|
Ceny wyrobow" drutowych" |
| Autor |
Wiadomość |
Snedronningen
Użytkownik średnioaktywny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Wrz 2013 Posty: 233
Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 18 Gru, 2015 11:01
|
|
|
AlaJ, chodziło dokładnie o to: | Cytat: | | Z czego te kobiety to robią? Z kurzu? Very Happy Przepraszam za sarkazm... | stwierdzenie. Sam koszt materiałów, w moim przypadku, to około 10 zł za sweter w rozmiarze S/M (naturalne barwniki) bądź około 20 zł przy barwnikach gotowych.
Natomiast cena przerobienia na gotową włóczkę to jest zupełnie inna kwestia. I tu każdy ustala sobie sam jaką weźmie. W biferno są obecnie ręcznie wytwarzane włóczki za niecałe 100 zł za motek.
To, co ja miałam na myśli i co mnie trafiło, to łatwość z jaką oceniamy innych. I to wcale nie w pozytywny sposób.
Pisze się jak to sprzedają po kosztach, jak to nie cenią swojej pracy, etc. A nie zawsze tak właśnie jest. Zrobienie czapki wzorem żakardowym zajmie komuś kilkanaście godzin, mnie ostatnio zajęło 4. Uprzędzenie wełny na chustę zajmie komuś kilkanaście godzin. Średnia moja prędkość wynosi 120 metrów na godzinę. Ktoś za materiały na sweter zapłaci 50 zł, mi wychodzi tak jak wyżej podałam. Dlaczego zatem ktoś negatywnie ocenia, że policzyłam za mało za mój gotowy wyrób?
|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 70 razy Wiek: 70 Dołączyła: 21 Sty 2010 Posty: 1700
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 18 Gru, 2015 13:09
|
|
|
Snedoronningen wybacz, ale dalej nie rozumiem. Czy ktoś Ci zarzucił, ze sprzedajesz swoje wyroby za tanio? Po ile są w sklepach internetowych ręcznie robione włoczki wiem doskonale i w związku z tym mam świadomość, że Twoje wyroby powinny być bardzo drogie.
Nie zgodzę się kompletnie z Twoim stwierdzeniem:
| Cytat: | | Jeżeli ktoś robi sweter z akrylu to niech uczciwie go wyceni a nie zakłada, że skoro ktoś zrobił sweter z prawdziwej owczej wełny bez żadnych domieszek i sprzedał go za Xzł, to za podobny z akrylu trzeba żądać tyle samo. |
Przecież mi obojętne, czy klientka przyniesie akryl do przerobienia, czy szlachetną włóczkę (oczywiście lepiej robi mi się z tej drugiej) - czas wykonania jest podobny i dlaczego mam taniej brać za akrylowy sweterek?
Co do szacunku dla pracy innych - każda praca to określony wysiłek i nic nam do krytykowania zarobków innych.
|
|
 |
Snedronningen

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 18 Gru, 2015 14:06
|
|
|
Czym innym jest jak robisz na czyjeś konkretna zamówienie i liczysz tylko za robociznę, bo materiał przynosi sam a czym innym jeżeli robisz np. do galerii.
I nie jest kwestią czy mnie coś ktoś zarzucił, ale sam fakt, że bardzo łatwo jest oceniać innych, często niesprawiedliwie.
|
|
|
|
 |
zapominajka
Użytkownik małomówny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Wiek: 59 Dołączyła: 03 Gru 2015 Posty: 62 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 06 Sty, 2016 14:38
|
|
|
prawda jest taka, że sprzedać można tylko wtedy, gdy znajdzie się chętny do kupna
moim skromnym zdaniem, wycenianie swoich wyrobów bardzo wysoko, tylko dlatego, że zostały zrobione ręcznie nie zawsze ma sens, jeśli coś jest wykonane perfekcyjnie, jest unikalne i ma ciekawy "design" jak to mówią, to owszem można windować cenę, ale nie każdy wyrób wykonany ręcznie taki jest (u mnie na przykład raczej z tym skromnie), to pretensje do świata, że kupujący nie chcą płacić wysokiej ceny są bezsensowne
ja osobiście robię tylko dla siebie i rodziny, za darmo oczywiście
a przy okazji robię właśnie czapkę, męczę się z nią prawie miesiąc, owszem czapka mam nadzieję wyjdzie ładna, z włoczki merino, ciepła, podwójna, robiona drutami 2,5 i 3, więc odrobina roboty jest, ale jakbym wyceniła według robocizny, to nie sądzę, by znalazła się jakaś napalona klientka, żeby za nią zapłacić 
|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 06 Sty, 2016 15:38
|
|
|
Ale to, że akurat Ty robisz czapkę miesiąc to tylko Twój problem.
Ja kiedys miala taki autentyczny przypadek, który chyba już przytaczalam. Tlumaczka wykonała dla mojego biura króciutkie, , jednostronicowe tlumaczenie. Za tekst zazyczyła sobie jakąś niebotyczną kwotę. Na moje pytanie - za co? usłyszałam - strasznie wolno piszę na komputerze i dużo czasu mi to zajęło.
Dyskutując o cenach wyrobów, dyskutujemy o wyrobach wykonanych z pełnym profesjonalizmem a nie o amatorskim dłubaniu.
|
|
 |
kabyr
Super gaduła :)) Kabyr

