dodając do prania i czyszczenia np. zatłuszczonych szafek tych pod sufitem czy okapu. I też od jakiegoś czasu kupuję duże opakowania sody 
|
|
|
|
 |
Kelmuska
Użytkownik b. aktywny Edyta

Kraj:

Pomogła: 15 razy Wiek: 46 Dołączyła: 02 Maj 2011 Posty: 1823 Skąd: Rorschach
|
|
|
|
 |
Runa
Użytkownik b. aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 29 Sty 2009 Posty: 2014
|
Wysłany: Nie 04 Lis, 2012 10:49
|
|
|
Kelmuska napisał/a: |
podgrzanego używam do sedesu, wlewam na noc i sprawa osadów i kamienia załatwiona  |
o sedesie nie pomyślałam, musze wypróbować 
|
Ostatnio zmieniony przez Runa Nie 04 Lis, 2012 10:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
czeremcha
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 16 Kwi 2012 Posty: 441
|
Wysłany: Nie 04 Lis, 2012 11:33
|
|
|
Do sedesów można też w "tych" celach wlewać np. colę /czasem się zdarza, że się odgazuje w butelce i i tak nadaje się tylko do wylania - kwasy z coli zrobią swoje
Rozmyślnie nie spuszczam też od razu wody wylewając do sedesu "wodę" po ogórkach konserwowych albo inne octowe roztwory.
Ania
|
_________________ http://u-czeremchy.pl/
http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Kelmuska
Użytkownik b. aktywny Edyta

Kraj:

Pomogła: 15 razy Wiek: 46 Dołączyła: 02 Maj 2011 Posty: 1823 Skąd: Rorschach
|
Wysłany: Nie 04 Lis, 2012 11:39
|
|
|
czeremcha napisał/a: | czasem się zdarza, że się odgazuje w butelce i i tak nadaje się tylko do wylania |
po rodzinnych imprezach czasami też zostają resztki coli w szklankach, więc można je także wlać do sedesu
Czasami na drewnianych blatach pozostają ślady po mokrych szklankach lub talerzykach, wtedy czyszczę to roztworem wody, octu i oliwy z oliwek w proporcjach 1:2:2
Przypalenia wokół palników na kuchence posypuję dość grubo sodą i obkładam watą nasączoną octem. Zostawiam na 1-2 godz. i myję wodą z płynem do naczyń.
Lodówkę myję wodą z octem 1:1. Pozbywam się w ten sposób bakterii, ewentualnych pleśni, a na dodatek ocet pochłania brzydkie zapachy.
|
_________________ Kelmuska
www.kelmuska.blogspot.com
www.picasaweb.google.com/home |
Ostatnio zmieniony przez Kelmuska Nie 04 Lis, 2012 11:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Awenturyn
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Dołączyła: 16 Sie 2010 Posty: 1748
|
Wysłany: Nie 04 Lis, 2012 16:37
|
|
|
soda wsypana do bawełnianego woreczka i włożona do lodówki pochłania brzydkie zapachy
soda+mąka kukurydziana+kilka kropli aromatu - tym można odświeżyc dywan,chodnik
|
|
 |
szydeleczko
Użytkownik aktywny Ela N

Kraj:

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Maj 2006 Posty: 947 Skąd: KONIN
|
Wysłany: Pon 05 Lis, 2012 07:52
|
|
|
w tv podano ze: łyżka octu, łyżka sody i łyzka kwasku cytrynowego zmieszana tworzy papke do usuwania przypalen. Wyprobowalam na moim kombiwarze jest czysciutki. Najlpierwa nalozylam papke na miejsca z zaciekami tłuszczu i odczekalam potem czyscilam gąbką i bardziej przypalone skrobaczka do plyt ceramicznych. Przypalenia schodzily i wreszcze mam czysty kombiwar nie tylko w srodku ale i na zewnatrz. Nabral blasku. Polecam! 
|
_________________ oto link do mojego albumu
http://szydelko.fotosik.pl/albumy/5759.html |
|
|
|
 |
szydeleczko
Użytkownik aktywny Ela N

Kraj:

