RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...


Strona główna  • Mapa stron  • Księga gości  • Portal   Forum
Nasze ostatnie prace  • Kontakt z administratorem
• Aktualne losowania


Poprzedni temat :: Następny temat
Rosół
Autor Wiadomość
gabi12 
Użytkownik aktywny
cogito ergo sum



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 13 razy
Wiek: 48
Dołączyła: 08 Gru 2007
Posty: 595
Skąd: Kamienica

Medale: Brak

Wysłany: Śro 03 Lis, 2010 12:00   Rosół

Każda z nas gotuje rosół- to podstawa każdej kuchni.
Piszę jak to robię ja. Nie po to aby was uczyć , ale są pewne zasady, których powinno się trzymać.
Mięso: najlepiej jakaś wołowinka z kością i drobiowe (kurczak indyk kaczka) im bardziej rozmaite mięso tym lepszy smak. Jeśli już mam kaczkę to stosuję nie dużo i bez skóry. Dla wtajemniczonych wiadomo, że kaczka jest bardzo tłusta, ale rosół z niej jest wyborny...
Jarzynki: pietruszka, marchewka, seler, por, cebula(przysmażona na czarno! na palniku), kapusta włoska. Nie dajemy za dużo marchewki ponieważ rosół robi się słodkawy. Kapustę też nie każdy lubi w rosole...
Przyprawy: kiedyś nasze mamy potrafiły się obejść bez jarzynki (vegety), ale trzeba sobie ułatwiać życie Wink , maggi, pieprz, sól
Zaczynam:
Płukam mięso w zimnej wodzie zalewam też zimną(!). stawiam na ogniu, ma się pomału zagotować. Jak się zagotuje czekam chwilę, by wszystkie "szumowiny" odeszły. "Szumowiny" to ten kożuch, który zbiera się na powierzchni zupy. Zbieram to dużą łyżką z dziurkami lub sitkiem i wyrzucam. Teraz dodajemy jarzynki obrane, solimy, dodajemy Vegetę.
ROSÓŁ POWINIEN SIĘ GOTOWAĆ POWOLI ("PUSZCZAĆ OKO") WTEDY BĘDZIE PRZEJRZYSTY
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że najlepszy gotuje się 3 godziny!
Oczywiście mięsko ma być miękkie.
W restauracjach przed podaniem rosołu cedzi się go i dopiero potem przyprawia. W warunkach domowych nie jest konieczne cedzenie, wystarczy przyprawić pieprzem, maggi itp.
Podajemy z makaronem niteczki jak najcieńszym, ozdobiony paroma kosteczkami ugotowanej marchewki i świeżą natką pietruszki.
Niektórzy dają do rosołu liść laurowy i ziele angielskie. Ja osobiście nie lubię, bo mi pachnie galaretą z nóżek.
Nie podaję ilości mięsa , bo każdy gotuje według ilości osób spożywających rosołek.
Ja na czteroosobową rodzinę gotuje z dwóch udek z kurczaka, skrzydełka kaczki i kawałka wołowiny(ok50dag) na 7 litrów wody.
Wiadomo po niedzielnym obiedzie zawsze można coś ugotować na pozostałym rosole.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
MÓJ BLOG
MÓJ ALBUM
Ostatnio zmieniony przez gabi12 Śro 03 Lis, 2010 12:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
romualda 
Użytkownik aktywny



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Pomogła: 10 razy
Wiek: 74
Dołączyła: 14 Lut 2010
Posty: 423

Medale: Brak

Wysłany: Śro 03 Lis, 2010 12:59   

Porada.Nie moja a mojej sąsiadki:gdyby przez przypadek rosół zmętniał wrzucić ząbek czosnku!

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
weronika5810 
Użytkownik aktywny
weronika5810



Kraj:
Poland

Pomogła: 15 razy
Wiek: 66
Dołączyła: 01 Mar 2009
Posty: 414

Medale: Brak

Wysłany: Śro 03 Lis, 2010 16:37   

Ja rosół gotuję częściowo jak GABI 12 tylko bez kapusty i na porcji rosołowej z drobiu ale do wrzącej wody daję drób i na wolnym ogniu ze 3 godz. no i cebula przysmażona na czarno, a na końcu dodaje zielenine z pietruszki i selery

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
weronika5810
Ostatnio zmieniony przez weronika5810 Śro 03 Lis, 2010 16:40, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
gabi12 
Użytkownik aktywny
cogito ergo sum



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 13 razy
Wiek: 48
Dołączyła: 08 Gru 2007
Posty: 595
Skąd: Kamienica

Medale: Brak

Wysłany: Wto 09 Lis, 2010 08:51   

Oczywiście na tą ilość mięsa tylko 2,3 liście kapusty.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
MÓJ BLOG
MÓJ ALBUM
 
 
 
basga
[Usunięty]




Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 14:35   

Moja mama mówiła,że szumowiny same się rozgotują i ich nie usuwała.A ja mam pytanie-czy musi byc kapusta włoska?Biała nie nada się?

  plus minus  Kto ocenił?
 
 
avante 
Użytkownik aktywny



Kraj:
Poland

Pomogła: 40 razy
Wiek: 44
Dołączyła: 28 Lip 2007
Posty: 794

Medale: Brak

Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 15:59   

A ja wylewam wodę w której obgotowuję mięso. Potem wkładam mięso do wrzątku, dodaję np. liść laurowy, ziele angielskie, kminek, kolendrę całą; gotuję 1,5 godziny, potem daję warzywa i gotuję jeszcze godzinę. Wyjmuję warzywa i mięso, przelewam przez sitko i wtedy dopiero kończę przyprawiać.
I zgadzam się z gabi12, że rosół powinien być na wołowinie i drobiu. Tak się gotowało w dawnej Polsce.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
Zapraszam na mój blog http://beva-handmade.blogspot.com/
moje prace http://avante.fotosik.pl/albumy/341269.html
http://picasaweb.google.ru/ewisko/MojeSerwetki#
 
 
gabi12 
Użytkownik aktywny
cogito ergo sum



Kraj:
Poland

Rangi dodatkowe:
przyjaciel

Autor tematu
Pomogła: 13 razy
Wiek: 48
Dołączyła: 08 Gru 2007
Posty: 595
Skąd: Kamienica

Medale: Brak

Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 08:39   

basga, Kapusta ma bardzo charakterystyczny aromat i co ciekawe aromat włoskiej jest całkiem inny niż białej. Nie musisz dawać kapusty (ja nie słyszałam , żeby ktoś dawał białą). Jak wiadomo każdy region w Polsce ma inny sposób robienia rosołu. Dlatego podtemat tego wątku "temat rzeka" hahahihi
Można nie usuwać szumowin, tak jak Twoja mama, ale u mnie w domu chłopaki nie lubią jak im "coś pływa" w rosole (bo zawsze jakieś resztki się nie rozgotują). Zresztą jak później przecedzasz to i tak szumowiny zostają na sitku.

  plus minus  Kto ocenił?
_________________
MÓJ BLOG
MÓJ ALBUM
Ostatnio zmieniony przez gabi12 Pon 29 Lis, 2010 08:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej materiałów, zdjęć, itp.,
 proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie naruszenia praw autorskich o kontakt ze mną.
 Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.

Jednocześnie informuję, że administrator forum nie odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
 a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.

maranta

  Liczniki na bloga

Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 18