Przesunięty przez: Grażyna Śro 27 Sty, 2010 13:34 |
początki szydełkowania! |
| Autor |
Wiadomość |
anula290
Milczek anula290

Kraj:

Autor tematu Dołączył: 30 Gru 2009 Posty: 4
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 20:43 początki szydełkowania!
|
|
|
jakie były wasze początki w szydełkowym świecie!? Co najpierw stworzyłyście, czym się inspirowałyście, z czego lub od kogo się uczyłyście!?
|
|
|
|
 |
gosias
Super gaduła :))

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 49 razy Wiek: 65 Dołączyła: 20 Sie 2006 Posty: 11495 Skąd: Białystok
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 21:46
|
|
|
Podstaw szydełkowania nauczyła mnie moja mama (łańcuszek, półsłupki). Pierwsze robótki to była sakiewka na pieniążki robiona półsłupkami i słupkami, które w jaki sposób robić, pokazała starsza koleżanka. Później była opaska na włosy i jakieś ubranka dla lalek. Pierwszą "poważniejszą" robótką szydełkową była spódniczka i kamizelka. I... wsiąkłam w szydełkowe robótki. Nieco później poznałam podstawy robienia na drutach. Poza tym, za moich szkolnych lat była taki przedmiot: zajęcia praktyczno - techniczne, gdzie uczyłyśmy się m.in. robić na drutach i szydełku, szyć, gotować, itp.
|
_________________ Pozdrawiam Gosia (gosias)  |
|
|
|
 |
7Kasiulek7
Użytkownik b. aktywny Kasia

Kraj:

Pomogła: 14 razy Wiek: 34 Dołączyła: 12 Lip 2009 Posty: 1619
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 21:47
|
|
|
Witam na forum
Szydełkuję od czerwca ubiegłego roku. Zaczęłam od tego słonika według tego opisu. Jeszcze wtedy źle wykonywałam półsłupki.
Kilka lat temu podstaw uczyła mnie mama, ale ona nie potrafiła nazwać poszczególnych oczek. Później (zapewne przypadkiem) natknęłam się na tego słonia. Wstyd się przyznać, ale na początku nie podobało mi sie to forum, bez którego teraz nie wyobrażam sobie szydełkowania
Aby się nauczyć nazw oczek, korzystałam z jakiejś stronki, której aktualnie nie potrafię znaleźć
A potem to już tak "z górki" 
|
_________________ Kasiulkowe prace
Kiermasz Kasiulka
Galeria - Picasa |
|
|
|
 |
janeczka33
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 6 razy Wiek: 65 Dołączyła: 11 Lis 2009 Posty: 876 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 22:02
|
|
|
Szydełkować nauczyłam się sama. Były to wakacje przed czwartą klasą. Oglądałam swoje nowe książki do szkoły a szczególnie do prac ręcznych. Tak to się zaczęło. Przez taką samodzielną naukę źle trzymam szydełko. Robię bardzo szybko ale nieprawidłowo. To już prawie 40 lat. Zaczynałam od szalików. Nikt z mojej rodziny nie umiał robić na szydełku czy drutach. Moja mama wyszywała. Szkoda, że nie mam córki która byłaby chętna do nauki, bo moi synowie nie odziedziczyli po mnie zdolności plastycznych i manualnych 
|
_________________ Mój album http://picasaweb.google.com/117461879781250019601
Założyłam blog. Zapraszam: http://janeczkowo.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
gosias

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 22:17
|
|
|
| janeczka33 napisał/a: | | Robię bardzo szybko ale nieprawidłowo. |
Ja też trzymam szydełko najczęściej nieprawidłowo niż tak, jak powinno trzymać się. Nie wiedzę w tym problemu - liczy się efekt, czyli to, co powstaje w naszych łapkach 
|
|
|
|
 |
7Kasiulek7

Kraj:

|
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 22:39
|
|
|
| janeczka33 napisał/a: | | Przez taką samodzielną naukę źle trzymam szydełko. | -
Ja też
Dopiero tutaj zobaczyłam, że można go trzymać inaczej
Też mi nikt nie pokazał jak jest poprawnie, a trzymam je tak jak druty, bo wcześniej uczyłam się na nich uczyć. 
|
Kiermasz Kasiulka
Galeria - Picasa |
|
|
|
 |
alfa76
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 6 razy Wiek: 50 Dołączyła: 25 Wrz 2005 Posty: 308
|
Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 07:50
|
|
|
| gosias napisał/a: | | Nie wiedzę w tym problemu - liczy się efekt, czyli to, co powstaje w naszych łapkach |
Też tak myślę, bo jak oglądam niektóre filmiki to uważam, że też źle trzymam szydełko. Próbowałam robić tak jak tam pokazują, ale za żadne Chiny mi nie wychodzi. Moją pierwszą robótką była serwetka, której opis znalazłam w jakiejś wiekowej "Przyjaciółce". W opisie stopień trudności był określony jako zaawansowany. To na niej uczyłam się robić słupki, półsłupki, itp, opisy wykonania brałam z jakiejś książki(też wiekowej), nie było tam nawet dokładnych rysunków. Dopiero później dorwałam skan książki M.Natterowej, który możecie znaleźć na moim chomiku. Nie chowam go dla siebie jak ktoś chce nie sobie ściągnie.
|
|
 |
jasia
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Wto 30 Mar, 2010 11:13
|
|
|
Szydełkuję od niecałego roku...byłam wtedy w szpitalu i koleżanka obok szydełkowała.... spróbowałam i ja....podstawy znałam z podstawówki a resztę ona mi pokazała....no i teraz nie wyobrażam sobie dnia bez szydełka w reku. Niestety wciąż wyszukuję łatwiejsze wzory...choć patrząc na wasze prace, mam ochotę na coś trudniejszego, bo i efekt potem jest wspaniały ....a na forum jestem od paru dni....jakoś tak przypadkiem tu trafiłam. Pozdrawiam wszystkich miłośników szydelkowania
Zobaczcie parę moich prac:
http://picasaweb.google.c...rwetyIBiezniki#
http://picasaweb.google.c...49/MaESerwetki#
http://picasaweb.google.c...koracjeOkienne#
|
_________________ Zobacz mój blog
http://koronkowoo.blogspot.com/ |
| Ostatnio zmieniony przez jasia Wto 30 Mar, 2010 11:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
|
|
|
|
 |
gosias

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Wto 30 Mar, 2010 20:32
|
|
|
jasia, witaj na Forum Piękne prace 
|
|
|
|
 |
lamika88
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 24 razy Wiek: 37 Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 5903 Skąd: Zielona Góra
|
|
|
|
 |
elunia_olsztyn
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 31 Mar, 2010 00:26
|
|
|
jasia jeśli jest tak jak piszesz że od roku zaczęła się przygoda z szydełkiem ,to zgłoś się do programu Mam talent. Bo go masz 
|
_________________ Ela z Olsztyna |
|
|
|
 |
wiesia_33
Gaduła ;)

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 52 Dołączyła: 05 Lis 2007 Posty: 3010 Skąd: Pawłowice śl.
|
|
|
|
 |
iwonka
Gaduła ;)

Kraj:

Pomogła: 36 razy Wiek: 51 Dołączyła: 19 Paź 2007 Posty: 3021 Skąd: chorzów
|
|
|
|
 |
Magda2702
Użytkownik aktywny

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 12 Lut 2007 Posty: 413 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Śro 31 Mar, 2010 09:15
|
|
|
Piękna kolekcja!
|
|
|
|
 |
gabi12
Użytkownik aktywny cogito ergo sum

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 13 razy Wiek: 49 Dołączyła: 08 Gru 2007 Posty: 595 Skąd: Kamienica
|
Wysłany: Śro 31 Mar, 2010 12:49
|
|
|
Rzeczywiście piękna kolekcja! Sądzę, że trudniejszymi modelami też sobie poradzisz bez problemu.
U mnie w rodzinie prace ręczne były od zawsze. Moja babcia szydełkowała piękne serwety , niektóre jeszcze zachowałam mimo iż niteczki już popuściły w niektórych miejscach. Na " wiano" dostałam piękną narzutę robioną z kwadratów. Babcia jeszcze haftowała poduszki tasiemkami, ale niestety nie pamiętam jak to robiła. W starej szafie trzydrzwiowej miała na każdej półeczce przypięte piękne szydełkowe ząbki. Podziwiałam ją zawsze, ona nauczyła mnie trzymać szydełko i miała mnóstwo cierpliwości. Dziergałyśmy z cieniutkich niteczek. Potem mama mi pokazała wzory, motywy szydełkowe. Sama natomiast odkryłam haft krzyżykowy. Nie mogłam uwierzyć , że igłą można również" malować" obrazy . Teraz znów od dłuższego czasu przeprosiłam szydełko. Mam nadzieję, że moje chłopaki też coś będą tworzyć.
|
_________________ MÓJ BLOG
MÓJ ALBUM |
|
|
|
 |
jasia
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 10:28
|
|
|
Bardzo Wam dziękuję za słowa uznania ....nie wiem o jakiej galerii na forum mówicie? :,,,,,,buziaki
|
_________________ Zobacz mój blog
http://koronkowoo.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
gabi12
Użytkownik aktywny cogito ergo sum

