|
[druty] Co oznacza strzałka pod schematem? |
| Autor |
Wiadomość |
sky13
Milczek

Autor tematu Dołączył: 29 Lis 2010 Posty: 14
Medale: Brak
|
Wysłany: Czw 17 Lut, 2011 14:33 [druty] Co oznacza strzałka pod schematem?
|
|
|
Pomozcie,mam schemat na ladny wzor azurowy i wszystko jest w porzadku,tylko.... no wlasnie -na dole na poczatku schematu jest duza strzalka w gore, z tym ,ze ona jest poza schematen i nie wiem co to oznacza.Praeprasza ,ale nie wiem jak to jasniej wyjasnic.Krotko mowiac schemat jest rozrysowany a przy jednej kratce na dole-poza schematem jest duza strzalka w gore i nie wiem co to oznacza.Bardzo prosze o wyjasnienie 
|
| Ostatnio zmieniony przez Grażyna Sob 19 Lut, 2011 13:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
M.
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 35 razy Wiek: 62 Dołączyła: 11 Lip 2009 Posty: 1845 Skąd: Olsztyn
Medale: 1 (Więcej...)
|
Wysłany: Czw 17 Lut, 2011 15:05 Re: POMOCY!!!!!!
|
|
|
| sky13 napisał/a: | Pomozcie,mam schemat na ladny wzor azurowy i wszystko jest w porzadku,tylko.... no wlasnie -na dole na poczatku schematu jest duza strzalka w gore, z tym ,ze ona jest poza schematen i nie wiem co to oznacza.Praeprasza ,ale nie wiem jak to jasniej wyjasnic.Krotko mowiac schemat jest rozrysowany a przy jednej kratce na dole-poza schematem jest duza strzalka w gore i nie wiem co to oznacza.Bardzo prosze o wyjasnienie  |
strzałki powinny być DWIE i oznaczają początek i koniec raportu
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
M.
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Czw 17 Lut, 2011 15:51 Re: POMOCY!!!!!!
|
|
|
| Ada napisał/a: |
Niekoniecznie chodzi o rapporty. Podejrzewam, że może chodzić o kierunek dziergania. Nie widzimy jednak schematu, to możemy tylko "gdybać". |
to ja się czegoś nauczyłam 
|
|
 |
ona_1
Użytkownik małomówny drutuser;)

Kraj:

Pomogła: 5 razy Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 58
|
Wysłany: Czw 17 Lut, 2011 16:04
|
|
|
Wydaje mi się, że jeśli na schemacie nie ma cyferek, które dają informację o ilości oczek i rzędów, to strzałka oznacza kierunek dziergania ale ... najlepiej wrzuć na forum ten schemat, to łatwiej będzie go "rozkminić".
|
_________________ Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie...
 |
|
|
|
 |
bryanka0
Użytkownik aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 19 razy Wiek: 73 Dołączyła: 14 Cze 2010 Posty: 803 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
sky13
Milczek

|
Wysłany: Czw 17 Lut, 2011 19:29 Re: POMOCY!!!!!!
|
|
|
Dziekuje bardzo schemat wkleje troszke pozniej,ale nawet jesli to oznacza kierunek dziergania-bardzo mozliwe-to w 3 rzedzie nie zgadzaja mi sie oczka-po wklejeniu dokladniej wytlumacze problem
a wiec jak napisalam, wklejam zdjecie, co sadzicie?

|
| Ostatnio zmieniony przez sky13 Czw 17 Lut, 2011 22:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Wiek: 67 Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 1516 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 14:15
|
|
|
sky13, Strzałka pokazuje początek motywu - do powtarzania - jak sadzę.
sky13 i wiesz, sorki - ale dobrze by było tytułować wątek tak, aby wiadomo było o co chodzi - Np. "strzałka w schemacie" - bo tak to za jakiś czas nie będzie wiadomo jaka jest zawartość wątku "POMOCY"
|
_________________ moja galeria |
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