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 68 razy Wiek: 73 Dołączyła: 22 Lis 2007 Posty: 7647 Skąd: Bydgoszcz
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Śro 06 Sty, 2016 17:41
|
|
|
| AlaJ napisał/a: | strasznie wolno piszę na komputerze i dużo czasu mi to zajęło.
|
Myślę, że Pani ta powiedziała to z przekąsem.
|
_________________ Miłego dnia życzę
Barbara |
|
|
|
 |
Snedronningen

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 06 Sty, 2016 21:05
|
|
|
| Cytat: | | Ale to, że akurat Ty robisz czapkę miesiąc to tylko Twój problem. | A to zależy. Jeżeli robi ją miesiąc bo jest powolna to się zgodzę, ale jeżeli robi ją długo bo jest perfekcjonistką a czapka ma trudną konstrucję to inna para kaloszy.
Widziałam nie raz ręcznie robione rzeczy, które jakością wykonania nie zachwycały, a osoba je robiąca albo była zdeformowana fizycznie albo nie raczyła nawet sprawdzić jak dana rzecz się układa po założeniu. Ale policzyła sobie dosyć, bo przecież ręcznie robione i w miarę szybko.
| zapominajka napisał/a: | | to pretensje do świata, że kupujący nie chcą płacić wysokiej ceny są bezsensowne | To jest prawda. Ale, jak zrobisz coś porządnie, z porządnych materiałów, co zachwyca nie tylko wyglądem ale też przyjemnie się nosi to jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że osoba, która to kupiła wróci do Ciebie po inną rzecz i nawet jak podniesiesz cenę to nie będzie marudziła oraz poleci Ciebie innym.
|
|
|
|
 |
AlaJ
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
|
|
|
 |
zapominajka
Użytkownik małomówny

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 12 razy Wiek: 59 Dołączyła: 03 Gru 2015 Posty: 62 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 06 Sty, 2016 23:16
|
|
|
fakt, że super szybka nie jestem, ale robię na drutach dla przyjemności, całe szczęście nie muszę w ten sposób zarabiać na chleb
fakt faktem, że pewnych rzeczy się nie przeskoczy, ręczna praca to ręczna praca, trochę grosza może wpaść, ale milionerem się nie zostanie, takie jest moje skromne zdanie
jeśli już ktoś myśli poważnie o dzierganiu, to chyba raczej na maszynowym można zarobić prędzej, ale to trzeba zainwestować w porządną maszynę
generalnie ja bym była bardzo ostrożna w wycenianiu pracy według stawki godzinowej, sama muszę wyceniać swoją pracę z nieco innej dziedziny i stwierdzam, że to jest bez sensu, wycenę godzinową stosuję wtedy, gdy chcę sprawdzić jak "wychodzę" na zamówieniu, nie decyduje o cenie usługi
|
| Ostatnio zmieniony przez zapominajka Śro 06 Sty, 2016 23:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Snedronningen

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 07 Sty, 2016 07:42
|
|
|
| zapominajka napisał/a: | | cenie usługi | Ale sprzedając wyrób drutowy nie sprzedajemy usługi. Sprzedajemy towar. I takie mam wrażenie, że wiele osób ustalając ceny za swoje wyroby o tym zapomina.
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 21 |
|
|