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 13 razy Wiek: 49 Dołączyła: 08 Gru 2007 Posty: 595 Skąd: Kamienica
|
Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 14:33
|
|
|
Jak logujesz się na forum to jest taki dział Galeria prac użytkowników forum. Tam każda z nas ma założoną swoją galerię (lub moderator ją tam przenosi). Jak chcemy pokazać nasze prace to wrzucamy sobie zdjęcia lub linki do nich w tym miejscu.
Tu mamy wątek początki szydełkowania więc o tym piszemy. A w galerii pokazujemy co stworzyłyśmy. Również w dziale chwalimy się możemy pokazać nasze prace.
http://www.maranta.livene...der=asc&start=0 to moja galeria.
W taki sposób ułatwiamy moderatorom pracę na forum. Wątki się nie zaśmiecają. Pozdrawiam
|
_________________ MÓJ BLOG
MÓJ ALBUM |
| Ostatnio zmieniony przez gabi12 Czw 01 Kwi, 2010 14:53, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
sabina71
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

|
Wysłany: Pią 11 Cze, 2010 10:01
|
|
|
Ja uczę się szydełkowac od roku początki były takie sobie ale dochodzę już do wprawy obecnie nie ma dnia żebym czegoś na szydełku się nie uczyła (doskonaliła) MAM RÓŻNE małe diany" NA SZYDEŁKU I Z NICH STUDIUJE WZORKI".Na drutach umię robić warkocze azurki itp. 
|
_________________ sabina |
|
|
|
 |
Noire
Milczek

Kraj:

|
Wysłany: Śro 23 Cze, 2010 20:34
|
|
|
witam,
podstaw szydełkowania uczyłam się daaawno temu w szkole podstawowej na zpt, w tym roku przeglądając wzory ubranek dla lalek tak się zafascynowałam, że zaczęłam szydełkować (od marca 2010). Przyznam szczerze, że przypominałam sobie jak się robi słupki itd korzystając z "wykładu" Maranty. Uważam, że tak naprawdę nie umiem robić na szydełku ponieważ bez dokładnego opisu wykonania ubranka dla lalki barbie nic bym nie zrobiła, ale się staram i może kiedyś nawet nauczę się "czytać" takie rozrysowane wzory 
|
|
|
|
 |
gosias

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 23 Cze, 2010 21:12
|
|
|
Noire, witaj na Forum Znasz podstawy szydełkowania i to najważniejsze Nie obejrzysz się, jak będziesz śmigać szydełkiem Powodzenia 
|
|
|
|
 |
7Kasiulek7

Kraj:

|
Wysłany: Czw 24 Cze, 2010 09:05
|
|
|
Noire, chyba każdy z nas zaczynał od opisów szczególnie, jeśli się człowiek uczy z internetem gdzieś na forum był chyba temat o czytaniu schematów, a, jeżeli nie, to wszyscy Ci tutaj chętnie pomogą. Szybko się nauczysz, co i jak.
No i witam na forum

|
Kiermasz Kasiulka
Galeria - Picasa |
|
|
|
 |
idedolasu
Milczek Marta

Kraj:

Wiek: 47 Dołączyła: 12 Lip 2010 Posty: 22 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 20:48
|
|
|
ja dopiero zaczynam..i jakos nie idzie mi jestem zagubiona w tym temacie..czaczelam cos probowac, ale tlyko wychodza mi jakies polslupki..probowalam jakis kwiatek, ale nie wyszedl, nie potrafie robic rownych oczek.. Wy takie piekne rzeczy robicie..Jak dlugo trwala u was nauka? co zrobillyscie jako pierwsze.?? jestem ciekawa 
|
|
|
|
 |
7Kasiulek7

Kraj:

|
Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 21:04
|
|
|
Każdy na początku robi krzywe oczka. Trzeba wprawy, żeby równo wyciągać nitkę przy każdym oczku.
Ciężko powiedzieć, ile trwała nauka u każdej z nas, bo (chyba) tak naprawdę wszystkie się nadal uczymy, poznajemy nowe techniki, sposoby czy wzory.
Zobaczysz, że niedługo wyjdzie i kwiatek. Ja zaczęłam od tego słonika. Potrzebne są właściwie tylko półsłupki, więc może spróbujesz? Ten mój niestety jest źle wykonany, bo jeszcze wtedy źle wbijałam szydełko w robótkę. 
|
Kiermasz Kasiulka
Galeria - Picasa |
|
|
|
 |
Martta
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 1 raz Wiek: 35 Dołączyła: 07 Cze 2010 Posty: 196 Skąd: Lubiąż/k. Wrocławia
|
Wysłany: Wto 13 Lip, 2010 22:01
|
|
|
Nie przejmuj się,żebyś Ty moje prace widziała ;P Takich koślawców to żadna z Was by nie potrafiła zrobić ;P
Ja zaczęłam od czapeczki dla mojej chrześnicy...jak już ją zrobiłam,doszyłam kwiatki, dokleiłam koraliki,kokardkę ze wstążeczki i ubrałam ją Małej to stwierdziłam,ze już mi się wcale nie podoba i sprułam ;P A ile czasu ją dziergałam,ile było prucia,bo oczka gubiłam - szok!
Teraz mi już trochę lepiej idzie,ale i tak robię bardzo ciasno ;/
Zrobiłam ostatnio top i biedronkę dzięki pomocy Kasi ( ),a teraz męczę torebkę tylko na razie nie mam aparatu,żeby zdjęcia zrobić ;/
Tak więc nie martw się,niedługo nabierzesz wprawy i "zasypiesz" nas tutaj swoimi pracami ;D
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 38 |
|
|