Pomogła: 179 razy Wiek: 60 Dołączyła: 03 Lut 2007 Posty: 8330 Skąd: Poznań
Medale: 3 (Więcej...)
|
Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 18:01
|
|
|
a ja myślę, że ta strzałka oznacza początek wzoru
Moim zdaniem należy rząd zacząć od strzałki a potem powtarzać cały motyw - wtedy będzie symetrycznie.
oczywiście, jeżeli robisz na prostych drutach - czyli tam i z powrotem.
wtedy na początku rzędu będzie przeciągnięcie a na końcu 2 oczka razem na prawo.
Jeżeli robisz na okrągło to wtedy robisz cały motyw (po prostu nie bierzesz tej strzałki pod uwagę )
nie pisze czasami w opisie, żeby pierwszy motyw zacząć od strzałki ?
ew. możesz zacząć rząd od początku motywu i na końcu - po ostatnim motywie zrobić oczko lewe - wtedy też będzie symetrycznie.
|
_________________ Moje albumy
http://www.fmix.pl/albumy/61803 |
|
|
|
 |
sky13
Milczek

|
Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 21:17 Re: POMOCY!!!!!!
|
|
|
Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc,zaczne motyw od strzalki-moze wtedy oczka sie beda zgadzac,a jak nie to znaczy ,ze kestem matolek calicja,masz racje sorki,ale pisze pierwszy raz i tak mi przyszlo do glowy.Jeszcze raz dzieki dla Wszystkich 
|
|
|
|
 |
calicja
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Pomogła: 31 razy Wiek: 67 Dołączyła: 12 Gru 2010 Posty: 1516 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 18 Lut, 2011 21:26 Re: POMOCY!!!!!!
|
|
|
| sky13 napisał/a: | | zaczne motyw od strzalki-moze wtedy oczka sie beda zgadzac, | ale to pierwsze oczko jest pewnie brzegowe i powinno być, - tylko potem go już nie powtarzasz - podobnie ostatnie.
No chyba, ze na okrągłych robisz ....
|
_________________ moja galeria |
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Sob 19 Lut, 2011 08:05
|
|
|
sky13, oczka się zgadzają, obojętnie jak będziesz robić.
tak jak napisała Ada - ilość narzutów jest równa ilości oczek ujętych - więc wszystko jest ok.
ja bym robiła tak :
oczko brzegowe (którego moim zdaniem na tym schemacie nie ma), potem pierwszy motyw od strzałki do końca, dalej całe motywy tak jak są zaznaczone na schemacie i na końcu oczko brzegowe.
albo tak: oczko brzegowe, całe motywy (nie zwracając uwagi na strzałkę), po ostatnim motywie oczko lewe i na końcu oczko brzegowe
sky13, jeżeli masz to wklej opis, sama jestem ciekawa co tam pisze...
|
|
|
|
 |
sky13
Milczek

|
Wysłany: Wto 22 Lut, 2011 21:17
|
|
|
niestety opisu nie ma,jest tylko to co wkleila,nie wiem co robie zle ,ale w 3 rzedzie nad oczkiem lewym nie wychodzi mi prawe,tylko lewe .Probowalam roznie i nie wiem ,co robie zle
|
|
|
|
 |
Ada
Gaduła ;)

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

Pomogła: 5 razy Wiek: 62 Dołączyła: 15 Lut 2010 Posty: 379 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Wto 22 Lut, 2011 22:07
|
|
|
Po mojemu to:
- raport jest zaznaczony napisem motyw i zaczyna się od oczka lewego i wynosi 20 oczek i kończy się "2 oczka razem przerobione na prawo" lewy rząd przerabiamy tak jak schodzą oczka z drutu czyli na lewo tam gdzie były w rz 1 oczka prawe, a na prawo oczka które były lewe w poprzednim rzędzie. narzuty przerabia sie na lewo chyba że jest zaznaczone inaczej- a tu nie ma. Oczka co do ilości powinny sie zgadzać bo wzór w każdym rzędzie nieparzystym ma tyle samo narzutów czyli po mojemu dobranych oczek i tyle samo oczek zgubionych ( 2 oczka przerobione na raz w jedno) Jeśli w 3 cim rzędzie ilość oczek sie nie zgadza to po mojemu gdzieś się pomyliłaś.Strzałka u dołu ta duża może oznaczać że jest to środek robótki- przodu czy tyłu, żeby rozmieścić wzór symetrycznie.Niestety w opisie nie ma czy sweterek zaczyna się ściągaczem, czy pliską z np. wzorku francuskiego, ale ta strzałka może znaczyć że to środek przodu czy tyłu.
Ja osobiście uznała bym za środek robótki oczko lewe - te na prawo od tej dużej strzałki.Motyw ma 20 oczek, jeśli więc chcesz powtarzać całe motywy to na druty trzeba narzucić X* 20 + 2 oczka brzegowe + 1 oczko środkowe.
|
_________________ http://www.suwaczek.pl/cache/c70d744524.png |
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Wto 22 Lut, 2011 22:34
|
|
|
słuchajcie, bo ja już zgłupiałam....
od pół godziny analizuję ten wzór i wychodzi, że sky13, ma rację....
no bo tak - patrząc od początku 1 rzędu mamy :
1 lewe - przeciągnięcie - 4 prawe (czyli w sumie mamy 5 prawych) - lewe - prawe - narzut - prawe - lewe - prawe - narzut - prawe - lewe - 4 prawe - 2 razem na prawo (czyli w sumie 5 prawych)
i teraz rząd 2 robimy :
5 lewych - prawe - 3 lewe - prawe - 3 lewe - prawe - 5 lewych - prawe
W takim razie w rzędzie 3 jeżeli zrobimy : lewe - przeciągnięcie i 3 prawe to następne oczko lewe wypadnie faktycznie nad lewym.....
ilość oczek ujętych i narzutów się zgadza, ale wzór ?
|
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Śro 23 Lut, 2011 01:04
|
|
|
Co do tego nieszczęsnego oczka które na schemacie ma wychodzić prawe nad lewym ... czyli na przemian. To wzór z dobieraniem oczek ( narzuty) i gubieniem tych narzutów. Logiczne jest ,że wtedy oczka pomiędzy narzutem i zgubieniem go pujda po skosie. na schemacie jest prawe nad lewym, w praktyce to lewe oczko , przesuwa się w stronę gdzie sie gubi oczka. Może to dziwnie napisałam, ale nie potrafię jakoś fachowo wytłumaczyć schematu. Narysowałam uproszczony schemat- może pomoże, i wrzucam fotki jak to wygląda po prawej i lewej stronie.

