rozważania różańcowe |
Autor |
Wiadomość |
Anna B.
Użytkownik aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Autor tematu Pomogła: 6 razy Dołączyła: 13 Cze 2005 Posty: 971 Skąd: Ziemia Lubuska
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Nie 09 Paź, 2005 10:42 rozważania różańcowe
|
|
|
Codziennie muszę przygotować rozważania tajemnic różańcowych dla moich dzieciaków. Muszą być te rozważania raczej krótkie i nie zawierać trudnych do wytłumaczenia i wypowiedzenia wyrazów. Zatem transcendencja i inkarnacja odpada.
W sieci wcale tego nie ma za wiele. Może ktoś z Was ma coś takiego? Albo może jest lepszym szperaczem ode mnie? Będę wdzięczna za każdą pomoc. ")
|
_________________ Pozdrowionka!
Anna B.
Zapraszam na frywolitki!
oraz patchworki i inne stworki
|
|
|
|
|
maranta
Kraj:
Pomogła: 68 razy Wiek: 57 Dołączyła: 01 Cze 2005 Posty: 5993 Skąd: Gdynia
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
|
maranta
Kraj:
Pomogła: 68 razy Wiek: 57 Dołączyła: 01 Cze 2005 Posty: 5993 Skąd: Gdynia
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 11 Paź, 2005 09:57
|
|
|
Przy okazji szperania w necie natknęłam się na taką pouczającą historyjkę związaną z modlitwą różańcową:
Na początku XIX wieku pewien stdent jadący pociągiem do Paryża usiadł obok skromnie ubranego starszego mężczyzny, który odmawiał Różaniec. Student przerwał mu pytając: Czy pan rzeczywiście wierzy w ten zabobon? Niech pan lepiej wyrzuci ten różaniec przez okno i przestudiuje co nauka ma na ten temat do powiedzenia. Nauka? Nie rozumiem tej nauki, Może by pan mi ją wyjaśnił? – poprosił skromnie mężczyzna. Proszę mi dać swój adres, to prześlę panu literaturę na ten temat – odpowiedział student. Mężczyzna wyjął z kieszeni płaszcza wizytówkę. Było na niej napisane: Ludwik Paster, Dyrektor instytutu Badań Naukowych, Paryż.
Nieraz w rozmowach spotykam się z lekceważącym stosunkiem do tzw "klepania zdrowasiek".
Ciekawa jestem co myślą na ten temat użytkownicy naszego forum
Teraz mamy październik, dobra pora na poruszenie tego tematu.
|
_________________ Pozdrawiam, Anna
http://maranciaki.pl
Galeria prac:
http://maranciaki.pl/galeria.htm
Blog: http://maranta.blox.pl |
|
|
|
|
Anna B.
Użytkownik aktywny
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Autor tematu Pomogła: 6 razy Dołączyła: 13 Cze 2005 Posty: 971 Skąd: Ziemia Lubuska
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 11 Paź, 2005 13:02
|
|
|
A już myślałam, że coś znalazłaś.
Co do historyjki, to jest mi znana. Nie wiem, na ile ona prawdziwa (czy tak łatwo oferujemy przygodnym znajomym przesyłanie literatury jakiejkolwiek? ), ale w końcu nie o to chodzi. Historyjka przekazuje pewną prawdę i już.
Rózaniec to akurat modlitwa zarówno dla prostaczków jak i dla tęgich umysłów. Dla jednych będzie powtarzaniem Zdrowasiek (tak ja powtarzamy ukochanej osobie: "kocham cię, kocham cię, kocham cię, kocham cię ...), dla innych będzie to rozważanie tajemnic Wcielenia i Odkupienia z modlitwą słowną w tle. Zresztą napisano na ten temat tyle traktatów....
W każdym razie ja praktykuję tę modlitwę. Nie tylko w październiku. Raz jak prostaczek, raz jak .... taki sobie inteligencik.
[ Dodano: Wto 11 Paź, 2005 18:27 ]
Ojej! dopiero teraz zauważylam, że tu są dwa Twoje posty.
Lecę przejrzeć linki!
I dzięki za wsparcie!
[ Dodano: Wto 11 Paź, 2005 18:34 ]
To jest tak.
Pierwszy linki bardzo mi się przyda. A nie znałam go.
Drugi i trzeci -tam bywam.
A ten z Pomocy Duchowej to tyle razy tam byłam (tzn. na stronce) a na rozważani się nie nadziałam.
Zatem jeszcze raz dziękuję!
|
_________________ Pozdrowionka!
Anna B.
Zapraszam na frywolitki!
oraz patchworki i inne stworki
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
|
| Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|