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Maj 2006 Posty: 947 Skąd: KONIN
|
Wysłany: Pon 05 Lis, 2012 08:00
|
|
|
ostatnio tez uzywam octu ale jablkowego (narazie kupionego w sklepie) wyczytalam iz jest dobry na odchudzanie : 2 łyżki stolowe octu na szklanke wody pic 3 razy dziennie - rano nadczo potem przed obiadam i kolacja.
od 1,5 tygodnia stosuje ten sposob: i zauwazylam ze chudne - najpierw organizm pozbywa sie wody (trzeba tez przy tym pic 2 l wody dziennie minimum) a potem bedzie pozbywal sie tłuszczu. Po trzech tygodniach nalezy zrobic tygodniowa przerwe. Na razie widze efekt i wlasnie robie sama ocet jablkowy. Przepis to 1 kg skurek z jablek oraz gniazd z nasionami zalec 1 litrem przegotowanej cieplej wody plus 2 łyżki cukru. włozyć do sloika na 4 tygodnie a gore zakryc gazą by mogla przebiegac fermentacja. prawdopodobnie im dłuzej lezy tym stezenie octu jest wyzsze. Bardzo polecaja z miodem nie tylko dla doroslych ale i dla dzieci, lecz w mniejszym stezeniu na szklanke wody.
Wiecej informacji na internecie. Pozdrowionka 
|
_________________ oto link do mojego albumu
http://szydelko.fotosik.pl/albumy/5759.html |
|
|
|
 |
Frida
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 17 Sty 2012 Posty: 966
|
Wysłany: Pon 05 Lis, 2012 08:47
|
|
|
Do tych dwóch specyfików, czyli octu i sody dołożę kwasek cytrynowy, który doskonale usuwa kamień, rdzawe nacieki, plamy z owoców. Używam kwasku do mycia sedesu, zlewu, usuwania kamienia z różnego rodzaju naczyń, np. z garnka do gotowania wody. Nawet odczyściłam do blasku stare druty stalowe. Kwaskiem czyszczę ręce po pracy w ogrodzie, czy po kontakcie z barwiącymi owocami (czasem przedziurawię rękawiczkę i już dłonie i paznokcie zabarwione).
|
|
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 71 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 05 Lis, 2012 12:53
|
|
|
szydeleczko napisał/a: | ostatnio tez uzywam octu ale jablkowego (narazie kupionego w sklepie) wyczytalam iz jest dobry na odchudzanie : 2 łyżki stolowe octu na szklanke wody pic 3 razy dziennie - rano nadczo potem przed obiadam i kolacja. |
Ciekawe co powie na to żołądek?
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
Frida
Użytkownik aktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 14 razy Dołączyła: 17 Sty 2012 Posty: 966
|
Wysłany: Pon 05 Lis, 2012 13:08
|
|
|
Basiu, ocet jabłkowy jest znany jako środek wspomagający odchudzanie, w ogóle jest zdrowy i polecany przez dietetyków. Nie ma nic wspólnego z octem spirytusowym, bardzo niezdrowym, o którym mowa w tym wątku.
|
|
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 71 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Pon 05 Lis, 2012 14:15
|
|
|
Frida, aaaaaaaaaa 
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
Kropla
Użytkownik małomówny

Kraj:

|
Wysłany: Pon 05 Lis, 2012 16:00
|
|
|
Ocet jabłkowy na odchudzanie można tez dostac w tabletkach, jesli komuś nie pasuje smak płynu, tabletkę łatwiej połknąć. Sama nigdy nie probowałam, ale przypuszczam, ze można je dostać w aptece.
|
|
|
|
 |
basga [Usunięty]
|
Wysłany: Pon 05 Lis, 2012 16:26
|
|
|
Tak,ja zażywałam takie kapsułki octu jabłkowego,pomaga na celulitis.
|
|
|
|
 |
Inez87
Użytkownik małomówny

|
Wysłany: Śro 23 Sty, 2013 17:27
|
|
|
Ja ocet używam w sumie wszędzie tam gdzie może powstać kamień. Wygotowuje w nim czajnik, wkładam słuchawkę od prysznica do miski i zalewam octem, nasączam nim waciki i przykładam do kranów. Rozcieńczam z wodą i myję kabinę prysznicową. Wystarczy popsikam chwilę poczekać i przetrzeć (najlepiej do sucha) myje tak jak detergenty a jaka oszczędność pieniędzy. Tak samo zlew. Sodę używam głównie do mycia fug i sypie na talerzyk a następnie wkładam do lodówki. Świetny pochłaniacz zapachów.
I tak poza tematem. Do prania firan i białych obrusów sypie proszek do pieczenia. Tak samo jak firany zrobią się szare albo biustonosze. Wystarczy zamoczyć w ciepłej wodzie wsypać paczkę proszku i zostawić na chwilę. Potem wypukać i gotowe 
|
_________________ http://kreatywnaa-aga.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Madzia

Zaproszone osoby: 1
Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 26 razy Wiek: 53 Dołączyła: 16 Lis 2005 Posty: 7511 Skąd: Lublin
Medale: 4 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 36 |
|
|