|
modelowanie swerta dla biuściastej :) |
| Autor |
Wiadomość |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 31 razy Wiek: 67 Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 1516 Skąd: Warszawa
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 26 Maj, 2011 16:03 modelowanie swerta dla biuściastej :)
|
|
|
Mam ten problem (niestety), że mam dość szeroko w biuście, w porównaniu z tym co niżej.
Kiedyś dawno robiłam zawsze swetry i bluzki "na prosto' - szerokie, bez modelowania biustu, ale teraz chciałam zrobić letnią bluzeczkę lekko wymodelowaną - macie jakiś sposób na zwiększenie znaczne obwodu bluzki w biuście? szczególnie przy wzorach ażurowych, no bo przy gładkich wydaje się to proste dość. Mozna to załatwić np. skróconymi rzędami jak sadzę.
Ja się chyba nie natknęłam nigdzie na opis jak to ładnie i fachowo zrobić.
|
_________________ moja galeria |
| Ostatnio zmieniony przez calicja Czw 26 Maj, 2011 16:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kaska27s
Użytkownik średnioaktywny

Kraj:

Pomogła: 10 razy Wiek: 49 Dołączyła: 03 Gru 2005 Posty: 113
|
Wysłany: Czw 26 Maj, 2011 16:18
|
|
|
Zerknij na tym blogu, bo tam jest pokazane jak wykonywac modele na nietypowe ksztalty
http://blog.knittingatlarge.com/
|
_________________ kasias |
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Autor tematu Pomogła: 31 razy Wiek: 67 Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 1516 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 26 Maj, 2011 16:25
|
|
|
kaska27s, dzięki
Ups, trochę mi się poprawił nastrój jak popatrzyłam . jeszcze nie obejrzałam do końca ale tu są gł. pokazane takie rozszerzenia .... bokami.
Ja szukam raczej metody wyrabiania czegoś w rodzaju zaszewek - takich jak sie robi w ubraniach szytych z materiału. Może dalej będzie .....
|
| Ostatnio zmieniony przez calicja Czw 26 Maj, 2011 16:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
anle
Użytkownik b. aktywny Anna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 18 razy Wiek: 47 Dołączyła: 05 Mar 2010 Posty: 1815
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 26 Maj, 2011 23:35
|
|
|
Dzięki Aniu
To chyba trochę od drugiej strony znaczy od góry - niby można odwrotnie ale ten sposób niestety nie do zastosowania przy ażurach.
Mnie chodzi o takie zaszewki jakby od pachy idące, poziomo. Gdzieś kiedyś widziałam bluzkę tak robioną ale to dawno było. I ażur był jakoś ładnie wkomponowany w to.
|
| Ostatnio zmieniony przez calicja Czw 26 Maj, 2011 23:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
saba52
Gaduła ;) Ania

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 18 razy Wiek: 68 Dołączyła: 11 Maj 2010 Posty: 4066 Skąd: O....róg
|
|
|
|
 |
ona_1
Użytkownik małomówny drutuser;)

Kraj:

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 58
Medale: Brak
|
Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 08:06
|
|
|
Jedyny sposób zrobienia poziomych zaszewek, to taki jak na załączniku;
Uploaded with ImageShack.us
|
_________________ Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
 |
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 11:00
|
|
|
ona_1, jesteś wielka - o to mi właśnie chodziło!!! dzięki!!!
Teraz pozostaje mi tylko wyliczyć "ilość nawrotów" odpowiednia dla mojego biustu .
A moze jest jeszcze gdzieś do tego jakas teoria ?
Jeśli dobrze rozumiem to czybek zielonego trójkąta z prawej oznacza .... hmmmm .. sutek?
saba52, czyli taka zszywana zaszewka znaczy? to nawet może dobrze wyglądać, szczególnie przy ażurach - po prostu jest szef, a nie się wzór rozłazi.
No i pewnie lepiej fason trzyma. Dzięki - o takim sposobie nie pomyślałam.
Dzięki Wam wszystkim, Dziewczyny za pomoc.
I mogłam pierwszy raz dodać punkciki za pomoc bo to mój post był - a Ani to byłam winna ze 20 punktów .
|
| Ostatnio zmieniony przez calicja Pią 27 Maj, 2011 11:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
saba52
Gaduła ;) Ania

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 18 razy Wiek: 68 Dołączyła: 11 Maj 2010 Posty: 4066 Skąd: O....róg
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 15:29
|
|
|
| saba52 napisał/a: | No tak kiedyś robiłam a rzędów skróconych 30 lat temu nie znałam!
tak jak ona_1, na rysunku pokazała | znaczy znałas tylko nie wiedziałaś , ze tak to sie nazywa - bo to są rzędy skrócone moim zdaniem własnie
| Ada napisał/a: | | bo można ją zrobić skróconymi rzędami. | czyli jak na rysunku wyżej .
tylko przy azurach lepiej raczej zszywane - jak sądze
|
|
|
|
 |
ona_1

