Przesunięty przez: Natalia Sob 04 Lut, 2012 19:24 |
[dziewiarstwo maszynowe] Karty perforowane do maszyny dziewi |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka L.
Milczek
Kraj:
Autor tematu Wiek: 49 Dołączyła: 30 Lis 2008 Posty: 7 Skąd: Warszawa
Medale: Brak
|
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009 10:27 [dziewiarstwo maszynowe] Karty perforowane do maszyny dziewi
|
|
|
Witam!
Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczka 2 maszyn dziewiarskich, Brother KH-830 (2 płytowka) i Brother KH-260. Obie są na karty perforowane. Posiadam zestaw kart perforowanych, problem jednak w tym, że nie wiem czym sie one od siebie różnią. Niektóre są oznaczone na zielono z dopiskiem KRC, inne na czerwono z numerkiem i literką G, a jeszcze inne na czarno z literką R, G lub S.
Czy ktoś z Was się orientuje, co te szyfry znaczą? Dodatkowo sa jeszcze gwiazdki i strzałki. Czuje sie jak zagubiona w akcji, HELP!
Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
Natalia
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 33 razy Wiek: 69 Dołączyła: 05 Lut 2007 Posty: 1078 Skąd: ŚLĄSK
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009 10:47
|
|
|
karty sa oznakowane poniewaz sluza do wykonywania roznych wzorow
jedne do wzorow azurowych inne do zakardowych jeszcze inne do wzorow tzw naplatanych
nie da sie zrobic azorow na karcie w ktorej dwie igly obok siebie sa wydziurkowane !! jesli nie ma opisu trzeba uwazac bo mozna uszkodzic maszyne i polamac igly
maszyna posiada drugi wozek do azurow i wtedy raz przesuwamy wozek z nitka , drugi raz wozek przerzucajacy oczka , karty do wzorow azurowych natomiast mozna uzywac jednoczesnie i do robienia zakardow ale bez uzycia drugiego wozka i w dwa kolory
|
Ostatnio zmieniony przez Natalia Wto 12 Maj, 2009 10:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Agnieszka L.
Milczek
Kraj:
|
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009 11:01
|
|
|
Dziękuje za ekspresową odpowiedź Natalio.
Z tego co piszesz, to widzę, że czerwone karty są do ażurów.
Dobrze, ze mnie uprzedziłać o mozliwości uszkodzenia maszyny w przypadku uzycia złej karty. Będe ostrożniejsza podczas testów. Niestety nie mam opisów do tych kart. Nie wiesz, gdzie moge je znaleźć? Szukam juz od jakiegoś czasu na stronach angielskich, ale nie moge trafic na nic sensownego
Jeszcze raz dziekuje za cenne uwagi.
|
|
|
|
|
wesca
Użytkownik małomówny
Kraj:
Pomogła: 4 razy Wiek: 58 Dołączyła: 21 Wrz 2005 Posty: 75
|
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009 12:26
|
|
|
KRC to karty na dwie plyty z uzyciem automatycznego zmieniacza kolorow (wzory norweskie, dwu lub trzy, cztero kolorowe)
G- to do dziergania a gorej plycie z uzyciem KG wozka (do dziania oczek prawo-lewych)
S - nie jestem pewna ale wyglada na slip wzory dziergane na gornej plycie normalnym zamkiem uztawionym na PART guziki
|
_________________ moj album
http://www.ravelry.com/projects/daska |
|
|
|
|
Agnieszka L.
Milczek
Kraj:
|
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009 12:53
|
|
|
Dzięki wielkie za informacje. Zaczynam widzieć pierwsze promyki światła w tunelu
W takim razie karty KRC idą w odstawkę - jeszcze nie ruszyłam drugiej płyty. Dopiero zaczęłam przygodę z dziewiarstwem maszynowym. Mam nadzieję, ze z Wasza pomocą będę robić szybkie postępy.
|
|
|
|
|
Natalia
Kraj:
Rangi dodatkowe:
Pomogła: 33 razy Wiek: 69 Dołączyła: 05 Lut 2007 Posty: 1078 Skąd: ŚLĄSK
Medale: 2 (Więcej...)
|
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009 13:57
|
|
|
zapytaj na allegro tych ktorzy sprzedaja maszyny napewno za oplata skseruja instrukcje , wlasnie jest wystaiony Brother
|
|
|
|
|
Agnieszka L.
Milczek
Kraj:
|
Wysłany: Śro 13 Maj, 2009 10:48
|
|
|
Dzięki za radę. Właśnie znalazłam na ebayu sporo materiałów na ten temat sprzedawanych na CD. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
|
| Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 19 |
|
|