|
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Śro 23 Lut, 2011 01:09
|
|
|
Na próbce "po prawej stronie" wzorku nie widać dokładnie tego lewego oczka-zasada ściągacza, ale jest i po lewej stronie go widać. 
|
|
|
|
 |
nula

Kraj:

Rangi dodatkowe:

Rangi:

|
Wysłany: Śro 23 Lut, 2011 15:01
|
|
|
mrober, o matko, ja chyba dostałam zaćmienia umysłowego z przemęczenia !!!!
oczywiście masz rację
przecież w gotowym wzorze lewe ma być nad lewym
Przepraszam bardzo za zamieszanie
sky13, wszystko się zgadza i jest ok !!! , więc śmiało możesz działać 
|
|
|
|
 |
mrober
Użytkownik aktywny

Kraj:

|
Wysłany: Śro 23 Lut, 2011 16:01
|
|
|
nula, nic się nie przejmuj, zazwyczaj czym wzór jest prostszy tym bardziej potrafi ogłupić. Ten akurat schemacik jest prosty, ale np. na schematach do serwet na drutach się zupełne nie znam. Tam raz narzut czyli po mojemu "dziurka" we wzorze jest wielgachna jak 5 zł , a czasem malutka normalna. Najlepsze,że z dzieciństwa pamiętam taka babcię z mojej ulicy co takie ogromne obrusy na drutach machała bez żadnych schematów.Tez mam wiele do nauki- bo czasem wzór taki że nie dam rady zrozumieć o co chodzi.( narzucić,obrócić, przerobić przekręcić i jeszcze coś tam coś tam .... to mi się mętlik robi w głowie).Ten na szczęście prosty jak budowa cepa. 
|
|
|
|
 |
M.
Użytkownik b. aktywny

Kraj:

Rangi dodatkowe:

|
Wysłany: Śro 23 Lut, 2011 16:29
|
|
|
| mrober napisał/a: | Po mojemu to:
- raport jest zaznaczony napisem motyw i zaczyna się od oczka lewego i wynosi 20 oczek i kończy się "2 oczka razem przerobione na prawo" |
i klamrą i napisem zaznaczony, a ja nie widziałam jak ja patrzyłam...
|
|
 |
sky13
Milczek

|
Wysłany: Czw 24 Lut, 2011 18:15
|
|
|
Zawsze wiedzialam,ze co dwie glowy to nie jedna Dzieki dziewczyny za pomoc.Ja to jednak ciemna masa jestem Jeszcze raz wielkie dzieki(niech zyje internet!) 
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|

Ponieważ na forum pojawia się coraz więcej
materiałów, zdjęć, itp.,
proszę każdego, kto będzie miał jakiekolwiek zastrzeżenia odnośnie
naruszenia praw autorskich o kontakt ze
mną.
Postaram się jak najszybciej materiały tego typu usunąć lub jeśli to
będzie możliwe uzyskać zgodę na ich publikację.
Jednocześnie informuję, że administrator forum nie
odpowiada za treść wypowiedzi innych użytkowników,
a tym samym nie może być pociągany do odpowiedzialności za owe wypowiedzi.
maranta
 |
| | Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 35 |
|
|