Kraj:

|
Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 18:22
|
|
|
| calicja napisał/a: |
A moze jest jeszcze gdzieś do tego jakas teoria ?
Jeśli dobrze rozumiem to czybek zielonego trójkąta z prawej oznacza .... hmmmm .. sutek?
|
Niestety, teorii w charakterze opisu brak. Nigdy z tego nie korzystałam, bo w kwestii biustu niewiele mam do pokazania i nie było takiej potrzeby Ta zielona kropeczka to niekoniecznie jest sutek, bo zaszewki jako takie powinny kończyć się trochę wcześniej. Rysunek jest płaski i takie może stworzyć wrażenie 
|
_________________ Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
 |
|
|
|
 |
Grażyna

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 02 Sie 2005 Posty: 8050 Skąd: z Bełchatowa
Medale: 2 (Więcej...)
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 29 Maj, 2011 00:09
|
|
|
Grażyna, super, dzięki

|
|
|
|
 |
Wiotka555
Użytkownik aktywny

Pomogła: 12 razy Dołączyła: 22 Lut 2010 Posty: 449
|
Wysłany: Nie 29 Maj, 2011 22:30
|
|
|
Wreszcie zobaczyłam i jestem zachwycona. na pewno odgapię pomysł- posty a efektowny. Gratuluję.
|
|
|
|
 |
grahasil
Użytkownik średnioaktywny grahasil

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 13 razy Dołączyła: 22 Mar 2009 Posty: 153 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: Sob 04 Cze, 2011 21:12
|
|
|
calicja, Koniec zielonego trójkąt nie jest wyznacznikiem sutka. Zaszewka na biust powinna kończyć się 3 cm przed sutkiem, taka jest zasada przy szyciu odzieży. Myślę, że przy dzierganiu sweterka obowiązuje to samo.
Głębokość zaszewki najlepiej zmierz na swojej sukience czy bluzeczce, która ma zaszewki. Myślę, że wiesz w którym miejscu ale na wszelki wypadek napiszę.
Na szwie bocznym na linii biustu jest zszyta zakładka i to własnie jest głębokość zaszewki.
www.grahasil.blogspot.com |
|
|
|
 |
ona_1

Kraj:

|
Wysłany: Nie 05 Cze, 2011 08:39
|
|
|
Robię sobie tunikę na drutach i postanowiłam zrobić zaszewki. Wyglądają nieźle i fajnie się dzianina układa na biuście. Jak tylko złapię kogoś, kto bez drżenia rąk potrafi zrobić zdjęcie, to je tu wstawię 
|
 |
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Nie 05 Cze, 2011 11:09
|
|
|
grahasil, dzięki
chyba znajdę tą zaszewkę 
|
|
|
|
 |
ona_1

Kraj:

|
Wysłany: Sob 11 Cze, 2011 19:05
|
|
|
Wstawiam obiecane zdjęcia tuniki z zaszewkami. Co prawda, słabo je widać, ale muszę napisać, że cała dzianina zupełnie inaczej się prezentuje. Zdaje mi się, że chyba trochę za nisko je zrobiłam. Chociaż po wykończeniu czyli po zrobieniu plisy dekoltu może okazać się, że niekoniecznie.

|
 |
|
|
|
 |
Wiotka555
Użytkownik aktywny

|
Wysłany: Wto 14 Cze, 2011 22:25
|
|
|
Proszę zobaczcie jak ładnie zrobiona jest ta zaszewka. Podoba mi się to modelowanie. Może ktoras z Was to rozgryzie i opisze dokładniej jak to jest zrobione.
Znalzłam ten top na tym blogu.
http://joannac.blogspot.c...winkle-top.html
|
|
|
|
 |
Gagu
Milczek

Kraj:

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 28
|
Wysłany: Śro 15 Cze, 2011 19:14
|
|
|
zaszewka jest robiona rzędami skróconymi, ale tylko od dołu, tzn. nie robisz zaszewki w kształcie trójkąta równoramiennego, tylko prostokątnego.
Przerabiając przód robisz kilka rzędów skróconych, a potem od razu przerabiasz wszystkie oczka robiąc prosto w górę.
|
|
 |
Wiotka555
Użytkownik aktywny

|
Wysłany: Czw 16 Cze, 2011 15:36
|
|
|
Gagu, jesteś WIELKA!!!. Teraz wszystko jasne. Dobrze , ze jet to forum. Tyle rzeczy mnie nauczyłyście.
Takiej życzliwości i cierpliwości nigdy i nigdzie nie spotkałam. Wpadam kilka razy dziennie na forum i wydaje mi się, ze Was znam "od zawsze" takie jesteście fajne. Pozdrawiam bardzo serdecznie.
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 16 Cze, 2011 19:53
|
|
|
Świetne - tego szukałam!!!
DziękiWiotka555 i Gagu,
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 30 |
|
|